ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΣΙΑΣ
Αντιθέσεις και συμφωνία ενεργειακής συνεργασίας

Από τη συνάντηση στο Νεπάλ
Από τη συνάντηση στο Νεπάλ
ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--

Με δυσκολίες και τελευταία στιγμή εξασφαλίστηκε η ομοφωνία για τη συμφωνία ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των μελών της Ενωσης Νότιας Ασίας για την Περιφερειακή Συνεργασία (SAARC - συμμετέχουν οι Αφγανιστάν, Μπανγκλαντές, Μπουτάν, Ινδία, Μαλδίβες, Νεπάλ, Πακιστάν και Σρι Λάνκα), σύμφωνα τουλάχιστον με πολλά από τα ΜΜΕ της περιοχής. Δύο ακόμα συμφωνίες - μία για τη σιδηροδρομική σύνδεση της περιοχής και μία για τη «διευκόλυνση» της μετακίνησης οχημάτων και ατόμων - παραπέμφθηκαν στο προσεχές μέλλον. Τα περισσότερα ρεπορτάζ εστίαζαν στον «περισσότερο χρόνο» που φέρεται να ζήτησε το Πακιστάν, για να τακτοποιήσει «εσωτερικά ζητήματα» (κάτι που συνδέθηκε κύρια με αντιρρήσεις πακιστανικών μεταφορικών εταιρειών που διαφωνούν έντονα με το «άνοιγμα» των συνόρων σε ανταγωνιστές). Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι οι αντιθέσεις έχουν πολλές αιτίες, με δεδομένο ότι στην Ενωση συμμετέχουν δυνάμεις του «βεληνεκούς» της Ινδίας, αλλά και χώρες όπως το Αφγανιστάν, που διατηρούν το έντονο ενδιαφέρον πολλών μονοπωλίων.

Η ενεργειακή συμφωνία αφορά προς το παρόν την κατασκευή ενιαίου δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που θα συνδέει όλες τις χώρες της Ενωσης.

Στα περισσότερα σχετικά ρεπορτάζ διεθνών και τοπικών ΜΜΕ, υπογραμμιζόταν το χαμηλό επίπεδο «συνδεσιμότητας» των χωρών της SAARC, ο μικρός βαθμός εμπορικών και άλλου είδους επιχειρηματικών σχέσεων που τις συνδέει (αναλυτές κάνουν λόγο για ένα 5% έναντι π.χ. 66% στην ΕΕ). Δηλαδή, η ανησυχία των μονοπωλίων της περιοχής ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις που θα τους εξασφαλίσουν κυριαρχία στις αγορές μιας ζώνης που αντιπροσωπεύει το 1/5 του παγκόσμιου πληθυσμού, ευνοώντας έτσι ισχυρότερους «παίκτες». Σ' αυτήν τη βάση, ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι αναφέρθηκε στην ομιλία του στο ινδικό «όραμα» για την περιοχή, ζητώντας «συνεργασία σε κάθε τομέα». Το Νέο Δελχί ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει στα 3-5 χρόνια τη βίζα σε επιχειρηματίες της SAARC.

«Παρών» όμως δήλωσαν και δυνάμεις όπως η Κίνα, που, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Λιου Ζχενμιν επιδιώκει να αυξήσει το εμπόριο με την περιοχή στα 150 δισ. δολάρια την επόμενη πενταετία. Ο ίδιος δήλωσε ότι μόνο στην κατασκευή δρόμων θα επενδυθούν 30 δισ. δολάρια.

Ως παρατηρητές, στη συνάντηση πήραν μέρος εκτός από την Κίνα και οι Αυστραλία, Ιράν, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Μαυρίκιος, Μιανμάρ, ΕΕ και ΗΠΑ.

Οι φήμες για διμερή συνάντηση μεταξύ των ηγετών Πακιστάν - Ινδίας τελικά διαψεύστηκαν, αφού οι δυο τους λέγεται ότι αντάλλαξαν μόνο τυπικές χαιρετούρες ευγενείας, απογοητεύοντας ειδικά εκείνους που θεωρούν ότι οι «δυσμενείς» διμερείς τους σχέσεις αποτελούν ένα από τα βασικά εμπόδια για την περαιτέρω ανάπτυξη όλης της Ενωσης.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΧΩΡΕΣ
Αποφάσισαν να διατηρήσουν τα επίπεδα παραγωγής

ΒΙΕΝΝΗ.--

Ο Οργανισμός των Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC), που συνεδρίασε χτες στη Βιέννη, αποφάσισε να διατηρήσει το ανώτατο επίπεδο παραγωγής σε 30.000.000 βαρέλια τη μέρα. Οι υπουργοί των δώδεκα χωρών που συμμετέχουν στον Οργανισμό (Αλγερία, Αγκόλα, Βενεζουέλα, Εκουαδόρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιράκ, Ιράν, Κουβέιτ, Κατάρ, Λιβύη, Νιγηρία, Σαουδική Αραβία) πήραν αυτή την απόφαση σε μια περίοδο που συνεχίζεται η πτωτική πορεία της τιμής του πετρελαίου (30% από τον Ιούνη) με την τιμή του αργού (μπρεντ) να έχει φτάσει στα 75,18 δολάρια.

Φυσικά, στην απόφαση που πάρθηκε υπήρχαν αντιδράσεις από διάφορες χώρες - μέλη του Οργανισμού αλλά και από πετρελαιοπαραγωγές χώρες εκτός Οργανισμού. Στην πρώτη κατηγορία, η Βενεζουέλα ζήτησε μείωση της παραγωγής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υπερπροσφορά στην αγορά, και στη δεύτερη περίπτωση η Ρωσία, μέσω του ενεργειακού κολοσσού «Rosneft», είχε ανακοινώσει, μια μέρα πριν τη χτεσινή συνεδρίαση του ΟPEC, τη μείωση της παραγωγής κατά 25.000 βαρέλια ημερησίως, προσπαθώντας να στείλει ένα «μήνυμα» ώστε να σταματήσει η πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Ομως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δηλαδή οι μεγαλύτερες χώρες του καρτέλ πετρελαίου, ήδη από τις προηγούμενες μέρες είχαν διαμηνύσει ότι δεν θα συναινούσαν σε κίνηση μείωσης της υφιστάμενης παραγωγής. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι τα μονοπώλια αυτών των χωρών έχουν περιθώριο κερδοφορίας και με μικρότερες τιμές σε σχέση με άλλα που έχουν πολύ πιο περιορισμένα όρια. Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των διεθνών τιμών έχει επίσης η αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ σε σχιστολιθικό πετρέλαιο και αέριο, που έχει μικρότερο κόστος εξόρυξης αλλά προκαλεί τεράστια ζημιά στο περιβάλλον.

Η ουσία βεβαίως είναι ότι οι αυξομειώσεις στην τιμή του πετρελαίου σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους ελάχιστα αλλάζουν τη ζωή τους αφού ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης έχει συγκεκριμένες νομοτέλειες και οι μονοπωλιακές τιμές συνολικά διαμορφώνονται για την κερδοφορία των κατόχων των μέσων παραγωγής. Ετσι και το αγαθό της Ενέργειας όσο βρίσκεται στα χέρια των μονοπωλίων δεν συμβάλλει στη λαϊκή ευημερία, ενώ όπως βλέπουμε στην περίπτωση της Ουκρανίας μπορεί μέσω του ανταγωνισμού να οδηγήσει σε αιματοκύλισμα του λαού.

ΚΙΝΑ - ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΕΙΑ
Δύο δυστυχήματα σε δυο μέρες

ΠΕΚΙΝΟ.--

Δύο νέα θανατηφόρα δυστυχήματα σε μόλις δύο μέρες μετρά η εργατική τάξη της Κίνας, τα δικαιώματα της οποίας συνθλίβονται στη ραγδαία επέκταση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής. Την περασμένη Τετάρτη, φονική έκρηξη σημειώθηκε σε ανθρακωρυχείο της εταιρείας «Hengda», θυγατρικής του κρατικού Ομίλου «Fuxin Coal Corp» στη βορειοανατολική επαρχία Λιαονινγκ, με 24 εργάτες να πεθαίνουν ακαριαία και δύο ακόμα κατά τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο. Το πρακτορείο «Σινχουά» μετέδιδε χτες ότι από τους 52 τραυματίες, οι 30 εξακολουθούσαν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η «Fuxin» ιδρύθηκε το 1949 και είναι μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς άνθρακα στη χώρα (και όχι μόνο). Το 2005, είχαν πεθάνει 214 εργάτες της εταιρείας, ξανά μετά από έκρηξη σε ορυχείο.

Εκρηξη όμως σημειώθηκε χτες και στη νότια επαρχία Γκουιζχού. Τουλάχιστον 11 εργάτες σκοτώθηκαν στο ορυχείο «Songlin», την ώρα που μέσα ήταν συνολικά 19 άτομα.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Παραίτηση υπουργού λόγω σκανδάλου

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Η υπουργός Υγείας της Ισπανίας, Αννα Μάτο, ανακοίνωσε την παραίτησή της, την Τετάρτη, για να μην προκληθεί ζημιά στο κόμμα της, το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP), όπως είπε, του οποίου το τελευταίο διάστημα στελέχη αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διαφθορά.

Συγκεκριμένα, διενεργείται δικαστική έρευνα που εμπλέκει 43 πρόσωπα που σχετίζονται με το Λαϊκό Κόμμα, ανάμεσά τους και τον πρώην σύζυγο της υπουργού, Χεσούς Σεπούλβεδα. Επίσης, εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς, φοροδιαφυγής, ευνοιοκρατίας και ξεπλύματος χρήματος 3 πρώην ταμίες του κόμματος. Επικεφαλής του δικτύου διαφθοράς φέρεται ο επιχειρηματίας Φρανσίσκο Κορέα, που εμφανίζεται να δώρισε μεγάλα ποσά στο κόμμα προκειμένου η τεχνική εταιρεία του να πάρει έργα σε μια σειρά από δήμους που ελέγχονται από το κυβερνών κόμμα.

Το νέο αυτό σκάνδαλο βεβαίως είναι σύμπτωμα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, που ζει και τρέφεται από το μεγαλύτερο σκάνδαλο, αυτό της ατομικής ιδιοποίησης των αποτελεσμάτων της κοινωνικής παραγωγής. Επίσης, είναι άκρως υποκριτικές οι κορόνες των άλλων αστικών και οπορτουνιστικών δυνάμεων που δήθεν καταγγέλλουν το σημερινό σκάνδαλο, αλλά στην πραγματικότητα στηρίζουν τη διαιώνιση του ίδιου βάρβαρου συστήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ