ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Από την «κατάργηση των μνημονίων»... στη «λαϊκή εντολή για διαπραγμάτευση»

Και εκλογική προετοιμασία με αντιπαραθέσεις

Ανακυκλώνοντας γνωστές αυταπάτες που το κόμμα του συστηματικά καλλιεργεί στο λαό, σύμφωνα με τις οποίες για την αλλαγή σελίδας στη ζωή του αρκεί η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση του τόπου, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, σχολίασε το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας λέγοντας: «Ούτε η Βουλή, ούτε ο λαός πρόκειται να δώσουν λευκή επιταγή στον κ. Σαμαρά να συνεχίσει τα μνημόνια και να εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα της λιτότητας, που κόβουν συντάξεις, ακριβαίνουν φάρμακα, λεηλατούν την κοινωνία. Με την καινούργια χρονιά η χώρα μας θα γυρίσει σελίδα, με δημοκρατία, με ισχυρή λαϊκή εντολή για πραγματική διαπραγμάτευση, με αισιοδοξία, θα τα καταφέρουμε».

Στην πραγματικότητα, αποπροσανατολίζοντας το λαό από την πραγματική αιτία των προβλημάτων του, χρεώνει τα δρομολογημένα αντιλαϊκά μέτρα που πηγάζουν κατευθείαν από τη στρατηγική των μονοπωλίων και της ΕΕ, στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό που υπηρετούν αυτήν ακριβώς τη στρατηγική.

Η πραγματικότητα μακράν απέχει, όπως άλλωστε προκύπτει κι από τη δήλωση του Αλ. Τσίπρα χτες. Η ισχυρή λαϊκή εντολή για κατάργηση των μνημονίων για την οποία μιλούσαν μέχρι πρότινος, έγινε αίφνης εντολή για διαπραγμάτευση, η οποία παραπέμπει σε μια αντιλαϊκή συμφωνία διευθέτησης του χρέους, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Στο φόντο των εξελίξεων και της χτεσινής μέρας, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται για εκλογές, κρατώντας πάντα μια επιφύλαξη για την περίπτωση που η κυβέρνηση «κρύβει άσους στο μανίκι της», όπως λένε κορυφαία του στελέχη. Χτες, με αντικείμενο την εκλογική προετοιμασία του κόμματος συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία. Σύμφωνα με πληροφορίες κλείστηκε ραντεβού Τσίπρα - Κουβέλη μετά την τρίτη ψηφοφορία για ΠτΔ, όπου αναλόγως και της έκβασής της, αναμένεται να επισημοποιηθεί η συνεργασία των δύο κομμάτων.

Πάντως, οι συνεργασίες και η διαδικασία συγκρότησης των ψηφοδελτίων προκαλούν αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι λίγοι αυτοί που αντιδρούν στη συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ, αλλά και με παράγοντες του αστικού πολιτικού συστήματος, καθώς η παρουσία τους στα ψηφοδέλτια διαλύει τις ελπίδες τους για μια θέση στην επόμενη κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Η σχετική αντιπαράθεση αναμένεται να εκδηλωθεί και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί γρήγορα, αν το αποτέλεσμα της τρίτης ψηφοφορίας για την εκλογή ΠτΔ αποβεί άκαρπο και προκηρυχτούν εκλογές. Η ηγεσία του κόμματος πάντως έχει κάνει καθαρό ότι θα προχωρήσει τις αποφάσεις της για «διεύρυνση», παρά κι ενάντια σε αντιδράσεις.

ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ
Για επιτήρηση αστικών περιοχών με πρόσχημα την «τρομοκρατία»

Και «προληπτική» ανάπτυξη για «ενέργειες» που «διασαλεύουν την τάξη»...

Ιδιαίτερα επικίνδυνα αναδεικνύονται για το λαό τα σχέδια της κυβέρνησης να προμηθευτεί «μη επανδρωμένα αεροσκάφη». Στόχος της δεν είναι μόνο να τα χρησιμοποιεί για συντονισμό πυρόσβεσης ή το απαράδεκτο ανθρωποκυνηγητό προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα, αλλά και για την εναέρια επιτήρηση αστικών περιοχών στο εσωτερικό της χώρας, με πρόσχημα την «τρομοκρατία».

Θυμίζουμε, ότι εδώ και μήνες το υπουργείο Δημόσιας Τάξης είναι σε επαφή με εταιρείες ισραηλινών συμφερόντων που ειδικεύονται στην κατασκευή τέτοιου τύπου αεροσκαφών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα «αθόρυβα», μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα μπορούν να μεταφέρουν εικόνα, ήχο και άλλα δεδομένα (π.χ. εντοπισμό στίγματος κινητών) στο κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ., βοηθώντας στο συντονισμό των αρχών. Παράλληλα, εξετάζεται το ζήτημα της επαναλειτουργίας των «καμερών ασφαλείας» στο κέντρο της Αθήνας, οι οποίες είναι ανενεργές.

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι τον περασμένο Απρίλη, το υπουργείο Ναυτιλίας προκήρυξε πρόχειρο μειοδοτικό διαγωνισμό για την «παροχή υπηρεσιών χρήσης μη επανδρωμένου αεροσκάφους (UAV) για πτήσεις με σκοπό την επιτήρηση θαλάσσιων συνόρων».

Πλέον, υπάρχουν ανεπισήμως και ανοιχτές παραδοχές από στελέχη της κυβέρνησης που έχουν γνώση του ζητήματος ότι: Το κύριο αντικείμενο αυτών των αεροσκαφών θα είναι η αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας», με το περιεχόμενο βέβαια που της αποδίδει κάθε φορά η αστική τάξη. Αναφέρουν, για παράδειγμα, επιχειρήσεις καταδίωξης όπου θα μπορούν να «σηκωθούν» τέτοια αεροσκάφη, αλλά και την ανάπτυξή τους «προληπτικά», για έλεγχο και επιτήρηση αστικής περιοχής, όποτε υπάρχουν στις αρχές «πληροφορίες» για επικείμενη «ενέργεια» που διασαλεύει την τάξη και ασφάλεια, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Ανοίγει έτσι δρόμος για τέτοια επιτήρηση και διαδηλώσεων, συλλαλητηρίων, μαζικών λαϊκών εκδηλώσεων, με την επίκληση κάθε είδους «πληροφοριών» και «κινδύνων».

Ιστορία με παρελθόν...

Σημειωτέον, η ένταξη τέτοιων μέσων στο οπλοστάσιο των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν είναι καινούργια υπόθεση. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Δεκέμβρη του 2013, καθορίζοντας τους νέους επιθετικούς προσανατολισμούς και προτεραιότητες της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ, έβαλε στόχο την ανάπτυξη «μη επανδρωμένων συστημάτων αεροσκαφών» (Remotely Piloted Aircraft Systems - RPAS) στο χρονικό πλαίσιο 2020 - 2025. Αντίστοιχες προτεραιότητες έχουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Σε αυτό το πλαίσιο, είχε γίνει στην Ελλάδα, από το υπουργείο Αμυνας, ειδική ημερίδα για τα RPAS, εξετάστηκε η προοπτική για τη «συνεισφορά» τους, όχι μόνο για στρατιωτική χρήση, αλλά σε ένα ευρύ πεδίο «πολιτικών εφαρμογών». Υπενθυμίζεται πως από το 2010, ο Οργανισμός Διαχείρισης Συνόρων της ΕΕ («Frontex»), έχει απευθυνθεί στην πολεμική βιομηχανία για να της παρουσιάσουν αυτόν τον εξοπλισμό.

Υπολογίζεται ότι, από το 2000 έως το 2012, έχουν γίνει τουλάχιστον εννιά μελέτες για τη χρήση UAV για πολιτικούς σκοπούς, χρηματοδοτούμενες από την ΕΕ. Ετσι κι αλλιώς, πολιτική χρήση των UAV έχουμε εδώ και καιρό στη δυτική Ευρώπη, συνήθως από τοπικές και ομοσπονδιακές αστυνομικές αρχές.

Σε Ολλανδία και Ελβετία, από το Νοέμβρη του 2007 χρησιμοποιείται για την επιτήρηση οπαδών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες. Επίσης, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο Στρασβούργο τον Απρίλη του 2009, για τη σύλληψη «ταραξιών» στα γαλλικά σύνορα. Στη Βρετανία χρησιμοποιούνται από την αστυνομία από τα μέσα του 2007 για την επιτήρηση παρευρισκόμενων σε ροκ συναυλίες, αλλά και για την επιβολή των λεγόμενων εντολών αντικοινωνικής συμπεριφοράς.

Στην Ολλανδία, το Φλεβάρη 2008, UAV υποστήριξαν αστυνομική επιχείρηση έξωσης καταληψιών. Κατασταλτικοί μηχανισμοί σε Βέλγιο, Γαλλία και Ιταλία τα έχουν χρησιμοποιήσει για να εντοπίσουν «λαθρομετανάστες», εργάτες δίχως χαρτιά, να στοχοποιήσουν διαδηλωτές. Τέλος, και η γερμανική Αστυνομία τα χρησιμοποιεί για επιτήρηση αστικών περιοχών.

ΔΗΜΑΡ
Φυλλορροώντας οδεύει προς ΣΥΡΙΖΑ

Μία ακόμα απώλεια κατέγραψε χτες η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ με την - από καιρού αναμενόμενη - ανεξαρτητοποίηση της Νίκης Φούντα. Παράλληλα, με δεδομένη τη διαφωνία του με επιλογές της ηγεσίας και με αφορμή την απουσία του από τη μαραθώνια κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής τη Δευτέρα, φήμες έφεραν και τον Θ. Ψύρρα να δηλώνει ανεξαρτητοποίηση, που όμως διαψεύστηκαν από τον ίδιο.

Σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το γραφείο της Ν. Φούντα αναφέρεται: «Η πολιτική στάση και θεώρηση της βουλευτού διαφοροποιείται σημαντικά, πάνω από έναν χρόνο τώρα, από την κεντρική γραμμή του κόμματος και πλέον δεν υπάρχουν πολλά σημεία ταύτισης. Πρόκειται για μία δύσκολη, αλλά αναγκαία απόφαση για λόγους πολιτικής και προσωπικής συνέπειας».

Απ' την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ αρκέστηκε να σχολιάσει ότι η βουλευτής «επέλεξε το δρόμο της».

Στο μεταξύ, φαίνεται ότι κλείδωσε οριστικά η εκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αρχές Γενάρη αναμένεται να διεξαχθεί το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ για να επικυρώσει την απόφαση συμμετοχής στελεχών στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, ακυρώνοντας προηγούμενη απόφαση για αυτόνομη εκλογική κάθοδο. Οπως αποκάλυψε χτες ο Φ. Κουβέλης, πριν από λίγες μέρες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλ. Τσίπρα προκειμένου να συζητήσουν τις πολιτικές εξελίξεις. O πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσε δύο όρους: Να διατηρήσει η ΔΗΜΑΡ την αυτονομία της ως κόμμα και να υπάρχει ρητή αναφορά σε τυχόν προγραμματική συμφωνία των δύο κομμάτων ότι δεν θα γίνουν μονομερείς ενέργειες στην περίπτωση που σχηματιστεί κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνεργασία αυτή ίσως αποτελέσει τη θρυαλλίδα παραπέρα εξελίξεων στη ΔΗΜΑΡ, καθώς είναι πολλοί ακόμα αυτοί που διαφωνούν. Η Μαρία Ρεπούση, αν και συμφωνεί με την προοπτική συνεργασίας με την Κουμουνδούρου, εξέφρασε επιφυλάξεις σε συνέντευξή της χτες (ρ/σ «Βήμα»), αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Εχουμε να κάνουμε με ένα διαφορετικό κόμμα, που είναι η ΔΗΜΑΡ. Δεν έχει συζητηθεί σε κανένα όργανο και δεν έχει υποστηριχθεί από κανέναν να ενταχθούμε στον ΣΥΡΙΖΑ και να γίνουμε συνιστώσα του. Και αυτό συζητείται, να κατέβουμε αυτόνομα στις εκλογές. Ως ενδεχόμενο. Μας πρόλαβαν κάπως οι εξελίξεις, οπότε ένα ενδεχόμενο είναι η αυτόνομη κάθοδος. Το δεύτερο είναι η συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους. Το τρίτο είναι ένα μεγάλο ψηφοδέλτιο με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ».

Τους πήρε το Ποτάμι...

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί η συνεργασία του Σπ. Λυκούδη, επικεφαλής της κίνησης «Μεταρρυθμιστές», με το Ποτάμι του Στ. Θεοδωράκη. Προς τα εκεί φαίνεται να οδεύουν και οι πρώην βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Κατερίνα Μάρκου, Γρ. Ψαριανός και Νίκη Φούντα, όπως άλλωστε και ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Τατσόπουλος.

Ο Στ. Θεοδωράκης αναμένεται να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου.

Χριστουγεννιάτικο παζάρι της ΕΕΔΔΑ

Ανοιχτό είναι το χριστουγεννιάτικο παζάρι της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), στα γραφεία της, στην οδό Ηπείρου 5 (5ος όροφος), απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο. Το παζάρι θα διαρκέσει μέχρι τις 31/12. Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή, 10.00 - 15.00.

Εκκληση ενίσχυσης του έργου της «Δημοκρατικής Μέριμνας»

Μπροστά στις γιορτές των Χριστουγέννων η «Δημοκρατική Μέριμνα» απευθύνει ξανά κάλεσμα ενίσχυσης του έργου της. Οσοι επιθυμούν να συνεισφέρουν μπορούν να το κάνουν με κατάθεση στην Εθνική Τράπεζα, στο λογαριασμό 129/592361-13 ή στα γραφεία της (Ακαδημίας 78, Αθήνα) που είναι κάθε μέρα ανοιχτά. Τηλέφωνο επικοινωνίας 210.38.22.776.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ