ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Φινάλε με ανώδυνη ήττα

Με ανώδυνη ήττα στην Κωνσταντινούπολη από την Γαλατασεράι, απ' την οποία έχασε 79-74, ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του για τη φάση των ομίλων της Ευρωλίγκας ο Ολυμπιακός αγωνιζόμενος για τη 10η αγωνιστική. Ωστόσο, αυτό δεν κοστίζει στους «ερυθρόλευκους» που έχουν προκριθεί στο ΤΟΠ-16 της διοργάνωσης και μάλιστα ως πρώτοι του ομίλου τους με συνολικό απολογισμό 8 νίκες - 2 ήττες. Αντίθετα, το αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα... γλυκό για τους γηπεδούχους, που χάρη στην επικράτησή τους και την ήττα της Νεπτούνας από την Βαλένθια (103-65) προκρίθηκαν έστω και την τελευταία στιγμή στο ΤΟΠ-16 ως τέταρτοι του ομίλου. Ο Ολυμπιακός, που αγωνίστηκε χωρίς τον Ντάνσον (τραυματίστηκε στην προθέρμανση), παρά τη φυσιολογική χαλαρότητα, πάλεψε στα ίσια το παιχνίδι, ωστόσο τα αμυντικά προβλήματα κυρίως στην περιφέρεια ήταν αυτά που του έκαναν τη ζημιά. Κορυφαίος για την ελληνική ομάδα ήταν ο Λοντζέσκι (22 π.). Για τους γηπεδούχους οι Κάρλος Αρόγιο (24 π.) και Πάτρικ Γιανγκ (13 π.) ήταν αυτοί που με την απόδοσή τους οδήγησαν τη Γαλατά στην τελική επικράτηση.

  • ΠΑΟ: Χωρίς άγχος αφού έχει ήδη προκριθεί (ως 3ος του ομίλου του) στο ΤΟΠ-16, αλλά με σημαντικά κίνητρα, που έχουν να κάνουν με το γόητρο, ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί την πρώτη της βαθμολογίας Μπαρτσελόνα στο ΟΑΚΑ (22.00 ΝΕΡΙΤ). Οπως τόνισε ο τεχνικός των «πρασίνων», Ντούσκο Ιβάνοβιτς, η ομάδα καλείται να παρουσιάσει το καλό της πρόσωπο ασχέτως της βαθμολογικής αδιαφορίας. Στον αγώνα ίσως και να χρησιμοποιηθεί μετά από πολύμηνη απουσία ο Ντεμάρκους Νέλσον που έχει ξεπεράσει τον τραυματισμό του.
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ SUPER LEAGUE
«Πνίγηκαν» σε... λίμνη και Πηγάδια

Η νίκη του ΠΑΣ Γιάννενα επί του ΠΑΟΚ άλλαξε πλήρως τα μέχρι τώρα δεδομένα στην κορυφή της βαθμολογίας

Eurokinissi

Η νίκη του ΠΑΣ Γιάννενα επί του ΠΑΟΚ άλλαξε πλήρως τα μέχρι τώρα δεδομένα στην κορυφή της βαθμολογίας
Μπορεί να οδεύει προς τα μισά του, ωστόσο από χτες το φετινό πρωτάθλημα της Super League... ξανάρχισε από την αρχή όσον αφορά τη διεκδίκηση του τίτλου αφού οι βαριές ήττες του πρωτοπόρου ΠΑΟΚ στα Γιάννενα με 3-0 από τον ΠΑΣ και του τρίτου Παναθηναϊκού με 4-2 στην Ξάνθη για τη 15η αγωνιστική άλλαξαν εξολοκλήρου το σκηνικό στην κορυφή. Ο πλέον κερδισμένος της αγωνιστικής είναι ο Ολυμπιακός, που με την προχτεσινή του νίκη επί του Πανιωνίου μείωσε στον 1 β. την απόσταση από το ρετιρέ ενώ απέκτησε και διαφορά ασφαλείας από τους «πράσινους».

Στα Γιάννενα ο ΠΑΟΚ, λαβωμένος από τις πολλές απουσίες παικτών (κυρίως λόγω τραυματισμών) αλλά και από την ατυχία (τραυματισμός του γκολκίπερ Γλύκου), συνέχισε τις πολύ κακές εμφανίσεις του (αν και αυτή ήταν η χειρότερη) το τελευταίο διάστημα. Ετσι παραδόθηκε στον κατά πολύ ανώτερο αγωνιστικά ΠΑΣ που... πετούσε επιθετικά, αφού εκτός των τριών γκολ που σημείωσε (Λίλα 26', Κοροβέσης 73' και Μανιά 93') έχασε και αρκετές ευκαιρίες για να αυξήσει τον δείκτη του σκορ. Για τους γηπεδούχους αποβλήθηκε ο Μανιά στις καθυστερήσεις. Οι φιλοξενούμενοι είχαν ως καλές στιγμές κάποιες σημαντικές ευκαιρίες των Αθανασιάδη, Σαλπιγγίδη, Περέιρα.

Στα «Πηγάδια» η Ξάνθη ήταν καταιγιστική απέναντι στον Παναθηναϊκό, τον οποίον υποχρέωσε σε μια από τις πλέον βαριές ήττες του φέτος αλλά του στέρησε και το δικαίωμα να πλησιάσει περισσότερο την κορυφή. Οι γηπεδούχοι, απόλυτα διαβασμένοι στο παιχνίδι, κυριάρχησαν στο χώρο του κέντρου, με αποτέλεσμα να βγαίνουν συνεχώς στην επίθεση, όπου η άμυνα των αντιπάλων πελαγοδρομούσε. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός των τεσσάρων γκολ (Γούτας 3', Βασιλακάκης 16', Σολτάνι 52', Καπετάνος 63') είχαν και δυο δοκάρια (78' Καπετάνος, 86' Σολτάνι). Οι «πράσινοι» αγωνίστηκαν χωρίς τον Μπεργκ (ίωση), σκόραραν με τον Καρέλη (17', 65') ενώ έχασαν και κάποιες ευκαιρίες με τον ίδιο παίκτη και τον Πέτριτς.

Η βαθμολογία: ΠΑΟΚ 31, Ολυμπιακός 30, Παναθηναϊκός 26, Αστέρας Τρίπολης 25, Βέροια 24, Ξάνθη 24, ΠΑΣ Γιάννενα 23, Ατρόμητος 22, Παναιτωλικός 21, Καλλονή 18, Πλατανιάς 15, Λεβαδειακός 14, Πανιώνιος 14, ΟΦΗ 14, Πανθρακικός 11, Εργοτέλης 7, Νίκη Βόλου 7.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ξέμεινε από στόπερ

Από στόπερ ξέμεινε ο Ολυμπιακός ενόψει του αγώνα στη Μυτιλήνη με την Καλλονή μετά τον τραυματισμό και του Αυλωνίτη χτες (και τον αντίστοιχο του Μποτία). Μάλιστα, οι «ερυθρόλευκοι» φέρεται να έχουν κάνει πρόταση στον Αμπιντάλ να ακολουθήσει την αποστολή παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε το «αντίο» στην ενεργό δράση και την επιστροφή του στη Βαρκελώνη (θα αναλάβει πόστο στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα).

ΒΟΛΕΪ
Ψαλιδίστηκαν οι ελπίδες

Ψαλιδίστηκαν πλέον οι ελπίδες του Ολυμπιακού για πρόκριση στον επόμενο γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ ανδρών μετά την ήττα του από τη γερμανική Φριντρισχάφεν με 3-0, χτες, στο κλειστό του Ρέντη, για την 4η αγωνιστική του ομίλου του. Η γερμανική ομάδα, που θεωρείται ο βασικός αντίπαλος των «ερυθρολεύκων» για μια εκ των δύο θέσεων που οδηγούν στον επόμενο γύρο (το φαβορί η Καζάν έχει κλειδώσει την πρωτιά), είχε νικήσει την ελληνική ομάδα και στο αντίστοιχο παιχνίδι στην έδρα της. Πλέον, με προβάδισμα 4 β. έναντι των Πειραιωτών η Φριντρισχάφεν πολύ δύσκολα θα χάσει την πρόκριση. Ο Ολυμπιακός στο χτεσινό παιχνίδι έδειξε αδυναμία να αντεπεξέλθει στις κρίσιμες φάσεις των δυο πρώτων σετ, τα οποία οι φιλοξενούμενοι κέρδισαν με 25-22 και 25-23. Ετσι, με την ψυχολογία υπέρ τους τα πράγματα εξελίχθηκαν πιο εύκολα γι' αυτούς στο τρίτο σετ (25-18). Η βαθμολογία: Καζάν 12, Φριντρισχάφεν 7, Ολυμπιακός 3, Ποζόιλνιτσα 2.

  • Οριστικά στις 28 Δεκέμβρη θα διεξαχθεί η 10η αγωνιστική της Α1 ανδρών, όπως ανακοίνωσε η ΕΣΑΠ, που απέρριψε εκ νέου το αίτημα του Συνδέσμου Παικτών (ΠΑΣΑΠ) να μην υπάρχει αγωνιστική δραστηριότητα βάζοντας θέμα ξεκούρασης των παικτών. Από την πλευρά της η Λίγκα επικαλείται την πίεση που υπάρχει στις ημερομηνίες.
ΚΑΤΑΡ 2022
Μνημείο για τους νεκρούς εργάτες

Μνημείο ως φόρο τιμής στους εργάτες που έχουν χάσει τη ζωή τους στα έργα που γίνονται στο Κατάρ για τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2022 ανακοίνωσαν ότι θα χτίσουν δύο αρχιτέκτονες, ο Αξέλ Στάμα και ο Σιλβέν Μασό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δυο τους προχώρησαν σε αυτή την απόφαση έχοντας ως στόχο να ευαισθητοποιήσουν και να δοθεί η πρέπουσα σημασία σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που έχει στιγματίσει τη διοργάνωση μέχρι στιγμής.

Ωστόσο, άσχετα με την ενέργεια των δύο αρχιτεκτόνων, η κατάσταση που επικρατεί στα έργα έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο, μέχρι τώρα, 900 εργατών, λόγω των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας και της έλλειψης μέτρων ασφάλειας που επιβάλλουν οι πολυεθνικές κατασκευαστικές και οι μεγαλοεργολάβοι. Μέχρι στιγμής έχουν δει το φως της δημοσιότητας πλήθος καταγγελιών για το τι επικρατεί, όπως, για παράδειγμα, το περιστατικό με εκατοντάδες μετανάστες, προερχόμενους από το Μπαγκλαντές και την Ινδία, να είναι παρατημένοι στην έρημο και τα χαρτιά τους να κρατούνται από τους επιχειρηματίες ως μέτρο πίεσης. Από την άλλη, τόσο οι κυβερνώντες στη χώρα όσο και η διοργανώτρια των Μουντιάλ Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΦΙΦΑ) κλείνουν τα αυτιά τους σε όλα αυτά, με τη δεύτερη μάλιστα να δηλώνει και αναρμόδια για ό,τι σχετίζεται με τις συνθήκες εργασίας.

FOOTBALL LEAGUE
Xαμόγελα για Παναχαϊκή, Ολυμπιακό Βόλου

Στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας του 1ου ομίλου και μάλιστα μειώνοντας τη διαφορά από την πρωτοπόρο ΑΕΚ στον ένα βαθμό ανέβηκε η Παναχαϊκή, που σε παιχνίδι για την 9η αγωνιστική επικράτησε εκτός έδρας του Αλίμου με 1-0. Σπουδαίο «διπλό» πήρε και ο Ολυμπιακός Βόλου, που για τον 2ο όμιλο επικράτησε του Αιγινιακού με 2-1 και ανέβηκε στην 5η θέση.

ΑΕΚ: «Ξινή» βγήκε στην ΑΕΚ η άνετη επικράτηση επί του Φωστήρα με 4-0 καθώς, όπως διαπιστώθηκε, ο τραυματισμός του Κορδέρο αποδείχθηκε πολύ σοβαρότερος απ' ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων έδειξαν ρήξη έξω μηνίσκου και άμεσα θα πρέπει να υποβληθεί σε αρθροσκόπηση. Ο χρόνος θα φανεί μετά την επέμβαση, αλλά οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για απουσία τουλάχιστον ενός μήνα.

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ

ΧΑΝΤΜΠΟΛ: Σε εκταμίευση συνολικού ποσού 72.500 ευρώ προχωρά άμεσα η Ομοσπονδία Χάντμπολ Ελλάδας, προκειμένου να καλύψει υποχρεώσεις των προηγούμενων μηνών. Το ΔΣ της ΟΧΕ κατά την τελευταία συνεδρίασή του ενέκρινε την καταβολή 42.500 ευρώ σε σωματεία και 30.000 ευρώ σε στελέχη αγώνων (διαιτητές, παρατηρητές, κριτές) έναντι οφειλών.

ΣΤΙΒΟΣ: Τη διεξαγωγή δύο ημερίδων και του Πανελληνίου Πρωταθλήματος στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ζήτησε η Ομοσπονδία με σχετικό αίτημά της στη διοίκησή του. Η Ομοσπονδία επιθυμεί να διοργανώσει το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στις 14 - 15 Φλεβάρη (όπως από την αρχή της σεζόν έχει ζητήσει) και να κάνει δύο ημερίδες στις 31 Γενάρη και στις 7 Φλεβάρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ