ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Αλλεπάλληλες συνεδριάσεις εν μέσω όξυνσης των αντιθέσεων

Εστιάζοντας στις συγκρούσεις και κρίσεις που έχουν ξεσπάσει στη νότια και ανατολική γειτονία της Ευρώπης, με την ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία της ΕΕ να παίζει καθοριστικό σε αυτές τις αρνητικές για τους λαούς εξελίξεις, εν μέσω όξυνσης των ενδοαστικών συγκρούσεων και της αντιπαράθεσης του ευρωατλαντικού άξονα με άλλα ιμπεριαλιστικά κένρτα, συνεδριάζει, Δευτέρα και Τρίτη στις Βρυξέλλες, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ. Μάλιστα, σε αυτό το φόντο των κλιμακούμενων αντιθέσεων, προγραμματίζεται άμεσα και νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Παρασκευή.

Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στο Συμβούλιο ο υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος. Σύμφωνα με το υπουργείο, οι εργασίες του Συμβουλίου τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν με πρόγευμα εργασίας που θα παραθέσει η ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ αρμόδια για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας, F. Mogherini, στη διάρκεια του οποίου θα εξεταστούν τρόποι βελτίωσης της λειτουργίας του ΣΕΥ.

«Στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης του Συμβουλίου», συνεχίζει το ελληνικό ΥΠΕΞ, «βρίσκεται το ζήτημα της Ουκρανίας. Θα εξεταστούν οι πολιτικές εξελίξεις, η κατάσταση επί του εδάφους, η πορεία εφαρμογής της εκεχειρίας του Μίνσκ και θα υιοθετηθούν συμπεράσματα».

Παραπέρα, κατά τη διάρκεια του γεύματος, θα εξεταστούν η πορεία της «ειρηνευτικής διαδικασίας» στη Μέση Ανατολή, η κατάσταση στη Γάζα και τα Αν. Ιεροσόλυμα, καθώς ο ρόλος της ΕΕ και των αποστολών της στην περιοχή στο πλαίσιο της περιλάλητης Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, εργαλείο όξυνσης της επιθετικότητας του ευρωενωσιακού κεφαλαίου ενάντια στους λαούς.

Στην απογευματινή σύνοδο του Συμβουλίου θα συζητηθούν η κατάσταση στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη (η ΕΕ διατηρεί εκεί στρατιωτικές δυνάμεις στο πλαίσιο της επιχείρησης ΑLTHEA) και τη Λιβύη, ενώ θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση από τον Κύπριο κοινοτικό επίτροπο αρμόδιο για ζητήματα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρ. Στυλιανίδη, για την πορεία της επιδημίας του ιού «Εμπολα» και τη συνεισφορά της ΕΕ στην αντιμετώπισή της.

Σύμφωνα εξάλλου με ενημέρωση από τις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα θα γίνει ενημέρωση στα μέλη του Συμβουλίου επί θεμάτων «Αμυνας», από τον M. Popowski, αναπληρωτή γγ Διοργανικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕEAS, το «διπλωματικό σώμα» της ΕΕ), και το στρατηγό P. de Rousiers, πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ (EUMC, το υψηλότερο στρατιωτικό όργανο εντός του Συμβουλίου της ΕΕ, την προεδρία του οποίου από το Νοέμβρη του 2015 αναλαμβάνει ο Ελληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μ. Κωσταράκος).

Επίσης, αναφέρεται ότι θα γίνει και ενημέρωση σχετικά με την πορεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας (European Defence Agency, EDA). Επισήμως, ο EDA έχει σκοπό «την ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων, καθώς και την προώθηση και ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα των εξοπλισμών. Αποβλέπει, επίσης, στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης στον τομέα της άμυνας, στη δημιουργία ανταγωνιστικής ευρωπαϊκής αγοράς αμυντικού εξοπλισμού, καθώς και στην προαγωγή της Ερευνας».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΕΕ - ΗΠΑ
Με ατζέντα υπαγορευμένη από τις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων

Στην υπεράσπιση των «κοινών αξιών» των μονοπωλίων στις δύο πλευρές του Ατλαντικού στάθηκε ο Επίτροπος της ΕΕ, Δ. Αβραμόπουλος

Από τη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση του Δ. Αβραμόπουλου με τους υπουργούς Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και της Ιταλίας

Associated Press

Από τη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση του Δ. Αβραμόπουλου με τους υπουργούς Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και της Ιταλίας
Ενα μήνα μετά το άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου αποφασίστηκε ένταση του ανθρωποκυνηγητού στα σύνορα και αξιοποίηση των «τζιχαντιστών» για παραπέρα ενδυνάμωση των μηχανισμών καταστολής, φακελώματος και ελέγχου στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας, συνεδριάζει στην Ουάσιγκτον η Σύνοδος υπουργών Εσωτερικών ΕΕ και ΗΠΑ. Την ΕΕ εκπροσωπεί ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος στο περιθώριο της Συνόδου συναντήθηκε με τον υπουργό Δικαιοσύνης και Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ, Ε. Χόλντερ, με τον υπουργό Εσωτερικών των ΗΠΑ, Α. Μαγιόρκας, τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, Τζ. Τζόνσον, καθώς και τον υπουργό Εσωτερικών της Λετονίας, Ρ. Κορλόφσκις.

Παρεμβαίνοντας στη Σύνοδο, ο Δ. Αβραμόπουλος εστίασε στην ενίσχυση των σχέσεων και στην εμβάθυνση της συνεργασίας ΕΕ - ΗΠΑ σε θέματα «αμοιβαίου ενδιαφέροντος» που ιεραρχούν ψηλά τα μονοπώλια στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Εξήρε τη συμπόρευση για την αντιμετώπιση ζητημάτων που σχετίζονται με την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. «Η συνάντησή μας επιβεβαιώνει ότι μαζί μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην προάσπιση και υπεράσπιση των κοινών μας αξιών», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημείωσε την αγαστή συνεργασία των δύο ιμπεριαλιστικών κέντρων στους τομείς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που -όπως είπε- «αντανακλά το στρατηγικό χαρακτήρα της συνεργασίας τους».

Σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο της συνεργασίας, ανέφερε ότι «τα δύο κύρια θέματα στον τομέα των εσωτερικών υποθέσεων της ατζέντας μας ήταν το φαινόμενο των ξένων μαχητών και του οργανωμένου εγκλήματος, δύο φλέγοντα ζητήματα στην Ευρώπη και την Αμερική».

Πρόσθεσε ότι «η συνεργασία μας εκτείνεται σε τομείς όπως: η ασφάλεια, η ανταλλαγή πληροφοριών, η διαχείριση των συνόρων και η πολιτική θεωρήσεων. Κοιτάξαμε πώς μπορούμε καλύτερα να ανταλλάζουμε πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένης της Europol, και να δούμε πώς αντίστοιχες υπηρεσίες επιβολής του νόμου θα μπορούν να συνεργάζονται και να χρησιμοποιούν τα διαθέσιμα εργαλεία ακόμη πιο αποτελεσματικά».

Η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και δυνατοτήτων για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος που έχουν ανάγκη οι επιχειρηματικοί όμιλοι, πνιγηρό για τους λαούς με μπόλικη καταστολή και αυταρχισμό, χρειάζεται και τα απαραίτητα προσχήματα. Οι περιβόητοι «τζιχαντιστές», αφού πρώτα ενισχύθηκαν πολύμορφα από ΗΠΑ - ΕΕ και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, φαίνεται σ' αυτή τη φάση να παίζουν και έναν τέτοιο ρόλο.

Λόγω της απουσίας της Επιτρόπου Δικαιοσύνης της ΕΕ, Β. Γιουρόβα, ο Δ. Αβραμόπουλος συζήτησε με τους Αμερικανούς μια σειρά από θέματα που αφορούν και στον τομέα της Δικαιοσύνης. «Επικεντρωθήκαμε κυρίως σε θέματα προστασίας δεδομένων και στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις αναφορικά με τη "συμφωνία-ομπρέλα"», είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα επιτευχθεί πρόοδος» κατά τη σημερινή συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

96 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
Αύριο η μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση στον Πειραιά

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δ. Κουτσούμπας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει σε μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση που διοργανώνει η ΤΟ Πειραιά του ΚΚΕ για τα 96 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή, στις 11 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ (Ακτή Μιαούλη 10).

  • Οι ΤΟ Πειραιά και Πανεπιστημίου Πειραιά της ΚΝΕ και η ΟΒ ΑΕΝ προγραμματίζουν προσυγκέντρωση για την εκδήλωση, στις 10 π.μ., έξω από το κτίριο όπου πραγματοποιήθηκε το Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΕΚΕ το 1918 (Ακτή Μιαούλη και Μπουμπουλίνας). Στην προσυγκέντρωση, χαιρετισμό θα απευθύνει ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέας του ΤΣ Πειραιά της ΚΝΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ