ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ»
Οξυμένα προβλήματα δημιουργεί η υποχρηματοδότηση

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το «Θεαγένειο» αντικαρκινικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της πολιτικής υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου.

Το «Θεαγένειο» εξυπηρετεί ασθενείς από τα 2/3 της επικράτειας της χώρας. Πέρσι νοσηλεύθηκαν 53.000 άτομα, ενώ στα εξωτερικά του ιατρεία εξυπηρετήθηκαν πολλαπλάσιοι. Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι μόνο το Σεπτέμβρη, εξυπηρετήθηκαν 18.000 άτομα στα πρωινά και απογευματινά εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου.

Ο προϋπολογισμός του είναι μειωμένος κατά 30% και αντίστοιχα του φαρμακείου είναι μειωμένος κατά 5 εκ. ευρώ (πέρσι ήταν 25 εκ. και φέτος 20 εκ.). Με το νέο οργανόγραμμα του νοσοκομείου, μειώθηκαν και τα κρεβάτια από 350 και 330.

Επιπλέον, δημιουργείται εμπλοκή και ταλαιπωρία και εξαιτίας της απόφασης του ΕΟΠΥΥ να ζητά αντιστοιχία ασθενών και κλινών στις κλινικές, προκειμένου να καλύπτει το κόστος νοσηλείας για τους ασφαλισμένους. Ετσι π.χ. έχουμε το φαινόμενο ο ένας ασθενής, που κάνει τη θεραπεία του και θα φύγει το απόγευμα, αναγκαστικά να παίρνει εξιτήριο το πρωί, με αποτέλεσμα να μη δικαιούται φαγητό, αν και ακόμη νοσηλεύεται και ο άλλος ασθενής, που κάνει εισαγωγή το πρωί και βρίσκεται στην αναμονή, περιμένοντας να αδειάσει το κρεβάτι, να δικαιούται να φάει.

Με βάση και το νέο οργανισμό (άλλαξε δύο φορές τα τελευταία δύο χρόνια) οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι μεγάλες και η εντατικοποίηση της εργασίας σπάει ρεκόρ. Λείπουν 100 νοσηλευτές, περίπου 100 διοικητικοί υπάλληλοι, παραϊατρικό προσωπικό, τεχνικοί, κ.λπ., και περίπου 20 γιατροί.

Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι με τον οργανισμό του νοσοκομείου του 2012, προβλέπονταν 12 θέσεις παθολόγων - ογκολόγων. Με τις τροποποιήσεις που ακολούθησαν, ο αριθμός των οργανικών μειώθηκε σε 10 και αυτή τη στιγμή εργάζονται στο νοσοκομείο 7.

Το γναθοχειρουργικό τμήμα κινδυνεύει να κλείσει, καθώς οι δύο γιατροί που απέμειναν, συνταξιοδοτούνται το Δεκέμβρη. Στη γυναικολογική κλινική, τα χειρουργεία έχουν μειωθεί καθώς από 5 οι γυναικολόγοι μειώθηκαν στους 2. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και σε άλλες κλινικές, που λειτουργούν στην πλειοψηφία τους με ελάχιστους γιατρούς και νοσηλευτές.

Επίσης, μία αίθουσα των χειρουργείων δε λειτουργεί λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου.

Εξαιτίας της έλλειψης γιατρών συρρικνώθηκε και ο προληπτικός έλεγχος. Ενδεικτικά το τμήμα μαστού λειτουργεί πλέον μόνο 3 μέρες τη βδομάδα και ο χρόνος αναμονής για τα ραντεβού έφτασε τον ένα (1) χρόνο.

Εξάλλου, ακόμη δεν έχει εγκατασταθεί αν και έχει εξαγγελθεί ότι θα γίνει σύντομα, η κάμερα PET-CT, και έως τώρα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για πρόσληψη του εξειδικευμένου προσωπικού που χρειάζεται για τη λειτουργία του. Επίσης, εδώ και ένα χρόνο παραμένει χαλασμένος ο αξονικός και οι ασθενείς εξυπηρετούνται με μεγάλη καθυστέρηση από τον αξονικό του τμήματος ακτινοθεραπείας. Η διοίκηση του νοσοκομείου ενημέρωσε ότι σύντομα θα εγκατασταθεί ο αξονικός. Ταυτόχρονα, διαρρέονται πληροφορίες ότι σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στο νοσοκομείο και ένας επιπλέον γραμμικός επιταχυντής με χορηγία του Ιδρύματος «Νιάρχος». Οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι σχεδιάζεται η λειτουργία του τμήματος ακτινοθεραπείας από ιδιώτες εργολάβους της Υγείας.

Μείζον πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι το τμήμα κυτταροστατικών λειτουργεί χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό και η διάλυση των φαρμάκων γίνεται εμπειρικά από τους νοσηλευτές, οι οποίοι δεν έχουν τις αντίστοιχες γνώσεις ούτε έχουν εκπαιδευτεί.

Επιπλέον, μια σειρά από υπηρεσίες του νοσοκομείου έχουν παραδοθεί σε εργολάβους (φύλαξη, καθαριότητα, σίτιση, πλυντήρια, τμήμα της τεχνικής υπηρεσίας).

ΚΛΙΝΙΚΕΣ - ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Νοσηλεία και εξετάσεις με ολόκληρη την πληρωμή

Σε βορά της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας μετατρέπονται οι ασθενείς, καθώς απ' τη Δευτέρα θα αναγκάζονται να πληρώνουν εξ ολοκλήρου απ' την τσέπη τους τη νοσηλεία τους στις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές, καθώς και τις εξετάσεις στα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια. Και τούτο γιατί οι ιδιοκτήτες των μεγάλων κλινικών, των διαγνωστικών κέντρων και των εργαστηρίων αποφάσισαν επίσχεση παροχής υπηρεσιών, επειδή ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει εξοφλήσει προς τους ιδιώτες παρόχους Υγείας χρέη που εκκρεμούν ακόμα και απ' το 2006, καθώς και για τις επιστροφές (clowback) στον ΕΟΠΥΥ.

Λόγω της υπολειτουργίας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) και της μεγάλης αναμονής στα δημόσια νοσοκομεία, οι άρρωστοι για διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα, πληρώνοντας 15% συμμετοχή στις εξετάσεις. Επίσης, σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ - Νοέμβρης 2012 - οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων πληρώνουν συμμετοχή 30% στο σύνολο των εξόδων νοσηλείας τους - Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ) και εξετάσεις - ενώ για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ η συμμετοχή είναι 50%.

Ετσι τώρα οι άρρωστοι θα υποχρεώνονται να καταβάλλουν το σύνολο των εξόδων για τις εξετάσεις και τις νοσηλείες τους στον ιδιωτικό τομέα. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ μόνο προς τις δώδεκα κλινικές και ομίλους - μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) - ανέρχονται σε 310 εκ. ευρώ απ' το 2006. Δηλαδή, «οι δώδεκα» που έχουν εμφανίσει κέρδη την προηγούμενη περίοδο «έχουν λαμβάνειν» και 310 εκ. ευρώ.

Απ' την επίσχεση παροχής των υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ο ΣΕΚ εξαιρεί τις μονάδες τεχνητού νεφρού (ΜΤΝ), τα περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) καθώς και τα περιστατικά που νοσηλεύονται ήδη (1-12-2014) και χρήζουν άμεσης νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Η Πανελλήνια Επαγγελματική Ενωση Εργαστηριακών Γιατρών Βιοπαθολόγων Κυτταρολόγων Παθολογοανατόμων (ΠΕΕΒΙ) ανακοίνωσε χτες ότι προσανατολίζεται για κινητοποίηση στις 10.12.2014 και επίσχεση παροχής υπηρεσιών επ' αόριστον από εκείνη τη μέρα και μετά.

Με χτεσινή ανακοίνωσή του, ο ΕΟΠΥΥ υπερασπίζεται στα λόγια τους ασφαλισμένους, επιμένει όμως στην εφαρμογή των κλειστών προϋπολογισμών - δηλαδή των δραματικών περικοπών - και υπόσχεται στους επιχειρηματίες της Υγείας ότι προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας και του Οργανισμού «είναι η κατάργηση του clawback για το 2015».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΟΤΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Η «αξιολόγηση δομών» δεν γίνεται για το συμφέρον του λαού

Ανακοίνωση με αφορμή το έγγραφο που απέστειλε το υπουργείο Εσωτερικών σε δήμους και περιφέρειες

Στο έγγραφο που έστειλε το υπουργείο Εσωτερικών στις δημοτικές και περιφερειακές αρχές, με το οποίο ζητά να αξιολογήσουν τις δομές με συγκεκριμένους όρους, αναφέρεται ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας ΟΤΑ του ΠΑΜΕ, σημειώνοντας ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ προσπαθεί «να ντύσει με το μανδύα της "αξιολόγησης", της νομιμοφάνειας και της "αναγκαιότητας" τη νέα συρρίκνωση των υπηρεσιών των ΟΤΑ και τις επόμενες διαθεσιμότητες - απολύσεις».

Το υπουργείο, σημειώνει η Γραμματεία, παρουσιάζει την «αξιολόγηση» των δομών ως ουδέτερο ζήτημα, κρύβοντας ότι «θα συμβαδίζει με μειώσεις στις δαπάνες για προσλήψεις προσωπικού, για υπερωριακή απασχόληση, για προμήθειες, με ιδιωτικοποιήσεις κ.ά. και θα σημάνει την παραπέρα υποβάθμιση των υπηρεσιών, την αδυναμία κάλυψης βασικών λαϊκών αναγκών. Η ζητούμενη αξιολόγηση των δομών έρχεται σαν συνέχεια των κυβερνητικών και ευρωενωσιακών αποφάσεων για το προχώρημα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στη Δημόσια Διοίκηση και όσων περιγράφονται στην "Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2014 - 2016". Πατάει στις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις του "Καλλικράτη" (...).

Για όλα αυτά η ηγεσία της ΠΟΕ - ΟΤΑ και ιδιαίτερα οι παρατάξεις "Συνδικαλιστική Ανατροπή" (ΠΑΣΚΕ ΟΤΑ), ΔΑΚΕ και ΑΣΚ - ΟΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ) δε λένε κουβέντα. Για άλλη μια φορά επέλεξαν να υιοθετήσουν την αστική κριτική προσέγγιση του "Διοικητικού Επιμελητηρίου" (ΔΕΕ), και ούτε λίγο ούτε πολύ μας λένε ότι φταίει η μεθοδολογία που θέλει το υπουργείο Εσωτερικών να ακολουθήσει και η αναξιοπιστία του αξιολογητή! Κι αν τα αλλάξουμε αυτά μπορεί να έχουμε μια "καλή" αξιολόγηση, με αυτήν την εξουσία, με αυτό το θεσμικό πλαίσιο!».

Η Γραμματεία, αναφερόμενη στους άξονες της «αξιολόγησης», επισημαίνει:

«Ο "εξορθολογισμός στη διάρθρωση των οργανωτικών δομών" των ΟΤΑ (...) σημαίνει καταργήσεις, συγχωνεύσεις υπηρεσιών, ιδιωτικοποιήσεις αρμοδιοτήτων (...) Η αναφερόμενη "βελτίωση διαχείρισης πόρων" σημαίνει αποδοχή των κουτσουρεμένων ΚΑΠ, προώθηση της λογικής της σχέσης "κόστους - οφέλους", της ενίσχυσης της ανταποδοτικότητας.

(...) Η "αξιοποίηση του υπηρετούντος προσωπικού" σημαίνει απολύσεις, ΙΔΑΧ κ.ά., "αξιολόγηση" προσώπων και "κινητικότητα", ενίσχυση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, των Προγραμμάτων και των ΚΟΙΝΣΕΠ, παραπέρα χτύπημα της σταθερής δουλειάς και της δυνατότητας κάλυψης των αναγκών στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες, στην καθαριότητα, στο πράσινο κ.λπ.».

Καταλήγοντας η Γραμματεία προβάλλει τις βασικές κατευθύνεις πάλης: «Απόρριψη της "αξιολόγησης δομών και προσώπων", να σταματήσουν οι εκχωρήσεις αρμοδιοτήτων, οι συμπράξεις και οι ιδιωτικοποιήσεις. Καμιά απόλυση, καμιά διαθεσιμότητα. Να σταματήσει ο λεγόμενος επανέλεγχος των ΙΔΑΧ. Επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Υπηρεσίες των ΟΤΑ που να καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες, χωρίς χαράτσια, τροφεία και τέλη. Απαντάμε αγωνιστικά στους αντεργατικούς σχεδιασμούς κυβέρνησης και ΕΕ».

ΟΓΕ
Εκδηλώσεις για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Οι Σύλλογοι Γυναικών Νέας Ιωνίας, Νέου Ηρακλείου και Μεταμόρφωσης, στο πλαίσιο της καμπάνιας της ΟΓΕ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, οργανώνουν εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Οι αντιλαϊκές εξελίξεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και οι επιπτώσεις τους στη γυναίκα», τη Δευτέρα 1/12, στις 6.30 μ.μ. στο ΚΕΠ Νέας Ιωνίας (σταθμός ΗΣΑΠ).

Εκδήλωση με θέμα «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Σημαντική για την υγεία της λαϊκής οικογένειας και ιδιαίτερα των γυναικών», διοργανώνει ο Σύλλογος Γυναικών Ροδόπης (μέλος της ΟΓΕ) στο πλαίσιο της καμπάνιας της ΟΓΕ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σήμερα, Σάββατο 29 Νοέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Α' ΚΑΠΗ Κομοτηνής (πίσω από το Θρακικό Ωδείο). Θα μιλήσουν η Ευαγγελία Πράπα, γυναικολόγος, και ο Νίκος Φακιρίδης, παιδίατρος, μέλος της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ