ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΒΡΟΣ
Βούλιαξε η παραγωγή από την πλημμύρα

Τις προτάσεις του ΚΚΕ παρουσίασε κλιμάκιο που περιόδευσε στην περιοχή

Σταθερά πάνω από τα 6 μέτρα παραμένει η στάθμη του ποταμού Εβρου σε όλο το μήκος του, ενώ αναμένεται να εισρεύσουν μεγάλες ποσότητες υδάτων στον ποταμό Αρδα από υπερχείλιση του φράγματος του Ιβαϊλοβγκραντ γεγονός που θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Μέχρι και χτες είχαν πλημμυρίσει περισσότερα από 80.000 στρέμματα από θραύσεις αναχωμάτων και τεχνητές εκτονώσεις, τόσο στον ποταμό Εβρο, όσο και στον Ερυθροπόταμο. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης ζήτησε να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δημοτικές Ενότητες Βύσσας, Κυπρίνου, Ορεστιάδος, Τριγώνου, Διδυμοτείχου, Μεταξάδων, Ορφέα, Σουφλίου, Τυχερού και Φερών στο νομό Εβρου.

Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς μόνο στην πεδιάδα Ερυθροποτάμου - Διδυμότειχου έχουν πλημμυρίσει 25.000 στρέμματα με ασυγκόμιστα βαμβάκια, ενώ καταστροφές έχουν υποστεί και καλλιέργειες με καλαμπόκια, κηπευτικά, κ.ά.

Ο λαός πληρώνει την πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ

Την άμεση καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών σε σπίτια και καταστήματα και πλήρη αποζημίωση, καθώς και την άμεση εκτίμηση και πλήρη αποζημίωση για τις καλλιέργειες που καταστράφηκαν, ανεξάρτητα από τους ασφαλιστικούς κανονισμούς του ΕΛΓΑ, απαίτησε η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες, με αφορμή τις ανυπολόγιστες καταστροφές σε σπίτια, υποδομές, αρδευτικά δίκτυα, οδοποιία, γεωργικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες, από τις αλλεπάλληλες πλημμύρες.

Η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ κατήγγειλε τις ευθύνες της πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων για την ανεπαρκέστατη αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού, αλλά και τις ευθύνες των τοπικών στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, πρώην Νομαρχών, Περιφερειαρχών και Δημάρχων που όλα τα χρόνια στηρίζουν αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές και τις διαχειρίζονται αδιαμαρτύρητα και εκ των υστέρων ως διά μαγείας εμφανίζουν κονδύλια για να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα.

Ο Σιδέρης Μιχαηλίδης, Γραμματέας της ΤΕ Εβρου, σημείωσε ότι σε κάθε βροχή, σε κάθε πλημμύρα γίνονται φανερά: Η έλλειψη σχεδίου για την άμεση εκτέλεση δράσεων που θα μπορούσαν να προλάβουν και να περιορίσουν τις συνέπειες αντίστοιχων φαινομένων. Η έλλειψη συντονισμού οργάνων και φορέων, η απουσία οργάνου που μπορεί να πάρει άμεσες αποφάσεις. Η έλλειψη τεχνικού εξοπλισμού σε περιοχές με σοβαρά και κρίσιμα προβλήματα. Η έλλειψη ανθρώπινου και ειδικευμένου δυναμικού σε πολλές υπηρεσίες.

Παρουσιάζοντας την πρόταση του Κόμματος για την αντιπλημμυρική προστασία και την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Το ΚΚΕ αταλάντευτα διεκδικεί τη συγκρότηση Κρατικού Ενιαίου Φορέα διαχείρισης των υδάτων, που θα υλοποιεί ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης του νερού με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία, η οποία θα αξιοποιεί και τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας και θα διασφαλίζει:

  • Την αποκλειστικά κρατική και ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων που θα αφορά την έρευνα, την προστασία, την επάρκεια και την αξιοποίησή τους κατά υδατικό διαμέρισμα στον αντίποδα των σχεδίων ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.
  • Την κατασκευή υποδομών εμπλουτισμού των επίγειων και υπόγειων υδροφορέων, καθώς και την ενεργοποίηση τεχνικών εξοικονόμησης του διαθέσιμου νερού.
  • Την αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων για τη στήριξη της εγχώριας αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής (στα τρόφιμα, στην κλωστοϋφαντουργία κ.λπ.) και των αναγκαίων αναδιαρθρώσεων (π.χ. αναβάθμιση της κτηνοτροφίας).
  • Την ύδρευση με ελεγμένο, ποιοτικό, φθηνό νερό.
  • Την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, την ανάταξη των οικοσυστημάτων των ποταμών και των λιμνών.
  • Τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας με αξιοποίηση του πλούσιου υδατικού δυναμικού της.
  • Την προστασία των δασών και την ευεργετική υδρονομική επίδρασή τους, την αύξηση της φυτικής βλάστησης. Τη μετατροπή τους σε δημόσια περιουσία όλων των μεγάλων δασικών ιδιωτικών εκτάσεων, την αναδάσωση των καμένων εκτάσεων.
  • Τη διαμόρφωση εθνικού σχεδίου ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων.

Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη. Η αντιμετώπιση της διαχείρισης των υδάτων απαιτεί την ανάπτυξη ενός ισχυρού, μαζικού μετώπου πάλης του λαού της περιοχής μας, που θα αντισταθεί στην αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθείται και θα διαμορφώσει τους όρους με την ουσιαστική αλλαγή των συσχετισμών των πολιτικών δυνάμεων, για την εφαρμογή μιας λαϊκής πολιτικής που θα έχει στο κέντρο της προσοχής την εξυπηρέτηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».

  • Σοβαρές ζημιές έχουν προκαλέσει οι νεροποντές των τελευταίων ημερών στον Πόρο. Το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ύστερα από αίτημα της Περιφέρειας Αττικής.
  • Ως αργά το βράδυ συνεχίζονταν οι προσπάθειες να βρεθεί άντρας που είχε παρασυρθεί από τα νερά του Γαλλικού ποταμού.
ΥΠΟΘΕΣΗ ΡΩΜΑΝΟΥ
Θα πάει στο ΤΕΙ με «βραχιολάκι»

Η θέση που, από την αρχή, είχε εκφράσει το ΚΚΕ ότι η λύση στην υπόθεση του Ν. Ρωμανού ήταν θέμα πολιτικής βούλησης από την πλευρά της κυβέρνησης, επιβεβαιώθηκε χτες πλήρως, όταν τελικά η κυβέρνηση και κάτω από θύελλα αντιδράσεων έξω και μέσα στη Βουλή, έφερε στην Ολομέλεια βελτιωμένη πρόταση σχετική με τις εκπαιδευτικές άδειες κρατουμένων, η οποία και ψηφίστηκε.

Πρόκειται για συμπληρωματική ρύθμιση που έφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου και με αυτήν προβλέπεται η χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας σε κρατούμενους φοιτητές, με ηλεκτρονική παρακολούθηση, το λεγόμενο «βραχιολάκι», εφόσον έχουν παρακολουθήσει εξ αποστάσεως με επιτυχία, το ένα τρίτο των μαθημάτων και των εργαστηρίων ενός ακαδημαϊκού εξαμήνου.

Η λύση για το «βραχιολάκι» είχε αναδειχθεί από την πρώτη στιγμή από το ΚΚΕ. Αυτήν την πρόταση είχε καταθέσει στην πρόσφατη συνάντηση αντιπροσωπείας του Κόμματος με τον υπουργό Δικαιοσύνης. Αυτό είχε προτείνει προχτές το απόγευμα κατά τη συζήτηση της αρχικής τροπολογίας στην Ολομέλεια ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γ. Γκιόκας, στη διάρκεια της δευτερολογίας του. «Υπάρχει το θέμα με την ηλεκτρονική επιτήρηση και το "βραχιολάκι". Το έχουμε ξαναπεί, θα το ξαναπούμε άλλη μια φορά. Βεβαίως, υπάρχει απαγόρευση εφαρμογής αυτού του περιοριστικού μέτρου της παραγράφου 3 του άρθρου 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας σε περιπτώσεις υποδίκων που κατηγορούνται για τα εγκλήματα των άρθρων 187, 187α, όπως είναι η συγκεκριμένη περίπτωση. Μπορεί, όμως, να υπάρξει εξαίρεση, προκειμένου να υπαχθεί και ο Ρωμανός σε μια συγκεκριμένη εξαίρεση».

Χτες, μετά από αυτήν τη θετική εξέλιξη στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης επισήμανε μιλώντας στην Ολομέλεια: «Είχαμε πει από την αρχή ότι μπορεί να υπάρξει μια λύση. Εμείς δεν θέλουμε να πούμε ποιος συνέβαλε ή όχι. Υπήρξε λοιπόν μια προσπάθεια σοβαρή, που είχε αποτελέσματα».

  • Μετά και από αυτήν την εξέλιξη ο Ν. Ρωμανός σταμάτησε την απεργία πείνας και με κείμενό του ευχαριστεί όσους του συμπαραστάθηκαν και τους γιατρούς που τον στήριξαν. Η διαδικασία επανασίτισής του είναι το επόμενο βήμα, που, όπως ανακοίνωσαν οι γιατροί, θα γίνει με αργό ρυθμό.
Ορατό το λουκέτο σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς

Σοβαρότατο πρόβλημα έχει προκύψει με τη λειτουργία 1.140 παιδικών σταθμών που έχουν μεταφερθεί στην αρμοδιότητα των δήμων της χώρας, καθώς, εδώ και χρόνια, δεν έχουν πάρει την απαραίτητη αδειοδότηση.

Το θέμα πέρασε στα... ψιλά της χτεσινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης, καθώς εκτός από τις δεκάδες χιλιάδες παιδιά που έχουν μείνει εκτός παιδικών σταθμών από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, κινδυνεύουν να μείνουν και άλλα, όπως και εργαζόμενοι, αφού λύση στο πρόβλημα της αδειοδότησης δεν έχει δοθεί ακόμα.

Χτες, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, έριξε το... μπαλάκι στην πολιτεία, που «δεν έχει μεριμνήσει να θεσμοθετήσει τους όρους ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας των εν λόγω δομών», όταν για το θέμα των παιδικών σταθμών οι παρατάξεις των κομμάτων της συγκυβέρνησης πανηγύριζαν για το γεγονός ότι μπήκαν 74.912 παιδιά στους παιδικούς σταθμούς (όταν οι αιτήσεις ξεπερνούσαν τις 112.000). Παράλληλα, ο Σίμος Δανιηλίδης, τέως πρόεδρος της Κοινωνικής Επιτροπής, ζήτησε η παράταση που θα ζητηθεί από το αρμόδιο υπουργείο στην άδεια ίδρυσης και λειτουργίας των σταθμών να είναι έως τις 31/7/2016.

Αποχή διαρκείας και από τους δικαστικούς επιμελητές

Αποχή διαρκείας ξεκίνησαν από χτες και οι δικαστικοί επιμελητές της χώρας για το νέο σχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας με απόφαση της Ομοσπονδίας τους. Σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συνδικαλιστική Πρωτοπορία Δικαστικών Επιμελητών» κάνει λόγο για ένα βαθιά αντιδραστικό νομοσχέδιο, που αποτελεί πάγιο αίτημα των τραπεζών και των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων για γρήγορη, φθηνή και αποτελεσματική, από τη σκοπιά των δικών τους συμφερόντων, Δικαιοσύνη, σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Η παράταξη «στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ προέταξε την ανάγκη άμεσης, έκτακτης, σύγκλησης ΓΣ. Απέχει και παλεύει για την απόσυρση του σχεδίου του νέου Κώδικα και την εξόφληση των δεδουλευμένων των συναδέλφων του ΚΕΔΕ».

Μάλιστα, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση για τις μαζικές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς στη λαϊκή κατοικία που διευκολύνονται με τον Κώδικα, ο δικαστικός επιμελητής καλείται να παίξει το ρόλο του «μετρ» και να επιδεικνύει το κατασχεμένο σπίτι πριν από τον πλειστηριασμό!!! Επιπρόσθετα σημειώνεται ότι μειώνουν την ύλη και το εισόδημα των δικαστικών επιμελητών χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Και όλα αυτά, σε συνθήκες όπου «οι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι συνάδελφοι, ήδη υποαπασχολούμενοι, ασφυκτιούν κάτω από το βάρος των χαρατσιών, της φορομπηχτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ και τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές».

Σε άλλο σημείο υπογραμμίζεται για τη στάση της πλειοψηφίας του Συλλόγου Δικαστικών Επιμελητών Εφετείων Αθήνας - Πειραιά - Αιγαίου - Δωδεκανήσου ότι «παρά την επιμονή της παράταξής μας για την έγκαιρη πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης, ολιγώρησε και τώρα μας καλεί και μας υποχρεώνει να διατυπώσουμε στεγνά γνώμη, εδώ και τώρα, για τη μορφή του αγώνα μέσω του δημοψηφίσματος, περιορίζοντας τα ερωτήματα αποκλειστικά στο θέμα της διάρκειας της αποχής κι ενώ ήδη έχει αποφασίσει την αποχή διαρκείας...».

Εκλογοαπολογιστική της ΠΕΚΑΜ

Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) θα κάνει, οριστικά, την εκλογοαπολογιστική της συνέλευση, την Κυριακή 14 Δεκέμβρη 2014, στην αίθουσα της Ενωσης Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών (Σωκράτους 23, 4ος όροφος - πίσω από το παλιό Δημαρχείο).

Προσφορές

Ο Κώστας Βεζδρεβάνης προσφέρει, μέσω της ΚΟ Ιωαννίνων 20 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ του 2014, στη μνήμη του Σλόμποταν Μιλόσεβιτς και των νεκρών του Πολυτεχνείου

Η σ. Σοφία Βλάχου για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, προσφέρει ακόμη 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Πετρούπολης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ