ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΕΑΑΝ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Απέσπασαν δεσμεύσεις από το υπουργείο Υγείας

Συνάντηση χτες για ζητήματα που αφορούν τα άτομα με Αναπηρία

Στιγμιότυπο απ' τη χτεσινή συνάντηση
Στιγμιότυπο απ' τη χτεσινή συνάντηση
Δεσμεύσεις ότι θα φοιτήσουν όλα τα παιδιά στην Ειδική Θεραπευτική Μονάδα για τον Αυτισμό (ΕΘΜΑ) και ότι θα επαναλειτουργήσει η θεραπευτική πισίνα στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης (ΕΚΑ) - πρώην Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων (ΕΙΑΑ) έδωσε χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - με παρόντα τον υπουργό Μ. Βορίδη - στη συνάντησή της με αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και των Λαϊκών Επιτροπών Ιλίου και Αγίων Αναργύρων - Καματερού.

Η ΕΘΜΑ λειτουργεί στο «Αγλαΐα Κυριακού» και - λόγω των ελλείψεων προσωπικού - ειδοποιήθηκαν τα μισά παιδιά να σταματήσουν να έρχονται στη μονάδα. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας υποσχέθηκε ότι απ' την αρχή του χρόνου θα φοιτήσουν όλα τα παιδιά και ότι η κάλυψη των κενών θα γίνει με μετακινήσεις.

Το ΕΚΑ στο Ιλιον, το μοναδικό κρατικό στη χώρα, το οποίο διαθέτει τα 130 από τα 200 κρεβάτια αποκατάστασης που υπάρχουν σήμερα στο δημόσιο τομέα, υποχρεώθηκε απ' τον περασμένο Μάη να διακόψει οριστικά τη λειτουργία του Κολυμβητηρίου - που διαθέτει δύο πισίνες. Στη χτεσινή συνάντηση δόθηκε η υπόσχεση ότι θα λειτουργήσει άμεσα - με μετακινήσεις προσωπικού - η θεραπευτική πισίνα. Ωστόσο, όπως φαίνεται, δε θα λειτουργήσει η δεύτερη πισίνα, κάτι που έχει αρνητικές συνέπειες τόσο για τους ασθενείς του ιδρύματος, όσο και για τους κατοίκους των Δήμων Ιλίου και Αγίων Αναργύρων - Καματερού, που το χρησιμοποιούσαν για την άθλησή τους.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας υποσχέθηκε ολοκληρωμένες απαντήσεις στις αρχές του 2015. Οι φορείς θα βρίσκονται σε ετοιμότητα, για να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις και για την ικανοποίηση των υπόλοιπων αιτημάτων.

Γενικευμένο το φαινόμενο της απληρωσιάς

Πολλοί είναι οι εργαζόμενοι που θα κάνουν γιορτές με άδειες τσέπες

Με άδειες τις τσέπες θα κάνουν γιορτές οι εργαζόμενοι στις Μονάδες και τα Ιδρύματα της Ειδικής Αγωγής, καθώς δεν έγινε δυνατή η εκταμίευση της δεύτερης επιχορήγησης, με ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά και της Περιφέρειας Αττικής.

Οι εργαζόμενοι στα ΝΠΙΔ Ειδικής Αγωγής - υπάρχουν περίπου 50 στην Αττική - είναι απλήρωτοι από 5-10 μήνες και γι' αυτό το λόγο ο Σύλλογός τους (ΣΕΜΙΣΕΑ) έκανε παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας. Οι απαντήσεις που πήραν ότι το θέμα θα λυθεί με νομοθετική ρύθμιση, δεν έπεισαν τους εργαζόμενους ότι θα έχουν χρήματα στις γιορτές.

Στη συνάντηση τέθηκε επίσης η κατάσταση που επικρατεί στο ίδρυμα «Η Παμμακάριστος». Ο Σύλλογος των Εργαζομένων στο Ιδρυμα καταγγέλλει: «Είναι γνωστή η πρόθεση της διοίκησης για μείωση προσωπικού καθώς και η αντίδραση των εργαζομένων σε αυτή. Οι ανάγκες του ιδρύματος επιβάλλουν επιπλέον προσωπικό και η οποιαδήποτε σκέψη για μείωση αυτού είναι τουλάχιστον επικίνδυνη και εγκληματική. Δεν θα επιτρέψουμε να χειροτερεύσει και άλλο η ζωή των ΑμεΑ, των οικογενειών τους και των εργαζομένων.

Να τονιστεί ότι μετά από εισηγήσεις των επιστημονικών υπευθύνων για την ανάγκη παραμονής, την προσφορά και την άψογη στάση των εργαζομένων, η διοίκηση συνεχίζει να αναφέρεται, φανερά πλέον, για απομάκρυνση αυτών λόγω της συνδικαλιστικής δράση τους».

Απλήρωτες από τον περασμένο Ιούλη θα περάσουν τα Χριστούγεννα και οι καθαρίστριες στο νοσοκομείο Ρεθύμνου. Το γεγονός αυτό και συνολικά το απαράδεκτο καθεστώς που βιώνουν οι εργαζόμενες στην εργολαβική εταιρεία καθαριότητας, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Ρεθύμνου. Διεκδικεί την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και του δώρου, καθώς και την τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων σε όλα τα εργολαβικά συνεργεία, με ευθύνη της διοίκησης του Νοσοκομείου.

Η σύμβαση της εταιρείας με το Νοσοκομείο έληξε. Το πιθανότερο είναι πως οι περισσότερες θα απολυθούν, αλλά η εταιρεία για να αποφύγει τις αποζημιώσεις τις κρατά κυριολεκτικά ομήρους. Δεν τις απολύει για να αποφύγει προφανώς τις αποζημιώσεις απόλυσης ενδεχομένως και τα δεδουλευμένα αλλά και δεν τους δίνει δουλειά. Με υποχρεωτικές άδειες, αλλαγές στο συμφωνημένο εργασιακό καθεστώς κ.λπ. προσπαθεί να τις εξαναγκάσει σε παραίτηση. Ετσι οι εργαζόμενες ούτε στο ταμείο ανεργίας μπορούν να μπουν.

Ο Σύλλογος ξεκαθαρίζει πως το καθεστώς των εργολαβιών πρέπει να σταματήσει, σε αντιπαράθεση με τις πολιτικές και τις κατευθύνσεις ΕΕ και κυβερνήσεων, και όλοι οι εργαζόμενοι να προσληφθούν από το Νοσοκομείο, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Λύση για τους πωλητές των λαϊκών αγορών

Λύση στο πρόβλημα των επαγγελματιών πωλητών λαϊκών αγορών, οι οποίοι δεν είχαν πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας, φαίνεται ότι δόθηκε, με βάση τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν αρμόδιοι παράγοντες του ΙΚΑ, σε συνάντηση που είχαν με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και καιρό οι 3.000 πωλητές λαϊκών αγορών και οι οικογένειές τους, που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ, παρά το γεγονός ότι πληρώνουν κανονικά και ανελλιπώς τις ασφαλιστικές τους εισφορές προς το Ταμείο, μέσω του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών (ΟΛΑ) δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας και σε φάρμακα. Το πρόβλημα προέκυψε μετά το πέρασμα του ΙΚΑ σε αμιγώς ηλεκτρονική μορφή αποδοχής των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων από επιχειρήσεις και οργανισμούς που ασφαλίζουν εργαζόμενους, καθώς ο ΟΛΑ υποβάλλει μεν τις εισφορές προς το ΙΚΑ, αλλά ακόμα σε χειρόγραφη μορφή. Δηλαδή, το ΙΚΑ εισπράττει μεν τα ποσά των εισφορών, αλλά δε βεβαιώνει ότι οι πωλητές - εργαζόμενοι των λαϊκών είναι ασφαλισμένοι!

Στη συνάντηση, οι αρμόδιοι παράγοντες του ΙΚΑ δεσμεύθηκαν ότι οι επαγγελματίες πωλητές θα μπορούν να θεωρούν τα βιβλιάριά τους, επιδεικνύοντας μια έγγραφη βεβαίωση του ΟΛΑ ότι έχουν καταβάλει τις εισφορές τους. Η θεώρηση θα ισχύει για ένα χρόνο. Ακόμα, δεσμεύθηκαν ότι σε σύντομο διάστημα, μέσα σε περίπου δέκα μέρες, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για να καταγράφονται και ηλεκτρονικά οι εισφορές τους, ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα.

Αναμονή τριών μηνών για ακτινοθεραπεία

Σοβαρά προβλήματα στη θεραπεία των καρκινοπαθών στα δημόσια νοσοκομεία καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Η αναμονή για ακτινοθεραπεία, σύμφωνα με την καταγγελία, σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τους τρεις μήνες, με αρνητική επίπτωση στην υγεία των ασθενών και στην εξέλιξη της νόσου. Το πρόβλημα έχει οξυνθεί ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, καθώς στο νοσοκομείο «Αττικόν» έχουν διακοπεί εδώ και δύο μήνες τα απογευματινά ραντεβού του ακτινοθεραπευτικού τμήματος, λόγω αδυναμίας του νοσοκομείου να διασφαλίσει το απαραίτητο κονδύλι.

Στο ογκολογικό νοσοκομείο «Οι Αγιοι Ανάργυροι», οι κλινικές υπολειτουργούν, λόγω της έλλειψης προσωπικού και ιατροφαρμακευτικού υλικού. Επιπρόσθετα, πρόκειται να καταργηθούν οι απογευματινές βάρδιες του ακτινοθεραπευτικού τμήματος του νοσοκομείου, γεγονός που θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιβάρυνση της λίστας αναμονής, για την έναρξη της ακτινοθεραπείας. Τέλος, επιβαρυντικός παράγοντας είναι η δυσβάσταχτη συμμετοχή σε φάρμακα υψηλού κόστους, τα οποία αποτελούν απαραίτητη συμπληρωματική θεραπεία, για τους καρκινοπαθείς.

«Αέρας» τα αποθεματικά του ΤΣΑΥ

Μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών κατέθεσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), με την οποία ζητά να διερευνηθεί η οικονομική κατάσταση του Ταμείου των Υγειονομικών (ΕΤΑΑ - ΤΣΑΥ), όπως προκύπτει μετά την έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Απ' τα στοιχεία της έκθεσης, προκύπτει ότι το 2009 το Ταμείο είχε 311,473 εκ. ευρώ σε ομόλογα και το 2011 μειώθηκαν σε 119,985 εκ. ευρώ. Δηλαδή, μέσα σε δυο χρόνια το Ταμείο απώλεσε περισσότερα από 191 εκ. ευρώ, εξαιτίας της ληστείας των Ταμείων απ' το χρηματιστηριακό τζόγο. Αυτά τα ποσά μετά και το «κούρεμα» του PSI μειώθηκαν σε 62 εκ. ευρώ. Μετά από όλα τα «κουρέματα» η συνολική περιουσία του ΤΣΑΥ (ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία) το Νοέμβρη του 2013, που έγινε η έρευνα, ανερχόταν σε 622 εκ. ευρώ.

Εμεινε χωρίς ρεύμα το «Μητέρα»

Κοντά στις οχτώ ώρες χωρίς ρεύμα έμεινε τη Δευτέρα το Κέντρο Βρεφών η «Μητέρα», εξαιτίας της βλάβης στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, που βρίσκονται μέσα στο Κέντρο. Οι εγκαταστάσεις της ΔΕΗ έγιναν το 1955 και η τεχνική υπηρεσία του Κέντρου είχε προειδοποιήσει απ' το 2011 τη Διοίκηση για την ανάγκη μέτρων, ώστε να μη συμβεί το μοιραίο. Ομως, η Διοίκηση στο πλαίσιο της «εξοικονόμησης πόρων» δεν προχώρησε στην απαραίτητη συντήρηση. Και καθώς δεν υπάρχει γεννήτρια, το Κέντρο έμεινε χωρίς ρεύμα. Το σωματείο των εργαζομένων καταγγέλλει τη Διοίκηση, γιατί δεν προχώρησε στη συντήρηση των εγκαταστάσεων.

Ελλείψεις αίματος στο Κρατικό Αθήνας

Επικίνδυνες για τη ζωή 130 πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, που μεταγγίζονται στο κρατικό νοσοκομείο της Αθήνας, αποδεικνύονται οι ελλείψεις αίματος. Οπως καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ) το νοσοκομείο «Ελπίς» και το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Αίματος - όπως έχουν υποχρέωση - δεν εφοδιάζουν το νοσοκομείο με τις απαραίτητες μονάδες αίματος. Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει για μια ακόμα φορά την οργάνωση, κεντρικά με ευθύνη του κράτους, της εθελοντικής αιμοδοσίας που θα διασφαλίζει τις απαραίτητες μονάδες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ