ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Διεκδικώντας το χρίσμα της αστικής διαχείρισης

Τα όσα είπαν ή δεν είπαν Σταθάκης και Μηλιός στα συμπόσια στο Σίτι του Λονδίνου, όπου ανέλυσαν τις θέσεις του κόμματός τους σε ένα «εκλεκτό» ακροατήριο εκπροσώπων χρηματοπιστωτικών κολοσσών, ομίλων διαχείρισης κεφαλαίων κ.ά., συνεχίζουν να τροφοδοτούν την αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.

Η εταιρεία «Capital Group» επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς την παρουσία του αναλυτή της Τζ. Σπόνερ σε κάποιο απ' τα συμπόσια του Λονδίνου, πλην όμως αρνήθηκε να υιοθετήσει τις εκτιμήσεις του όπως αυτές διατυπώνονται στο περιβόητο e-mail. «Είναι πολιτική μας να μην σχολιάζουμε οποιαδήποτε προσωπική και ιδιωτική επικοινωνία των επενδυτών μας. Ο κ. Σπόνερ είναι αναλυτής και ένας από τους περίπου 300 επενδυτές που δουλεύουν για την Capital Group. Στην Capital όλοι οι επενδυτές έχουν την ευθύνη των αποφάσεών τους για το πού θα επενδύσουν, που βασίζονται στην ισχυρή τους πεποίθηση. Δεν υπάρχει καθολική άποψη για οποιαδήποτε εταιρεία, αγορά, περιοχή ή χώρα. Η Capital Group δεν έχει επίσημη θέση για την εσωτερική πολιτική κατάσταση της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

«Λέω ότι ήταν ένα mail το οποίο ήταν κατασκευασμένο σύμφωνα με τις ανάγκες της ΝΔ και με συνεννόηση με εγχώριους τραπεζικούς κύκλους», κατήγγειλε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, μιλώντας χτες στο ΜΕΓΚΑ.

Η συζήτηση για το τι και πώς ειπώθηκε απ' τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ κρύβει απ' το λαό, αυτό που παραδέχτηκε στέλεχος της «Merrill Lynch», ότι δηλαδή το πρόγραμμα διαχείρισης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν που του άνοιξε την πόρτα του Σίτι, προκειμένου να εξειδικεύσει στα «αρπακτικά» πτυχές αυτού του προγράμματος.

Επιθυμεί συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας

Στο μεταξύ, στα ψιλά πέρασε και η παραδοχή του Γ. Σταθάκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιθυμούσε μια συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα, την ώρα που στο εσωτερικό της χώρας λεονταρίζουν ότι δε θα κάνουν δεκτή καμία συμφωνία.

Συνεχίζοντας αυτό το καραγκιόζ μπερντέ χτες, ο εκπρόσωπος Τύπου, Π. Σκουρλέτης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δε διαπραγματεύεται και ότι η στρατηγική της δεν αποδίδει. «Εάν θέλεις πράγματι να πας σε μια άλλη εποχή, αν θες να φύγεις από το μνημόνιο, πρέπει να διαθέτεις σχέδιο. Δεν μπορείς να ξεκινάς και να λες ότι το χρέος είναι βιώσιμο, διότι τότε δεν υπάρχει αντικείμενο διαπραγμάτευσης...», πρόσθεσε επιβεβαιώνοντας το χαρακτήρα της διαπραγμάτευσης που επιδιώκει και ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή τη διευθέτηση του χρέους για την εξοικονόμηση πόρων που θα στηρίξουν την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Κατά τα λοιπά, απ' αυτό το Σαββατοκύριακο αρχίζουν οι περιφερειακές συσκέψεις εξειδίκευσης του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, απ' την Ηπειρο, όπου θα μιλήσει ο Αλ. Τσίπρας. Σύμφωνα με τους «κακεντρεχείς» της Κουμουνδούρου οι συσκέψεις ουσιαστικά αποτελούν άλλοθι για να έρθουν σε επαφή με το κομματικό δυναμικό τοπικοί παράγοντες, προερχόμενοι απ' το ΠΑΣΟΚ, που προσέγγισαν τον ΣΥΡΙΖΑ και διεκδικούν θέση στα ψηφοδέλτιά του. Οπως αναφέρθηκε, εξάλλου, χτες σε συνέντευξη Τύπου «το πρόγραμμα ήδη των δύο πρώτων περιφερειακών συσκέψεων περιλαμβάνει τη συμμετοχή πολλών φορέων, επιμελητηρίων, συνεταιρισμών, Εργατικών Κέντρων, κινημάτων, του περιφερειάρχη και του δημάρχου της περιοχής και επίσης κομμάτων και βουλευτών που μέχρι σήμερα αντιδρούν σ΄ αυτή την πολιτική λιτότητας και καταστροφής που έχει επιλέξει η κυβέρνηση ... Ολη αυτή η διαδικασία προσδοκά στη συγκρότηση μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης με την κοινωνία, με επιστημονικούς φορείς, αλλά και στη συγκρότηση του πιο πλατιού κοινωνικοπολιτικού μετώπου που θα μπορέσει να κάνει αυτό το πρόγραμμα πραγματικότητα».


ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Επιμένει στο δικό της σχέδιο η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Eurokinissi

Επιμένει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στο σχέδιό της περί αναδιάρθρωσης της εγχώριας κεντροαριστεράς, με επόμενο εκλογικό σχήμα τη «Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη» (ΔΗΠΠΑΡ), ενάντια στα πλάνα του Γ. Παπανδρέου. Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος απαξιώνει τη ΔΗΠΠΑΡ, δείχνει να επιδιώκει άλλες συμπορεύσεις, με τον ίδιο σε ηγετικό ρόλο. Εξ ου και βάζει ζήτημα και ηγεσίας, όπως και διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου του κόμματος.

Ως απάντηση, από τα κεντρικά του ΠΑΣΟΚ διακινήθηκε κείμενο σύμφωνα με το οποίο: «Η μεγάλη πλειοψηφία των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα (52 στις 61), μετά από συνεδριάσεις που πραγματοποίησαν μέχρι σήμερα, υποστηρίζουν ανοικτά τις αποφάσεις των κεντρικών οργάνων του κινήματος (ΚΠΕ - Πολιτικού Συμβουλίου) για την διενέργεια του Πολιτικού - Προγραμματικού Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ - ΔΗΠΠΑΡ και εντάσσονται ενεργά στις προσυνεδριακές διαδικασίες».

Θέτοντας το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ενεργειών, αναφέρει ότι «σε εξέλιξη επίσης βρίσκεται η διαδικασία συγκρότησης των Νομαρχιακών Οργανωτικών Επιτροπών Συνεδρίου, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου (...) Στην αμέσως επόμενη φάση θα εξελιχθεί ο οργανωμένος ανοικτός δημοκρατικός διάλογος, ενώ θα οργανωθούν θεματικές εκδηλώσεις προκειμένου να διαμορφωθούν οι Προγραμματικές θέσεις (το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης) και οι πολιτικές θέσεις για την ανασυγκρότηση και αναγέννηση του ευρύτερου χώρου της ΔΗΠΠΑΡ εν όψει του Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιανουαρίου του 2015».

Ταυτόχρονα, η πλευρά του Ευ. Βενιζέλου στέλνει μήνυμα ότι «δε θα επιτρέψει σε κανένα και σε καμία σκοπιμότητα να το μετατρέψει από εγγυητή της σταθερότητας σε παράγοντα αστάθειας, είτε πριν είτε μετά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας», βάζοντας θέμα αστάθειας του κόμματος άρα και της συγκυβέρνησης και πριν την εκλογή ΠτΔ.

Δεν παραλείπει να θυμίσει στην πλευρά Παπανδρέου ότι «το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που συγκρότησε το 1992 τη δημοκρατική συμπαράταξη (ανοίγοντας το εύρος της από τον Α. Μπριλάκη μέχρι τον Ι. Μπούτο ) και αυτό που στο όνομα μιας άκρως ευρείας αντίληψης περί Δημοκρατικής Παράταξης περιέλαβε το 2004 στο ψηφοδέλτιο επικρατείας τους Α. Ανδριανοπουλο, Μ. Ανδρουλάκη, Μ. Δαμανάκη και Σ. Μάνο».

Επίσης, σηματοδοτώντας εμμέσως συμμαχίες όπου λοξοκοιτάζει το κόμμα, προειδοποιεί ότι «στις σημερινές συνθήκες οποιαδήποτε πρόταση περιορίζει το ΠΑΣΟΚ στα κομματικά οργανωτικά τείχη, το αφήνει στο περιθώριο όλων των διεργασιών που κινούνται με κοινό παρονομαστή την αναφορά στο χώρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των οποίων έσπευσε να ενταχθεί το "Ποτάμι" και οι οποίοι εκφράζουν πολιτικά τις δυνάμεις που στεγαζόντουσαν μέχρι πρόσφατα στη ΔΗΜΑΡ».

Επιμένει, τέλος, ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος να συμπορευτούν με τις άλλες δυνάμεις του χώρου: «Αν κάποιος νομίζει ότι η συνάντηση με τις δυνάμεις αυτές και πολλούς πολίτες χωρίς κομματική ένταξη που πιστεύουν στη Δημοκρατική Παράταξη θα επιτευχθεί μέσα από μια πρόσκληση συμμετοχής στο ΠΑΣΟΚ και το δικό του κομματικό συνέδριο, είτε αγνοούν τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μέσα στη κοινωνία, είτε επιδιώκουν μια εσωστρεφή διαδικασία που αδιαφορεί για τη κοινωνία, ενώ ο κίνδυνος είναι η κοινωνία να αδιαφορήσει για τις εσωστρεφείς κομματικές διαδικασίες».


Τους έβαλε τα γυαλιά ο Παπαδημούλης...

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ παρουσίασε την Τετάρτη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τη δημιουργία ενός «νέου στρατηγικού επενδυτικού ταμείου» που θα «κινητοποιήσει» 315 δισεκατομμύρια ευρώ για ενίσχυση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, ώστε να δώσει ώθηση στην κερδοφορία τους μέσω της ενίσχυσης των επενδύσεών τους.

Ο επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (όπου ανήκει η ΝΔ) επαίνεσε όπως αναμενόταν το επενδυτικό σχέδιο του Γιούνκερ. Ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (όπου ανήκει το ΠΑΣΟΚ) πλειοδότησε για λογαριασμό των καπιταλιστών, ζητώντας «περισσότερα δημόσια κονδύλια, περισσότερες επενδύσεις», αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι «κι αυτό είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης».

Ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών διερωτήθηκε «πώς μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι το πακέτο θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη;» και ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων υποστήριξε ότι οι επενδύσεις θα πρέπει να συνοδεύονται και από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη - μέλη.

Αυτά, μεταξύ άλλων, είπαν οι «καθαρόαιμοι» πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου. Ας δούμε όμως και τι είπε ο Δ. Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας εξ ονόματος της ομάδας της GUE/NGL. Κατηγόρησε τον Γιούνκερ ότι το πακέτο που παρουσίασε «είναι μόνο λόγια» και πρόσθεσε: «16 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και 5 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ από νέα κεφάλαια, και είχατε υποσχεθεί ότι θα δημιουργήσετε κάποιου είδους μόχλευση που θα πολλαπλασίαζε τα κεφάλαια επί 15»...

Μεταξύ άλλων, στην παρέμβασή του ο Δ. Παπαδημούλης ανέφερε και τα παρακάτω: «Κύριε Γιούνκερ, δυστυχώς το περίφημο πακέτο των 300 δισεκατομμυρίων ευρώ που μας υποσχεθήκατε στις 15 Ιουλίου, είναι άδειο... είναι σταγόνα στον ωκεανό. Τι μας παρουσιάσατε; 16 δισ. από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, και 5 δισ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ούτε ένα ευρώ φρέσκο χρήμα! Και μας υπόσχεστε ότι θα πετύχετε μόχλευση 15 φορές, ένα προς 15! (...) Ακόμη και υπουργοί οικονομικών που σας υποστηρίζουν και μετέχουν στις ομάδες που λένε "ζήτω το πακέτο Γιούνκερ", σας λένε ότι χρειάζεται φρέσκο χρήμα, ότι χρειάζονται νέα κεφάλαια. Και η ιστορία της παγκόσμιας οικονομίας έχει δείξει ότι σε εποχές στασιμότητας ή και ύφεσης, χωρίς ισχυρούς δημόσιους πόρους, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει στροφή στην ανάπτυξη. Είπε ο κ. Φέρχοφστατ ότι οι επενδύσεις στην Ευρωζώνη μετά την κρίση, είναι πλέον 15 φορές κάτω, ενώ στις ΗΠΑ όχι. Γιατί; Διότι εκεί έριξαν χρήμα, η τράπεζά τους έπαιξε αναπτυξιακό ρόλο. Εσείς εδώ, όμως, δεν αλλάζετε τα εργαλεία».

Αν τα ευρωενωσιακά μονοπώλια είχαν στείλει στο Ευρωκοινοβούλιο απευθείας εκπρόσωπό τους να υποστηρίξει τις αξιώσεις τους για στήριξη της κερδοφορίας τους με ζεστό χρήμα απ' τον κορβανά της λυκοσυμμαχίας, δε θα τα έλεγε διαφορετικά απ' ό,τι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης...

Την επόμενη φορά, όμως, που θα επικαλεστεί το παράδειγμα των ΗΠΑ ας κάνει τον κόπο να μας ενημερώσει για το αντίκρυσμα που είχε στον αμερικάνικο λαό η στήριξη που απόλαυσαν τα αμερικάνικα μονοπώλια. Αν τολμά. Γιατί αυτό που χειροκροτά σαν παράδειγμα προς μίμηση επιβεβαιώνει κάθε ώρα και λεπτό που περνάει ότι οι λαοί μένουν στην πείνα είτε με το ένα μείγμα διαχείρισης είτε με το άλλο.


Β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ