ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «FORTHNET»
Απάντηση στις απολύσεις και τις άθλιες συνθήκες εργασίας

Με τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 27 Νοέμβρη αποφάσισαν οι εργαζόμενοι της «Forthnet» να απαντήσουν στις απολύσεις, στις άθλιες συνθήκες εργασίας, στην εντατικοποίηση και την πίεση που αντιμετωπίζουν. Στη χτεσινή τους Γενική Συνέλευση αποφάσισαν επίσης να προχωρήσουν σε απεργία στις 11/12, αν τα αιτήματά τους δεν ικανοποιηθούν. Διεκδικούν: Επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο δουλειάς - Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Πρόσληψη όλων των ενοικιαζόμενων από τη «Forthnet». Μισθούς και δικαιώματα με βάση τις ανάγκες, υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης.

«Καμιά έκπτωση στα ζητήματα υγείας, καμιά υποχώρηση και ανοχή στις συνθήκες πίεσης, εντατικοποίησης, στην περικοπή των διαλειμμάτων», τόνισε εισηγητικά ο πρόεδρος του σωματείου και μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΗΠ, Κώστας Θεοδωρόπουλος. Ενημέρωσε πως, ήδη, έχει γίνει καταγγελία στο ΚΕΠΕΚ για τις συνθήκες εργασίας. Χτες και προχτές έγινε επίσης παρέμβαση στην εργοδοσία για να γίνεται κανονικά και όχι πετσοκομμένο το διάλειμμα των επινοικιαζόμενων.

«Η απόλυση δε σημαίνει ότι σκύβουμε το κεφάλι και φεύγουμε», είπε ένας από τους απολυμένους επινοικιαζόμενους που συμμετείχε στη συνέλευση. Τόνισε ακόμα πως η συσπείρωση των επινοικιαζόμενων στο σωματείο, που εκφράστηκε και με τη συμμετοχή τους στην προηγούμενη απεργία του σωματείου στις 24 Οκτώβρη, είναι σημαντική πείρα για όλο τον κλάδο. Το ίδιο σημείωσαν αρκετοί εργαζόμενοι που πήραν το λόγο, ενισχύοντας τη σημασία που έχει να συνεχίσουν να παλεύουν σαν «μια γροθιά».

Το κάλεσμα του σωματείου

Μπροστά στην απεργία, το σωματείο απευθύνει στους εργαζόμενους, αλλά και στους συνδρομητές της εταιρείας το παρακάτω κάλεσμα:

«Είμαστε οι εργαζόμενοι στην εταιρεία "Forthnet", είμαστε εμείς που μιλάς στην τεχνική εξυπηρέτηση, είμαστε εμείς που ασχολούμαστε με τις αιτήσεις σου, τις βλάβες σου, το σήμα.

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους σας γιατί η κατάσταση στην εταιρεία δε πάει άλλο. Ζητάμε την αλληλεγγύη και την έμπρακτη συμπαράστασή σας.

Η "Forthnet" πριν λίγες μέρες μας έστειλε ένα εταιρικό email όπου "πανηγύριζε" γιατί είναι στις 100 μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα.

Τι σημαίνει αυτό για τους καταναλωτές; Εχουν σταματήσει οι διακανονισμοί, μεγάλες αναμονές στο τηλεφωνικό, καθώς οι εργαζόμενοι δε φτάνουμε.

Τι σημαίνει αυτό για τις συνθήκες εργασίας για εμάς τους εργαζόμενους στη "Forthnet";

- Η εταιρεία από το 2012 μέχρι σήμερα απολύει εργαζόμενους που έπαιρναν τον παλιό βασικό μισθό (700 ευρώ) και προσλαμβάνει νέους με μισθούς πείνας (300 ευρώ).

- Η εταιρεία πλέον προσλαμβάνει μέσω "σύγχρονων δουλεμπορικών". Ολοι οι νέοι συνάδελφοι είναι ενοικιαζόμενοι, δουλεύουν σαν σύγχρονοι δούλοι. Συγκεκριμένα, στη "Forthnet" δουλεύουν εργαζόμενοι από την "Action Line", την "Telephone Net", την ICAP.

- Στα κτίρια της "Forthnet", μέρα παρά μέρα έχουμε κρούσματα λιποθυμιών εξαιτίας των συνθηκών εργασίας, της πίεσης και της εντατικοποίησης της δουλειάς, καθώς δε φτάνουμε για να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες. Το ΕΚΑΒ μόνο τον τελευταίο μήνα έχει έρθει 2 φορές στο κτίριο που στεγάζεται η εξυπηρέτηση πελατών της "Forthnet".

Το τελευταίο κρούσμα είναι η απόλυση συναδέλφων μας, επειδή απέργησαν για όλα τα παραπάνω. Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι είναι ενοικιαζόμενοι από την εταιρεία "Action Line". O εκπρόσωπος της "Action Line" είπε στο συνάδελφό μας όταν τον απέλυε ότι "δεν λιποθύμησε κανένας από την Αction Line"», άρα δεν έπρεπε να ενδιαφερθεί. O εκπρόσωπος της "Forthnet", κος Ματσούκας, σε επικοινωνία με το σωματείο μας είπε ότι η "Forthnet" δε φέρει καμία ευθύνη, και ότι οι εργαζόμενοι απολύθηκαν από την "Action Line". Πριν μια εβδομάδα σε συνάντηση με το σωματείο μας είχε πει το ακριβώς αντίθετο, ουσιαστικά ότι το μαχαίρι και το πεπόνι το έχει η "Forthnet", και όχι η εταιρεία που ενοικιάζει τους εργαζόμενους.

Ξέρουμε ότι η κατάσταση που βιώνουμε εμείς δεν σας ακούγεται ξένη. Τα ίδια βιώνουμε όλοι οι εργαζόμενοι και χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο, τη μεταξύ μας αλληλεγγύη.

Οι εργαζόμενοι στη "Forthnet" δε θα δεχτούμε να δουλεύουμε σε συνθήκες γαλέρας. Δε θα δεχτούμε να λιποθυμάμε σαν τα κοτόπουλα μέσα στο χώρο δουλειάς, δε θα δεχτούμε να δουλεύουμε σαν σύγχρονοι σκλάβοι, ενοικιαζόμενοι από άλλες εταιρείες, δε θα δεχτούμε να δουλεύουμε με μισθούς πείνας. Δε θα δεχτούμε να απολύονται συνάδελφοι επειδή αντέδρασαν στα παραπάνω, επειδή είπαν: "δε μπορώ να βλέπω τον συνάδελφο μου να λιποθυμά!". Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για το αυτονόητο: ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!».

ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Σωματεία και φορείς διαδήλωσαν για την Υγεία

Νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες στο Θριάσιο στις 22 Νοέμβρη και τις 10 Δεκέμβρη

Η πορεία στους δρόμους της Ελευσίνας
Η πορεία στους δρόμους της Ελευσίνας
Κινητοποίηση για την Υγεία έκαναν το πρωί του Σαββάτου εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι κάτοικοι, μέλη σωματείων και συλλόγων της Ελευσίνας ενάντια στην υποβάθμιση και την επιχειρηματικότητα στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας. Οι συγκεντρωμένοι από την πλατεία Λαού έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης. Κάλεσμα συμμετοχής είχαν απευθύνει το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ασπροπύργου, η τοπική ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το Παράρτημα Θριασίου «Η ΜΑΣΙΝΑ» του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και ο Σύλλογος Γυναικών Ελευσίνας.

Οι διαδηλωτές ενημέρωσαν με τα πανό και τα συνθήματά τους για την κατάσταση που επικρατεί στο Θριάσιο Νοσοκομείο και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, καταδίκασαν την επιχειρηματική δράση και απαίτησαν αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους. Επιπλέον, απηύθυναν μαζικό κάλεσμα στην κινητοποίηση για την Υγεία, το Σάββατο 22 Νοέμβρη, στις 11 π.μ. στην πλατεία Δημαρχείου Ασπροπύργου, καθώς και στην πανθριασιακή συγκέντρωση για την Υγεία στις 10 Δεκέμβρη. Οπως τονίζουν σωματεία και φορείς, «ο αγώνας για δημόσιες, δωρεάν υπηρεσίες Υγείας μάς αφορά όλους. Η Υγεία είναι λαϊκό δικαίωμα και πρέπει να παρέχεται εντελώς δωρεάν, αποκλειστικά από το κράτος».

ΤΑΞΙ
Ανοδος των αγωνιστικών - αντιμονοπωλιακών δυνάμεων

Μεγάλη άνοδο, σε ποσοστά και ψήφους, σημείωσαν οι δυνάμεις της Ενωτικής Προοδευτικής Συνεργασίας ΤΑΞΙ (ΕΠΣ, συμμετέχει στην ΠΑΣΕΒΕ) στις αρχαιρεσίες της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ταξί (ΠΟΕΙΑΤΑ) που έγιναν την περασμένη Κυριακή.

Για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο ψήφισαν 532, έγκυρα 525 (από 564 ψηφίσαντες και 560 έγκυρα το 2011).

Η ΕΠΣ στηρίχτηκε από 59 αντιπροσώπους, ποσοστό 11,25 % και εξέλεξε 3 μέλη στο ΔΣ (από 43 ψήφους, 7,67 % και μία έδρα το 2011). Η ΔΑΚΜΜΕ (ΝΔ) πήρε 220 ψήφους και εννέα έδρες (από 236 ψήφους και εννέα έδρες). Τρεις παρατάξεις κατέβηκαν, στηριζόμενες από δυνάμεις προέλευσης ΠΑΣΟΚ. Η πρώτη, η «Ενιαία Κίνηση», πήρε 34 ψήφους και μία έδρα (από 44 ψήφους και δύο έδρες). Η δεύτερη, η «Νέα Πνοή», σημείωσε τεράστια μείωση, παίρνοντας 46 ψήφους και δύο έδρες (από 130 ψήφους και πέντε έδρες). Σημαντική ήταν και η μείωση της «Ανεξάρτητης Περιφερειακής Συνδικαλιστικής Παράταξης», της τρίτης παράταξης, προέλευσης ΠΑΣΚΕ, που πήρε 35 ψήφους και δύο έδρες από 74 ψήφους και τρεις έδρες. Η «Ριζοσπαστική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ) πήρε 26 ψήφους και μία έδρα (από 34 ψήφους και μία έδρα). Η «Ωρα Ευθύνης» (εμφανίζεται σαν ανεξάρτητη, κατέβηκε για πρώτη φορά) πήρε 39 ψήφους και δύο έδρες. Επίσης, 31 ψήφους και μία έδρα πήρε η παράταξη «ΛΑΣΙΤΑ» (και αυτή κατέβηκε για πρώτη φορά) που στηρίζεται από τη «Χρυσή Αυγή». Η «Ελλάδα ΤΑΞΙ όλοι μαζί» (ΣΥΡΙΖΑ, κατέβηκε για πρώτη φορά) πήρε 18 ψήφους και καμία έδρα. Η «Δύναμη Δημιουργίας» (εμφανίζεται σαν ανεξάρτητη, κατέβηκε για πρώτη φορά) πήρε 17 ψήφους και καμία έδρα.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΠΣ σημειώνει για την αύξηση των δυνάμεών της πως «είναι η επιβράβευση της σταθερής αγωνιστικής δράσης που αναπτύχθηκε από τις επιτροπές αγώνα της ΠΑΣΕΒΕ στον κλάδο, ενάντια στη λεγόμενη απελευθέρωση και για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων των αυτοαπασχολούμενων στα ΤΑΞΙ. Η ενίσχυση των αγωνιστικών δυνάμεων πραγματοποιήθηκε παρά την τεράστια προσπάθεια των δυνάμεων του συμβιβασμού και της συντεχνιακής διαχείρισης να αποπροσανατολίσουν και να κοιμίσουν τον κλάδο μετά τους μεγάλους αγώνες του 2011. Η ενίσχυση της ΕΠΣ δίνει το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι μπορεί να προχωράει με σταθερά βήματα η συσπείρωση, σε αγωνιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση (...)».

ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Παράσταση για απόλυση συνδικαλιστή

Παράσταση διαμαρτυρίας για την παράνομη και προκλητική απόλυση του Δ. Καραγιάννη, αντιπροέδρου του Συνδικάτου, διοργανώνει την Πέμπτη 20 Νοέμβρη στις 8.30 π.μ. έξω από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (Μεσογείων 85), το Κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας Αττικής Βοιωτίας Εύβοιας και Κορινθίας. Επίσης, καλεί σε συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια στις 26 Νοέμβρη, μέρα που θα εκδικαστεί η αγωγή για την επαναπρόσληψή του.

Το Συνδικάτο ζητά από τους εργαζόμενους στον κλάδο, τους μαζικούς φορείς και άλλα συνδικάτα να εκφράσουν την αλληλεγγύη και συμπαράστασή τους στον απολυμένο συνδικαλιστή και από κοινού να απαιτήσουν την άμεση επαναπρόσληψή του.

Με την κινητοποίησή του, το Συνδικάτο διεκδικεί: Αμεση επαναπρόσληψη του συναδέλφου. Να σταματήσουν τώρα οι απολύσεις. Καμία σκέψη για μειώσεις μισθών και καταστρατήγηση δικαιωμάτων. Καμία σκέψη για απαγόρευση της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης. Σταθερή δουλειά με συμβάσεις στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.

Νέα κινητοποίηση στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Σε νέα κινητοποίηση προχωρούν οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, το Σωματείο τους αποφάσισε την πραγματοποίηση δύο 24ωρων απεργιών, σήμερα και αύριο. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, θα γίνει συγκέντρωση στα Ναυπηγεία. Οι εργαζόμενοι φθάνουν τους 600 και είναι απλήρωτοι για πολλούς μήνες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ