ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Προγραμματισμός δράσης και εκλογή Γραμματείας

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος 

Συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, προκειμένου να διαμορφώσει τον προγραμματισμό της δράσης της για το επόμενο διάστημα, στα πλαίσια της υλοποίησης των αποφάσεων του 16ου Συνεδρίου, όπως, επίσης, και για να εκλέξει τη Γραμματεία της. Η ΚΕ κατέληξε στα παρακάτω:

1. Με βάση τις αποφάσεις του 16ου Συνεδρίου να αναπτυχθούν περισσότερο οι συσπειρώσεις και συνεργασίες σε καίριους τομείς, η ΚΕ θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στα μέτωπα συσπείρωσης της εργατικής τάξης για τα κοινωνικά της δικαιώματα, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, στο κίνημα γενικότερα για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη, κατά του τρομονόμου και της κρατικής καταστολής, στα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας και στο αντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό κίνημα.

Ο πόλεμος στα Βαλκάνια και οι συνέπειές του κάνουν ακόμη πιο ζωτικής σημασίας τη λαϊκή αντίδραση κατά της παρουσίας και αποστολής ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων, έξω από τα σύνορα και κατά της συμμετοχής νέων ανθρώπων σε μηχανισμούς καταστολής, όπως είναι τα μισθοφορικά στρατιωτικά τμήματα, γενικότερα κατά του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ, των στρατιωτικών επεμβάσεων, της χρήσης πυρηνικών όπλων, κατά της συμμετοχής της χώρας σε στρατιωτικές επιθετικές αποστολές.

Οι αποκαλύψεις από τη ρίψη χιλιάδων ΝΑΤΟικών βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου και τα εφιαλτικά αποτελέσματά τους έχουν ξεσηκώσει μια παλλαϊκή καταδίκη και κατακραυγή. Δημιουργείται προσφορότερο έδαφος για τη συστράτευση πλατύτερων λαϊκών δυνάμεων σε τοπικό, κλαδικό και γενικότερα πανελλαδικό επίπεδο, με την ιδιαίτερη συμμετοχή της νεολαίας. Η δράση όλων των οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πρέπει να βοηθάει στο βάθεμα αυτής της παλλαϊκής αντίδρασης, στην πλατιά κατανόηση των αιτιών που προκαλούν τον πόλεμο. Ταυτόχρονα το ΚΚΕ θα μετέχει και θα στηρίξει θετικές πρωτοβουλίες που μπορεί να προκύψουν από άλλους φορείς και οργανώσεις, ώστε να διαμορφωθεί ένα ευρύτερο, πολύμορφο κίνημα αντίθεσης στην πολιτική του ιμπεριαλισμού, στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, κατά της στρατιωτικοποίησης της ΕΕ, που με ευθύνη των κυβερνήσεών της, και της ελληνικής, κτίζει νέους μηχανισμούς επέμβασης και καταστολής. Οι λαϊκές αντιδράσεις πρέπει να έχουν συνέχεια, να διέπονται από τη φιλοδοξία της κλιμάκωσης, του αγώνα με προοπτική. Ο ελληνικός λαός, οι λαοί των Βαλκανίων και της Ευρώπης μπορούν να βάλουν φρένο στα νατοϊκά σχέδια, χρησιμοποιώντας τη δύναμη του όπλου της οργανωμένης κοινωνικής, πολιτικής δράσης.

Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, από κοινού με τους συνεργαζόμενους συναγωνιστές και συναγωνίστριες πρέπει να πείσουν όσο γίνεται ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις, ότι η ανοχή στη σημερινή κατάσταση θα φέρει νέες ανυπολόγιστες δυσκολίες, τραγωδίες στο λαό μας, στους γειτονικούς λαούς.

2. Το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης και υγείας είναι ήδη επίκαιρο, καθώς ετοιμάζεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ένα νέο κύκλο αντιδραστικών μέτρων, που θα οξύνουν το χρόνιο πρόβλημα της λιτότητας στις συντάξεις. Θα δημιουργήσει μια νέα γενιά πάμπτωχων συνταξιούχων, ενώ η υγεία και η κοινωνική πολιτική θα στοιχίζει ακόμα πιο ακριβά στη λαϊκή οικογένεια.

Ολα τα κομματικά όργανα πρέπει να αναπτύξουν πρωτοβουλίες και να εξετάσουν στο χώρο τους τις δυνατότητες που υπάρχουν για μέτωπα συσπείρωσης - συνεργασίας. Το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης, της υγείας, της κοινωνικής πολιτικής, πρέπει να αντιπαλευτεί από την εργατική τάξη, τους μικρομεσαίους που καταπιέζονται από τη δράση των μονοπωλιακών επιχειρήσεων, την αγροτιά, με κοινά αιτήματα, κοινές προσπάθειες, κοινούς αγώνες. Η επίθεση είναι ενιαία και ενιαία πρέπει να είναι η αγωνιστική απάντηση, με φιλοδοξία να μπουν εμπόδια στα μέτρα αυτά, να ξεσηκωθεί αγώνας στηριγμένος στην οργάνωση και πάλη σε κάθε χώρο εργασίας. Το θέμα είναι επείγον. Πρέπει να υπάρξει παραπέρα ενεργοποίηση το ταχύτερο.

3. Η ΚΕ συζήτησε το θέμα της αύξησης της κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη» και αποφάσισε τη λήψη μέτρων για την επίτευξη αυτού του στόχου, με αφετηρία την πανελλαδική εξόρμηση της Κυριακής 21 Γενάρη, όπου θα κυκλοφορήσουν ως ένθετο οι αποφάσεις του 16ου Συνεδρίου. Η δράση για τη διάδοση του «Ριζοσπάστη» είναι υπόθεση καθημερινή για κάθε μέλος του Κόμματος.

Η ΚΕ εξέλεξε τη Γραμματεία και καθόρισε τον καταμερισμό των μελών της ΚΕ. Τα μέλη της Γραμματείας είναι τα εξής:

1. Αραβανής Γεράσιμος
2. Γόντικας Δημήτρης
3. Δημουλάς Τηλέμαχος
4. Ζάχαρης Δημήτρης
5. Κατροδαύλη Ελένη
6. Κωνσταντινίδης Θεοδόσης
7. Κωτσαντής Σήφης
8. Μαρίνος Γιώργος
9. Ποσοτίδης Γιάννης

10. Στριφτάρης Σπύρος

11. Χώτος Γιάννης.

Πυρετωδώς προετοιμάζεται η πανεξόρμηση του «Ρ»

Φιλόδοξοι στόχοι να φτάσουν πλατιά στο λαό οι αποφάσεις του Συνεδρίου του ΚΚΕ, που κυκλοφορούν την επόμενη Κυριακή, σε ειδικό ένθετο, στο «Ριζοσπάστη» 

Με εντατικούς ρυθμούς, οι Κομματικές Οργανώσεις σε όλη τη χώρα προετοιμάζονται για την πανεξόρμηση της ερχόμενης Κυριακής, οπότε και θα κυκλοφορήσουν ένθετες στον «Ριζοσπάστη» οι αποφάσεις του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Στόχοι φιλόδοξοι και αισιοδοξία για την επίτευξή τους διακατέχει τα κομματικά μέλη, που υπογραμμίζουν την ανάγκη οι αποφάσεις να φτάσουν πλατιά στον ελληνικό λαό, αφού ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση υλοποίησής τους θα είναι η μελέτη τους και η αφομοίωσή τους από πλατιά λαϊκά στρώματα.

Ο στόχος που τίθεται είναι να διακινηθούν περισσότερα φύλλα του «Ρ» απ' όσα είχαν διακινηθεί στη δημοσίευση των Θέσεων, ενώ η αισιοδοξία για την επίτευξή του απορρέει από την επιτυχία εκείνης της μεγάλης εξόρμησης, της ανταπόκρισης του κόσμου, αλλά και του ενδιαφέροντος που επιδεικνύουν τώρα οι ίδιοι άνθρωποι για τις αποφάσεις του Συνεδρίου.

Ο Γιώργος Νάνος, γραμματέας της Αχτίδας Υγείας - Πρόνοιας του ΚΚΕ, επισήμανε στο «Ρ»: «Η εξόρμηση αυτή αποκτά έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, λόγω των αποφάσεων του Συνεδρίου, αλλά και από το γεγονός ότι οι αποφάσεις αυτές έχουν μεγάλη σημασία για το χώρο της Υγείας - Πρόνοιας, όπου οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και αφορούν βέβαια στις αντιλαϊκές κυβερνητικές αποφάσεις και στην κυβερνητική πολιτική στον ευαίσθητο αυτό χώρο.

Το Κόμμα τοποθετήθηκε σ' αυτές τις εξελίξεις, που θίγουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Η εξόρμηση, λοιπόν, είναι μια καλή ευκαιρία να φέρουμε τους εργαζόμενους του χώρου σε επαφή με τις εκτιμήσεις, τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ, στην κατεύθυνση ευρύτερης αγωνιστικής συσπείρωσης.

Η ΚΟ και η αντίστοιχη οργάνωση της ΚΝΕ έχουν προετοιμαστεί, έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους, να είναι αυτή η εξόρμηση ακόμα πιο επιτυχημένη από την αντίστοιχη με τις Θέσεις για το Συνέδριο. Θα βγούμε, λοιπόν, στα νοσοκομεία και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πιάσουμε τους στόχους μας. Αλλωστε και σε εκείνη την εξόρμηση η ανταπόκριση των εργαζομένων ήταν μεγαλύτερη απ' αυτή που αναμενόταν και πιστεύουμε ότι το ίδιο θα συμβεί και αυτή τη φορά».

ΚΚΕ
Περιοδείες σε νοσοκομεία και θεραπευτήρια

Η Αχτίδα Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟΑ του ΚΚΕ στα πλαίσια της ενημέρωσης - συζήτησης με τους εργαζόμενους του κλάδου για τα μεγάλα προβλήματα της υγείας και τη νέα επιδείνωση που θα επιφέρει το αντιλαϊκό σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό σύστημα στην εργατική οικογένεια και όλο το λαό, διοργανώνει σαν πρώτο βήμα περιοδείες και συζητήσεις με στόχο την ενδυνάμωση της λαϊκής αντίστασης, το συντονισμό και την κοινή δράση των εργατών, των αυτοαπασχολούμενων και της εργαζόμενης νεολαίας για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις παρακάτω περιοδείες - ομιλίες:

- Σήμερα, Τρίτη στο Νοσοκομείο «Αγία Σοφία» στις 9π.μ. με τη Λιάνα Κανέλλη.

- Την Πέμπτη στο ΚΑΤ στις 9 π.μ. με τον Αχιλλέα Καταρτζή, στο «Σωτηρία» στις 9 π.μ. με τον Σπύρο Στριφτάρη και στο «Σισμανόγλειο» επίσης στις 9 το πρωί με τον Γιώργο Νάνο, γραμματέα της Αχτίδας.

- Την Παρασκευή στο Γ' Θεραπευτήριο του ΙΚΑ στις 10 π.μ. με τον Αντώνη Σκυλλάκο, καθώς και στο Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων στις 9 π.μ. με τον Χάρη Χουρδάκη, μέλος του Αχτιδικού Γραφείου Υγείας - Πρόνοιας.

  • Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Παναγιώτη Κοσιώνη θα περιοδεύσει στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο Ελευσίνας, την Πέμπτη, στις 9.30 το πρωί.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ