ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Κλιμακώνονται εκβιασμοί και παζάρια με το λαό στη γωνία

Eurokinissi

Κλιμακώνονται οι εκβιασμοί της κυβέρνησης, η σεναριολογία αστικών επιτελείων, και τα παζάρια συνολικά μεταξύ των κομμάτων της αστικής διαχείρισης και των βουλευτών τους, γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ), την «επόμενη μέρα» και τις πρόωρες εκλογές. Στόχος τους ο εγκλωβισμός του λαού σε ρόλο θεατή, να αναμένει λύσεις από «τα πάνω», αποδεχόμενος ως μονόδρομο τα δεσμά της ΕΕ και των μνημονίων διαρκείας.

Από τη ΝΔ και το Μέγαρο Μαξίμου, όπου επικρατεί προβληματισμός για το χαμηλό αριθμό ψήφων που συγκέντρωσε η υποψηφιότητα Δήμα στην πρώτη ψηφοφορία (160, ενώ ανέμεναν 162-165) επιμένουν, προσώρας, στο δίλημμα πως ή στις 29/12, στην τρίτη ψηφοφορία, εκλέγεται ο Στ. Δήμας ή η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές, με ταχύτατες διαδικασίες, στις 25/1.

Στο ΠΑΣΟΚ, ο Ευ. Βενιζέλος μιλώντας χτες στη Συντονιστική Γραμματεία της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής για το Συνέδριο της «Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης» επανέλαβε την πρόταση για «συναινετική» εκλογή ΠτΔ από όλα τα κόμματα του «συνταγματικού τόξου» και δημιουργία «εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης» για το χρέος και την ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος προσαρμογής. Σημειωτέον, στο ΠΑΣΟΚ, ήδη από προχτές, στελέχη του κόμματος υπογράμμιζαν ότι η συνεννόηση αυτή πρέπει να γίνει μεταξύ κομμάτων, καθώς προσεγγίζοντας έναν - έναν μεμονωμένους βουλευτές η υπόθεση εκλογής ΠτΔ δεν τους βγαίνει.

Σενάρια για κυβέρνηση «ειδικού σκοπού»

Ο Ευ. Βενιζέλος έσπευσε παράλληλα να διευκρινίσει ότι «η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης δεν είναι η λεγόμενη από ορισμένους κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Δεν υπάρχουν στη δημοκρατία κυβερνήσεις ειδικού σκοπού. Οι κυβερνήσεις είναι πάντα εθνικού σκοπού και πλήρους συνταγματικής αρμοδιότητος».

Η πρεμούρα του οφείλεται στο γεγονός ότι (και εντός κυβέρνησης) συνεχίζεται η σεναριολογία περί σχηματισμού τέτοιας κυβέρνησης που θα ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ίσως και με απομάκρυνση Σαμαρά - Βενιζέλου.

Ενδεικτικά, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λ. Γρηγοράκος, μιλώντας χτες στο «Mega», ζήτησε εκλογή ΠτΔ, συγκρότηση κυβέρνησης «ειδικού σκοπού» και δημιουργία ειδικής διακομματικής ομάδας. Την ανάγκη ανάληψης «πρωτοβουλιών» ζήτησε και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Π. Κουκουλόπουλος, επίσης στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Σπεύδοντας να μαζέψει τους κυβερνητικούς εταίρους του ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Α. Παπαμιμίκος, απέρριψε κάθε τέτοιο σενάριο υποστηρίζοντας: «Δεν πρόκειται να μπούμε σε συζήτηση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού και άλλα τέτοια που ακούγονται».

Σε αντίστοιχη αποστολή και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δ. Καρύδης, ανέφερε πως «ο κ. Γρηγοράκος δεν ξέρω πώς το είπε, προφανώς είναι λάθος, είναι μια προσωπική του άποψη, αυτή δεν είναι η άποψη του ΠΑΣΟΚ».

«Κεντροαριστερή» υποψηφιότητα

Ωστόσο, στην κινούμενη άμμο του αστικού πολιτικού σκηνικού, αναζητούνται «πολιτικές πρωτοβουλίες» και σε άλλες κατευθύνσεις.

Χαρακτηριστικά, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ν. Σηφουνάκης ζήτησε σύσκεψη αρχηγών των κομμάτων του «συνταγματικού τόξου», κατά την οποία θα συμφωνηθεί η εκλογή ΠτΔ από την παρούσα Βουλή με συγκεκριμένη δέσμευση ως προς το χρόνο των εθνικών εκλογών εντός του 2015. Διαφορετικά, «οι βουλευτές υποχρεούνται να πράξουν αναλόγως και κατά συνείδηση στις επόμενες ψηφοφορίες, όπως και το Σύνταγμα επιτάσσει» ανέφερε, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τη στάση του.

«Σε ανύποπτο χρόνο είχα προτείνει τεκμηριωμένα, υποψηφιότητα κύρους από το χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης» πρόσθεσε, αναφερόμενος στην πρότασή του για τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλο.«Οι ηγεσίες των κομμάτων της συγκυβέρνησης, εάν όντως εννοούν ότι οι πρόωρες εκλογές την παρούσα χρονική στιγμή είναι καταστροφικές για τη χώρα, έχουν υποχρέωση να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα συναίνεσης και συνεννόησης», συμπλήρωσε, αναζωπυρώνοντας σενάρια για πρόταση από την κυβέρνηση άλλου προσώπου στην τρίτη ψηφοφορία.

Αλλωστε, φαίνεται να υπάρχουν επιτελεία κοντά στην κυβέρνηση που εξετάζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο: Αποσύροντας το Δήμα στην τρίτη ψηφοφορία, ρίχνοντας στο τραπέζι μια «κεντροαριστερή» υποψηφιότητα, και εισπράττοντας πιθανότατα εκ νέου άρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, να του χρεώσουν «άρνηση συναίνεσης» και «εθνική ανευθυνότητα».

«Δραστήριο» ρόλο αναλαμβάνει ο Κ. Μητσοτάκης

Σε αυτό το φόντο, και παράλληλα με τις διάφορες κινήσεις «ανεξάρτητων» κ.τ.λ. (βλ. ρεπορτάζ στη σελ. 8), «δραστήριο» ρόλο στην προώθηση της «συναίνεσης» φαίνεται να αναλαμβάνει ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης. Χτες συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένο, ενώ σήμερα το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια. Η σημερινή συνάντηση χαρακτηρίζεται ως «ιδιωτική» και, όπως και η χτεσινή, γίνεται με πρωτοβουλία του Κ. Μητσοτάκη.

Μετά τη χτεσινή συνάντησή τους, ο Π. Καμμένος δήλωσε ότι ο Κ. Μητσοτάκης τού ζήτησε να βοηθήσει, ώστε να βρεθεί μία λύση «συναίνεσης» και εκείνος απάντησε ότι η λύση αυτή μπορεί να βρεθεί μετά τις εκλογές. Ανέφερε, επίσης, ότι του ζήτησε να κρατήσουν όλα τα κόμματα μια «εθνική πολιτική» για την οικονομία πριν τις εκλογές.

«Είναι αλήθεια ότι αν δεν ανατρεπόταν το 1993 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (σ.σ: από τον Αντ. Σαμαρά) τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά στην οικονομία» έσπευσε να σημειώσει ο Π. Καμμένος.

Τόσο οι ύμνοι Καμμένου στη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, όσο και η ίδια η πρόσκληση του επίτιμου να συζητήσουν στο γραφείο του, πιθανά σηματοδοτούν ένα ρόλο με τον οποίο επιφορτίζουν τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, ώστε να λειτουργήσει αργότερα ως καταλύτης επίτευξης «συναίνεσης» μεταξύ των αστικών πολιτικών δυνάμεων.

Ο δε Μητσοτάκης σε γραπτή δήλωσή του επανέλαβε τα τρομοκρατικά στο λαό διλήμματα υποστηρίζοντας πως «Πρόωρες εκλογές που θα οφείλονταν στην αδυναμία της Βουλής να εκλέξει ΠτΔ θα οδηγούσαν τη χώρα σε περιπέτεια».

ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
Καθένας βαρά κι ένα νταούλι, όλοι στο ρυθμό του κεφαλαίου

Την ανάδειξη του νέου εκλογικού σχήματος του ΠΑΣΟΚ («Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη» - ΔΗΠΠΑΡ) σε τρίτη δύναμη στις ερχόμενες εκλογές, ώστε να παίξει ρόλο και στην επόμενη αστική διακυβέρνηση ως «εγγυητής της σταθερότητας», σκιαγράφησε ως στόχο ο πρόεδρος του κόμματος, Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας χτες στη συνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής για το συνέδριο της ΔΗΠΠΑΡ.

«Η Παράταξη είναι ο εγγυητής της εθνικής σταθερότητας. Θέλουμε να είναι ο τρίτος αυτόνομος πόλος. Η συσπείρωση της Παράταξης προϋποθέτει την ενότητα του ΠΑΣΟΚ και ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχω την υποχρέωση (...) να εγγυηθώ την ενότητα του ΠΑΣΟΚ και να απευθύνω διαρκώς την πρόσκληση της ενότητας και της συστράτευσης, χωρίς καμία εξαίρεση και αδιαφορώντας για οτιδήποτε έχει προσωπικά χαρακτηριστικά», είπε ο Ευ. Βενιζέλος.

Αναφορές που απευθύνονται στους λεγόμενους «παπανδρεϊκούς», που αμφισβητούν ανοιχτά τις επιλογές της ηγεσίας του κόμματος, στο φόντο μάλιστα των παρεμβάσεων του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος πρόσφατα προανήγγειλε ουσιαστικά την ίδρυση νέου κόμματος σε περίπτωση μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, αναζητώντας κι αυτός ρόλο στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού.

Την ίδια ώρα, παρέμβαση έκαναν και οι τέως υπουργοί των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Αννα Διαμαντοπούλου και Γ. Φλωρίδης με κοινό τους κείμενο, όπου υποστηρίζουν την ανάγκη δημιουργίας ενός «Δημοκρατικού Μεταρρυθμιστικού Πόλου», καθώς «η ελληνική κοινωνία πρέπει να περιφρουρήσει την ασφάλεια του ευρωπαϊκού κεκτημένου της χώρας, εμποδίζοντας τυχοδιωκτισμούς και απορρίπτοντας διχαστικές πολώσεις και, ταυτόχρονα, να επιταχυνθεί η συνολική ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού. Αυτός θα είναι ο καταλύτης και ταυτόχρονα η αιχμή για τον τόσο αναγκαίο ποιοτικό μετασχηματισμό του πολιτικού μας συστήματος».

Ζητώντας επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, προσθέτουν ότι «το βασικό μεταπολιτευτικό πρόβλημα της χώρας παραμένει η αδυναμία έμπρακτης εσωτερικής μεταρρύθμισης. Μετά από πέντε χρόνια κρίσης, οι πελατειακές, παρασιτικές και κρατικιστικές δομές παραμένουν ανέγγιχτες - επομένως η ανάγκη να αυτομεταρρυθμιστούμε σε οικονομικό, θεσμικό και πολιτικό επίπεδο γίνεται επιτακτική (...) Ο μεγάλος κίνδυνος προέρχεται από το γεγονός ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι ν' αλλάξουμε τη χώρα μας. Οτι το πολιτικό σύστημα αρνείται συστηματικά να πει στον κόσμο, ακόμη και τώρα, τις πιο πασιφανείς αλήθειες. Οτι η χώρα χρωστά, ότι χρειάζεται δανεικά και ότι συνεχίζει να μην παράγει. Οτι το ασφαλιστικό της σύστημα έχει τεράστια ελλείμματα. Οτι κι αν βγει στις αγορές για δανεικά χρειάζεται τη στήριξη της Ευρώπης», αναφέρουν, αναπαράγοντας γνωστά θεωρήματα κομμένα και ραμμένα στα μέτρα του κεφαλαίου και καλώντας το λαό να στοιχηθεί πίσω από τα αντιλαϊκά προτάγματα των μονοπωλίων.

Εκθεση βιβλίου της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Εως και την Κυριακή 21/12 θα λειτουργεί η έκθεση βιβλίου της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, με ειδικές τιμές σε όλα τα βιβλία, στον 1ο όροφο της ΚΟ Αττικής (Βερανζέρου και Κοτοπούλη, Ομόνοια). Ωρες λειτουργίας: 17.30 - 20.30 τις καθημερινές, 10.00 - 13.00 και 17.30 - 20.30 τα Σαββατοκύριακα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ