ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΕΚΛΟΓΗ
Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για Πρόεδρο και εκλογές

Icon

Ολα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για τη συγκυβέρνηση σε ό,τι αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ) στην τελευταία ψηφοφορία την ερχόμενη Δευτέρα ή την διενέργεια πρόωρων εκλογών στις 25/1 ή την 1/2. Την ίδια ώρα, υπάρχουν στελέχη της ΝΔ που ομολογούν ανοιχτά ότι ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες θα συνέφερε την παράταξη.

Μετά τη χτεσινή δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή, ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, συνεχίζοντας στη γραμμή των αντιλαϊκών εκβιασμών που ντύνονται με «εθνικό μανδύα», εξέφρασε την «ελπίδα» του «στην τρίτη ψηφοφορία να αποφύγουμε τον εθνικό κίνδυνο, την εθνική περιπέτεια». Απευθύνοντας ουσιαστικά προειδοποίηση σε όσους βουλευτές προσβλέπουν για τη θετική τους ψήφο, ότι στην τρίτη ψηφοφορία «δεν θα υπάρχει "παρών". Θα υπάρχει ονοματεπώνυμο (...) Εκεί ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του και την ευθύνη της ψήφου του, ως προς τις συνέπειες που θα έχει η ψήφος αυτή πάνω στη σταθερότητα, την ομαλότητα και το μέλλον της πατρίδας».

Ο δε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, μετά από συνάντησή του το μεσημέρι με τον Αντ. Σαμαρά, είπε ότι χθες «έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της συναίνεσης, της σύνεσης, της σταθερότητας (...) Δε θα έλεγα ότι υπάρχει βεβαιότητα για την εκλογή του ΠτΔ στην τρίτη ψηφοφορία αλλά σήμερα αυξήθηκαν πολύ οι πιθανότητες να γίνει το σωστό». Σχετικά με το ενδεχόμενο ανάληψης κάποιας άλλης «πολιτικής πρωτοβουλίας» από την κυβέρνηση ώστε να βρεθούν άλλοι 12 βουλευτές, απάντησε ασαφώς ότι «η πρωτοβουλία της συναίνεσης, της συνεννόησης, της σύνεσης, η πρωτοβουλία για την ευθύνη που έχει ο καθένας είναι πάντα ανοιχτή. Γιατί είναι κάτι το προφανές, το αυτονόητο, το συνεχές»...

Στους διαδρόμους της Βουλής, ο υφυπουργός Εξωτερικών και παλαιόθεν συνοδοιπόρος του Αντ. Σαμαρά, Κ. Γεροντόπουλος, έλεγε πως «κάτι αρχίζει να αχνοφέγγει». Σημαίνοντα στελέχη του κομματικού μηχανισμού της ΝΔ διέχεαν πως ο Σαμαράς με το διάγγελμα της Κυριακής (όπου ζήτησε συναίνεση στην εκλογή ΠτΔ ανοίγοντας ο ίδιος δρόμο για εκλογές ως το τέλος του 2015) έκανε μια κίνηση που κανείς δεν ανέμενε, και τώρα οι βουλευτές των άλλων κομμάτων έχουν την ευθύνη να ανταποκριθούν.

Σημειωτέον, πάντως, τα ίδια στελέχη της ΝΔ δε φαίνονταν και τόσο σίγουρα, αν θα παραμείνει υποψήφιος για ΠτΔ ο Στ. Δήμας μέχρι και την τελική ψηφοφορία της Δευτέρα, ή αν θα παραιτηθεί από την υποψηφιότητά του ώστε να προκριθεί κάποιος άλλος που ενδεχομένως θα συγκέντρωνε περισσότερες προτιμήσεις.

Εκτιμήσεις για το «ποιους συμφέρουν» ή όχι οι εκλογές...

Μιλώντας, χτες στο «STAR» η Ντ. Μπακογιάννη ομολόγησε περίπου ανοιχτά ότι τη ΝΔ θα τη συνέφερε παραταξιακά η διενέργεια πρόωρων εκλογών, πετώντας από πάνω της την «καυτή πατάτα», όπως είπε χαρακτηριστικά. Αντίστοιχες σκέψεις δείχνουν να υπάρχουν και στο υπουργείο Αμυνας, όπου ο Ν. Δένδιας εκτιμά επίσης πως 12 επιπλέον βουλευτές είναι δύσκολο αλλά όχι αδύνατο να βρεθούν.

Παράλληλα, στελέχη της κυβέρνησης διατύπωναν «ερωτηματικά» για το γιατί ΔΗΜΑΡ και Χρυσή Αυγή δεν ψηφίζουν υπέρ της εκλογής ΠτΔ, εκτιμώντας ότι «αυτό θα τους συνέφερε». Σε αυτήν τη βάση, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση ενόψει της τρίτης ψηφοφορίας θα εστιάσει σε αυτά τα δύο κόμματα και σε στελέχη των ΑΝΕΛ που θεωρούν «πιο συνεννοήσιμα» (αναφέρονται οι Μαρία Κόλια και Ελενα Κουντουρά).

Αναμένουν, τέλος, να δουν τι θα πράξουν στην τρίτη ψηφοφορία οι πούροι δεξιοί «ανεξάρτητοι» Β. Πολύδωρας και Β. Καπερνάρος.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕΒ ΣΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
«Εθνική συνεννόηση» στις προδιαγραφές κεφαλαίου και ΕΕ

Την ανάγκη «εθνικής συνεννόησης» και συνεργασίας των κομμάτων της αστικής διαχείρισης, για μια «εθνική στρατηγική για την οικονομία», με άξονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου και της ΕΕ, προβάλλει ο ΣΕΒ σε χτεσινή ανακοίνωση - παρέμβαση, άκρως διαφωτιστική για το πραγματικό αντιλαϊκό ταξικό περιεχόμενο τόσο των πολιτικών παιχνιδιών και μεθοδεύσεων, όσο και της όλης συζήτησης περί «συνεννόησης» και «σταθερότητας».

«Το 2015 είναι ένα έτος - ορόσημο. 'Η θα περάσουμε στην ανάπτυξη ή θα κυλήσουμε σε ένα νέο κύκλο ύφεσης. Ο κίνδυνος είναι ορατός και μεγάλος, όπως ορατή είναι και η προοπτική διατηρήσιμης ανάπτυξης μετά από 5 χρόνια θυσιών», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, κάνουν λόγο για το «κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας που καλλιεργείται από την πολιτική όξυνση», ζητώντας από κόμματα «να κατανοήσουν ότι οι επιχειρήσεις και οι αγορές έχουν ανάγκη από στέρεο έδαφος για να σχεδιάσουν και να επενδύσουν»...

Οι άξονες της αντιλαϊκής συνεννόησης που θέτει ο ΣΕΒ είναι οι παρακάτω:

-- Εθνική επιτροπή υψηλών προδιαγραφών για τη διαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους.

-- Συμφωνία των κομμάτων για Συνταγματική Αναθεώρηση στην επόμενη Βουλή.

-- Δέσμευση των πολιτικών δυνάμεων στην «ευρωπαϊκή πορεία» της χώρας.

-- Αξιοποίηση των «ευρωπαϊκών πολιτικών» (ρευστότητα ΕΚΤ, επενδυτικό πρόγραμμα ΕΕ) για την ανάπτυξη της οικονομίας, με βάση την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι βιομήχανοι σημειώνουν πως «η ευρωπαϊκή οικογένεια παρέχει εγγυήσεις γεωπολιτικές και αναπτυξιακές σε μια χώρα με τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας. Η ευημερία μας εξαρτάται από την ουσιαστική μεταρρύθμιση του κράτους και της οικονομίας, που μόνο η ευρωπαϊκή προοπτική μπορεί να εξασφαλίσει».

ΠΑΣΟΚ
Ενταση διεργασιών με «αγεφύρωτο» χάσμα Βενιζέλου - Παπανδρέου

Αγεφύρωτο δείχνει - τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση - το χάσμα μεταξύ Ευ. Βενιζέλου και Γ. Παπανδρέου, με τον τελευταίο, όπως όλα δείχνουν, να οδεύει ταχέως στην ίδρυση νέου κόμματος, επιδιώκοντας να παίξει βασικό ρόλο στην ευρύτερη διαδικασία αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού. Κίνηση, άλλωστε, που αναμένεται να έχει ευρύτερες επιπτώσεις, όχι μόνο στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε άλλα κόμματα της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας.

Χτες, Βενιζέλος και Παπανδρέου συναντήθηκαν, με πρωτοβουλία του πρώτου, στη Βουλή, πριν την ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Οπως διέρρευσε από το περιβάλλον του Ευ. Βενιζέλου, στη συνάντηση ζήτησε από τον Παπανδρέου «να συμβάλει στην ενότητα του χώρου και να μη διασπάσει την παράταξη, καθώς η ενότητα του ΠΑΣΟΚ είναι εθνική, παραταξιακή και ηθική υποχρέωσή του».

Αργότερα χτες, ο ίδιος ο Ευ. Βενιζέλος, δήλωσε σχετικά: «Κάναμε μία συζήτηση γύρω από το επίσης αυτονόητο, ότι πρέπει να διασφαλίσουμε την ενότητα του χώρου μας που είναι ο εγγυητής της εθνικής σταθερότητας (...) είπα στον Γιώργο Παπανδρέου ότι η θέση του είναι στα ψηφοδέλτια του κινήματος, όποτε γίνουν εκλογές (...) Δεν έλαβα συγκεκριμένη απάντηση αλλά δεν θα σταματήσω τις προσπάθειές μου και αυτό αφορά το σύνολο των δυνάμεων του χώρου».

Από την πλευρά Παπανδρέου διακινήθηκε ενημερωτικό σημείωμα, σύμφωνα με το οποίο «στη συνάντηση συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως είναι ήδη γνωστό, έχει καταθέσει τις απόψεις του και τις θέσεις του και για την πορεία της χώρας και για την πορεία του κινήματος, που παραμένουν σε ισχύ και είναι αναγκαίες. Προτάσεις, που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της προϊούσας διάλυσης που εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ και παράλληλα, της αναγέννησης και ανασυγκρότησής του. Επ' αυτών δεν υπήρξε ουσιαστική απάντηση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου σκοπεύει να ανακοινώσει το κόμμα του μετά την τρίτη ψηφοφορία για τον ΠτΔ, αν τελικά δεν εκλεγεί Πρόεδρος.

Η χτεσινή ψηφοφορία

Από τους 299 βουλευτές που συμμετείχαν στη χτεσινή δεύτερη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, 168 ψήφισαν υπέρ της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα και 131 «παρών» (δεν προβλέπονται «κατά»), οπότε, όπως ήταν από τα πριν βέβαιο, δεν εκλέχθηκε ΠτΔ (αφού στην πρώτη και τη δεύτερη ψηφοφορία απαιτούνται 200 ψήφοι υπέρ του υποψηφίου).

Στην πρώτη ψηφοφορία υπέρ του Στ. Δήμα είχαν ψηφίσει 160 βουλευτές: Οι 155 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και 5 «ανεξάρτητοι» (Σπ. Λυκούδης, Γρ. Ψαριανός, Χρ. Αηδόνης, Κ. Μάρκου, Γ. Νταβρής). Οι 8 επιπλέον ψήφοι που μέτρησε χτες η υποψηφιότητα Δήμα προέρχονται από 4 «ανεξάρτητους» που την πρώτη φορά είχαν ψηφίσει «παρών» (Π. Μελάς, Γ. Κουράκου, Β. Οικονόμου, Μ. Ιατρίδη) και 4 «ανεξάρτητους» που δε συμμετείχαν στην πρώτη ψηφοφορία (Κ. Γιοβανόπουλος, Γ. Κασαπίδης και οι πρώην χρυσαυγίτες Στ. Μπούκουρας και Χρ. Αλεξόπουλος).

Απούσα από τη χτεσινή ψηφοφορία ήταν η βουλευτής των ΑΝΕΛ Μ. Κόλλια - Τσαρουχά, η οποία με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής απέδωσε την απουσία της σε λόγους υγείας και δήλωσε ότι αν ήταν παρούσα θα ψήφιζε «παρών».

Η τρίτη ψηφοφορία θα γίνει στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας 29/12. Αυτή τη φορά απαιτούνται 180 βουλευτές για την εκλογή ΠτΔ. Αν και στην τρίτη ψηφοφορία δεν εκλεγεί Πρόεδρος, τότε μέσα σε 10 μέρες προκηρύσσονται βουλευτικές εκλογές.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ο λαός να αντιτάξει την οργάνωση της πάλης του με πιο δυνατό ΚΚΕ

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση με αφορμή τη δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή ΠτΔ:

«Απέναντι στη δυσοσμία ενός συστήματος που δε γιατρεύεται, απέναντι στα πολιτικά "πάρε - δώσε" των άλλων δυνάμεων, στους εκβιασμούς αλλά και τις αυταπάτες τόσο της κυβέρνησης όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο λαός μπορεί να αντιτάξει την οργάνωση της πάλης του, την οργάνωση της λαϊκής συμμαχίας του, με ακόμα πιο δυνατό, αυτή τη φορά, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ