ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Ρ. Κάστρο: «Δεν θα απαρνηθούμε τις αρχές μας»

Οι Πέντε στην Ολομέλεια της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης της Κούβας
Οι Πέντε στην Ολομέλεια της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης της Κούβας
ΑΒΑΝΑ.--

Το κλείσιμο των εργασιών της Ολομέλειας της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, δηλαδή του Κοινοβουλίου της Κούβας, που έγινε το περασμένο Σάββατο, είχε φέτος μια ιδιαιτερότητα. Συνοδεύτηκε με συναισθήματα ικανοποίησης και χαράς για την επιστροφή στην πατρίδα των 5 Κουβανών αγωνιστών, που φυλακίστηκαν άδικα για 16 χρόνια στις ΗΠΑ, επειδή υπερασπίστηκαν τη χώρα τους από τις επιθέσεις της αντικουβανικής μαφίας του Μαϊάμι. Οι πέντε μαζί με τις οικογένειές τους τιμήθηκαν από αυτό το ανώτερο κρατικό όργανο, ενώ έγινε γνωστό ότι ο πιο βαριά καταδικασμένος, με 2 φορές ισόβια, Χεράρδο Ερνάντες, και η γυναίκα του Αντριάνα Πέρες, περιμένουν μετά από πολλές δυσκολίες σε περίπου 15 μέρες να γεννηθεί η κόρη τους. Επίσης, στο κλείσιμο παραβρέθηκε ο Ελιάν Γκονζάλες, που η υπόθεσή του το 1999 είχε συγκινήσει, όταν 6χρονο παιδί τότε βρέθηκε στις ΗΠΑ επιζών σε ναυάγιο (ενώ η μητέρα και ο πατριός του πνίγηκαν και κατέληξε σε αντικουβανούς συγγενείς του) για να γυρίσει ενάμιση χρόνο μετά στην πατρίδα και τον πατέρα του. Επίσης, παραβρέθηκε και ο ήρωας της Κούβας Ορλάντο Καρντόσο Βιγιαβισένσιο, αντισυνταγματάρχης, που φυλακίστηκε για 11 χρόνια στη Σομαλία όταν συμμετείχε στη διεθνιστική αποστολή της Κούβας στην Αιθιοπία και αποφυλακίστηκε πριν από 20 χρόνια.

Ο Πρόεδρος της χώρας και Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, Ραούλ Κάστρο, στην εκτενή ομιλία του έκανε αναφορά στους στόχους που μπαίνουν για το 2015 με βάση τις κατευθύνσεις για την επικαιροποίηση της οικονομικής πολιτικής, που, όπως σημείωσε, αποσκοπεί στο να κάνει «πιο βιώσιμο και μη αναστρέψιμο το σοσιαλισμό στην Κούβα».

Σχετικά με την εξομάλυνση των σχέσεων ΗΠΑ και Κούβας σημείωσε χαρακτηριστικά: «Επαναλαμβάνουμε ότι είμαστε έτοιμοι για έναν διάλογο με όρους σεβασμού και αμοιβαιότητας για τις διαφορές μας χωρίς σκιά για τη δική μας κυριαρχία και αυτοδιάθεση ή όπως θα έλεγε ο Φιντέλ χωρίς να απαρνηθούμε ούτε μια από τις αρχές μας».

Και συνέχισε: «Εχουμε σταθερή πεποίθηση και πολλούς προβληματισμούς για ό,τι συμβαίνει στις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και συμφωνούμε να συζήσουμε για οποιοδήποτε θέμα, οτιδήποτε θέλουν να συζητηθεί για την Κούβα αλλά και για τις ΗΠΑ. Αλλά δεν πρέπει να θεωρείται ότι για να βελτιώσει η Κούβα τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, θα πρέπει να απαρνηθεί τις ιδέες της για τις οποίες παλεύουμε πάνω από έναν αιώνα, όπου ο λαός μας έχει δώσει πολύ αίμα και έχει περάσει μεγάλους κινδύνους. Είναι έτσι απαραίτητο να κατανοηθεί ότι η Κούβα είναι ένα κυρίαρχο κράτος που ο λαός του με ελεύθερη επιλογή, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, αποφάσισε το σοσιαλιστικό δρόμο, το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό του σύστημα. Οπως εμείς δεν έχουμε ζητήσει ποτέ από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αλλάξουν το πολιτικό τους σύστημα, θα ζητήσουμε σεβασμό για το δικό μας».

Σε άλλο σημείο πρόσθεσε: «Θα είμαστε σε επαγρύπνηση για να διαφυλάξουμε τον σεβασμό απέναντι στην εθνική μας ανεξαρτησία και την αυτοδιάθεση». Ενώ υπογράμμισε ότι «η Κούβα έχει έναν μακρύ και δύσκολο αγώνα πριν από την άρση του αμερικανικού οικονομικού εμπάργκο εναντίον της γιατί πολλοί θα θελήσουν να σαμποτάρουν τη διαδικασία» και κάλεσε να δυναμώσει η διεθνής αλληλεγγύη.

ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΟΣ ΙΟΣ «ΕΜΠΟΛΑ»
Ο καπιταλισμός «θέριεψε» την επιδημία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ακόμη πιο φονική έκαναν την επιδημία του αιμορραγικού ιού «Εμπολα» στη Δυτική Αφρική οι απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στις αναπτυσσόμενες χώρες της περιοχής καθώς εξασθένησαν τα ισχνά συστήματα Υγείας των αφρικανικών χωρών και εμπόδισαν να δοθεί μια συντονισμένη απάντηση στη μάχη κατά της επιδημίας, υποστήριξαν χτες ειδικοί ερευνητές κοινωνιολογίας των πανεπιστημίων Κέμπριτζ, Οξφόρδης και της «Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής» του Λονδίνου.

Οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι τα προγράμματα του ΔΝΤ συνέβαλαν στην αποδυνάμωση των συστημάτων Υγείας και όξυναν την έλλειψη οικονομικών πόρων και προσωπικού σε χώρες που πλήττονται από τον «Εμπολα» όπως η Γουινέα, η Σιέρα Λεόνε και η Λιβερία. Φυσικά, το ΔΝΤ πάτησε στο έδαφος της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που υπήρχε στις χώρες αυτές κάτι που δε λένε ανοιχτά οι ερευνητές.

Οι συντάκτες της έκθεσης εξέτασαν τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν από το ΔΝΤ πριν από την επιδημία, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τα προγράμματα δανεισμού που χορηγήθηκαν μεταξύ 1990 και 2014 και ανέλυσαν τα αποτελέσματά τους στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε. Οπως επισημαίνουν στη μελέτη τους, ειδικά το 2013, ακριβώς πριν ξεσπάσει η επιδημία του «Εμπολα», οι παραπάνω τρεις χώρες ήταν αντιμέτωπες με τις οικονομικές απαιτήσεις του ΔΝΤ και καμιά δεν μπόρεσε να αυξήσει τις κοινωνικές δαπάνες της παρά τις πιεστικές ανάγκες στον τομέα της Υγείας.

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ απάντησε ότι η εντολή του Οργανισμού δεν περιλάμβανε, ειδικά τον τομέα της Υγείας, και ότι είναι «εντελώς λάθος» να υποστηρίζει κανείς ότι η διάδοση του «Εμπολα» ήταν συνέπεια της πολιτικής του ΔΝΤ. Στην ουσία, βεβαίως, επιδείνωσε την υπάρχουσα βαρβαρότητα. Χτες, πάντως, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν χρησιμοποίησε αυτή την αφορμή, για να δηλώσει ότι η «διεθνής κοινότητα» χρειάζεται ένα «καλύτερο και πιο έγκυρο σύστημα ταχείας ειδοποίησης και απάντησης στην επόμενη επιδημία» και ότι πρέπει να διδαχτεί όσα περισσότερα μπορεί από την τωρινή επιδημία του «Εμπολα» στη Δ. Αφρική.

ΙΤΑΛΙΑ
Νέες απαλλαγές για την εργοδοσία

ΡΩΜΗ.--

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε στην ιταλική Γερουσία ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης του Ματέο Ρέντσι για το 2015, με 162 ψήφους υπέρ και 37 κατά.

Η ψήφιση έδωσε το «πράσινο φως» για ένταση της αντεργατικής επίθεσης, με δεδομένο ότι περιέχει μέτρα όπως η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, στο πλαίσιο της «αναθέρμανσης» της οικονομίας (δηλαδή της κερδοφορίας του ιταλικού κεφαλαίου), για την οποία πασχίζει η κυβέρνηση. Κι ενώ οι μεγαλοεπιχειρηματίες εξασφαλίζουν διαρκώς νέα στήριξη, τα εργατικά - λαϊκά στρώματα εισπράττουν τις συνέπειες της ενίσχυσης της εργοδοτικής επιθετικότητας, της μείωσης των «δημοσίων δαπανών», της επέκτασης των ελαστικών σχέσεων εργασίας και της απελευθέρωσης των απολύσεων, όπως προβλέπει και η νέα εργασιακή μεταρρύθμιση «Job's Act». Σ' αυτό το πλαίσιο είναι προκλητική η διαφήμιση που κάνει η κυβέρνηση σε μειώσεις φόρων (ύψους 10 δισ. ευρώ) για τα «πολύ χαμηλά εισοδήματα» που λέει ότι προωθεί με το νέο προϋπολογισμό. Εύκολη συνταγή εξαπάτησης του λαού για κάθε αστική κυβέρνηση: πρώτα παίρνει μέτρα πολύπλευρης και δραστικής μείωσης του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος κι έπειτα μειώνει τους υπέρογκους φόρους που μπορεί μάλιστα να έχουν αυξηθεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια...

Σύλληψη νεοφασιστών

Στο μεταξύ, χτες ανακοινώθηκε ότι οι ειδικές δυνάμεις συνέλαβαν δεκατέσσερις νεοφασίστες που κατηγορούνται ότι προσπαθούσαν να επαναδημιουργήσουν την ακροδεξιά «Ordine Nuovo», που υποτίθεται είχε διαλυθεί πριν από σαράντα χρόνια. Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, οι συλληφθέντες σχεδίαζαν επιθέσεις μεταξύ άλλων κατά πολιτικών, δικαστικών, γραφείων της ιταλικής Εφορίας και ετοίμαζαν τη σύσταση κόμματος, για να κατακτήσουν «σημαντικές θέσεις ισχύος».

  • Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, μοναχοί του Τάγματος Ελασσόνων Αδελφών (OFM) επένδυσαν σε υπεράκτιες εταιρείες δωρεές ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που προορίζονταν για το Τάγμα.
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ενταλμα για τη σύλληψη του Γκιουλέν

Κατηγορείται για σύσταση «τρομοκρατικής οργάνωσης»

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Την κλιμάκωση της ενδοαστικής αντιπαράθεσης στην Τουρκία βεβαιώνει η έκδοση εντάλματος για τη σύλληψη του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει στις ΗΠΑ σχεδόν την τελευταία 20ετία.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», η Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης περιγράφει τον Γκιουλέν ως «τον ηγέτη μιας εγκληματικής οργάνωσης γνωστής ως "Κίνημα Χιζμέτ" που έχει δομές στα ΜΜΕ, στην οικονομία και τον κρατικό μηχανισμό κατά παράβαση των νόμων και των κανονισμών».

Σύμφωνα με το ένταλμα, που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή, 19 Δεκέμβρη, ο Γκιουλέν κατηγορείται για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, συκοφάντηση που οδήγησε σε άδικη προσαγωγή, στέρηση ελευθερίας μέσω βίας, απειλής και απάτης.

«Δεσμευόμαστε ότι θα κόψουμε τα χέρια όποιου προσπαθήσει να καταχραστεί τους εθνικούς μας πόρους, ακόμα κι αν είναι ο αδελφός μας», δήλωσε προχτές ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου μιλώντας σε συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος AKP στην Αγκυρα. «Θα σταματήσουμε επίσης όσους προσπάθησαν να επιτεθούν στην εθνική βούληση με ψευδείς ισχυρισμούς για διαφθορά», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στις διώξεις που είχαν γίνει μετά τον περσινό Δεκέμβρη σε βάρος συνεργατών και συγγενών του νυν Προέδρου, Ρ. Ταγίπ Ερντογάν, που η κυβέρνηση εμφάνισε ούτε λίγο ούτε πολύ ως συνωμοσία εναντίον της.

Η έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Γκιουλέν και ο ανοιχτός προσδιορισμός του «Χιζμέτ» ως «τρομοκρατικής εγκληματικής οργάνωσης» αναδεικνύουν το «χάσμα» που χωρίζει σήμερα τους δύο άλλοτε στενούς συνεργάτες Γκιουλέν και Ερντογάν. Αναλυτές έχουν συνδέσει επανειλημμένα αυτή τη «ρήξη» με αλλαγές και στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας (βλέπε σχέσεις της με ΗΠΑ). Οι διάφορες μερίδες της τουρκικής αστικής τάξης αντιπαρατίθενται ως προς το ποιες συμμαχίες πρέπει να αλλάξουν και ποιες πρέπει να διατηρηθούν, σε μια Μέση Ανατολή και μια ευρύτερη περιοχή όπου ήδη οι ανακατατάξεις και οι διεργασίες είναι έντονες.

  • Η αστυνομία συνέλαβε πάνω από 100 διαδηλωτές το Σάββατο, στη διάρκεια κινητοποίησης που οργάνωσε η συνδικαλιστική οργάνωση των δασκάλων στην Κωνσταντινούπολη, ενώ χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού για να διαλύσει τη διαδήλωση.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ