ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ
Διλήμματα φοβικά για το λαό για την εύνοια του κεφαλαίου

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η επιχείρηση των αστικών επιτελείων για την ενίσχυση του διπολικού σκηνικού και τον εγκλωβισμό του λαού στο ένα ή στο άλλο μείγμα διαχείρισης, στο οποίο, βέβαια, συμπεριλαμβάνεται και η ένταση του ανταγωνισμού ανάμεσα σε συγκυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος είναι πιο ικανός να υπηρετήσει τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή να ικανοποιήσει τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Σε αυτού του είδους τα ψευτοδιλήμματα, με τον ένα ή τον άλλο πόλο, θέλουν να «σπρώξουν» το λαό, μετά την κυβερνητική απόφαση να επισπευσθεί η προεδρική εκλογή, και εδώ συμβάλλει και η πρώτη επίσημη παρέμβαση της Κομισιόν, όπως αυτή καταγράφηκε χτες με τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο «Observer».

...και στη μέση Γιούνκερ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γιούνκερ επισήμανε ότι «θα ήθελα η Ελλάδα να κυβερνάται από ανθρώπους που έχουν το βλέμμα και την καρδιά τους στραμμένα στους πολλούς αδύναμους ανθρώπους και που μπορούν να κατανοήσουν τη σημασία των ευρωπαϊκών διαδικασιών. Κάθε κόμμα που κατεβαίνει στις εκλογές πρέπει να μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτά τα πρότυπα και δε θέλω να σχολιάσω τις πιθανότητες που έχει το ένα ή το άλλο κόμμα, ωστόσο θα το προτιμούσα εάν εμφανίζονταν οικεία πρόσωπα». Σε ερώτηση που του τέθηκε αν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να χαρακτηριστούν ως «ακραίες δυνάμεις», απάντησε: «Νομίζω ότι οι Ελληνες, οι οποίοι έχουν περάσει δύσκολα, γνωρίζουν πολύ καλά τι θα σήμαινε ένα λάθος εκλογικό αποτέλεσμα».

Είναι πασιφανές ότι τη συγκεκριμένη παρέμβαση, κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, θα την αξιοποιήσουν ανάλογα, εμπλουτίζοντας τα επιχειρήματά τους περί καταστροφής, αν διακοπεί το κυβερνητικό πρόγραμμα, ο ένας ή χάους, αν παραμείνει αυτή η κυβέρνηση, από τον άλλον, κούφια αντιπαράθεση αφού θα εφαρμόζουν, όποιος και αν είναι κυβέρνηση, την πολιτική και τα μέτρα, τόσο αυτά που τρέχουν όσο και αυτά που προαναγγέλλονται, για να κερδίζουν τα μονοπώλια.

Ηδη χτες η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σ. Βούλτεψη, άρπαξε τη σκυτάλη και σε δηλώσεις της στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΙ» ανέφερε ότι: «Μιλάμε για μια φάση κατά την οποία δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Είμαστε καθ' οδόν να την ολοκληρώσουμε και πάμε μετά, σε ένα δίμηνο, στη διάρκεια του οποίου θα κλείσουμε τη συμφωνία εξόδου από το μνημόνιο, και θα πάρουμε την πιστοληπτική γραμμή. Οτιδήποτε άλλο σημαίνει πιο βαθιά είσοδο στο μνημόνιο». Για να γίνει πιο σαφής πρόσθεσε ότι: «Με βάση αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι βέβαιο ότι πάμε σε καταστροφή. Η δημοκρατία έχει και κάποια όρια και ένα από τα όριά της είναι ο εκβιασμός».

ΠΑΣΟΚ
Διεργασίες σε ρότα ενδοαστικών ανταγωνισμών

Προέκταση των παρεμβάσεων των αστικών επιτελείων για την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού αποτελούν και οι διεργασίες που εκτυλίσσονται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, τις οποίες φούντωσε η παρέμβαση του Γ. Παπανδρέου που ερμηνεύτηκε ως προαναγγελία νέου κόμματος.

Είναι χαρακτηριστικές της κατάστασης που διαμορφώνεται στο συγκυβερνών κόμμα οι χτεσινές δηλώσεις των βουλευτών του Θάνου Μωραΐτη και Φίλιππου Σαχινίδη στα ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, ο Θ. Μωραΐτης μιλώντας χτες στον «ΑΝΤ1» κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντ. Σαμαρά, και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλο, ότι «παίζουν τη χώρα στα ζάρια»! Μάλιστα, ανέφερε ότι «πρέπει να σώσουμε το ΠΑΣΟΚ με συνέδριο και αλλαγή ηγεσίας τώρα».

Από την πλευρά του ο Φ. Σαχινίδης σε συνέντευξή του στον «ΣΚΑΪ» πρότεινε ο Αντ. Σαμαράς να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Αλ. Τσίπρα και να συμφωνήσουν σε συμβιβασμούς και προσωπικές θυσίες προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Τόνισε ότι «είναι υπόλογος ο πρωθυπουργός αν δεν προσπαθήσει για τη συναίνεση», ενώ κάνοντας ειδική αναφορά στην παρέμβαση του Γ. Παπανδρέου σχολίασε ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει την ασφαλή πορεία της χώρας και γι' αυτό ζητά συναινετικό πλαίσιο για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αμεση ήταν η αντίδραση τη Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, το οποίο σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Τα ίδια πάντα δύο - τρία στελέχη που έχουν προφανώς κάνει την επιλογή τους και εκφράζουν μια πολύ συγκεκριμένη, αμετανόητη αντίληψη, επιδιώκουν να υπονομεύσουν, με αυτά που λένε κάθε λίγο και λιγάκι, τις προσπάθειες της χώρας και της παράταξης. Ασεβούν σε βάρος των συντρόφων και συναδέλφων τους στο ΠΑΣΟΚ».

Για τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ ρωτήθηκε και ο πρόεδρός του, Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος απάντησε: «Δεν υπάρχουν εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν εξωτερικά του ΠΑΣΟΚ με τα οποία δεν ασχολούμαστε».

Ο Ευ. Βενιζέλος αναφερόμενος στο θέμα της προεδρικής εκλογής και στο ενδεχόμενο των εθνικών εκλογών σημείωσε μεταξύ άλλων: «Κάποιοι έχουν την εντύπωση ότι εάν οδηγήσουν σε αδιέξοδο την διαδικασία αυτή και προκαλέσουν εκλογές θα ωφεληθούν πολιτικά (...) Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του λοιπόν. Αλλά η απλοϊκή σκέψη ότι η αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας σημαίνει νίκη στις εκλογές για τις δυνάμεις της ασάφειας, της απροσδιοριστίας και της αβεβαιότητας, δεν ισχύει. Αν επιλέξουν τον δρόμο των εκλογών θα λάβουν την απάντηση καθ' οδόν προς τις εκλογές από τον ελληνικό λαό».

Διεργασίες στα δεξιά του αστικού πολιτικού σκηνικού

Αναδεύσεις καταγράφονται στο χώρο πέραν της ΝΔ. Παρέμβαση έκανε χτες ο επικεφαλής του ΠΑΤΡΙΔΑ, Π. Ψωμιάδης, αναζωπυρώνοντας φήμες που τον φέρουν να ανακοινώνει σύντομα τη συνεργασία του με τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Με δήλωσή του, αν και κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για τις επόμενες κινήσεις του, εντούτοις εκτίμησε ότι «οι Ανεξάρτητοι Ελληνες θα είναι με ευκολία στην επόμενη Βουλή».

Παρέμβαση όμως έκανε και πρώην γγ της κυβέρνησης, Τ. Μπαλτάκος, ενόψει και της ανακοίνωσης της Διοικούσας Επιτροπής της πολιτικής κίνησης «Ρίζες», που προετοιμάζεται για συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές, εκτός εάν γίνουν σύντομα, καθώς, σ' αυτή την περίπτωση, δεν προλαβαίνουν τις προθεσμίες. Χαρακτήρισε «έκπληξη» το ενδεχόμενο να βρεθούν οι 180 βουλευτές που θα ψηφίσουν «ναι» για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και προέβλεψε «στρατηγική ήττα» της ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές, με παράλληλη «στρατηγική νίκη» του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα επιχειρεί να αποδομήσει τα όσα η κυβέρνηση προσάπτει στην αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ σε ορισμένα σημεία υιοθετεί προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ και ο κίνδυνος διάλυσής της αποτελεί διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια της όποιας ελληνικής κυβέρνησης. «Εμείς μπορούμε να παίξουμε με το φόβο των άλλων... Οι Γερμανοί θα χάσουν την Ευρώπη εάν βρεθούμε εμείς εκτός ευρωζώνης ... αν το χρέος είναι βιώσιμο, τότε η Ελλάδα δεν είναι βιώσιμη», ανέφερε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Κόντρα».

Επιχείρησε, δε, να δικαιολογήσει τη στάση του αυτή με το επιχείρημα ότι «εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια σωστή άποψη να την οικειοποιηθούμε και όχι να την πολεμούμε».

Με τις «Ρίζες» αναμένεται να πολιτευτεί ο ανεξάρτητος σήμερα βουλευτής Β. Καπερνάρος, που έχει δηλώσει ότι δε θα ψηφίσει τον προτεινόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Ναι» στον Στ. Δήμα λέει -τέλος- ο ανεξάρτητος βουλευτής, προερχόμενος απ' τους ΑΝΕΛ, Γ. Νταβρής στο όνομα της «σταθερότητας».

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014
Με «πλεονάσματα» η αντιλαϊκή πολιτική

Σε ρότα διάλυσης της γκάμας των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών συνεχίζει η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014. Παράλληλα και παρά τη συνεχιζόμενη φοροαφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών, η μάζα των εσόδων εμφανίζει «υστέρηση» ύψους 1,2 δισ. ευρώ, σε μια εξέλιξη που διαμορφώνει «κλίμα» για την επιβολή πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, τα εμφανιζόμενα «πρωτογενή πλεονάσματα» συνεχίζουν σε ρότα απογείωσης φτάνοντας στο φετινό 11μηνο στα 3,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το 11μηνο (Γενάρης - Νοέμβρης) του 2014:

-- Το σύνολο των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού υποχώρησε σε 47,7 δισ. ευρώ, από 50,4 δισ. ευρώ για το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Οι πρωτογενείς δαπάνες (αφορούν σε συντάξεις, μισθούς στο Δημόσιο, Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, επιχορηγήσεις προς ασφαλιστικά ταμεία) συμπιέστηκαν περαιτέρω στα 37 δισ. ευρώ (από 39,3 δισ. ευρώ), με νέα μείωση ύψους 2,3 δισ. ή 5,8%. Τα ποσά που δαπανήθηκαν για τόκους εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους διαμορφώθηκαν σε 5,4 δισ. ευρώ (από 5,9 δισ. πέρσι). Μετά την αφαίρεση των ποσών που πληρώθηκαν για τόκους (οι οποίοι δεν υπολογίζονται στην εμφάνιση του πρωτογενούς πλεονάσματος), το ύψος των κρατικών δαπανών διαμορφώνεται σε 42,3 δισ. ευρώ.

-- Τα συνολικά καθαρά έσοδα φτάνουν στα 45,8 δισ. ευρώ (από 47,2 δισ.), ενώ τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού στα 41,7 δισ. ευρώ (από 38,9 δισ.). Η εμφανιζόμενη υποχώρηση οφείλεται στη χρονική υστέρηση των εισπράξεων από τον ΕΝΦΙΑ. Να σημειωθεί ότι τα αναλυτικά στοιχεία για τη διαμόρφωση των φόρων και των δαπανών ανά κατηγορία θα δημοσιοποιηθούν από το υπουργείο Οικονομικών σε επόμενη ανακοίνωση.

-- Το «πρωτογενές πλεόνασμα» καταγράφεται στα 3,5 δισ. ευρώ, από 2,8 δισ. πέρσι.

Στις 73.878 ανέρχονται έως τώρα οι επικυρωμένες αιτήσεις για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία, ανέφερε στο πλαίσιο της παρουσίασης της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας. Οι αιτήσεις υπαγωγής στη ρύθμιση αφορούσαν συνολικό ποσό ύψους περίπου 850 εκατ. ευρώ και οι εισπράξεις έναντι ρυθμισμένων υποχρεώσεων ποσό της τάξης των 34 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής (μέχρι 100 δόσεις) εκπνέει στα τέλη Μάρτη 2015.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Θέλουν την υποταγή του λαού στα μνημόνια διαρκείας

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τις πολιτικές εξελίξεις:

«Οι συνεχείς αναφορές στις αγορές, δηλαδή στο κεφάλαιο, με την κυβέρνηση να εκβιάζει και την αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέτει τα διαπιστευτήριά της, στόχο έχουν να αποσπάσουν την υποταγή του λαού στα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Γι' αυτό ο λαός χρειάζεται πιο δυνατό το ΚΚΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ