ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τροπολογία από το ΚΚΕ για τις «διαθεσιμότητες»

Τροπολογία - προσθήκη με την οποία προτείνονται συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των διαθεσιμοτήτων και των απολύσεων στο δημόσιο τομέα και τη διασφάλιση του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους υπαλλήλους που βρίσκονται υπ' αυτό το απαράδεκτο καθεστώς, κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στη Βουλή.

Η τροπολογία έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Ιδρυση Παρατηρητηρίου Ανοιας, βελτίωση Περιγεννητικής Φροντίδας και ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας υπουργείου Υγείας», το οποίο χτες συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής. Η τροπολογία του ΚΚΕ απορρίφθηκε ασυζητητί από τους αρμόδιους υπουργούς. Δεν έγινε η παραμικρή αναφορά ούτε από τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Φάνηκε δηλαδή και από αυτή την πλευρά η σύμπλευσή τους στην προσαρμογή του αστικού συστήματος και του κρατικού μηχανισμού στις ανάγκες και προτεραιότητες του κεφαλαίου, όπως αυτές αποτυπώνονται στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία με τα μέτρα που επιβάλλονται σε βάρος των εργαζομένων (σε όλα τα κράτη - μέλη) προωθεί την παράδοση δομών και υπηρεσιών του δημόσιου τομέα στους επιχειρηματικούς ομίλους, προκειμένου να τους εξασφαλίσει νέα πεδία κερδοφορίας.

Οπως επισημαίνεται στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας που κατέθεσε το ΚΚΕ, με τις διατάξεις για τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις, στο πλαίσιο της κινητικότητας στο δημόσιο τομέα, «επιδιώκεται η κατάργηση κάθε έννοιας σταθερής και μόνιμης εργασίας, να μειωθεί η τιμή της εργατικής δύναμης και στο δημόσιο τομέα που θα συμπαρασύρει ακόμη περισσότερο προς τα κάτω την κατάσταση των εργαζομένων και στον ιδιωτικό τομέα. Να καλλιεργηθεί κλίμα αυταρχισμού και τρομοκρατίας στο χώρο των δημοσίων υπαλλήλων για την πιο αποτελεσματική προώθηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων». Προσθέτει ότι «οι επιλογές αυτές ταυτόχρονα στοχεύουν στη μετάθεση του κόστους λειτουργίας υπηρεσιών στα λαϊκά στρώματα και να ανοίξει ο δρόμος για να διεισδύσουν ιδιωτικοί επιχειρηματικοί όμιλοι στους τομείς αυτούς. Ολες αυτές οι αλλαγές έχουν ως στόχο την αναγκαία προσαρμογή του αστικού συστήματος και του κρατικού μηχανισμού στις σύγχρονες ανάγκες και προτεραιότητες του κεφαλαίου. Είναι αλλαγές που έχουν γίνει σε όλη την ΕΕ, ανεξάρτητα από την ύπαρξη μνημονίων και καθορίζονται από τις ανάγκες αναπαραγωγής του κεφαλαίου».

«Η διέξοδος βρίσκεται στην ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου και τη συγκρότηση εργατικού - λαϊκού κράτους, που θα προχωρήσει σε αποδέσμευση από την ΕΕ και την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, για την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, με κεντρικό σχεδιασμό για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και την κατοχύρωση του δικαιώματος στη δουλειά με διευρυμένα δικαιώματα».

Η τροπολογία αποτελείται από δύο άρθρα. Στο πρώτο προβλέπεται η σύσταση θέσεων εργασίας με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου για τους σχολικούς φύλακες, τις καθαρίστριες, στα ΑΕΙ, στα υπουργεία Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υποδομών, Τουρισμού, σε ΟΤΑ και συνολικά τους εργαζόμενους των οποίων οι θέσεις καταργήθηκαν και βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, ή δουλεύουν με δικαστικές αποφάσεις, ή έχουν απολυθεί.

Στο δεύτερο άρθρο προβλέπεται ότι αναγνωρίζεται ως «χρόνος πλήρους υπηρεσίας» η περίοδος της διαθεσιμότητας, απόλυσης ή της διακοπής της μισθοδοσίας των εργαζομένων αυτών και ότι θα καταβληθούν κανονικά για όλη αυτή την περίοδο της ταλαιπωρίας τους οι αποδοχές και οι ασφαλιστικές εισφορές τους.

Απέρριψαν την τροπολογία

Αρνήθηκαν χτες οι παρατάξεις στο ΔΣ της ΟΛΜΕ να στηρίξουν την πρόταση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών να στηριχθεί από την ΟΛΜΕ και να εκδοθεί κάλεσμα προς την κυβέρνηση και τα κόμματα να στηρίξουν την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ για τη διασφάλιση του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους υπαλλήλους που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας και απειλούνται με απόλυση. Επιχείρημα από πλευράς των υπόλοιπων δυνάμεων στο ΔΣ της ΟΛΜΕ ήταν ότι δεν θέλουν να γίνονται αναφορές από πλευράς Ομοσπονδίας σε κόμματα. Στην πραγματικότητα, η άρνησή τους μαρτυρά την προσπάθεια να αποσιωπηθεί, να μη φτάσει πλατιά στον κλάδο ότι υπήρξε η συγκεκριμένη θετική πρωτοβουλία από το ΚΚΕ.

ΒΟΥΛΗ
Κερδοφόρες παραχωρήσεις στην Υγεία

Στο πλαίσιο της φάμπρικας νομοσχεδίων και τροπολογιών που έχει στήσει η κυβέρνηση, μπροστά στο ενδεχόμενο εκλογών, σε πλήρη εξέλιξη ήταν μέχρι αργά χτες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση ενός ακόμα αντιδραστικού νομοσχεδίου, αυτήν τη φορά από το υπουργείο Υγείας. Στο νομοσχέδιο είχαν κατατεθεί 17 υπουργικές τροπολογίες, η τελευταία μάλιστα λίγο πριν τις 9 το βράδυ και δεκάδες βουλευτικές!

Οσον αφορά το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας έχει τίτλο «Ιδρυση Παρατηρητηρίου Ανοιας, Βελτίωση Περιγεννητικής Φροντίδας και ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης δίνοντας το στίγμα του νομοσχεδίου επισήμανε ότι «ένας μεγάλος αριθμός άρθρων του νομοσχεδίου κινείται στην κατεύθυνση ρύθμισης και ενίσχυσης της επιχειρηματικής δράσης, όπως ιδιαίτερα συμβαίνει και στα τρία πρώτα άρθρα που στο περιεχόμενο και στην κατεύθυνσή τους αποτυπώνεται η αντιλαϊκή πολιτική Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυβέρνησης».

«Ενδεικτικό αυτής της κατεύθυνσης είναι το άρθρο που αφορά τις μονάδες τεχνητού νεφρού που δίνει τη δυνατότητα της αύξησης των μηχανημάτων από δεκαπέντε, σε σαράντα πέντε στις ιδιωτικές μονάδες με το αιτιολογικό κάλυψης των τουριστικών αναγκών. Δείχνει, δηλαδή, ότι κριτήριο δεν είναι η ανάπτυξη που να καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες, παίρνοντας υπόψη και αυτές που προκύπτουν από τον τουρισμό, αλλά η ανάπτυξη σε περιοχές και περιόδους που προσδοκούν αύξηση των κερδών από αυτές τις ιατρικές εργασίες».

Ως δεύτερο παράδειγμα ανάφερε τη «δυνατότητα που δίνεται σε φυσικά πρόσωπα και εταιρείες με οποιαδήποτε νομική μορφή να συστήνουν οδοντοτεχνικά εργαστήρια, ανεξάρτητα εάν έχουν βεβαίωση ή άδεια άσκησης επαγγέλματος. Αυτό κινείται ακριβώς στην κατεύθυνση άρσης των εμποδίων για επενδύσεις του κεφαλαίου στο συγκεκριμένο χώρο, ενίσχυσης των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων σε βάρος, όμως, των μικρών επαγγελματιών στον κλάδο».

Επιπρόσθετα στο άρθρο 31 επιχειρείται με φωτογραφικό τρόπο το κλείσιμο του Νοσοκομείου Α.ΦΛΕΜΙΓΚ και το πέρασμά του στον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα με μια απλή αίτηση, σε μια ιδιωτική εταιρεία, την «Νοσοκομείο Τσαγκάρη ΑΕ» η οποία ενοικιάζει το χώρο στο νοσοκομείο Α. ΦΛΕΜΙΓΚ και δεν έχει καμία σχέση με την παροχή νοσηλευτικών υπηρεσιών, να αποκτήσει «αυτόματα» άδεια λειτουργίας ιδιωτικού θεραπευτηρίου, απομακρύνοντας έτσι και αποβάλλοντας από τις σημερινές εγκαταστάσεις του, το Νοσοκομείο Α. ΦΛΕΜΙΓΚ!

Ο Γ. Λαμπρούλης επισήμανε ότι και με αυτό το νομοσχέδιο «επιβεβαιώνεται η ρεαλιστικότητα της πρότασης του Κομμουνιστικού Κόμματος για την ανάπτυξη αυτών των εργασιών στα πλαίσια του συστήματος υγείας που προτείνουμε, χωρίς επιχειρηματική δράση, ως προϋπόθεση για να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων όλων των κλάδων και ειδικοτήτων αλλά και των ασθενών».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στήριξη των εργαζομένων του μετρό από το ΚΚΕ

Συνάντηση με εκπροσώπους του Σωματείου Εργαζομένων στον κατασκευαστικό τομέα του μετρό Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε χτες αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Σωτήρη Ζαριανόπουλο, ευρωβουλευτή, Γιώργο Χαβατζά, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας και Γιάννη Ζιώγα, περιφερειακό σύμβουλο.

Στη συνάντηση, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων μετέφεραν την έκδηλη ανησυχία τους για τις επικείμενες απολύσεις και τη θέση τους για την απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών κατασκευής του μετρό, που θα διασφαλίσει και τις θέσεις εργασίας του προσωπικού.

Θυμίζουμε ότι οι εργασίες κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης, για ακόμα μια φορά, βρίσκονται ουσιαστικά στον «αέρα»! Η πρόσφατη απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, που δικαιώνει την ανάδοχο κοινοπραξία κατασκευής του, κρίνοντας ότι έχει το δικαίωμα να εγκαταλείψει αμέσως το έργο χωρίς να εκπέσουν οι εγγυητικές της, άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου». Η κοινοπραξία ήδη κατέθεσε αίτηση διάλυσης της σύμβασης, η ΑΕΓΕΚ αποχώρησε από το κατασκευαστικό κομμάτι του μετρό και ζητά διαβούλευση για μαζικές απολύσεις, καθώς αυτή είχε προσλάβει τους εργαζόμενους για λογαριασμό της κοινοπραξίας.

Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος τόνισε την αλληλεγγύη και την πολύμορφη στήριξη του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και τους ενημέρωσε για την Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου, για την απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών στο μετρό.

Ακόμα δήλωσε ότι: «Η αρνητική αυτή εξέλιξη για το ίδιο το έργο του μετρό, που καρκινοβατεί εδώ και οκτώ χρόνια, φέρνει με τραγικό τρόπο στην επιφάνεια το γεγονός ότι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, μέσα στην οποία εντάσσεται και η ανάθεση των δημόσιων έργων σε ιδιώτες εργολάβους, αλλά και συνολικότερα η οργάνωση της οικονομίας με σκοπό το καπιταλιστικό κέρδος δεν θέλει και δεν μπορεί να εξασφαλίσει την κατασκευή τους χωρίς το κόστος τους να εκτιναχθεί στα ύψη, χωρίς να υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις, χωρίς να βάζουν σε κίνδυνο την εργασία και τα δικαιώματα των εργαζομένων σ' αυτά.

Επιβεβαιώνεται η αναγκαιότητα και ρεαλιστικότητα της πρότασης του ΚΚΕ για ενιαίο κρατικό φορέα κατασκευών που θα κατασκευάζει και θα υλοποιεί τα έργα υποδομής προς όφελος των εργαζομένων και της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών».

Επίσης, σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη, για: Να υπάρξει η άμεση επανεκκίνηση και η απρόσκοπτη πλέον συνέχιση των εργασιών στο μετρό Θεσσαλονίκης, σε κάθε τμήμα του έργου (ΤΒΜ, αρχαιολογικές ανασκαφές, τεχνικές εργασίες). Να μη γίνει καμιά απόλυση εργαζομένων.

Στάση εργασίας

Στάση εργασίας ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν σήμερα νωρίς το πρωί τα ΔΣ των Σωματείων σε μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ ζητώντας την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας μέσω της επιστροφής στη ΣΤΑΣΥ των απολυμένων και των μεταταγμένων συναδέλφων τους. Συγκεκριμένα, σε ΗΣΑΠ και μετρό στάση εργασίας θα γίνει από την έναρξη της λειτουργίας έως τις 08.00 π.μ. Στο τραμ από την έναρξη της λειτουργίας έως τις 7.00 π.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ