ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ξεκίνησε χτες το 11ο Συνέδριο της ΚΝΕ
  • Σε κλίμα μαχητικής αισιοδοξίας οι εργασίες της πρώτης μέρας του Συνεδρίου
  • Την εισήγηση του απερχόμενου ΚΣ της ΚΝΕ παρουσίασε ο Γραμματέας του, Θοδωρής Χιώνης

«

Αγώνας, γνώση, τόλμη κι αντοχή - εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική».

Αυτό το σύνθημα κυριάρχησε, ήχησε δυνατά από εκατοντάδες στόματα, στη χτεσινή πρώτη μέρα των εργασιών του 11ου Συνεδρίου της ΚΝΕ, που διεξάγεται στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό, και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 21 Δεκέμβρη, εγκρίνοντας τα ντοκουμέντα του, ανάμεσά τους και νέο Καταστατικό της Οργάνωσης, εκλέγοντας νέο Κεντρικό Συμβούλιο και Κεντρική Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου.

Πλήθος κόσμου βρέθηκε χτες στην έναρξη των εργασιών του 11ου Συνεδρίου:

Πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Αντιπροσωπείες 20 Οργανώσεων Νεολαίας από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Νίκο Παπαδημητρίου, που απηύθυνε και χαιρετισμό στην έναρξη του Συνεδρίου, καθώς επίσης και αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας. Βετεράνοι του ΚΚΕ και των οργανώσεων της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και ΔΣΕ. Εκπρόσωποι του ταξικού εργατικού κινήματος και της λαϊκής συμμαχίας, εκπρόσωποι από το αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα. Οι πρέσβεις της Κούβας και της Παλαιστίνης. Βουλευτές του ΚΚΕ και συνεργαζόμενοι με το Κόμμα στις πολιτικές αναμετρήσεις καθώς και οι δήμαρχοι των Δήμων Πάτρας, Καισαριανής, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου. Ακόμα παραβρέθηκαν άνθρωποι από το χώρο του Πολιτισμού και του Αθλητισμού, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, εκπρόσωποι θεραπευτικών κοινοτήτων.

Ο Θοδωρής Χιώνης παρουσιάζει την εισήγηση του ΚΣ της ΚΝΕ
Ο Θοδωρής Χιώνης παρουσιάζει την εισήγηση του ΚΣ της ΚΝΕ
Το Συνέδριο «άνοιξε» με ένα βίντεο που επιμελήθηκε η ΚΝΕ και που σηματοδοτούσε την πίστη στην αναγκαιότητα ανατροπής της σάπιας καπιταλιστικής κοινωνίας και την αποφασιστικότητα των νέων κομμουνιστών να ανταποκριθούν σε αυτό το καθήκον, αντλώντας πείρα από την ηρωική Ιστορία του ΚΚΕ και της ίδιας της ΚΝΕ και με τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου να μας θυμίζουν ότι «ετούτα τα παιδιά έρχονται από πολύ μακριά, τραβούν πολύ μακριά»...

«Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός», αντήχησε το σύνθημα στην αίθουσα με την ολοκλήρωση του βίντεο, για να συνεχίσουν μετά βροχή τα συνθήματα. Μέσα σε αυτό το κλίμα επαναστατικού ενθουσιασμού, το 11ο Συνέδριο της ΚΝΕ συγκροτήθηκε σε Σώμα.

«Πρωτοπόρα Νεολαία του ΚΚΕ - μαχητικά στο δρόμο για το σοσιαλιστικό αύριο - χωρίς κρίσεις, πολέμους, εκμετάλλευση», είναι το σύνθημα του Συνεδρίου της ΚΝΕ, που δεσπόζει μέσα στην αίθουσα Συνεδρίων στον Περισσό και αντανακλά την αισιοδοξία αλλά και την αποφασιστικότητα της Οργάνωσης να γίνει ακόμα πιο δυνατή σε όλες τις πτυχές της δράσης της, ικανή να δρα στο πλευρό του ΚΚΕ κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Απόσπασμα από την εισηγητική ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ

Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Χιώνης, παρουσιάζοντας την εισήγηση του απερχόμενου Κεντρικού Συμβουλίου στην έναρξη του Συνεδρίου:

«Η προσυνεδριακή διαδικασία πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που η συγκυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση διαγωνίζονταν για το ποιος έχει πιο "ρεαλιστικό και κοστολογημένο" πρόγραμμα. Δίνοντας διαβεβαιώσεις ουσιαστικά ότι εργάζονται συστηματικά για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων, παρουσιάζοντας ως "ρεαλισμό" την υποταγή στους στόχους της καπιταλιστικής κερδοφορίας και τα ψίχουλα στην ακραία φτώχεια, εκπαιδεύοντας τον εργαζόμενο λαό, τη νεολαία στη σύγχρονη εξαθλίωση.

Καλεσμένοι και σύνεδροι παρατηρούν με προσοχή τα εκθέματα της Εκθεσης με υλικά από το Αρχείο του Κόμματος
Καλεσμένοι και σύνεδροι παρατηρούν με προσοχή τα εκθέματα της Εκθεσης με υλικά από το Αρχείο του Κόμματος
Με αφορμή τη διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ) και την ημερομηνία των εκλογών, η αντιπαράθεσή τους οξύνθηκε για το ποιος είναι καλύτερος διαπραγματευτής του δυσβάσταχτου χρέους, για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, επιδιώκοντας ταυτόχρονα την "κοινωνική συνοχή", δηλαδή την υποταγή του λαού και της νεολαίας στα συμφέροντα των μονοπωλίων. Τα εκβιαστικά διλήμματα, οι παρεμβάσεις παραγόντων της ΕΕ και οικονομικών κέντρων, που αξιοποιεί η ΝΔ, έχουν στόχο κυρίως το λαό, άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεσμευμένος στον αντιλαϊκό δρόμο ανάπτυξης. Ο διπολικός καβγάς είναι γνωστός από παλιά. Υπηρετεί ιδεολογικά και πολιτικά το σύστημα. Δίνουν εξετάσεις στην ΕΕ, διαπιστευτήρια στις αγορές, προσπαθούν να πείσουν - ο καθένας με το δικό του μείγμα, κατηγορώντας ο ένας τον άλλον - ότι μπορούν να εξασφαλίσουν σταθερότητα και ομαλότητα για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου και ταυτόχρονα να εγκλωβίσουν, να στρατεύσουν λαϊκό κόσμο στη μία ή στην άλλη εκδοχή του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.

Η νεολαία μαζί με τον εργαζόμενο λαό δεν πρέπει παθητικά να παρακολουθούν τις εξελίξεις. Το Κόμμα μας δεν ψήφισε ούτε θα ψηφίσει για ΠτΔ, ανεξάρτητα από το πρόσωπο, γιατί είναι ένας αντιλαϊκός θεσμός από τη φύση του. Το ΚΚΕ έδωσε το στίγμα ώστε να μην υπάρξει αναστολή της λαϊκής παρέμβασης και κινητοποίησης, κόντρα στα ψευτοδιλήμματα, στους εκβιασμούς, στις αυταπάτες, στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.


Το μοναδικό κριτήριο που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των εργατών, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, των σπουδαστών και μαθητών, των λαϊκών οικογενειών, αυτό που χρειαζόμαστε για την επόμενη μέρα είναι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού. Για να μην εξαπατήσουν λοιπόν πάλι το λαό, τώρα ΚΚΕ δυνατό. Γιατί είναι η μοναδική εγγύηση για να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας, για να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει. Γιατί το ΚΚΕ δεν έχει δεσμεύσεις και εξαρτήσεις από την ΕΕ και από τους επιχειρηματίες. Γιατί δεν δέχεται να γίνει το αγωνιστικό άλλοθι σε καμία κυβέρνηση εντός των τειχών της ΕΕ και του σάπιου συστήματος. Γιατί το ΚΚΕ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να εμπνεύσει και να οργανώσει την αντίσταση, τον αγώνα των εργαζομένων, των νέων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, που μπαίνει μπροστά για να δυναμώσει η λαϊκή αλληλεγγύη. Για να ανοίξουμε το δρόμο για τη μοναδική λύση υπέρ του λαού και της νεολαίας, για να ικανοποιηθούν επιτέλους οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες μας, σύμφωνα με τις δυνατότητες της επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης, να κατακτήσουμε τη λαϊκή ευημερία με λαϊκή εξουσία».

Στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη»

Ολόκληρη η εισηγητική ομιλία του Θοδωρή Χιώνη στην έναρξη του 11ου Συνεδρίου θα δημοσιευθεί στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» της 21ης Δεκέμβρη.


Τα ενθύμια για τους συνέδρους

Η αφίσα που φιλοτέχνησε ο Κ. Γραμματόπουλος για τα 26 χρόνια του ΚΚΕ
Η αφίσα που φιλοτέχνησε ο Κ. Γραμματόπουλος για τα 26 χρόνια του ΚΚΕ
Ανοίγοντας τους φακέλους τους οι σύνεδροι βρήκαν την αφίσα που ήταν αφιερωμένη στα 26 χρόνια ηρωικής δράσης του ΚΚΕ και είχε φιλοτεχνήσει ο Κωνσταντίνος Γραμματόπουλος. Η επέτειος, 17 Νοέμβρη 1944, σχεδόν ένα μήνα μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, που το ΚΚΕ ήταν ο βασικός αιμοδότης και καθοδηγητής της Αντίστασης και λίγο πριν την ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη του '44. Η αφίσα δίνεται στους αντιπροσώπους του 11ου Συνεδρίου της ΚΝΕ από την ΚΕ του ΚΚΕ.

Δόθηκε επίσης, από το Αρχείο του ΚΚΕ, αντίγραφο ευχετήριας κάρτας πολιτικού κρατουμένου στις φυλακές Τρικάλων. Το εξώφυλλο της κάρτας το έχει επιμεληθεί ο ίδιος. Στέλνει το Δεκέμβρη του '53 τις ευχές του στην οικογένειά του, με αφορμή τη νέα χρονιά και γράφει και ποίημα στο οποίο εκφράζονται οι πόθοι του «Δυο ν' ανθίσουν άνοιξες στη φετινή χρονιά και να καρπίσουν δυο τα καλοκαίρια. Με απριλομάη τριαντάφυλλα και της Ειρήνης παπαρούνες να διπλοπλέξουμε στεφάνια της καρδιάς». Μ' αυτήν την κάρτα επέλεξε το ΚΚΕ να στείλει τις ευχές του για το 2015.

Τέλος, δόθηκε ένα σημαντικό ντοκουμέντο πάλι από το Αρχείο του Κόμματος. Είναι η χρονιάτικη έκδοση του 1935 της εφημερίδας της ΟΚΝΕ «Η Νεολαία». Τα άρθρα της πιάνουν όλες τις πλευρές της ζωής της νεολαίας, μέσα από το πρίσμα των δύο κόσμων που παλεύουν: Του σοσιαλισμού και του καπιταλισμού. Η έκδοση μιλάει για τις συνθήκες που μεγαλώνει η νέα γενιά, για την πάλη ενάντια στην ανήλικη εργασία, για τους νέους της εργατικής τάξης, αλλά και για τους νέους που δουλεύουν στα χωράφια, στον κάμπο. Για τους νέους επιστήμονες, υπάρχει ειδική αναφορά με τίτλο «Η τραγωδία των διανοουμένων», θίγοντας το μεγάλο ζήτημα της ανεργίας των αποφοίτων των πανεπιστημίων.


Το εξώφυλλο της χρονιάτικης έκδοση του 1935 της εφημερίδας της ΟΚΝΕ «Η Νεολαία»
Το εξώφυλλο της χρονιάτικης έκδοση του 1935 της εφημερίδας της ΟΚΝΕ «Η Νεολαία»

Ο χαιρετισμός του Νικόλα Παπαδημητρίου, προέδρου της ΠΟΔΝ

«Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Εκ μέρους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών, απευθύνω αγωνιστικό χαιρετισμό στο 11ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας.

Τα Συνέδρια της ΚΝΕ υπήρξαν διαχρονικά σημαντικό γεγονός τόσο για την ΚΝΕ όσο και για την ΠΟΔΝ, καθώς αποτελούν σταθμό για τη δράση και τη ζωή της ΚΝΕ, όπως επίσης και για το παγκόσμιο νεολαιίστικο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Αλλωστε, η ΚΝΕ υπήρξε διαχρονικά υποστηρικτής και στυλοβάτης στην ύπαρξη, τους στόχους και την πάλη της ΠΟΔΝ κατά την 70χρονη Ιστορία της.

Το 11ο Συνέδριο της ΚΝΕ διεξάγεται μέσα σε συνθήκες, όπου η εργατική τάξη και ιδιαίτερα η νεολαία δέχονται τις βάρβαρες συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και των πολιτικών της ΕΕ που παράγουν και αναπαράγουν τη φτώχεια, την ανεργία και την εκμετάλλευση.

Ο ελληνικός λαός μαζί με άλλους λαούς στην Ευρώπη, είναι μάρτυρας της επιβολής των σκληρών μέτρων που προωθούνται τόσο από την ΕΕ και τους μηχανισμούς της, όσο και από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Επιβολές, βέβαια, που έρχονται με την πλήρη αποδοχή και συγκατάθεση των κυβερνήσεων που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Στο όνομα της περιβόητης ανάπτυξης, της οικονομικής ανάκαμψης και της ανταγωνιστικότητας, θεσμοθετείται περαιτέρω ο εργασιακός μεσαίωνας και η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Τα εργασιακά δικαιώματα κουτσουρεύονται, η Ασφάλιση εξαφανίζεται και οι μισθοί μετατρέπονται σε επιδόματα επιβίωσης. Η Υγεία και η Παιδεία μετατρέπονται από δικαίωμα σε προνόμιο των λίγων, ιδιωτικοποιούνται και ξεπουλιούνται στο μεγάλο κεφάλαιο.

Είναι βέβαια ξεκάθαρο πως θυσιάζουν τους λαούς για να διασώσουν τις πολυεθνικές και τα κέρδη τους, για να διασφαλίσουν τη συγκέντρωση και τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου που βασίζεται στην εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, με ή χωρίς κρίσεις.

Για να αποδυναμώσουν την οργανωμένη πάλη του λαού, επιδίδονται σε εκβιασμούς, τρομοκρατία και καταστολή, την ίδια στιγμή που έβγαλαν από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας τον νεοναζισμό. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία και η θεσμοθέτηση της αντικομμουνιστικής έξαρσης στην ΕΕ με κορωνίδα τη «θεωρία των δύο άκρων» φανερώνουν πως ο φασισμός είναι το μακρύ χέρι του συστήματος.

Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά, η εμβάθυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων γεννά νέους πολέμους σε όλο τον κόσμο με τον κίνδυνο ξεσπάσματος ενός γενικευμένου πολέμου να είναι ορατός. Οι ιμπεριαλιστές ξαναμοιράζουν τη Γη, σκορπώντας το θάνατο, τον πόνο και την προσφυγιά με όλο και περισσότερες χώρες να γίνονται ουρά της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας του ΝΑΤΟ και των υπολοίπων ιμπεριαλιστικών χωρών, εμπλέκοντας τους λαούς σε νέες περιπέτειες.

Η ΠΟΔΝ καθοδηγείται από τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το φασισμό και συνεχίζει να αγωνίζεται για σχεδόν 70 χρόνια για την επικράτηση της Ειρήνης. Αντλεί διδάγματα και εμπειρία από την πάλη και την αγωνιστική παράδοση των μελών της. Δε θα μπορούσε, λοιπόν, να μην αντλεί δύναμη από την ΚΝΕ, η οποία σφράγισε τη δράση της ΠΟΔΝ με αγώνες και θυσίες και εξακολουθεί να το πράττει και σήμερα με τη συμβολή της στον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα της νεολαίας, τον αγώνα ενάντια στο φασισμό και την εκμετάλλευση.

Η αντιιμπεριαλιστική δράση της ΠΟΔΝ συμπληρώνει σύντομα 70 χρόνια. Λίγο μετά την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, χιλιάδες νέοι και νέες μαζεύτηκαν στο Λονδίνο για το ιδρυτικό συνέδριο της ΠΟΔΝ καθορίζοντας τους στόχους της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το φασισμό. Αυτήν την παρακαταθήκη, η οποία κτίστηκε μέσα από τη διεθνιστική αλληλεγγύη, τους αγώνες και ιδιαίτερα των νέων κομμουνιστών, καλούμαστε σήμερα όχι μόνο να περιφρουρήσουμε αλλά και να ενισχύσουμε.

Είμαστε σίγουροι πως η ΚΝΕ θα ανταποκριθεί επάξια στις ευθύνες και τα καθήκοντα που προκύπτουν ενώπιόν μας. Είμαστε βέβαιοι πως η ΚΝΕ θα συνεχίσει να παλεύει προς το συμφέρον της ελληνικής νεολαίας στο πλευρό του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας για το σοσιαλιστικό αύριο.

Ζήτω το 11ο Συνέδριο της ΚΝΕ. Ζήτω η ΚΝΕ. Ζήτω η ΠΟΔΝ»


Αγωνιστικοί χαιρετισμοί από τον κουβανικό λαό

Δήλωση του πρεσβευτή της Κούβας στην Αθήνα

Στην έναρξη του Συνεδρίου παραβρέθηκε ο Οσβάλντο Κομπάτσο Μαρτίνεζ, πρεσβευτής της Κούβας στην Αθήνα, ο οποίος δήλωσε στον «Ριζοσπάστη»:

«Θέλουμε να στείλουμε ένα θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό εκ μέρους του κουβανικού λαού, της νεολαίας και της Κομμουνιστικής Νεολαίας της Κούβας. Αυτές τις μέρες στη χώρα μας βρισκόμαστε εν μέσω εορτασμών για την απελευθέρωση και των τριών τελευταίων από τους πέντε Κουβανούς ήρωες που βρίσκονταν φυλακισμένοι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι μεγάλο κομμάτι της πάλης μας αυτό και η απελευθέρωσή τους αποτελεί μία μεγάλη νίκη για μας.

Μια νίκη την οποία θέλουμε να τη μοιραστούμε με μεγάλη χαρά με την Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας για όλα αυτά που έχει κάνει όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, έτσι ώστε να μπορούν οι σύντροφοί μας να βρίσκονται πίσω στη χώρα τους μετά από μία μακριά πορεία. Αδράχνοντας την ευκαιρία, να ευχαριστήσω όλους τους συντρόφους, τα μέλη και τα στελέχη της ΚΝΕ για την τεράστια προσφορά αλληλεγγύης, τον αγώνα που έχουν κάνει για την Κούβα».


Για ένα καλύτερο μέλλον της νεολαίας στην Ελλάδα

Δήλωση του πρέσβη της Παλαιστινιακής Αρχής Μαρουάν Εμίλ Τουμπάσι

«Χαιρετίζουμε την Κομμουνιστική Νεολαία και τις εργασίες του Συνεδρίου της, όπως και χαιρετίζουμε τον αγώνα των κομμουνιστών της Ελλάδας. Αυτόν τον αγώνα που ιστορικά, εδώ και πολλές δεκαετίες, έκαναν σύντροφοι κομμουνιστές κατά της ναζιστικής κατοχής, κατά του φασισμού και κατά της δικτατορίας. Χαιρετίζουμε το ρόλο της νεολαίας για την πρόοδο και την κοινωνική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Επίσης, δεν ξεχνάμε το θετικό ρόλο του Κομμουνιστικού Κόμματος και της νεολαίας του, της ΚΝΕ, στη στήριξη του δίκαιου αγώνα του παλαιστινιακού λαού. Αυτή είναι η πάγια θέση της Κομμουνιστικής Νεολαίας στη στήριξη για το δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού κατά της ισραηλινής κατοχής των εδαφών του παλαιστινιακού κράτους. Σας μεταφέρουμε τους χαιρετισμούς της νεολαίας της Παλαιστίνης στη νεολαία της ΚΝΕ και ευχόμαστε σε σας και στο Συνέδριό σας καλή επιτυχία και πρόοδο, για καλύτερο μέλλον της νεολαίας της Ελλάδας και για την προστασία στις αρχές της δικαιοσύνης και της κοινωνικής ανάπτυξης. Χαιρετίζουμε τον αγώνα της νεολαίας στη στήριξη του παλαιστινιακού λαού μέσω διαδηλώσεων που διαμορφώθηκαν ειδικά τον τελευταίο καιρό κατά της βάρβαρης επίθεσης που έγινε στα παλαιστινιακά εδάφη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ