ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΑΝΤΙΝΑΤΟΪΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Στο πόδι οι αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα

Από την πρόσφατη κινητοποίηση στην Αθήνα
Από την πρόσφατη κινητοποίηση στην Αθήνα
Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται και σήμερα Τρίτη οι αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις του λαού μας σε όλη τη χώρα. Επιτροπές Ειρήνης, σωματεία εργαζομένων, συνδικαλιστές, εκπαιδευτικοί, μαθητές και φοιτητές μπαίνουν μπροστάρηδες στον αγώνα. Καταδικάζουν τους εγκληματίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που «έσπειραν» και συνεχίζουν να «σπέρνουν» το θάνατο στα Βαλκάνια και απαιτούν: Την άμεση επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών που βρίσκονται εκτός συνόρων, την κατάργηση όλων των πυρηνικών όπλων και την απομάκρυνσή τους από τη χώρα. Απαιτούν και διεκδικούν την παραπομπή των υπευθύνων στο Διεθνές Δικαστήριο για τα εγκλήματά τους κατά της ανθρωπότητας.

Οι κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα είναι οι εξής:

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου καλεί τον ηρακλειώτικο λαό σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και καταδίκης στις 19.00 στην πλατεία Λιονταριών. Στην ανακοίνωσή τους, τα μέλη της Επιτροπής τονίζουν: «Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση είναι χρέος κάθε προοδευτικού πολίτη, κάθε δημοκράτη, κάθε φιλειρηνιστή να ορθώσει φωνή αντίστασης και διαμαρτυρίας κατά της Νέας Τάξης Πραγμάτων». Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, τονίζουν σ' άλλο σημείο της ανακοίνωσής τους, και για την Κρήτη, αφού οι αλλεπάλληλες δοκιμές τέτοιων όπλων στο πεδίο βολή της Σούδας, κατατάσσουν την περιοχή στην «ομάδα υψηλού κινδύνου» με απρόβλεπτες συνέπειες στην υγεία των κατοίκων.

- Συλλαλητήριο διοργανώνουν μαζικοί φορείς του νομού Χανίων στις 7.00 μ.μ. στην πλατεία Αγοράς. Η συγκεκριμένη κινητοποίηση έχει πάρει παλλαϊκό χαρακτήρα, μετά τις αποκαλύψεις για τα ΝΑΤΟικά εγκλήματα που αφορούν άμεσα και την περιοχή, αφού όπως είναι γνωστό η βάση της Σούδας αποτελεί ναυτικό ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών. Παράλληλα αύριο Τετάρτη 17 Γενάρη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη φορέων στο Εργατικό Κέντρο Χανίων στις 8.30 μ.μ., με θέμα τον παραπέρα συντονισμό και την κλιμάκωση της δράσης, του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Λασηθίου, σε συνεργασία με πολλούς μαζικούς φορείς της περιοχής, διοργανώνει μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας, η οποία θα ξεκινήσει από την πόλη της Ιεράπετρας στις 7.00 μ.μ. και θα κινηθεί στα γύρω χωριά. Εξάλλου από την προηγούμενη Πέμπτη στην κεντρική πλατεία του Αγίου Νικολάου, φιλειρηνιστές μέλη των Επιτροπών Ειρήνης έχουν στήσει περίπτερο, προκειμένου να υπάρχει καθημερινή ενημέρωση των πολιτών. Τέλος από την Επιτροπή Ειρήνης Μεραμβέλου έχει συνταχθεί ψήφισμα, στο οποίο καταγγέλλονται για τις εγκληματικές τους δραστηριότητες σε βάρος των λαών των Βαλκανίων, το ΝΑΤΟ, οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών της ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση.

- Συλλαλητήριο στην πλατεία Πάρκου στη Λαμία και ώρα 6.30 μ.μ., διοργανώνουν μαζικοί φορείς της πόλης. Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν οι διοργανωτές και καλούν το λαό της πόλης να πάρει μαζικά μέρος στη συγκέντρωση, τονίζεται: «Ο αργός θάνατος που απλώνεται πάνω απ' τα Βαλκάνια, με τα χημικά και το απεμπλουτισμένο ουράνιο συνθέτουν το σκηνικό ενός εγκλήματος διαρκείας, ενός πολέμου που δεν τελείωσε... Οι εγκληματίες της Νέας Τάξης έχουν δικαίωμα να σιωπούν. Οχι όμως οι λαοί των Βαλκανίων. Αυτοί οφείλουν να αγωνιστούν».

- Με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας και με τη συμμετοχή άλλων συνδικαλιστικών και μαζικών φορέων, διοργανώνεται αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Λαού της Αμφισσας.

- Το Παράρτημα της ΕΕΔΥΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης καλεί όλες τις μαζικές οργανώσεις και των δυο νησιών να κινητοποιήσουν τα μέλη τους και να στηρίξουν το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αργοστολίου.

- «Καλούμε όλους τους κατοίκους του τόπου μας, να υψώσουμε φωνή διαμαρτυρίας, να ενώσουμε τη φωνή μας με τους άλλους λαούς και να διεκδικήσουμε την ειρήνη για τον τόπο μας, το αύριο των παιδιών που μεγαλώνουμε». Με τη φράση αυτή, μέσα από την ανακοίνωσή της, η «Πρωτοβουλία για την Ειρήνη Αλληλεγγύη και Ανθρώπινα Δικαιώματα», καλεί το λαό της Λευκάδας να συμμετέχει στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Αϊ Μηνά στις 6.30 μ.μ.

- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του ΝΑΤΟικού εγκλήματος στα Βαλκάνια διοργανώνεται από μαζικούς φορείς στο Αγρίνιο στην πλατεία Δημοκρατίας στις 7 μ.μ. Με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου της πόλης καλεί τους εργαζόμενους της περιοχής να πάρουν μέρος στο αντιΝΑΤΟικό συλλαλητήριο και να διαδηλώσουν τη διάθεσή τους για αγώνα εναντίον των πυρηνικών όπλων.

- Αντιιμπεριαλιστική πορεία διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης της Αρτας, στις 7 μ.μ., η οποία θα ξεκινάει από Κιλκίς. Την απόφαση για την κινητοποίηση πήραν εκπρόσωποι μαζικών φορέων της περιοχής την προηγούμενη Πέμπτη, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή. Στόχος των οργανωτών, όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους, να δώσουν: «Δυναμική και μαζική απάντηση σε όσους προκαλούν το πόλεμο». Για την καλύτερη επιτυχία του συλλαλητηρίου, όλο το προηγούμενο διάστημα έγιναν στην πόλη εξορμήσεις για την ενημέρωση του κόσμου.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Αιγίου διοργανώνει πικετοφορία διαμαρτυρίας στις 6.30 μ.μ στην πλατεία της Αγίας Λαύρας.

Συνεχίζει αγωνιστικά η Βόρεια Ελλάδα

Σήμερα συγκεντρώσεις στην Κατερίνη, στις 7.00μ.μ.  στον πεζόδρομο μπροστά  από το Σιντριβάνι και στην Κομοτηνή στις 7μ.μ. μπροστά στο Εργατικό Κέντρο 

Αγωνιστικά συνεχίζει τη δράση του ο λαός της Μακεδονίας και της Θράκης, απαιτώντας εδώ και τώρα επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών και φοιτητών, και αποχώρηση του ΝΑΤΟ από τη χώρα και τη Βαλκανική. Σήμερα, Τρίτη 16 Γενάρη, συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Κατερίνη στις 7μ.μ. στον πεζόδρομο μπροστά από το Σιντριβάνι και στην Κομοτηνή στις 7μ.μ. μπροστά από το Εργατικό Κέντρο.

Στο μεταξύ, μαχητικές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο σε Κιλκίς και Πτολεμαΐδα, όπου μάλιστα την προηγούμενη μέρα συγκροτήθηκε μέσα από σύσκεψη φορέων «Επιτροπή κατά του Πολέμου».

Στο Κιλκίς οι πολίτες ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης, του Συνδικάτου Οικοδόμων, των Συνταξιούχων και των Γυναικείων Συλλόγων και συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ειρήνης. Από εκεί ξεκίνησε πορεία στους δρόμους της πόλης και πλατιά εξόρμηση ενημέρωσης στη λαϊκή αγορά. Η πορεία κατέληξε στα φανάρια της νομαρχίας, όπου οι διαδηλωτές παρέμειναν για περίπου μισή ώρα, φωνάζοντας συνθήματα, έχοντας στο πλευρό τους και τους εκατοντάδες περαστικούς που δήλωναν τη συμπαράστασή τους στο αίτημα για απεμπλοκή της χώρας μας από τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Στην Πτολεμαΐδα η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Κομματικής Οργάνωσης του ΚΚΕ, στην κεντρική πλατεία της πόλης. Οι συγκεντρωμένοι, που στη συνέχεια ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης με πικέτες, πανό και συνθήματα, καταδίκασαν την εγκληματική πολεμική του ΝΑΤΟ και ΕΕ, καθώς και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης που φέρει τεράστιες ευθύνες απέναντι στο λαό και για τη συμμετοχή της στο βρώμικο πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας και για την απόκρυψη της αλήθειας για τους σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία που εγκυμονεί η χρήση βομβών και βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Στο μεταξύ σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης και με τη συμμετοχή συνδικάτων, δήμων και μαζικών φορέων, αποφασίστηκε ο συντονισμός της δράσης των φορέων και του λαού της περιοχής και η δημιουργία Επιτροπής κατά του Πολέμου, για Ειρήνη στα Βαλκάνια. Διαπιστώθηκε η ανάγκη κλιμάκωσης της αντίθεσης του λαού στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ και στην επιβολή της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Στο κοινό ψήφισμα που εκδόθηκε αναφέρεται: «Η λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει ούτε μετά τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα του Κόλπου, ούτε μετά τους θανάτους στρατιωτών που πήραν μέρος στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, το τεράστιο πρόβλημα ραδιενέργειας και τοξικής μόλυνσης που προκάλεσε.»

Απαιτείται «να πληρώσουν αυτοί που δημιούργησαν τα προβλήματα στα Βαλκάνια, να φύγει το ΝΑΤΟ, να επικρατήσει φιλία και συνεργασία με όλους τους λαούς της Βαλκανικής».

Στη σύσκεψη επίσης αποφασίστηκε η κλιμάκωση του αγώνα με συγκεντρώσεις σε όλους τους δήμους της περιοχής Εορδαίας. Ο συντονισμός του αγώνα σε επίπεδο Νομού και Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας καθώς και ο συντονισμός με άλλους λαούς της Βαλκανικής.

Προγραμματισμού κινητοποιήσεων συνέχεια...

Πικετοφορίες, συγκεντρώσεις και συσκέψεις θα γίνουν όλη την επόμενη βδομάδα τόσο στην πρωτεύουσα όσο και άλλες περιοχές της χώρας. Το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα είναι αποφασισμένο να ορθώσει το ανάστημά του εναντίον της Νέας Τάξης Πραγμάτων και να καταδικάσει το έγκλημα που αυτή πραγματοποίησε στη Βαλκανική Χερσόνησο. Το λαϊκό κίνημα της χώρας σήμερα επιβάλλεται να αγωνιστεί με μεγαλύτερη δύναμη και πάθος για να υπερασπιστεί το δικαίωμά του στη ζωή, για να ανατρέψει κάθε είδους ιμπεριαλιστικά σχέδια.

- Οι Επιτροπές Ειρήνης Κυψέλης, Πατησίων και Ριζούπολης διοργανώνουν την Πέμπτη 18 Γενάρη πικετοφορία διαμαρτυρίας για το ΑμερικανοΝΑΤΟικό έγκλημα στη Γιουγκοσλαβία και απαιτούν την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών. Η πικετοφορία θα ξεκινήσει στις 6.00 μ.μ από την πλατεία Αμερικής.

- Οι Επιτροπές Ειρήνης Αγίων Αναργύρων, Καματερού, Ιλίου και Πετρούπολης, με τη συμμετοχή πολλών μαζικών φορέων οργανώνουν πικετοφορία διαμαρτυρίας την Πέμπτη 18 Γενάρη. Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των επιτροπών από το Ιλιον θα ξεκινήσουν οι επιτροπές ειρήνης του Ιλίου και της Πετρούπολης και από το τέρμα των λεωφορείων των Αγ. Αναργύρων θα ξεκινήσουν οι άλλες δυο επιτροπές. Οι δυο πορείες θα καταλήξουν στην κεντρική πλατεία των Αγ. Αναργύρων.

Στην Πελοπόννησο

- Κοινές εκδηλώσεις ανέλαβαν το Εργατικό Κέντρο και η Επιτροπή Ειρήνης της Αργολίδας, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών της περιοχής για τις καταστροφικές συνέπειες των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία. Στις 7 μ.μ. θα γίνει συγκέντρωση μπροστά από το δημαρχείο του Ναυπλίου.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας καλεί τις μαζικές οργανώσεις να κινητοποιήσουν τα μέλη τους και να στηρίξουν το συλλαλητήριο που θα γίνει την Πέμπτη 18 Γενάρη στην πλατεία 23ης Μαρτίου.

- Σε κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων προχωρά η Επιτροπή Ειρήνης Αρκαδίας και διοργανώνει σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας, με ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους φορείς της περιοχής, την Τετάρτη στις 17 Γενάρη στις 8 μ.μ. Επίσης, διοργανώνει νέο συλλαλητήριο την Τρίτη στις 23 Γενάρη και ώρα 6.00 μ.μ στην πλατεία Αγίου Βασιλείου, στην Τρίπολη.

- Με κεντρικό αίτημα την απομάκρυνση της πυρηνικής βάσης του Αραξου, μαζικοί φορείς του νομού Αχαΐας, αποφάσισαν να συγκαλέσουν παμπελοποννησιακή σύσκεψη την Κυριακή 28 Γενάρη στις 11.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Παράλληλα, την ίδια μέρα στις 3.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί μηχανοκίνητη πορεία από την Πάτρα με κατεύθυνση τη βάση του Αραξου.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Φοιτητές και στρατευμένοι να γυρίσουν στην πατρίδα

Να βάλει τέρμα στα δάκρυα των γονιών φοιτητών και στρατευμένων Ελλήνων με την άμεση επιστροφή τους στην πατρίδα, καλεί την κυβέρνηση η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας με χτεσινή ανακοίνωσή της στη Θεσσαλονίκη.

Η ανακοίνωση επισημαίνει την τραγική μοίρα που επιφύλαξαν οι εγκληματικοί βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία στο λαό της μαρτυρικής χώρας, αλλά και στους λαούς των γειτονικών χωρών και τονίζει ότι ο ακήρυχτος αυτός πόλεμος «δεν είχε στόχο τον τότε Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, αλλά τη διά της βίας υποταγή των λαών της Βαλκανικής στα σχέδια των ΗΠΑ».

Η ανακοίνωση καταδικάζει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης που «με ένοχη σιωπή ή με μισόλογα απαντά στις καταγγελίες του ελληνικού λαού για τον βρώμικο πόλεμο και τις μακροχρόνιες συνέπειές του. Προσπαθούν τώρα να διαπιστώσουν αν υπάρχουν ραδιενεργά κατάλοιπα... Η ζωή όμως ήρθε να αποδείξει την υποκρισία ή τη δήθεν άγνοια των πρωθυπουργών και υπουργών...».

Σχετικά με τη στάση του Ελληνα πρωθυπουργού και των υπουργών του, η ανακοίνωση τονίζει: «Δεν μπορούμε να μην καταγγέλλουμε τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Παιδείας, που σαν άστοργοι ΠΑΤΡΙΟΙ ανάγκασαν τα παιδιά μας να ξαναγυρίσουν στις μολυσμένες από το απεμπλουτισμένο ουράνιο Σχολές για να συνεχίσουν τις σπουδές τους» και καταλήγει με το αμείλικτο ερώτημα προς την κυβέρνηση: «Πώς οραματίζεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να επιστρέψουν τα παιδιά μας από τη Γιουγκοσλαβία; ΜΕ ΠΤΥΧΙΑ ή ΜΕ ΦΕΡΕΤΡΑ;».

Τα Τρίκαλα παίρνουν τη σκυτάλη στη Θεσσαλία

Συνεχίζονται οι αντιΝΑΤΟικές κινητοποιήσεις κατά της εγκληματικής δράσης του ΝΑΤΟ στη Θεσσαλία. Υστερα από τις δυναμικές εκδηλώσεις που έγιναν σε Λάρισα, Βόλο και Καρδίτσα, τη σκυτάλη παίρνουν τα Τρίκαλα, με συλλαλητήριο που διοργανώνει την Παρασκευή η Επιτροπή Ειρήνης και πλήθος φορέων του νομού. Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της πόλης και θ' ακολουθήσει πορεία που θα καταλήξει στο Στρατόπεδο Τρικάλων.

Επίσης, σε σύσκεψη που συγκάλεσε η Επιτροπή Ειρήνης, αποφασίστηκε η συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα από 13 φορείς του νομού, η οποία σε ανακοίνωσή της απευθύνει κάλεσμα στο λαό των Τρικάλων για συντονισμό της αντιιμπεριαλιστικής αντιπολεμικής δράσης.

Μαχητική πορεία μαθητών

Δυναμική κινητοποίηση κατά του ραδιενεργού εγκλήματος του ΝΑΤΟ πραγματοποίησαν χτες οι μαθητές απ' όλα τα Γυμνάσια, Λύκεια και τα ΤΕΕ της Ελασσόνας. Οι μαθητές, που απείχαν από τα μαθήματά τους τις τρεις τελευταίες ώρες, έκαναν μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε στο Δημαρχείο.

Σήμερα η σύσκεψη της ΕΕΔΥΕ

Σήμερα Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη τηςΕΕΔΥΕ με τη συμμετοχή μαζικών φορέων, συνδικάτων, επιστημονικών οργανώσεων και συλλόγων. Η σύσκεψη θα γίνει στην αίθουσα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ) Κάνιγγος 27, 5ος όροφος και ώρα 6.30 μ.μ.

Οπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ, οι δραματικές εξελίξεις από τα φρικιαστικά αποτελέσματα των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας επιβάλλουν να καταβληθούν παραπέρα προσπάθειες και να παρθούν πρωτοβουλίες από τις μαζικές οργανώσεις, ώστε να εκφραστεί από τον ελληνικό λαό με όλους τους τρόπους η καταδίκη του ΝΑΤΟικού εγκλήματος και να αναπτυχθούν πολύμορφες δραστηριότητες, ώστε να εκφραστεί η λαϊκή απαίτηση και αντίσταση στην εγκληματική δραστηριότητα της νέας τάξης.

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ 3ου ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Εκφράζουν οργή και αγανάκτηση

Την οργή και αγανάκτησή του για τους βάρβαρους βομβαρδισμούς από τις ΑμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις και μάλιστα με χημικά όπλα και με βόμβες εξασθενημένου ουρανίου, στη γειτονική Γιουγκοσλαβία, για δήθεν ανθρωπιστικούς λόγους, εκφράζει ο Σύλλογος Καθηγητών του 3ου Ενιαίου Λυκείου Καλαμαριάς.

Με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος:

- Διαμαρτύρεται για την παντελή επίσημη έλλειψη ενημέρωσης του λαού μας για τους κινδύνους που επικρέμονται σαν συνέπεια των επιδρομών, και για την πατρίδα μας, αλλά κυρίως για τους Γιουγκοσλάβους.

- Δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του στη νεολαία της γειτονικής χώρας και το σκληρά δοκιμαζόμενο λαό της.

- Απαιτεί την άμεση επιστροφή στην πατρίδα όλων των Ελλήνων στρατιωτών και τη μη αντικατάστασή τους με άλλες δικές μας δυνάμεις.

- Απαιτεί την άμεση και χωρίς καθυστέρηση αποχώρηση της χώρας από το ΝΑΤΟ.

- Η ελληνική κυβέρνηση να ενημερώσει υπεύθυνα το λαό μας για όποιους κινδύνους τυχόν διατρέχει από μόλυνση του περιβάλλοντος είτε στη στεριά είτε στη θάλασσα (Αιγαίο κ.α.)

- Απαιτεί το κλείσιμο όλων των ΝΑΤΟικών βάσεων είτε διαθέτουν συμβατικά είτε πυρηνικά όπλα (Αραξος κ.α.). Το έγκλημα που συντελείται σε βάρος του γιουγκοσλαβικού αλλά και σε βάρος όλων των χωρών των βαλκανικών λαών δεν πρέπει να περάσει. Ιδιαίτερα οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να σταθούν δίπλα στη νεολαία που αποτελεί το μέλλον της πατρίδας μας. Από το τιμητικό αυτό χρέος κανένας εκπαιδευτικός δεν έχει δικαίωμα να απέχει. Κάθε ανοχή σημαίνει ενοχή. Ο σύλλογος καλεί όλους τους συναδέλφους να πρωτοστατήσουν για την ειρήνη και την ευτυχία όλων των λαών της Βαλκανικής.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΓ. ΠΑΥΛΟΥ
Αποδείχνεται ο πραγματικός χαραχτήρας της ιμπεριαλιστικής επέμβασης

To Δημοτικό Συμβούλιο του Αγίου Παύλου μετά από διεξοδική συζήτηση για τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς και τις επιπτώσεις τους στην υγεία των Ελλήνων στρατιωτών, των φοιτητών που σπουδάζουν στη Γιουγκοσλαβία, αλλά και συνολικά των λαών της περιοχής, πήρε την παρακάτω απόφαση:

«Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούμε αυτές τις μέρες το πρόβλημα που προέκυψε σαν συνέπεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας. Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται το διαρκές διεθνές έγκλημα με τη χρήση βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου, που δε συντελέστηκε μόνο ενάντια στο γιουγκοσλαβικό λαό, αλλά και ενάντια σε όλους τους λαούς της περιοχής των Βαλκανίων και της Ευρώπης.

Οι αποκαλύψεις σε μορφή χιονοστιβάδας αποδεικνύουν τον πραγματικό χαρακτήρα της αμερικανονατοϊκής επέμβασης. Η ελληνική κυβέρνηση έχει σοβαρές πολιτικές ευθύνες αφού υπέγραψε την απόφαση για τους βομβαρδισμούς και οφείλει, έστω και την ύστατη στιγμή, να ανακαλέσει τους φαντάρους που βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο και τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες. Να πάρει μέτρα για τη μεταγραφή των Ελλήνων φοιτητών σε ελληνικά πανεπιστήμια».

Στη βάση των παραπάνω το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε: να πραγματοποιήσει ενημερωτική εκδήλωση για το θέμα με τη συμμετοχή επιστημόνων, εκπροσώπων του κινήματος ειρήνης, περιβαλλοντικών οργανώσεων και πολιτικών κομμάτων,

- να πραγματοποιήσει μετάβαση αντιπροσωπείας του Δήμου στη Νέα Γιουγκοσλαβία και ειδικότερα στο Κοσσυφοπέδιο, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Ελληνες φαντάρους και φοιτητές, αλλά και στον πολύπαθο λαό της Γιουγκοσλαβίας,

- να αναλάβει πρωτοβουλία συντονισμένης δράσης των φορέων της ΤΑ της Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ