ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Πολλά ερωτήματα από τη στάση της κυβέρνησης στην υπόθεση Ρωμανού

Να δοθεί άμεσα λύση, χωρίς καμία καθυστέρηση, στο θέμα της εκπαιδευτικής άδειας που δικαιούται ο κρατούμενος Ν. Ρωμανός, δήλωσε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Δ. Κουτσούμπας δήλωσε:

«Δημιουργεί πολλά ερωτηματικά η στάση της κυβέρνησης και για το χειρισμό του θέματος και για τις εξελίξεις που έχουμε όλες αυτές τις ημέρες. Δεν ακουμπά σε καμία λογική - να το πω ξεκάθαρα - δεν απαντά σε κανένα πρόβλημα η στάση και οι χειρισμοί που γίνονται γύρω απ' αυτό το ζήτημα. Και δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία, είναι ένα ζήτημα που θα έπρεπε να βρεθεί λύση. Το ζήτημα, δηλαδή, του δικαιώματος ενός κρατούμενου να μπορεί να σπουδάσει, να πάρει την εκπαιδευτική άδεια, αφού και με βάση τους νόμους αυτό αποτελεί στοιχείο της διαδικασίας κοινωνικής επανένταξης του κάθε κρατούμενου.

Μας προξενεί εντύπωση και μας γεννά πολλά ερωτηματικά αυτή η στάση της κυβέρνησης, αλλά και για τη συμπεριφορά και τη στάση άλλων δυνάμεων, μηχανισμών του ίδιου του κράτους ή και εκτός κρατικού μηχανισμού. Παράδειγμα, επανειλημμένα οι δικαστές και οι ενώσεις τους, σε δημόσιες τοποθετήσεις τους, έχουν πει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι ο δικαστής, η Δικαιοσύνη δεν θα πρέπει να εξετάζει μόνο το γράμμα και τον τύπο του νόμου, αν τυπικά είναι εντάξει, για να βγάζει μια απόφαση, αλλά κυρίως πρέπει να ασχολείται και με την ουσία του νόμου. Σ' αυτή την περίπτωση, η ουσία είναι ότι έχει δικαίωμα ένας κρατούμενος να πάει να σπουδάσει, να έχει τις εκπαιδευτικές του άδειες κ.λπ.

Τα υπόλοιπα θεωρούμε ότι είναι δικαιολογίες, οι οποίες δεν ευσταθούν. Διαδικαστικά ή άλλα ζητήματα ή κωλύματα που επικαλούνται οι κυβερνητικοί παράγοντες, η κυβέρνηση, ο οποιοσδήποτε δεν έχουν βάση σε αυτή την περίπτωση. Μπορούν να ξεπεραστούν, υπάρχουν προτάσεις, υπάρχουν λύσεις, έτσι ώστε να δοθεί λύση σ' αυτό το πρόβλημα για να μην έχουν περισσότερο αρνητικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα. Αυτή η λύση πρέπει να δοθεί άμεσα, τώρα, χωρίς καθυστέρηση».

  • Η ζωή του 21χρονου, βρίσκεται σε κίνδυνο, αφού μετά την απόρριψη του αιτήματος για χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών, συνεχίζει την απεργία πείνας για 27η μέρα σήμερα, με το ανοσοποιητικό του σύστημα να έχει εξασθενήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το μεσημέρι χτες, δεν είχε κατατεθεί από την εισαγγελέα στη γραμματεία η αίτηση αναίρεσης. Να σημειωθεί ότι κατά του βουλεύματος, με το οποίο απορρίφθηκε η αίτηση του κρατούμενου απεργού πείνας για χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών, κατέθεσαν αίτηση αναίρεσης στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου οι συνήγοροί του.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δεκτά κατά πλειοψηφία ψηφίσματα για Σύρους και Ν. Ρωμανό

Κατά πλειοψηφία έγιναν δεκτά προχτές δύο ψηφίσματα που κατέθεσαν οι σύμβουλοι του ΚΚΕ στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής. Το πρώτο αφορά την ανάγκη συνδρομής της Περιφέρειας Αττικής στο Δήμο της Αθήνας για τη σίτιση και στέγαση των Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στην πλατεία Συντάγματος, καθώς και την απαίτηση να τούς δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα για να ταξιδέψουν όπου επιθυμούν. Το δεύτερο ψήφισμα αφορά τον κρατούμενο απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό που βρίσκεται σήμερα στην 27η μέρα απεργίας πείνας, με το οποίο η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητά να υλοποιηθεί το αναφαίρετο δικαίωμά του να πάρει εκπαιδευτική άδεια και να παρακολουθήσει τις σπουδές του.

Πιο συγκεκριμένα, το ψήφισμα για τους Σύρους πρόσφυγες έχει ως εξής:

«Είναι γνωστό ότι οι Σύροι πρόσφυγες κάνουν μέρες τώρα κινητοποίηση στην πλατεία Συντάγματος, ζητώντας να τους δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα για να πάνε σε χώρες της ΕΕ που αυτοί επιθυμούν και δεν τους παρέχονται λόγω των συνθηκών "Δουβλίνο ΙΙ" και της "SCHENGEN". Σήμερα (σ.σ. προχτές) αντιπροσωπεία των Σύρων προσφύγων ζήτησαν από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας βοήθεια για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα σίτισης και στέγασης. Η "Λαϊκή Συσπείρωση" στο Δήμο της Αθήνας συμφώνησε να μεριμνήσει ο Δήμος Αθήνας για τη σίτιση και τη στέγασή τους. Προτείνουμε η Περιφέρεια Αττικής να αποφασίσει και να συνδράμει στο αίτημα των Σύρων προσφύγων για τη σίτιση και τη στέγαση τους. Ταυτόχρονα, να απαιτήσουμε να δοθούν τα ταξιδιωτικά έγγραφα που χρειάζονται για να μπορέσουν να ταξιδέψουν στις χώρες που επιθυμούν. Είναι εξάλλου γνωστό ότι για την κατάσταση που βρίσκονται, τεράστια ευθύνη έχει η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των χωρών της».

Παράλληλα, το κείμενο για τον προφυλακισμένο Ν. Ρωμανό και την απεργία πείνας που κάνει, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως «αυτές τις μέρες παρακολουθούμε την απαράδεκτη και αυταρχική στάση της κυβέρνησης και των αρμοδίων που πεισματικά αρνούνται να δώσουν τη δυνατότητα στον προφυλακισμένο Ν. Ρωμανό να σπουδάσει στη σχολή που πέρασε, μετά από πανελλαδικές εξετάσεις, και να βρίσκεται διαμαρτυρόμενος στην 25η ημέρα απεργίας πείνας, διατρέχοντας, σύμφωνα με τους γιατρούς, άμεσο κίνδυνο η ζωή του». Παράλληλα, τονίζεται πως «η στάση αυτή της κυβέρνησης και των αρμοδίων πρέπει να καταδικαστεί και να απαιτήσουμε να δοθεί το δικαίωμα στη μόρφωση και οι αντίστοιχες άδειες που αποτελούν θεσμοθετημένη πρακτική η οποία απορρέει από διεθνείς συνθήκες, για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων».

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΔΗΜΩΝ
Γενικολογίες και ... συναντήσεις με την κυβέρνηση

Στις γνωστές γενικολογίες, στα ευχολόγια και την πολιτική της «καμένης γης» κινήθηκε, χτες, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Γιώργος Πατούλης, κατά την κοινή συνεδρίαση της Ενωσης με τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων για την Τοπική Διοίκηση και τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2015.

Στάθηκε, όπως και οι άλλες παρατάξεις του ΔΣ της ΚΕΔΕ, στις μεγάλες περικοπές των πόρων της Τοπικής Διοίκησης από την κυβέρνηση και στην ανάγκη εύρεσης λύσης μέσα από συναντήσεις με τα αρμόδια υπουργεία. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά είπε, «αν συνεχιστεί η υποχρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης, φοβάμαι πολύ ότι σε λίγο δε θα μπορούμε να προσφέρουμε πλέον καμία άλλη υπηρεσία, πλην των ανταποδοτικών. Είμαστε ένα βήμα πριν την κατάρρευση των κοινωνικών μας δομών και υπηρεσιών. Δε θα έχουμε χρήματα ούτε καν για να συντηρήσουμε τα δημόσια σχολεία».

Απαντώντας στα λεγόμενα τόσο του Γ. Πατούλη όσο και των ομιλητών από τις άλλες παρατάξεις, ο δήμαρχος της Πάτρας και εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Κώστας Πελετίδης, είπε πως «αρκεί απλά μια περιγραφή της κατάστασης που έχουμε στους δήμους για να δοθεί μια απάντηση στο τι θα γίνει αύριο με τη χρηματοδότηση των δήμων; Μας αρκεί αυτό που ειπώθηκε στην εισήγηση ότι θα προχωρήσουν οι δήμοι με ένα κοινό πλαίσιο διεκδικήσεων από την πολιτεία, από την κεντρική κυβέρνηση;», και ρώτησε τους υπόλοιπους αιρετούς αν υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν τους καταλαβαίνει. «Τα καταλαβαίνουν όλα. Πολιτική τους αντίληψη και εφαρμογή της πολιτικής τους είναι να εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Οταν χάνει ο λαός, όταν δεν μπορούμε να του ικανοποιήσουμε τις βασικές του ανάγκες, όταν δεν μπορούμε να λύσουμε βασικά ζητήματα, πού πάνε όλα αυτά τα χρήματα;».

Αναρωτήθηκε επίσης αν οι κυβερνώντες θα τρομοκρατηθούν από τη σημερινή συγκέντρωση. «Είναι σε πανικό σήμερα η κυβέρνηση επειδή συγκεντρωθήκαμε εδώ και θα πάμε αύριο σε συνάντηση και θα τους πούμε "εμείς θέλουμε χρήματα"; Θα πάμε να τους πούμε κοινά πράγματα; Κανείς δεν τρομοκρατείται από τους δημάρχους. Τρομοκρατούνται από την ορμή του λαού μας γιατί τότε νιώθουν την ανάσα του».

Εμπρηστικές επιθέσεις

Σειρά εμπρηστικών επιθέσεων σημειώθηκαν χτες και προχτές κατά τη διάρκεια της νύχτας σε δημόσια κτίρια και σε κτίρια τραπεζών σε διαφορετικές περιοχές της Αθήνας. Συγκεκριμένα, στις 22.15, άγνωστοι έσπασαν με βαριοπούλα τζαμαρία υποκαταστήματος της Alpha Bank στη Γλυφάδα επί της οδού Γούναρη και πέταξαν μέσα «μολότοφ» και γκαζάκια. Στις 22.30, ομάδα περίπου 15 ατόμων πλησίασε το αστυνομικό τμήμα του Βύρωνα και επιτέθηκε με «μολότοφ», προκαλώντας υλικές ζημιές σε υπηρεσιακό όχημα.

Στις 03.20 τα ξημερώματα, άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε υπηρεσιακά οχήματα του ΟΤΕ που ήταν σταθμευμένα σε πάρκινγκ προκαλώντας ζημιές. Στις 03.45, άγνωστοι έκαψαν ολοσχερώς μηχάνημα αυτόματης ανάληψης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην οδό Τριών Ιεραρχών στα Πετράλωνα. Στις 03.50 άγνωστοι τοποθέτησαν γκαζάκια σε μηχάνημα αυτόματης ανάληψης της τράπεζας Πειραιώς στην οδό Βεΐκου στο Ν. Κόσμο προκαλώντας υλικές ζημιές. Τέλος, στις 04.50 άγνωστοι πέταξαν «μολότοφ» και γκαζάκια έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων.

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ
Αποχή διαρκείας από τη Δευτέρα

Συνεδρίασε χτες η Ολομέλεια των Προέδρων των δικηγορικών συλλόγων και υλοποιώντας την απόφαση του δημοψηφίσματος, ξεκινά από τη Δευτέρα αποχή διαρκείας. Να σημειωθεί ότι οι δικηγόροι, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις και το συντριπτικό ποσοστό του 93% στο δημοψήφισμα, εξέφρασαν την καθολική αντίθεσή τους στο αντιδραστικό κυβερνητικό σχέδιο του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Ο απαράδεκτος τρόπος που μεθοδεύτηκε το συγκεκριμένο δημοψήφισμα από το Προεδρείο των δικηγορικών συλλόγων είχε στόχο να μη γίνει ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση για το κυβερνητικό νομοσχέδιο και για τους τρόπους αντίδρασης σ' αυτό. Σημειώνεται ότι 10 δικηγορικοί σύλλογοι πήραν αποφάσεις μέσα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και δεν έθεσαν τα ερωτήματα για τις μορφές πάλης στο δημοψήφισμα ή δε διοργάνωσαν καθόλου δημοψήφισμα και ο μεγάλος αριθμός δικηγόρων που ψήφισαν σκέτο «ΟΧΙ», δηλαδή δε δέχτηκαν να βάλουν σε κουτάκι τις μορφές πάλης τους, δείχνουν τη δυναμική της θέσης της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων, που κάλεσε σε μαζική αποδοκιμασία του νέου Κώδικα αλλά αποχή από τη συμπλήρωση των συγκεκριμένων ερωτημάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ