ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΙΚΑΛΑ
Απολύσεις στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών

Ανακοίνωση των Τοπικών Επιτροπών Τρικάλων του ΚΚΕ

Να πληρώσουν οι εργαζόμενοι όχι μόνο για την καπιταλιστική οικονομική κρίση αλλά και για τα τεράστια χρέη της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων (ΕΑΣΤ), που δημιούργησαν οι διοικήσεις της, απαιτεί η διοίκηση της ΕΑΣΤ και όποιον δε δέχεται να υποταχθεί πλήρως σ' αυτήν την απαίτηση τον απολύει!

Ετσι, την περασμένη Πέμπτη, 27 Νοέμβρη, μέρα της πανελλαδικής απεργίας, προχώρησε σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας τεσσάρων εργαζομένων, ενώ στις επόμενες μέρες σειρά για απόλυση έχουν άλλοι έξι εργαζόμενοι. Μάλιστα, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που της δίνει ο νέος αντεργατικός νόμος 3863/10 για τις απολύσεις, μαζί με την καταγγελία της σύμβασης επέδωσε και προειδοποίηση (προμύνηση), γνωστοποιώντας στους πέντε εργαζόμενους ότι η ημερομηνία της απόλυσής τους θα είναι η 28η Μάρτη 2015. Μ' αυτήν τη μεθόδευση οι αποζημιώσεις που θα δοθούν θα είναι πολύ μικρότερες από εκείνες που θα έπαιρναν οι απολυμένοι χωρίς την «προμύνηση».

Οι 10 εργαζόμενοι απολύονται επειδή δε δέχτηκαν την απόφαση της διοίκησης της ΕΑΣΤ να υπογράψουν ατομική σύμβαση εργασίας, η οποία προβλέπει νέα μεγάλη μείωση του μισθού τους, μετά τις μειώσεις μισθών, την εκ περιτροπής εργασία κι άλλα αντεργατικά μέτρα που ελήφθησαν σε βάρος τους παλιότερα. Μια απόφαση την οποία η διοίκηση της Ενωσης επιχείρησε να επιβάλλει στους εργαζόμενους, με αυταρχικό και εκβιαστικό τρόπο, στη «λογική» του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Σε συναντήσεις που είχαν ο πρόεδρος της Ενωσης και υπηρεσιακοί παράγοντες με τους εργαζόμενους, τους ενημέρωσαν για τα «δυσμενή οικονομικά στοιχεία» της ΕΑΣΤ (τεράστιες συσσωρευμένες ζημίες, αρνητικά ίδια κεφάλαια, ληξιπρόθεσμες οφειλές κ.ά.), απαιτώντας, στην ουσία, να πληρώσουν αυτοί για τις «ζημιές».

Οι ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή τους, οι Τομεακές Επιτροπές Τρικάλων του ΚΚΕ καταγγέλλουν την διοίκηση της Ενωσης και απαιτούν να πάρει πίσω τις αντεργατικές αποφάσεις της για υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας και για απολύσεις εργαζομένων.

Οπως επισημαίνουν, «η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων, οδηγείται σε χρεοκοπία και διάλυση, με βαριές συνέπειες για τους μικρομεσαίους αγρότες της περιοχής μας και για τους εργαζόμενους στα γραφεία της Ενωσης και στις παραγωγικές και εμπορικές μονάδες της.

Η ευθύνη γι' αυτό βαρύνει, εν πρώτοις, την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που, με τις αποφάσεις και τα μέτρα που λαμβάνουν και προωθούν, στοχεύουν στο τελειωτικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, για να περάσει, εξ ολοκλήρου, η γη και η αγροτική παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών. Στο πλαίσιο αυτής της στόχευσης, προωθήθηκε η πλήρης διάλυση των υπαρχόντων συνεταιρισμών και εργαλείο γι' αυτό αποτέλεσε ο Ν. 4014/11, που ψηφίστηκε από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζεται και από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Μεγάλη ευθύνη, βεβαίως, για τη διάλυση της ΕΑΣΤ φέρει και η διοίκησή της, η οποία όχι μόνο εφάρμοσε, χωρίς καμιά αντίρρηση, τη διαλυτική πολιτική για τους συνεταιρισμούς των κυβερνήσεων και της ΕΕ αλλά και, με συγκεκριμένες μεθοδεύσεις, ενέργειες και παραλείψεις της, οδήγησε την, πάλαι ποτέ κραταιά, Ενωση στη χρεοκοπία».

« Το ΚΚΕ» - τονίζει η ανακοίνωση - « είχε προειδοποιήσει γι' αυτές τις εξελίξεις, σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα που ισχυρίζονταν ότι με το νέο νόμο θα υπάρξει "εξυγίανση" και "ανάπτυξη" των συνεταιρισμών. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι, ακόμα και σήμερα, που η ΕΑΣΤ διαλύεται και οι εργαζόμενοι απολύονται, τα κόμματα αυτά δε "λένε κουβέντα" κι οι τοπικοί βουλευτές τους "ποιούν τη νήσσαν".

Καλούμε τους αγρότες της περιοχής μας και τους εργαζόμενους στην ΕΑΣΤ να αντιδράσουν, αγωνιστικά, για να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους. Η μικρομεσαία αγροτιά, σε συμμαχία με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης, χρειάζεται να δυναμώσει τους αγώνες για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και για τη δημιουργία των προϋποθέσεων, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, ώστε να υπάρξει μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και του λαού μας.

Μια αγροτική ανάπτυξη που θα υλοποιείται με τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και την κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής και της γης, με κρατικές καθετοποιημένες αγροτικές παραγωγικές μονάδες και τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς της μικρομεσαίας αγροτιάς. Θα εξασφαλίζει μόνιμη και σταθερή δουλειά και ικανοποιητικό εισόδημα στους αγρότες, θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού με φτηνά, υγιεινά και ποιοτικά προϊόντα, αλλά και για τον εφοδιασμό της μεταποιητικής βιομηχανίας με τις απαραίτητες πρώτες ύλες».

«Ακατέβατη» η ανεργία τον Οκτώβρη στην ΕΕ

Στα ίδια ποσοστά καταγράφηκε η ανεργία στην ΕΕ τον Οκτώβρη του 2014, σε σύγκριση με το Σεπτέμβρη, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat). Συγκεκριμένα, στην Ευρωζώνη το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε στο 11,5% και στην ΕΕ-28 στο 10%. Τα ποσοστά αυτά αντιπροσωπεύουν μικρή μείωση σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του Οκτώβρη του 2013 (11,9% σε Ευρωζώνη και 10,7% σε ΕΕ-28), είναι όμως «ακατέβατα» σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Υπολογίζεται πως τον Οκτώβρη οι άνεργοι έφταναν τα 24,4 εκατομμύρια στην ΕΕ-28, από τους οποίους 18,4 εκατομμύρια στην Ευρωζώνη.

Η Ελλάδα έχει την πρωτιά, με ποσοστό ανεργίας 25,9% (στοιχεία Αυγούστου), και ακολουθεί η Ισπανία (24%). Τη χαμηλότερη ανεργία έχουν η Γερμανία (4,9%) και η Αυστρία (5,1%). Αντίστοιχη είναι η εικόνα όσον αφορά την ανεργία των νέων έως 25 ετών. Τα «πρωτεία» κρατούν η Ισπανία (53,8%), η Ελλάδα (49,3%), η Ιταλία (43,3%) και η Κροατία (41,5%). Τη χαμηλότερη ανεργία στους νέους έχουν η Γερμανία (7,7%), η Ολλανδία (9,7%) και η Αυστρία (10%).

Στις ΗΠΑ το ποσοστό ανεργίας το Οκτώβρη υπολογίζεται σε 5,8%, ελαφρώς μειωμένο από το Σεπτέμβρη (5,9%) και χαμηλότερο από τον περσινό Οκτώβρη (7,2%).

Αρχαιρεσίες σωματείων
  • Συνεχίζονται μέχρι και την Πέμπτη 4 Δεκέμβρη οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης και Εξελεγκτικής Επιτροπής του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. Οι εργαζόμενοι ψηφίζουν από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ. στα παρακάτω σημεία: Σάββατο 29 Νοέμβρη, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (οδός Αγ. Φιλοθέης 5Β). Δευτέρα 1/12, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Κορυδαλλού (οδός Γρ. Λαμπράκη και Ταξιαρχών). Τρίτη 2/12, Πολιτιστικό Κέντρο Ελευσίνας (οδός Παγκάλου και Κίμωνος 11). Τετάρτη 3/12, Δημαρχείο Αμαρουσίου (οδός Β. Σοφίας 9 και Δ. Μόσχα). Πέμπτη 4/12, αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).
  • Από σήμερα μέχρι και τις 7 Δεκέμβρη θα διαρκέσουν οι αρχαιρεσίες στην Ενωση Λογιστών Αττικής. Το πρόγραμμα των εκλογών έχει ως εξής: Στα γραφεία της Ενωσης (Κάνιγγος 27) Σάββατο 29/11 και Κυριακή 30/11 (10.30 π.μ. - 6.30 μ.μ.), Δευτέρα 1/12, Τετάρτη 3/12, Πέμπτη 4/12 (1 μ.μ. - 9 μ.μ.), Σάββατο 6/12 και Κυριακή 7/12 (10.30 π.μ. - 6.30 μ.μ.). Στο Παράρτημα του Πειραιά (Ομηρίδου Σκυλίτση 19) Τετάρτη 3/12 και Πέμπτη 4/12 (3.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ.), Σάββατο 6/12 και Κυριακή 7/12 (10 π.μ. - 6 μ.μ.).
  • Ξεκινούν αύριο Κυριακή 30 Νοέμβρη οι αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Εργαζομένων Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών Αττικής. Οι εκλογές θα διαρκέσουν έως τις 9 Δεκέμβρη και οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν στα γραφεία του Συνδικάτου στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνη) αλλά και στις κάλπες που θα στηθούν σε εργοστάσια του κλάδου.
  • Σε εκλογές προχωρά η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής, από την 1 έως τις 3 Δεκέμβρη. Οι εκλογές θα γίνονται από τις 2.30 μ.μ. έως τις 8.30 μ.μ. στο ΕΚΑ.
  • Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση καλεί το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Αθήνας τη Δευτέρα, 1η Δεκέμβρη, στις 5.30 μ.μ. στα γραφεία του σωματείου (Εργατικό Κέντρο Αθήνας, 2ος όροφος).
  • Σε μαζική συμμετοχή στις αρχαιρεσίες του Συλλόγου Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων καλεί η «Ενιαία Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση», η παράταξη που στηρίζει το ΠΑΜΕ. Οι εκλογές του Συλλόγου έχουν παραταθεί για άλλες δύο μέρες, τη Δευτέρα και την Τρίτη 1 και 2 Δεκέμβρη, από 11.30 π.μ. έως 7 μ.μ. στα γραφεία του Συλλόγου (Βησσαρίωνα 9 και Σίνα, 5ος όροφος).
  • Από 1 έως 5 Δεκέμβρη θα γίνουν οι εκλογές του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας, στα γραφεία του Σωματείου (Εργατικό Κέντρο Αθήνας, 1ος όροφος), από 9.30 π.μ. έως 2 μ.μ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ