ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Μπαράζ νέων αντιλαϊκών μέτρων για την «επόμενη μέρα»

Στο επίκεντρο οι ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα και οι ανατιμήσεις στο ΦΠΑ

Νέα μέτρα σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης περιλαμβάνει το σχέδιο της συμφωνίας ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Η «επόμενη μέρα» σφραγίζεται με νέες τρανταχτές ανατιμήσεις στο ΦΠΑ που επιβαρύνει εμπορεύματα μαζικής λαϊκής κατανάλωσης, νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα, αναδιαρθρώσεις σε τομείς της οικονομίας κ.ά. Σε αυτό το πλαίσιο, προ των πυλών δείχνει και η κατάθεση συμπληρωματικού κρατικού προϋπολογισμού για το 2015.

«Μόνο ένα πακέτο ισχυρών δεσμεύσεων από την ελληνική πλευρά μέσα στις επόμενες ώρες θα καθιστούσε εφικτή την εκκίνηση των τεχνικών εργασιών για να κλείσει ο έλεγχος»: Αυτό, σύμφωνα με «διαρροές» προς τον Τύπο, είναι το κοινό μήνυμα που στέλνει η τρόικα, η οποία, μάλιστα, εμφανίζεται σε απόλυτη σύμπνοια ως προς τα προτεινόμενα αντιλαϊκά μέτρα.

Παράγοντες της Κομισιόν, για λογαριασμό και του ΔΝΤ, διατυμπάνιζαν την «κοινή βούλησή» τους να ολοκληρωθεί η τρέχουσα «αξιολόγηση». Παράλληλα, σύμφωνα με τις «διαρροές», επισήμαναν ότι περιμένουν από την Αθήνα «καθαρές δεσμεύσεις» για τα παρακάτω:

--Αντιμετώπιση του δημοσιονομικού κενού του 2015, το οποίο η τρόικα εκτιμά ότι διαμορφώνεται στα 2,5 δισ. ευρώ.

-- Προώθηση «αξιόπιστης μεταρρύθμισης» του ασφαλιστικού συστήματος.

-- Αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος ΦΠΑ.

-- Ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων.

-- Τροποποιήσεις στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία.

Τα παραπάνω συνοδεύονται από επισημάνσεις των ίδιων πηγών ότι το ενδεχόμενο να τελειώσει το ισχύον πρόγραμμα (στις 31 Δεκέμβρη) χωρίς να έχει κλείσει ο έλεγχος αποτελεί «πραγματικό κίνδυνο»...

Νωρίτερα χτες, ο επίτροπος Οικονομίας της Κομισιόν, Π. Μοσκοβισί, υπογράμμιζε ότι η Κομισιόν «επιθυμεί να βρεθεί ένας βηματισμός που θα επιτρέψει στην τρόικα να επιστρέψει γρήγορα και στην ελληνική κυβέρνηση να πάρει γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα που θα της επιτρέψουν να ολοκληρώσει σύντομα το πρόγραμμα προσαρμογής». Ανάλογες επισημάνσεις έγιναν στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (Euroworking Group).

Είναι φανερό ότι, παράλληλα, δρομολογείται και το σχέδιο συμφωνίας για την «απομείωση» του ελληνικού κρατικού χρέους, το οποίο έρχεται να «δέσει» με τα αντιλαϊκά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα και απόδοσης που θα εφαρμόζονται στην επόμενη φάση.

Μετά από χτεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, σημείωσε ότι «πολλά γίνονται»...

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε πρώτο πλάνο μπαίνει η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ που ισχύει σε ειδικές κατηγορίες εμπορευμάτων (φάρμακα, βιβλία, ξενοδοχεία, εισιτήρια θεάτρου, εφημερίδες), που σήμερα φορολογούνται με 6,5%. Στην ίδια κατηγορία εμπίπτουν και εμπορεύματα (τρόφιμα κ.ά.) που πωλούνται στα νησιά του Αιγαίου. Με βάση τα εξεταζόμενα σενάρια οι νέοι συντελεστές στα συγκεκριμένα εμπορεύματα λαϊκής κατανάλωσης θα διαμορφωθούν στα επίπεδα του 8% ή 10%.

Οι μαζικές ανατιμήσεις στα φάρμακα, πέρα από τα λαϊκά νοικοκυριά, θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο και τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία. Αλλες πληροφορίες φέρουν τη συγκυβέρνηση να σχεδιάζει «εξαιρέσεις» σε φάρμακα πρώτης ανάγκης και στα εμβόλια.

Σε κάθε περίπτωση, σαρωτικές είναι οι παραπέρα αντιλαϊκές αλλαγές που «ψήνονται» στο Ασφαλιστικό. Με «πολιορκητικό κριό» το λεγόμενο «δημοσιονομικό κενό» και γνώμονα τις ανάγκες του κεφαλαίου, κυβέρνηση και τρόικα θέτουν ως πρώτη προτεραιότητα τη μείωση της δαπάνης για τις συντάξεις, μέσω της παραπέρα αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και της μείωσης των συντάξεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται να συγκλίνουν, μεταξύ άλλων, στην αύξηση του ελάχιστου αριθμού ενσήμων για την κατοχύρωση του δικαιώματος στη σύνταξη, από τα 4.500 στα 6.500 ένσημα, στο «πάγωμα» των συντάξεων για ακόμα μια διετία (2016 - 2017), στη μείωση κατά 20% τουλάχιστον των συντάξεων του ΟΑΕΕ, στην παραπέρα συρρίκνωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, στην κλιμάκωση των ενοποιήσεων των Ταμείων, που θα επιφέρουν παραπέρα μειώσεις σε συντάξεις και συρρίκνωση παροχών.

Η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου

Στο μεταξύ, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκας, συναντήθηκε χτες στο Παρίσι με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία. Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν η συνεργασία με τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό για τα ζητήματα που αφορούν στη «μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειριών, καθώς επίσης και στα αποτελέσματα - συστάσεις των διαφόρων μελετών και αναλύσεων που εκπονήθηκαν για τη χώρα». Πρόκειται για σειρά από μέτρα αναδιαρθρώσεων και «απελευθερώσεων» σε κλάδους της οικονομίας και σε επαγγέλματα, που αποσκοπούν στη συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών.

Ταυτόχρονα, την επείγουσα διαμόρφωση και εφαρμογή «εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας» επανέφερε, χτες, ο επικεφαλής του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Μ. Σάλλας. Ανάμεσα σε άλλα προτείνεται η φορολογική μεταρρύθμιση μεγάλης κλίμακας, με ρήτρες τουλάχιστον 15ετίας και μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων κατά 2% ετησίως. Πρόσθεσε ότι παραμένουν τα μεγάλα εμπόδια στο δρόμο της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, όπως το υψηλό δημόσιο χρέος, η περιορισμένη ρευστότητα και η πολιτική αβεβαιότητα, με αποτέλεσμα - μεταξύ άλλων - να αποθαρρύνεται η όποια προσπάθεια για προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ για το Γ' τρίμηνο του 2014 εμφανίζει ενίσχυση 1,9% σε σχέση με το Γ' τρίμηνο του 2013. Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση, η ανάκαμψη ήταν στο 1,7%.

ΚΟΜΙΣΙΟΝ - «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΞΑΜΗΝΟ»
Προειδοποιήσεις για τη διαμόρφωση των κρατικών προϋπολογισμών

«Συστάσεις» στις κυβερνήσεις 7 χωρών, στο πλαίσιο των αντιλαϊκών μνημονίων διαρκείας που ισχύουν για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ

Την «Ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης για το 2015» δημοσιοποίησε χτες η Κομισιόν εγκαινιάζοντας τις διαδικασίες του λεγόμενου «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» για το επόμενο έτος. Στην «ετήσια επισκόπηση» προσδιορίζονται οι οικονομικές προτεραιότητες, εξετάζονται όλα τα κράτη για τυχόν αποκλίσεις και «οικονομικές ανισορροπίες», ενώ η Κομισιόν απευθύνει «συστάσεις» και προειδοποιήσεις σχετικά με τα σχέδια των κρατικών προϋπολογισμών που έχουν υποβάλει οι κυβερνήσεις για κάθε επόμενο έτος. Να σημειωθεί ότι η εν λόγω διαδικασία δεν αφορά σε κράτη που υπάγονται σε «μηχανισμούς στήριξης» (και τις διαδικασίες «ελέγχου» και «αξιολόγησης» που προβλέπονται και σε αυτούς), όπως είναι σήμερα η Ελλάδα και η Κύπρος. Επί της ουσίας, πρόκειται για τα μνημόνια διαρκείας, που ισχύουν για όλα ανεξαιρέτως τα κράτη - μέλη της ΕΕ, ανεξάρτητα από μηχανισμούς στήριξης και δανειακές συμβάσεις.

Στη φετινή έκθεση αποτυπώνονται οι αυξημένες αβεβαιότητες και οι κίνδυνοι, με βάση και τις πρόσφατες «φθινοπωρινές προβλέψεις» της Κομισιόν, σχετικά με την εμφανιζόμενη κόπωση και στασιμότητα στις οικονομίες της ΕΕ. Παράλληλα αναδεικνύονται οι βασικοί άξονες της αντιλαϊκής πολιτικής, που αφορούν στην τόνωση των επενδύσεων, στη «δέσμευση» για τις διαρθρωτικές αλλαγές και στη «δημοσιονομική υπευθυνότητα».

Σε ό,τι αφορά το επίδικο ζήτημα των κρατικών προϋπολογισμών για το 2015, η Κομισιόν απευθύνει συστάσεις στις κυβερνήσεις 7 κρατών και συγκεκριμένα σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Πορτογαλία, Βέλγιο και Μάλτα. Η συγκεκριμένη ομάδα αξιολογείται στη ζώνη του κινδύνου, για μη συμμόρφωση με το «Σύμφωνο Σταθερότητας». Οι προϋπολογισμοί ακόμη 4 χωρών (Εσθονία, Λετονία, Σλοβενία, Φινλανδία) κατατάσσονται στην κατηγορία των πιο... «ελαφρών» συστάσεων, χαρακτηριζόμενοι ως «γενικά συμβατοί» με το δημοσιονομικό σύμφωνο.

Στο επίκεντρο της διαδικασίας βρίσκεται η Γαλλία, για τις συνεχιζόμενες αποκλίσεις στα δημοσιονομικά ελλείμματα, γύρω από τα οποία εκδηλώνονται ενδοαστικές κόντρες και πρόσκαιροι συμβιβασμοί. Να σημειωθεί το γεγονός ότι ήδη η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε γιγαντιαίο σχέδιο περιστολής των κρατικών δαπανών, ύψους 50 δισ. ευρώ σε διάστημα τριετίας, προκειμένου να μειώσει τα ελλείμματα.

Αντιθέσεις και πρόσκαιροι συμβιβασμοί

Η Κομισιόν καλεί όλα τα κράτη να σεβαστούν τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς κανόνες, ωστόσο επικεντρώνεται στις περιπτώσεις της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Βελγίου.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, δήλωσε σχετικά ότι «δεν θα επιβάλω κυρώσεις σε Γαλλία και Ιταλία διότι δεν είμαι ένας γραφειοκράτης και οι χώρες αυτές, παράλληλα, προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις. Εκ μέρους κάποιων χωρών θα χρειασθούν επιπλέον προσπάθειες (...) Αλλωστε από την Ιταλία, τη Γαλλία και το Βέλγιο λάβαμε επιστολές με σαφείς και συγκεκριμένες δεσμεύσεις».

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων θα εξεταστεί το Μάρτη του 2015. Παράλληλα, η επιβολή προστίμου ύψους πάνω από 4 δισ. ευρώ θα αποτελούσε νέο πεδίο διαπάλης στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, σημείωσε ότι «μερικοί από τους πιο σημαντικούς εταίρους μας βρίσκονται σε δύσκολη θέση αυτή τη στιγμή και γνωρίζουμε επίσης ότι έχουμε κοινή ευθύνη, ότι πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη»...

Υπενθυμίζουμε ότι η «ενισχυμένη οικονομική εποπτεία» προβλέπει, μεταξύ άλλων, την καθήλωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων κάτω από το 3% του ΑΕΠ του κάθε κράτους, καθώς και τη μείωση του κρατικού χρέους στο 60% του ΑΕΠ, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ετήσιους ρυθμούς. Προβλέπονται επίσης μια σειρά από κριτήρια για την παρακολούθηση και αξιολόγηση διαφόρων δημοσιονομικών μεγεθών, όπως τα εμπορικά και άλλα ελλείμματα ή πλεονάσματα του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών.

Το «Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης» προβλέπει ότι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των κρατικών δαπανών δεν μπορεί να υπερβαίνει το ρυθμό του ΑΕΠ. «Εναλλακτικά», παρέχεται η δυνατότητα αύξησης των δαπανών πάνω από το ρυθμό του ΑΕΠ, αλλά με την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα «αντισταθμιστούν» με τα κατάλληλα «ισοδύναμα» αντιλαϊκά μέτρα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Λαϊκός ξεσηκωμός για να εμποδίσουμε τα νέα αντιλαϊκά μέτρα

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και τρόικας δεν αφορούν τη λήψη ή όχι νέων αντιλαϊκών μέτρων, που είναι δεδομένη, αλλά τον τρόπο και χρόνο μετάβασης στη νέα φάση επιτήρησης, κατά την οποία θα συνεχιστεί ο σφαγιασμός των λαϊκών δικαιωμάτων.

Είτε το μνημόνιο τελειώσει τυπικά στις 31/12/2014 είτε παραταθεί για κάποιους μήνες ακόμη, είτε συμμετέχει στο νέο πρόγραμμα το ΔΝΤ είτε όχι, το σίγουρο είναι ότι θα είναι εδώ οι μηχανισμοί εποπτείας της ΕΕ και οι επιδιώξεις του κεφαλαίου, δηλαδή τα μνημόνια διαρκείας σε βάρος του λαού.

Τώρα χρειάζεται λαϊκός ξεσηκωμός για να εμποδίσουμε τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, να απαιτήσουμε κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων και ν' ανοίξουμε το δρόμο για ν' απαλλαγούμε οριστικά από την ΕΕ, το χρέος και τα μονοπώλια, απ' τις κυβερνήσεις -σημερινές ή αυριανές- που αναγνωρίζουν και υπηρετούν αυτόν τον αντιλαϊκό δρόμο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ