ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ - Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Διά χειρός Ντίνο Ράτζα

Ο Ντίνο Ράτζα ήταν ο ηγέτης του Ολυμπιακού στη νίκη επί του Παναθηναϊκού

Sportidea

Ο Ντίνο Ράτζα ήταν ο ηγέτης του Ολυμπιακού στη νίκη επί του Παναθηναϊκού
Κάτι... χρωστούσε στον Παναθηναϊκό ο Ντίνο Ράτζα. Βλέπετε, από τη στιγμή που ξανάρθε στη χώρα μας και στον Ολυμπιακό, πολλές φορές είχε κάνει λόγο για τον τρόπο με τον οποίο είχε φύγει από τον Παναθηναϊκό, παρά το γεγονός ότι μαζί του είχε πάρει ένα πρωτάθλημα. Τα χρωστούμενα έγιναν ακόμη περισσότερα τις τελευταίες ημέρες μετά και τις δηλώσεις του συναδέλφου του στο «τριφύλλι», Ζέλικο Ρέμπρατσα, που άγγιζαν τα όρια του υπεροπτικού. Τελικά ο Ράτζα «μίλησε» για όλους και για όλα μέσα στον αγωνιστικό χώρου του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας. Ηταν ο μπροστάρης του Ολυμπιακού στη μεγάλη νίκη επί του «άσπονδου» φίλου του, Παναθηναϊκού, με 86-78. Ο Κροάτης διεθνής ήταν το μεγάλο όπλο των Πειραιωτών, κάτω από τα καλάθια, όπου κυριάρχησε... Χαρακτηριστικό είναι ότι παραπάνω και από τα μισά ριμπάουντ που πήρε ο Ολυμπιακός ανήκουν στο Ράτζα (16 σε σύνολο 25). Ετσι ούτε λόγος να γίνεται για την προσωπική μονομαχία του με τον Ζέλικο Ρέμπρατσα. Ο τελευταίος μπορεί να ήταν αυτός που ξεχώρισε για τους «πράσινους», όμως ατύχησε να είναι απελπιστικά μόνος και να πέσει πάνω... στον Ράτζα. Αλλωστε η αντίσταση των φιλοξενουμένων ήταν μόνο στο πρώτο δεκάλεπτο, όταν το σκορ ήταν 21-20. Η εκμετάλλευση των αργών επιστροφών του Παναθηναϊκού, καθώς και το πλεονέκτημα στις προσωπικές μονομαχίες ήταν δυο από τα στοιχεία που άρχισαν να γέρνουν την πλάστιγγα υπέρ του Ολυμπιακού. Εκτός του Ράτζα (24π) καλά τα πήγαν και οι Παπανικολάου (15π), Ρίβερς (14π), ενώ από τον Παναθηναϊκό ο Ρέμπρατσα (20π).

Σιγά μην άφηνε να του ξεφύγει ο τίτλος του πρωταθλητή Χειμώνα. Αλλωστε το φετινό Περιστέρι, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού θα σταματήσει. Ο Αρης των χιλίων προβλημάτων έστω και εάν προερχόταν από μια καλή εμφάνιση κόντρα στον Ολυμπιακό, δεν μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο για την ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη. Με κορυφαίο τον Φορντ οι γηπεδούχοι μετά τα πρώτα λεπτά επέβαλαν πλήρως το ρυθμό τους. Από την άλλη ο Ραϊτσεβιτς (18π) πάλευε μόνος του.

Ενα πολύ καλό και απόλυτα επιτυχημένο τεστ για τους αναπληρωματικούς και νεαρούς παίκτες της ΑΕΚ αποτέλεσε για το «Δικέφαλο» ο αγώνας με τη Δάφνη. Η διαφορά δυναμικότητας και η σοβαρότητα που επέδειξαν οι βασικοί παίκτες της ομάδας στο πρώτο δεκάλεπτο, έδωσαν το δικαίωμα στον Ντούσαν Ιβκοβιτς να κάνει πειράματα στο υπόλοιπο του αγώνα, αφού είχε ήδη κριθεί. Πρώτος σκόρερ για την ΑΕΚ ήταν ο Στεφάνοφ (12), όπως και ο Κουτλάι, ενώ από τους αναπληρωματικούς καλύτερος ήταν ο Μισιακός (10π). Από τη Δάφνη ξεχώρισε ο Τζόνσον (19π).

Σπουδαία νίκη πέτυχε ο Πανιώνιος στο Ηράκλειο, όπου επικράτησε της τοπικής ομάδας με 84-67. Οι «κυανέρυθροι» με καλύτερους τους Παπαλουκά (17) Διαμαντόπουλο (17) Ζντοβτς (13) επέδειξαν σοβαρότητα και δικαιολογημένα πήραν τη νίκη αλλά και το χειροκρότημα των Κρητικών φιλάθλων. Τέλος, εύκολες νίκες πέτυχαν ο ΠΑΟΚ εκτός έδρας επί του Μίλωνα με 101-86 και ο Ηρακλής στο Ιβανώφειο επί του Αμαρουσίου με 99-85.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Περιστέρι 24, Ολυμπιακός 23, ΑΕΚ 22, Παναθηναϊκός 21, ΠΑΟΚ 19, Ηρακλής 18, Μαρούσι 17, Ηράκλειο 15, Δάφνη 15, Μίλων 15, Αρης 15, Μακεδονικός 12.

ΒΟΛΕΪ
Το καλό ποδαρικό συνεχίζεται

Με άλλον αέρα... αντιμετωπίζει τις μέχρι στιγμής υποχρεώσεις της στο πρωτάθλημα τη νέα χρονιά η ΑΕΚ. Μετά την πρώτη νίκη για το 2001 κόντρα στον Αρη, η «Ενωση» βγήκε νικήτρια από άλλο ένα ντέρμπι, αυτή τη φορά με την Ορεστιάδα για την 15η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α1 ανδρών, την οποία συνέτριψε με 3-0 (25-18, 25-21, 25-19). Ο τεχνικός του «Δικεφάλου» Παναγιώτης Τσιακμάκης, αμέσως μετά τον αγώνα τόνισε: «Η ομάδα πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση. Οπως και να 'χει πάντως, δεν πρέπει να ενθουσιαζόμαστε από τα πολύ καλά αποτελέσματα».

Αθόρυβα ο Παναθηναϊκός, σκαρφάλωσε στη 2η θέση της βαθμολογίας, ύστερα από το νικηφόρο πέρασμά του από την Κυψέλη. Οι «πράσινοι» κατέβαλλαν τον Πανελλήνιο με 3-1 (30-32, 25-15, 25-14, 25-23) και πλέον βρίσκονται τρεις βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό.

Τα άλλα αποτελέσματα της 15ης αγωνιστικής είναι: Ολυμπιακός - Ηρακλής 3-0 (25-22, 25-21, 25-23), ΠΑΟΚ - Ιωνικός Νικαίας 3-0 (25-14, 25-18, 25-21), Αρης Νικαίας - Αρης Θεσ. 0-3 (21-25, 20-25, 21-25), Ολυμπιάδα Πατρών - ΕΑ Πατρών 3-1 (23-25, 28-26, 25-21, 25-16).

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Ολυμπιακός 29, Παναθηναϊκός 26, Ηρακλής 26, ΠΑΟΚ 25, Ορεστιάδα 23, ΑΕΚ 22, Πανελλήνιος 22, Αρης Θεσ. 20, Ιωνικός Νικ. 20, Ολυμπιάδα 20, Αρης Νικ. 19, ΕΑΠ 17.

  • Για την 14η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α1 γυναικών, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Βύρωνας/Αγ. Σώστης -Φιλαθλητικός 3-1, Ηρακλής - Αρης 3-2, Παναθηναϊκός - Λάρισα 3-1, Ηλιούπολη - Πανελλήνιος 1-3, Ολυμπιακός - ΖΑΟΝ 1-3, Αίας Ευ. - Βριλήσια 2-3.
ΞΕΝΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Μπέμπηδες» για φίλημα

Ακάθεκτη προς έναν ακόμη τίτλο στην Αγγλία... βαδίζει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που ήδη αποσπάστηκε 11 βαθμούς από τη δεύτερη της βαθμολογίας Σάντερλαντ, μετά και τη σπουδαία εκτός έδρας νίκη επί της Μπράντφορντ. Η αντίπαλος του Παναθηναϊκού στο Τσάμπιονς Λιγκ επικράτησε με 3-0 των αντιπάλων της, ενώ την ίδια ώρα η Αρσεναλ υποχρεωνόταν σε ισοπαλία 1-1 στο κλασικό ντέρμπι του Λονδίνου, με αντίπαλο την Τσέλσι. Ετσι η Σάντερλαντ, που επικράτησε εκτός έδρας της Γουέστ Χαμ με 2-0, πέρασε στη δεύτερη θέση. Σπουδαία εκτός έδρας νίκη πέτυχε και η Λίβερπουλ επί της Αστον Βίλα με 3-0, ενώ Εβερτον και Τότεναμ αναδείχτηκαν ισόπαλες 0-0. Οι πρώτοι στη βαθμολογία: Μάντσεστερ Γ. 53, Σάντερλαντ 42, Λίβερπουλ 40, Ιπσουιτς 37.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Πρωταθλήτρια χειμώνα αναδείχτηκε η Ρεάλ Μαδρίτης, που νίκησε άνετα με 4-0 την Οβιέδο στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» και εκμεταλλεύτηκε την ήττα της Βαλένθια (2-0) από τη Λα Κορούνια. Η ομάδα της Μαδρίτης έχει τρεις βαθμούς περισσότερους από τις «νυχτερίδες» και ένα παιχνίδι λιγότερο. Η αντίπαλος του Παναθηναϊκού Βαλένθια προσπάθησε για το καλύτερο, αλλά η Λα Κορούνια φάνηκε πιο τυχερή στα κρίσιμα σημεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα γκολ πέτυχαν οι Παντιάνι (89') και Μακάι (90'+). Η αντίπαλος της ΑΕΚ στο ΟΥΕΦΑ Μπαρτσελόνα πέρασε δύσκολες... ώρες το Σάββατο, κόντρα στη Βαγιαδολίθ, την οποία όμως νίκησε με 3-1.

ΙΤΑΛΙΑ: Το στραβοπάτημα της πρωτοπόρου του Καμπιονάτο Ρόμα και η μεγάλη νίκη της Φιορεντίνα επί της Μίλαν ήταν τα σημαντικότερα γεγονότα στη 14η αγωνιστική στην Ιταλία. Η Ρόμα παραχώρησε ισοπαλία 1-1 στην Μπάρι. Ετσι η Γιουβέντους που νίκησε έστω και δύσκολα την Μπολόνια με 1-0, την πλησίασε στους 6 βαθμούς. Στα αξιοσημείωτα η μεγάλη νίκη της Φιορεντίνα με 4-0 επί της Μίλαν, αλλά και η εκτός έδρας νίκη της Λάτσιο επί της Ουντινέζε με 4-3, μετά από συγκλονιστικό παιχνίδι. Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Ρόμα 33, Γιουβέντους 27, Φιορεντίνα 24, Λάτσιο 24 κλπ.

Για τα λεφτά τα κάνουν όλα

Πολύ πιο γρήγορη και απ' ό,τι κι εμείς περιμέναμε ήταν η επιβεβαίωση του σαββατιάτικου δημοσιεύματος του «Ρ», που ενημέρωνε για το πραγματικό «παιχνίδι» στο χώρο του ποδοσφαίρου και τις επιδιώξεις κυβέρνησης - επιχειρηματιών. Παρά τα... άσφαιρα πυρά εκατέρωθεν, οι αντιμαχόμενες (;) πλευρές συμβαδίζουν με κοινό στόχο την ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου και την απόλυτη μετατροπή του σε όχημα εξυπηρέτησης οικονομικοπολιτικών συμφερόντων. Το πάλαι ποτέ λαϊκότερο των αθλημάτων με γεωμετρική πρόοδο, βάσει των κυβερνητικών επιλογών ή αν θέλετε υποταγών στις απαιτήσεις των επιχειρηματιών, εντάσσεται στη νέα τάξη πραγμάτων και γίνεται αγαθό για τους κατέχοντες.

Υπό το μανδύα της εξυγίανσης και του ενδιαφέροντος για το άθλημα οι παράγοντες ζητούν μεγιστοποίηση των κερδών (ποσοστά, φοροαπαλλαγές, είσοδο στο Χρηματιστήριο, νέα ρύθμιση χρεών). Η κυβέρνηση από την πλευρά της λέει «ναι» στην ικανοποίηση των αιτημάτων, με προϋπόθεση όμως τη δική της νίκη εντυπώσεων (αποχώρηση των διοικήσεων ΕΠΑΕ, ΕΠΟ). Το εμπόδιο για τον επίσημο «γάμο» και την κοινή συμπόρευση ήταν κάποιες αμφιβολίες, καχυποψίες και αντιθέσεις που δημιουργούν έτερες αφετηρίες (επιχειρηματικές ή εξουσιαστικές αλληλοσυγκρούσεις κλπ).

Η αντίστροφη μέτρηση όμως για τη σύγκλιση έχει ξεκινήσει. Ανθρωπος «κλειδί» ο πρόεδρος του Ηρακλή, Ευαγ. Μυτιληναίος. Επιχειρηματίας, άνθρωπος που συναγελάζεται με τον υφυπουργό, Γ. Φλωρίδη, αλλά και τον Σ. Κόκκαλη. Αρα μπορεί να βοηθήσει να «σπάσει ο πάγος». Εμμέσως πλην σαφώς, το προανήγγειλε χτες. Τι είπε: «Ο υφυπουργός έχει πολύ καλές προθέσεις, πάρα πολύ υγιείς (σσ το θέμα είναι για ποιον), δεν έχουν κανένα προσωπικό χαρακτήρα...». Κανείς επιχειρηματίας λοιπόν δεν κινδυνεύει, άρα μπορεί να συνταχθεί μαζί του... Γιατί;

«Οι προωθούμενες ρυθμίσεις αλλά κυρίως το πνεύμα διαλλακτικότητας του υφυπουργού (σσ προς τους αίτιους του νοσηρού οικοδομήματος που λέγεται επαγγελματικό ποδόσφαιρο), αν επιδειχτεί και από τους υπόλοιπους παράγοντες του χώρου, τότε θα έχουμε σύντομα καλά αποτελέσματα»... Δηλαδή αντίθετα με τη διαπίστωση για τη σημερινή πραγματικότητα, «που το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα έχει επιχειρηματικά και κοινωνικά απαξιωθεί», άρα δε φέρνει τα ποθητά κέρδη.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Αρχίζουν τα δύσκολα

Ακάθεκτη συνεχίζει την πορεία της η Εθνική ομάδα των ανδρών στο χάντμπολ για την πρόκριση στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2002. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα επικράτησε για άλλη μία φορά του αντίστοιχου της Γεωργίας με 25-20 στο κλειστό γυμναστήριο των Ιωαννίνων, καθώς έδειξε από την αρχή ότι θέλει τη νίκη και πως έχει μάθει τους αντιπάλους της. Από την Εθνική ξεχώρισαν οι Πρόκιτς, που σημείωσε 6 τέρματα, Γραμματικός και Αλβανός. Οι επόμενοι και τελευταίοι αγώνες είναι απέναντι στην Τουρκία και οι παίκτες του Ουλφ Σέφερτ θέλουν έστω μια νίκη με μεγάλη όμως διαφορά τερμάτων.

Αντίθετα, την ήττα με 29-21 γνώρισε η Αναγέννηση Αρτας, εκτός έδρας, από τη Λάρβικ, η οποία ήταν η δεύτερη σε ισάριθμους αγώνες στο Τσάμπιονς Λιγκ γυναικών. Οι παίκτριες του Τίμπι Μίλεα μπήκαν δυνατά στο α' ημίχρονο, παραμένοντας κοντά στο σκορ (14-10), οι αντίπαλές της όμως στην επανάληψη μεγάλωσαν τη διαφορά χωρίς να μπορέσουν οι Αρτινές να τη μειώσουν.

ΠΟΛΟ
Πρώτοι και με διαφορά

Με ένα «σμπάρο δυο τρυγόνια» για τον Ολυμπιακό στην Α1 ανδρών. Οι «ερυθρόλευκοι» από τη μια αναδείχτηκαν πρωταθλητές Χειμώνα από την άλλη αύξησαν ακόμα περισσότερο τη διαφορά από τους διώκτες τους, εκμεταλλευόμενοι την ισοπαλία του Παναθηναϊκού. Το τέλος του Α` γύρου, λοιπόν, βρήκε την ομάδα του Πειραιά στην κορυφή της βαθμολογίας μετά την εύκολη εκτός έδρας νίκη επί της Χαλκίδας με 23-5. Η αναμέτρηση είχε ουσιαστικά κριθεί από το πρώτο εννιάλεπτο όταν οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με 9-1. Πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού ήταν ο Θωμάκος με 7 γκολ.

Το μη χείρον βέλτιστον για τον Παναθηναϊκό που όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα πάλι καλά που κατάφερε να φύγει με τον βαθμό της ισοπαλίας από την Πάτρα με 6-6. Οι Πατρινοί είχαν τον πρώτο λόγο στη μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού αλλά ο Κρεντέλ στο 1.07΄ πριν το τέλος κατάφερε να ισοφαρίσει το σκορ που ήταν και το τελικό αποτέλεσμα. Από κει και πέρα η Βουλιαγμένη όταν ένιωσε την... ανάσα της Χίου (7-6) και πάτησε... γκάζι, επικράτησε τελικά με 14-6. Εύκολη νίκη πήρε η Γλυφάδα επί της Χίου με 10-6. Στραβοπάτησε στη Θεσσαλονίκη ο Εθνικός που ηττήθηκε από τον Αρη με 16-14 ενώ και ο Αρης Νικαίας επικράτησε άνετα του ΠΑΟΚ σε ένα επεισοδιακό παιχνίδι 16-8.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Ολυμπιακός 21, Βουλιαγμένη 17, Παναθηναϊκός 17, Γλυφάδα 15, Εθνικός 14, Χανιά 12, Χίος 10, Πάτρα 7, ΠΑΟΚ 7, Αρης Θ. 6, Αρης Νικ. 4, Χαλκίδα 2.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ