ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΖΑΝΗ
Οργανώνουν την κοινή δράση τους σωματεία και φορείς

Με πρωτοβουλία σωματείων και φορέων της Κοζάνης και με αιχμή τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων της ΔΕΗ αλλά και τις επιπτώσεις από τη δραστηριότητά της στο λαό της περιοχής, οργανώνεται συνέλευση τη Δευτέρα 1η Δεκέμβρη στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης.

Τη συνέλευση καλούν το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων - Κατασκευών & συναφών Επαγγελμάτων Νομού Κοζάνης, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ), ο Σύλλογος Περιβάλλοντος Ποντοκώμης, ο Σύλλογος Περιβάλλοντος Μαυροδενδρίου, ο Σύλλογος Ανέργων και Ανάπτυξης Αγίου Δημητρίου - Ρυακίου και η Ομάδα Γυναικών Ποντοκώμης.

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η οργάνωση του αγώνα για τη διεκδίκηση συγκεκριμένων αιτημάτων που αφορούν:

-- Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλο το προσωπικό (μόνιμους, οκταμηνίτες - διμηνίτες, εργολαβικούς). Να επανέλθουν οι οικονομικές κατακτήσεις στο ύψος του 2009. Να συμπεριληφθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας (οκτάμηνα, εργολαβίες) στη σύμβαση που θα υπογραφεί από τη ΓΕΝΟΠ στη λογική ίσης αμοιβής για ίση εργασία. Κανένας εργαζόμενος μέσα σε χώρο της ΔΕΗ ΑΕ κάτω από 851 μεικτά βασικό μισθό. Αναγνώριση όλων των τριετιών, κανένας ηλικιακός διαχωρισμός (όπως κάτω των 25 και άνω).

-- Αμεση προκήρυξη θέσεων μόνιμης και σταθερής εργασίας σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε χώρου δουλειάς. Δημιουργία 5ης φυλακής στα Ορυχεία. Να ακολουθείται η σωστή συντήρηση του εξοπλισμού έτσι ώστε να μειώνονται οι κίνδυνοι ατυχημάτων και να ενισχυθεί η ασφάλεια των εργαζομένων. Αντικατάσταση παλιών μονάδων με νέες. Αμεση έναρξη της κατασκευής της μονάδας «Πτολεμαΐδα 5». Να μετράει στο όριο ηλικίας η προϋπηρεσία των εργαζομένων στη ΔΕΗ ΑΕ για τις προσλήψεις στο μόνιμο προσωπικό.

-- Λειτουργία Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας με αποφασιστικές αρμοδιότητες. Βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, με γιατρούς εργασίας και όλο το απαραίτητο προσωπικό.

-- Αμεση μετεγκατάσταση των πληττόμενων οικισμών (Ποντοκώμης, Μαυροπηγής, Ακρινής, Αγ. Αναργύρων) με χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ ΑΕ. Τήρηση όλων των περιβαλλοντικών όρων από τη ΔΕΗ ΑΕ και το κράτος. Χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ για μελέτη βιωσιμότητας και επιδημιολογική μελέτη. Να τηρηθούν όλα τα επιστημονικά κριτήρια (προστασία υδροφόρου ορίζοντα, πανίδας και χλωρίδας), η ιδιαιτερότητα της περιοχής λόγω της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και να γίνει ολοκληρωμένη ενημέρωση του λαού και των φορέων της περιοχής για τη δημιουργία του Χώρου Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων στο Ορυχείο Καρδιάς.

-- Ενέργεια κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα. Να μην προχωρήσει η πώληση του ΑΔΜΗΕ και της «μικρής ΔΕΗ». Να επεκταθεί το δίκτυο της τηλεθέρμανσης και σε άλλες περιοχές.

-- Αύξηση του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης και αξιοποίησή του για τον λόγο που υπάρχει και όχι για έργα βιτρίνας. Αποκατάσταση των εδαφών από τη ΔΕΗ ΑΕ και απόδοσή τους στην τοπική κοινωνία.

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Ανταγωνισμοί και συνεργασίες στις πλάτες των εργαζομένων

Ανακοίνωση της Σωματειακής Επιτροπής του ΣΕΤΗΠ σε «Vodafone» - HOL για τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις

«Παιχνίδι» στημένο πάνω στις πλάτες των εργαζομένων χαρακτηρίζει τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων η Σωματειακή Επιτροπή του ΣΕΤΗΠ σε «Vodafone» - HOL. Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις που δίνουν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς κινείται το μονοπωλιακό κεφάλαιο, η σωματειακή επιτροπή του συνδικάτου απευθύνει στους εργαζόμενους κάλεσμα να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια σε κάθε χτύπημα που θα επιχειρήσει η εργοδοσία στα δικαιώματά τους.

Στην ανακοίνωσή της, αναφέρει: «Στις 25/11 ανακοινώθηκε η απόκτηση από τη Vodafone του 72,7% των μετοχών της Hellas on Line, με αποτέλεσμα η πρώτη πλέον να κατέχει το 91,2% της δεύτερης. Σχεδόν ταυτόχρονα ανακοινώθηκε η εξαγορά της 360 Connect από τη HOL, έναντι του ποσού των 50.000 (!) ευρώ. Δεν είναι τυχαία η χρονική σύμπτωση: Η εξαγορά της 360 Connect ήταν συμφωνημένη μεταξύ των μετόχων της Intracom και της Vodafone ήδη από τον Αύγουστο, ως όρος προκειμένου να ολοκληρωθεί και η μεταβίβαση της HOL στη Vodafone.

Δεν μπορεί, και δεν πρέπει να είναι, υπόθεση των εργαζομένων το για ποιον εργοδότη εργαζόμαστε. Οι συγκεκριμένες εξελίξεις, όμως, δείχνουν ξεκάθαρα τι μέλλον μας επιφυλάσσουν οι καπιταλιστές του κλάδου. Είναι τα τελευταία δύο κομμάτια του παζλ, που αποδεικνύουν ότι η δημιουργία της 360 Connect τελικά δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ελιγμός της Hellas on Line, ούτως ώστε να είναι πιο εύκολο η HOL να πωληθεί, και ταυτόχρονα να μειωθεί το "εργατικό κόστος", όπως οι εργοδότες αποκαλούν τους μισθούς μας. Ελιγμός τον οποίο τον Δεκέμβριο του 2013 είχε πληρώσει το 60% των εργαζομένων της HOL, που σε μία ημέρα αναγκάστηκαν με το πιστόλι στον κρόταφο να υπογράψουν την παραίτησή τους, και επαναπρόσληψη σε "νέο εργοδότη" με μειώσεις μισθών μέχρι και 20%. (...)

Και οι πρόσφατες αγοραπωλησίες είναι οι προσπάθειες του Ομίλου Vodafone να μεγιστοποιήσει τα κέρδη των μετόχων του, να βγει ο τελικός νικητής στο παιχνίδι του ποιος θα είναι αυτός που θα επικρατήσει τελικά στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών. Αυτό το παιχνίδι δεν είναι δικό μας, συνάδελφοι. Είναι στημένο πάνω στις πλάτες μας.

Ολοι εμείς που εργαζόμαστε στον Ομιλο Vodafone, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας μας, επινοικιαζόμενοι και μη, πρέπει να κάνουμε υπόθεσή μας πως δε θα πληρώσουμε το μάρμαρο για τις εξαγορές/συγχωνεύσεις που έγιναν και θα γίνουν. Κάθε μεταβολή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρείας στην οποία εργαζόμαστε, δεν πρέπει να συνοδευτεί από χτύπημα στην καθημερινότητά μας ως εργαζόμενοι. Καμία δυσμενής μεταβολή αντικειμένου εργασίας, καμία μείωση ωραρίου ή μισθού, καμία απόλυση».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Στις 10 Δεκέμβρη στο Σύνταγμα

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΟΣΕ - OAEE - ΝΑΤ - ΤΑΕ-ΟΑΕΕ - ΟΤΑ. Στις 10 Δεκέμβρη, οργανώνουν συγκέντρωση - εκδήλωση, στις 6 μ.μ., στο υπουργείο Οικονομίας, στο Σύνταγμα. Η κινητοποίηση θα περιλαμβάνει καθιστική διαμαρτυρία και θα συνοδεύεται από καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Η πρωτοβουλία οργανώνεται με αιχμή τη διεκδίκηση της άμεσης καταβολής της 13ης - 14ης σύνταξης. Μάλιστα, η συγκεκριμένη κινητοποίηση τείνει να πάρει ευρύτερα χαρακτηριστικά καθώς την ίδια περίοδο η κυβέρνηση κάνει καθαρό ότι οξύνει την επίθεση στα κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα (ήδη η κυβερνητική προπαγάνδα παρουσιάζει σαν δεδομένη την κατάργηση κάθε δικαιώματος στη σύνταξη πριν το 62 έτος της ηλικίας κ.ά.)

Στο κάλεσμά τους, οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις σημειώνουν: «Απαιτούμε κόποι και αίμα ολόκληρων χρόνων να βρουν τη δικαίωσή τους και καλούμε όλους τους συνταξιούχους της Αττικής να αγκαλιάσουν αυτήν την αγωνιστική εκδήλωση. Οι αγώνες μας μπορούν να τους σταματήσουν. Δεν κατεβάζουμε τον πήχη των απαιτήσεων. Δε βολευόμαστε με ψίχουλα».

Θυσία στα κέρδη των μονοπωλίων η υγεία και η ζωή των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς

Η υγεία, η ασφάλεια και η ζωή των εργαζομένων στην ΕΕ και τα κράτη - μέλη της θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, αναδεικνύοντας την τραγική πραγματικότητα στους χώρους δουλειάς. Παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση για το «Στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, κατά την περίοδο 2014-2020», ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε τα εξής:

«Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στον καπιταλισμό, υγεία, ασφάλεια, ζωή των εργαζομένων θεωρούνται κόστος, θυσιάζονται για τα κέρδη.

Η νομοθεσία χαλαρώνει, υπηρεσίες ελέγχου καταργούνται. Εργοδότες αθωώνονται για εργατικά ατυχήματα - δολοφονίες εργατών που εκβιάζονται να σιωπούν για συνθήκες εργασίας και «ατυχήματα, επιβαρύνονται για νοσηλεία και αποκατάσταση, ζουν με αναπηρικά επιδόματα - κοροϊδία.

Εκατοντάδες δολοφονημένοι, ανάπηροι εργάτες σε ναυπηγεία, εργοστάσια, μεταφορές στην Ελλάδα. Εγκυες απειλούνται με απόλυση για να διακόψουν τη κύηση. Χιλιάδες πάσχουν από επαγγελματικές ασθένειες. Μετανάστες ζουν και εργάζονται σε άθλιες συνθήκες.

2009: συνολικά 167.000 πέθαναν από αιτίες σχετικές με την εργασία κατά το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

2012: 3.500 ήταν τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα στην Ενωση κατά τη Eurostat.

H ασφάλεια, η υγεία και η ζωή των εργαζομένων είναι πρώτη προτεραιότητα για το εργατικό κίνημα και τους κομμουνιστές που απαιτούν:

Αυστηρή νομοθεσία προληπτικών μέτρων. Αποκατάσταση αναπήρων και ασθενών από επαγγελματικές ασθένειες, με αποκλειστική επιβάρυνση κράτους και εργοδοτών. Αυστηρότατες ποινές στους υπεύθυνους. Ικανοποιητικές συντάξεις στις οικογένειες των δολοφονημένων εργατών».

Μηνύματα διεθνιστικής αλληλεγγύης

Μηνύματα αλληλεγγύης στο ΠΑΜΕ για την προχτεσινή απεργία, απέστειλαν οι παρακάτω συνδικαλιστικές οργανώσεις: Η Διεθνής Συνδικαλιστική Ενωση Συνταξιούχων της ΠΣΟ, η Διεθνής Συνδικαλιστική Ενωση Εργαζομένων στις Κατασκευές της ΠΣΟ (TUI Building), από την Τουρκία, η Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Εμπόριο - Εκπαίδευση - Πολιτισμό (Sosyal-Is), από το Μεξικό η Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ενέργεια (Frente de Trabajadores de la Energia), η Παν-πακιστανική Ομοσπονδία Ενωμένων Συνδικάτων (APFUTU), από την Ιταλία, η Ενωση Συνδικάτων Βάσης (USB), από την Ισπανία, η Συνδικαλιστική Οργάνωση CoBas και η Βάσκικη Συνομοσπονδία LAB, η Ομοσπονδία Ελληνικών Εργατικών Προοδευτικών Συνδέσμων Αυστραλίας, από την Πορτογαλία, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Τουρισμό FESAHT και η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Πορτογαλίας CGTP-In. Επίσης, στη συγκέντρωση στην Ομόνοια παραβρέθηκαν ο Βαλεντίν Πάντσο, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΠΣΟ και ο Σουδανός Γιουσούφ Αλί, από την αντιπροσωπεία της ΠΣΟ στην Αφρική.

Το Σαββατοκύριακο στο ραδιόφωνο του ΠΑΜΕ

Σήμερα, Σάββατο: Στις 12 μ., «Οι αγώνες στο επίκεντρο», με καλεσμένους τους Αποστόλη Γαρμπή και Γιάννη Σχοινά, πρόεδρο και γραμματέα αντίστοιχα του απερχόμενου ΔΣ του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής. Στις 6 μ.μ. εκπομπή από το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου. Στις 7 μ.μ. εκπομπή από τη Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ. Την Κυριακή: Στις 6 μ.μ. εκπομπή από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Στις 7 μ.μ. «Metal is coming».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ