ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Πρωτοβουλίες ρήξης και αγώνα

Κινητοποιήσεις, συσκέψεις και άλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, για ασφαλιστικό, συμβάσεις εργασίας, ιδιωτικοποιήσεις, ΝΑΤΟικά εγκλήματα, αποφάσισε η Γραμματεία του  

Τη συνέχιση της δράσης ενάντια σε όσους ανέχονται το διαρκές θανατηφόρο ΕυρωΝΑΤΟικό έγκλημα του ουρανίου, τις πρωτοβουλίες για την κινητοποίηση της εργατικής τάξης ενάντια στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης και τη ρήξη με τη συμβιβασμένη γραμμή της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ - ενόψει και του 30ού Συνεδρίου της τον ερχόμενο Μάρτη - έθεσε ως κυρίαρχα ζητήματα για το επόμενο διάστημα, η Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου που συνεδρίασε χτες. Η κατεύθυνση που δίνει το ΠΑΜΕ είναι το ξεδίπλωμα κινητοποιήσεων προς το τέλος Φλεβάρη για μια σειρά από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

Η Γραμματεία εκτίμησε, κατ' αρχήν, ως θετική τη δράση τουΠΑΜΕ, που αναπτύχθηκε από την προηγούμενη συνεδρίαση της και ειδικά στα ζητήματα σχετικά με τα προβλήματα της εργατικής τάξης, για την έκφραση της διεθνιστικής αλληλεγγύης στους Τούρκους πολιτικούς κρατούμενους, για την ανάπτυξη κινήματος εντός της χώρας και σε βαλκανικό επίπεδο ενάντια στους υπαίτιους και στις αιτίες που με τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία έφεραν τη συμφορά του καρκινογόνου ουρανίου.

Συγκεκριμένα, η Γραμματεία αποφάσισε σειρά πρωτοβουλιών και κινητοποιήσεων για την ανάδειξη επίκαιρων ζητημάτων της εργατικής τάξης, όπως: Κοινωνική ασφάλιση - περίθαλψη - πρόνοια, εργασιακές σχέσεις, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ιδιωτικοποιήσεις.

Το ΠΑΜΕ αντιμετωπίζοντας όλα τα παραπάνω ζητήματα από τη σκοπιά της ταξικής προοπτικής και της ανάπτυξης αγώνων του ενιαίου μετώπου της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων, αποφάσισε: Διοργάνωση πλατιών συσκέψεων των εργαζομένων στις 6 του Φλεβάρη στην Αθήνα και στις 7 του Φλεβάρη σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πάτρα. Ακόμα, την οργάνωση συλλαλητηρίων για τα θέματα που έθεσε, στα τέλη Φλεβάρη στις μεγάλες πόλεις.

Επίσης, η Γραμματεία αποφάσισε στο διάστημα μέχρι το Συνέδριο της ΓΣΕΕ να αναπτυχθούν κάθε μορφής κινητοποιήσεις της εργατικής τάξης, σε αντίθεση και ρήξη με τη γραμμή ενσωμάτωσης που ακολουθεί η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Ετσι στα πλαίσια αυτά, το ΠΑΜΕ, προσκαλεί όλους τους εκλεγμένους αντιπροσώπους που σέβονται τον εαυτό τους σε πλατία, ανοιχτή ταξική σύσκεψη την Τρίτη 13 του Φλεβάρη.

Τέλος, το Φλεβάρη, το ΠΑΜΕ ως μέλος της ταξικής Ευρωπαϊκής συνδικαλιστικής πλατφόρμας, θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής της στη Γερμανία, με θέμα την οργάνωση συλλαλητηρίου των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων της Ευρώπης τον Ιούνη, έξω από τα γραφεία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας στη Γενεύη την ημέρα που θα συνεδριάζει.

ΔΙΩΡΥΓΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Η εγκατάλειψη την έκλεισε

Η Επιθεώρηση Εργασίας σταμάτησε τις εργασίες επισκευής στο κανάλι μέχρι να βρεθεί ασφαλής τρόπος εργασίας, ενώ  ταυτόχρονη παρέμβαση  έκανε και κλιμάκιο της ΓΣΕΕ 

Τεράστιο πρόβλημα για την ασφάλεια της ζωής των εργαζομένων και την ίδια τη λειτουργία της Διώρυγας, έχει δημιουργήσει η κυβερνητική εγκατάλειψη της Διώρυγας της Κορίνθου, την οποία θέλει να την ξεπουλήσει στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Μετά από αλλεπάλληλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις και καταγγελίες των ίδιων των εργαζομένων, που προειδοποιούσαν για την ασφάλεια της εργασίας τους στο κανάλι, χτες ήρθε και η απόφαση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) να επιβεβαιώσει το βαθμό εγκατάλειψης της Διώρυγας από την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, μετά από έλεγχο που έκαναν τόσο μέλη της κεντρικής υπηρεσίας του ΣΕΠΕ όσο και του παραρτήματος της Κορίνθου, έδωσαν εντολή για το σταμάτημα των εργασιών εξυγίανσης των πρανών, μέχρι να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια των εργαζομένων, καθώς όπως τονιζόταν σε σχετικό έγγραφο: «Οι εργαζόμενοι δε φορούσαν ζώνη ασφαλείας, αλλά ήταν δεμένοι από τη μέση τους με ένα σκοινί που ήταν δεμένο σε έναν πάσσαλο σε απόσταση 8 μέτρων από το χείλος της Διώρυγας!».

Επίσης να υπενθυμίσουμε ότι την περασμένη βδομάδα κινδύνεψαν τέσσερις εργαζόμενοι που δούλευαν στο συγκεκριμένο σημείο στην εξυγίανση των πρανών, καθώς ξεκόλλησε ένα μεγάλο κομμάτι πρανούς, πάνω στο οποίο δούλευαν, με αποτέλεσμα να μείνουν κρεμασμένοι στο κενό.

Στη Διώρυγα χτες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ του Σωματείου Ναυτικών Διώρυγας Κορίνθου «Ο Ποσειδώνας» και εκπροσώπων της εταιρίας, στην οποία πήραν μέρος και οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ Γ. Σταυρόπουλος, και Αλ. Τσώλης, αλλά και εκπρόσωπος της ΠΕΜΕΝ και του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου. Στη σύσκεψη επίσης συμμετείχαν μηχανικοί από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και τη ΓΣΕΕ, οι οποίοι επισκέφθηκαν το τελευταίο ρήγμα που δημιουργήθηκε στη Διώρυγα ανήμερα την Πρωτοχρονιά και δήλωσαν ότι το κομμάτι αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο και πρέπει να πέσει.

Από την πλευρά τους οι δύο συνδικαλιστές της Συνομοσπονδίας δήλωσαν στους εργαζόμενους ότι η ΓΣΕΕ πρέπει να στείλει εξώδικο στην εταιρία, με το οποίο θα καλύπτει τους εργαζόμενους ναυτικούς που δεν μπαίνουν να δουλέψουν στο κανάλι και θα ζητήσουν τη λήψη περισσότερων μέτρων ασφάλειας γι' αυτούς που δουλεύουν στα πρανή.

Την ίδια ώρα η Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών με επιστολή της προς τους κυβερνήτες και τα πληρώματα των ρυμουλκών, συνιστά πριν τη διέλευση της Διώρυγας της Κορίνθου να ζητούν γραπτή επίσημη γνωμάτευση από το Λιμεναρχείο Ισθμίων ή από το Σωματείο Ναυτικών της Διώρυγας ή από την ανώνυμη εταιρία της Διώρυγας που θα πιστοποιεί ότι η ζημιά στα πρανή έχει αποκατασταθεί και ότι η διέλευση είναι ασφαλής. Παράλληλα τους ζητά να μη ναυλώνουν ρυμουλκά στην εταιρία για εργασία εντός της Διώρυγας, αν προηγούμενα δεν έχουν παραλάβει τη συγκεκριμένη γνωμάτευση.

Αποδεικνύοντας έτσι την ευθύνη που έχει τόσο η ανώνυμη εταιρία της Διώρυγας όσο και η κυβέρνηση, που καταστρέφει με εσκεμμένη αδιαφορία τη δημόσια περιουσία και την παραδίδει έναντι πινακίου φακής σε μια ομάδα κεφαλαιοκρατών.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ
Μέτρα για την προστασία των εργατών

 Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής

Το θέμα της έλλειψης μέτρων ασφαλείας στους χώρους εργασίας μετά και τα πρόσφατα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, λόγω της εργοδοτικής ασυδοσίας, φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Στο κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης ο βουλευτής αναφέρει συγκεκριμένα: «Καθημερινά οι εργαζόμενοι της χώρας μας πληρώνουν με τη ζωή τους την εντατικοποίηση της δουλιάς, την έλλειψη μέτρων ασφαλείας στους χώρους εργασίας, την ασυδοσία των εργοδοτών. Πρόσφατα είναι τα θανατηφόρα ατυχήματα στη ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ στο Βόλο, στη βιομηχανία "Σοβέλ" Αλμυρού (Πρώην "Μεταλλουργική"), στο Σκαραμαγκά, στην Εγνατία οδό στην περιοχή της Καβάλας κ.α.».

«Την τραγική αυτή κατάσταση, συνεχίζει ο βουλευτής, για τους εργαζόμενους χειροτερεύει η απόφαση της κυβέρνησης να περάσει ελαστικές μορφές απασχόλησης. Οι νεκροί εργάτες του 2000 ξεπέρασαν κατά πολύ τους 100 και οι τραυματίες είναι χιλιάδες. Δηλαδή, κάθε 2η ή 3η ημέρα ένας εργάτης σκοτώνεται στο βωμό της αύξησης του καπιταλιστικού κέρδους».

Ο βουλευτής ερωτά τον υπουργό τι μέτρα θα πάρει για:

  • Να σταματήσει επιτέλους αυτό το συνεχές έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων και να γίνει ασφαλής η εκτέλεση των εργασιών στους χώρους δουλιάς;
  • Να πληρώσουν οι εργοδότες το κόστος των εργατικών ατυχημάτων και να μη «φορτώνονται» τα έξοδα στα ασφαλιστικά ταμεία και αν σκοπεύει να επιβάλει ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου με χρήματα των εργοδοτών, η οποία θα αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών;
«Ανεξάρτητη αρχή» προτείνει η ΑΔΕΔΥ

«Τον έλεγχο του "πόθεν έσχες" μέσα από το σύστημα ΤΑΞΙS και την υποβολή και εξέταση των εντύπων από ανεξάρτητη αρχή», προτείνει το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ σε ψήφισμά του, ύστερα από την αναταραχή που προκάλεσε στους δημόσιους υπάλληλους η απαίτηση της κυβέρνησης να καταθέτουν δήλωση «πόθεν έσχες» στις υπηρεσίες τους.

Ωστόσο, η ΑΔΕΔΥ δεν απαντά στο ουσιώδες ερώτημα χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, για το αν θα πρέπει να συμπληρώσουν ή όχι το σχετικό έγγραφο, που έχει σταλεί στις υπηρεσίες και εκκρεμεί η συμπλήρωσή του. Να σημειώσουμε ότι πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις, π.χ., των καθηγητών και η Ομοσπονδία διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ, έχουν πάρει απόφαση να μην συμπληρώσουν τα στοιχεία, αφού αυτά καταγράφονται στις φορολογικές δηλώσεις και στο έντυπο Ε9.

Η ΕΣΑΚ - Δημοσίου δεν ψήφισε την πρόταση. Ζητά να επιστραφούν άμεσα ως απαράδεκτα τα έντυπα και να δηλωθεί στις υπηρεσίες των δημοσίων υπαλλήλων ότι τα στοιχεία τους βρίσκονται καταγραμμένα στις φορολογικές δηλώσεις τους στην Εφορία και στο έντυπο Ε9. Θεωρεί ότι η ενέργεια της κυβέρνησης στην ουσία στρέφεται ενάντια στους εργαζόμενους, γιατί τους καθιστά υπόλογους, ζητώντας να δηλώσουν μισθούς και αποδοχές, ενώ από την άλλη πλευρά, συγκαλύπτει το μεγάλο κεφάλαιο.

Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση με βάση το Ν. 2683, άρθρο 28, καλεί τους δημόσιους υπάλληλους να δηλώσουν στις υπηρεσίες τους, σε σχετικά έντυπα, όχι μόνο τα περιουσιακά στοιχεία τους, αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία των... κοντινών συγγενών τους.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Κόβει την πίτα του

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας κόβει την πίτα για το 2001, σε διάφορους χώρους δουλιάς και συζητά με τους εργάτες για τα προβλήματά τους και τις νέες διεκδικήσεις τους. Συγκεκριμένα, κοπή πίτας θα γίνει: Την Τρίτη στις πιάτσες σε Πλ. Ομόνοιας και Εθν. Αντίστασης (Πλ. Κοτζιά), στο εργοτάξιο στη Λ. Καβάλας (απέναντι από τον Σαρακάκη). Την Τετάρτη στο Μέγαρο Μουσικής και στον Κηφισό. Την Πέμπτη στις γέφυρες στο Μαρκόπουλο (τμήμα της Αττικής Οδού). Την Παρασκευή στη Δυτική Περιφερειακή Υμηττού, στο ΜΕΤΡΟ στο εργοτάξιο Ασωμάτων και στα Σπάτα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ