ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
Καλαίσθητες εκδόσεις ενταγμένες στη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης

Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα μια σειρά από τα ημερολόγια του 2015 που ετοίμασαν με μεράκι Οργανώσεις της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Ενα από τα 4 εξώφυλλα των ημερολογίων της ΤΟ Βιομηχανίας
Ενα από τα 4 εξώφυλλα των ημερολογίων της ΤΟ Βιομηχανίας
Η Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ συνδυάζεται πάντα με πολύμορφη δραστηριότητα των Οργανώσεων του Κόμματος και της ΚΝΕ, με στόχο και αυτή η μάχη να συμβάλει στην πολιτική - πολιτιστική παρέμβασή τους. Στο πλαίσιο αυτό και μεταξύ των διάφορων πρωτοβουλιών που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα (συναυλίες, μουσικο-θεατρικές παραστάσεις, γλέντια κ.ά.), όλο και περισσότερες Οργανώσεις προχωρούν στην έκδοση και διακίνηση καλαίσθητων ημερολογίων, που συνδυάζουν το στόχο της οικονομικής ενίσχυσης του Κόμματος και την ίδια στιγμή με το περιεχόμενό τους βάζουν το δικό τους λιθαράκι στην πολιτική - πολιτιστική παρέμβαση των Οργανώσεων.

Στο σημερινό φύλλο, ο «Ρ» ξεχώρισε και παρουσιάζει μερικά από τα ημερολόγια που ετοίμασαν για το 2015 Κομματικές Οργανώσεις από την ΚΟ Αττικής, ενώ θα ακολουθήσει ανάλογη παρουσίαση και με εκδόσεις από την υπόλοιπη χώρα.

ΚΚΕ: «Τρία Κόκκινα Γράμματα...»

Οι στίχοι του Γιάννη Ρίτσου από το αφιερωμένο στο ΚΚΕ ποίημά του κοσμούν το οπισθόφυλλο των ημερολογίων που διακινεί η ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Τέσσερα διαφορετικά εξώφυλλα υμνούν την Ιστορία του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, την εργατική τάξη, την πρωτοπόρα ιδεολογία και τους κλασικούς του Μαρξισμού - Λενινισμού, για να συνοδεύουν την καθημερινότητα των μελών και των φίλων του Κόμματος.

Στο δικό της ημερολόγιο του 2015, η Τομεακή Οργάνωση Α' Αθήνας-Γαλατσίου καταγράφει την 97χρονη προσφορά και δράση του ΚΚΕ στις γειτονιές της Αθήνας. Οπως αναφέρεται στο εισαγωγικό της έκδοσης: «Μελετώντας την Ιστορία, εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε και συνεχίζουμε τη δράση μας ακόμα πιο αποφασιστικά».

Στις σελίδες του ημερολογίου είναι διάσπαρτες οι εικόνες από ηρωικές στιγμές του λαού τις Αθήνας, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Κομμουνιστές εκπαιδευτικοί: Περιφρουρούμε τα σύμβολα της Ιστορίας των λαϊκών αγώνων

Το εξώφυλλο του ημερολογίου της ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου
Το εξώφυλλο του ημερολογίου της ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου
Η Αθήνα και οι γειτονιές της που έχουν φιλοξενήσει κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης αποτέλεσαν την έμπνευση και για την Τομεακή Οργάνωση Εκπαιδευτικών της ΚΟΑ. Στο ημερολόγιο που διακινεί επιχειρείται ένα αφιέρωμα σε ιστορικούς τόπους της Αττικής που σημαδεύτηκαν από τους αγώνες της εργατικής τάξης και του λαού.

Στόχος της Οργάνωσης είναι οι σελίδες της έκδοσης να δώσουν το έναυσμα στους δασκάλους και τους καθηγητές να μελετήσουν την Ιστορία των ταξικών αγώνων στην περιοχή τους, να προβληματιστούν για το πώς θα την κρατήσουν ζωντανή και θα μεταλαμπαδεύσουν τα διδάγματά της στη νέα γενιά.

Στον πρόλογο διαβάζουμε: «Οι εκπαιδευτικοί έχουμε ευθύνη απέναντι στους μαθητές μας. Περιφρουρούμε στη μνήμη τα σύμβολα της Ιστορίας των αγώνων του λαού. Αποκαθιστούμε στη συνείδησή τους την πόλη όπου ζουν και μεγαλώνουν ως ένα σύνολο που έχει διαμορφωθεί από τους αγώνες και τις θυσίες των ανθρώπων που έζησαν σε αυτήν πριν απ' αυτούς. Τους σφυρηλατούμε στο ταξικό περιεχόμενο του πατριωτισμού, δηλαδή την υπεράσπιση του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι για την οικοδόμηση μιας πατρίδας χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς ανισότητες και διακρίσεις που θα προωθεί τη φιλία των λαών και θα υπηρετεί τον εργατικό διεθνισμό. Μέσα από την Ιστορία της ταξικής πάλης τούς διαπαιδαγωγούμε ώστε να πιάσουν αυτοί το νήμα των ταξικών αγώνων, να τους φέρουν σε πέρας στο σήμερα και να δικαιώσουν τα πιο μεγάλα λαϊκά οράματα».

Ετσι στο οδοιπορικό που επιχειρεί το ημερολόγιο, ο εκπαιδευτικός βρίσκει ένα εργαλείο. Μαθαίνει για να διδάξει: Την ιστορία της Καισαριανής, της Καλλιθέας, της πλατείας Συντάγματος, των προσφυγικών της Αλεξάνδρας και άλλων αθηναϊκών τόπων, από τη σκοπιά της ηρωικής πάλης των εργατών, της φτωχολογιάς, για να έρθουν καλύτερες μέρες.

Από το ημερολόγιο της ΤΟ Εκπαιδευτικών
Από το ημερολόγιο της ΤΟ Εκπαιδευτικών
Πρωτότυπη έκδοση ημερολογίου από την ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ

Με σοβιετικά σατιρικά σκίτσα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στα ελληνικά

Εξώφυλλο του περιοδικού «Πιπέρι» για την Οχτωβριανή Επανάσταση, με τα κανόνια του «Αβρόρα» και τον καπιταλιστή να αναφωνεί ότι... ακόμα πονάει το κεφάλι του!
Εξώφυλλο του περιοδικού «Πιπέρι» για την Οχτωβριανή Επανάσταση, με τα κανόνια του «Αβρόρα» και τον καπιταλιστή να αναφωνεί ότι... ακόμα πονάει το κεφάλι του!
Μια πρωτότυπη ιδέα έγινε πράξη με μεράκι από την Οργάνωση Αττικής της ΚΝΕ: Σοβιετικά σκίτσα από τα σατιρικά περιοδικά της ΕΣΣΔ «Κροκόδειλος» και «Πιπέρι» παρουσιάζονται για πρώτη φορά στα ελληνικά, μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου της Οργάνωσης για το 2015.

Στο στόχαστρό τους μπαίνουν οι «πληγές» της καπιταλιστικής κοινωνίας, όπως η ανεργία, η καπιταλιστική κρίση και η εξαθλίωση, ο φασισμός, ο ρατσισμός και τα ναρκωτικά, φαινόμενα άγνωστα για τις σοσιαλιστικές χώρες.

Μέσα από τις σελίδες της έκδοσης ζωντανεύει με τον πιο γλαφυρό τρόπο η ανωτερότητα του κομμουνιστικού τρόπου παραγωγής και της πρωτοπόρας ιδεολογίας της εργατικής τάξης, του μαρξισμού - λενινισμού. Καυτηριάζονται με ευρηματικό τρόπο ιδεολογήματα, ψεύδη και αντικομμουνιστικές επιθέσεις του καπιταλισμού, όπως η γεννημένη από τα ναζιστικά προπαγανδιστικά επιτελεία «σφαγή του Κατίν από μπολσεβίκους».

Το εξώφυλλο του ημερολογίου της ΚΝΕ
Το εξώφυλλο του ημερολογίου της ΚΝΕ
DVD από την εκδήλωση για τα 71 χρόνια της ΟΕΝΟ

Το εξώφυλλο του DVD
Το εξώφυλλο του DVD
Μια ιδιαίτερη στιγμή για την ΤΟ Μεταφορών της ΚΟ Αττικής, η πετυχημένη εκδήλωση του περασμένου Μάρτη για τα 71 χρόνια από την ίδρυση της θρυλικής ΟΕΝΟ (Ομοσπονδία Ελληνικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων), αποτυπώνεται σε DVD που ετοίμασε και διακινεί στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης.

Το DVD περιλαμβάνει την ομιλία του Γ. Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε αυτήν την πρωτοβουλία τιμής για τους αγωνιστές της εργατικής τάξης, στην οποία έδωσαν το «παρών» και απόμαχοι ναυτεργάτες - μέλη της ΟΕΝΟ, όπως και συγγενείς αγωνιστών του ναυτεργατικού κινήματος που έχουν φύγει από τη ζωή, καθώς και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ακολούθησε με τον Στέφανο Ψαραδάκο και το βίντεο - αφιέρωμα στην ιστορία της ΟΕΝΟ.

«Φασισμός και κοινωνική επανάσταση»

-- Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Φασισμός και Κοινωνική Επανάσταση», του Ρ. Π. Ντατ, διοργανώνει η ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ, την Τετάρτη 10/12, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Την παρουσίαση θα κάνει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Παρουσίαση του ίδιου βιβλίου θα πραγματοποιηθεί στον Ωρωπό Πρεβέζης την Τετάρτη 10/12, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο, από τον Γιάννη Ποσοτίδη, μέλος της ΕΠ Βορειοδυτικής Ελλάδας.

Παρουσίαση έκδοσης της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ

Εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης της ΙΕ της ΚΕ του ΚΚΕ «Κόμμα "παντός καιρού". Ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική ισχυροποίηση του ΚΚΕ» διοργανώνουν οι ΤΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, την Τετάρτη 10/12, στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Du Lac» (αίθουσα «Πανδώρα»). Την παρουσίαση θα κάνει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - ΖΑΚΥΝΘΟΥ - ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση τιμής για την Αθηνά Μπενέκου

Η ΕΠ Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς του ΚΚΕ και οι ΤΕ Λακωνίας και Αρκαδίας διοργανώνουν εκδήλωση τιμής για την Αθηνά Μπενέκου και τους αλύγιστους του έκτακτου στρατοδικείου Τρίπολης την περίοδο 1947 - 1949, αύριο, Κυριακή, στις 11 π.μ. στο χωριό Αγ. Ανάργυροι (Ζούπαινα) Λακωνίας. Θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ