ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
Καταδικάζουν τους δολοφόνους των λαών

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις μαζικών φορέων και συνδικαλιστικών οργανώσεων για τις καταστροφικές σε ό,τι αφορά το περιβάλλον και θανατηφόρες για την ανθρώπινη υγεία συνέπειες των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία από τη χρήση βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου.

- Πλατύ κάλεσμα αγώνα απευθύνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων, η οποία σε ομόφωνο ψήφισμα της Ολομέλειας της Διοίκησής της τονίζει: «Τα φρικιαστικά και αποτρόπαια αποτελέσματα των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κάνουν καθημερινά την εμφάνισή τους. Χιλιάδες νέοι, ο λαός της Γιουγκοσλαβίας, βρίσκονται αντιμέτωποι με τον αργό θάνατο. Η κυβέρνηση, προκειμένου να δικαιολογήσει το ραδιενεργό έγκλημα του ΝΑΤΟ και τη συμμετοχή της σε αυτό, επιστρατεύει εξοργιστικά ψέματα, που έχουν σα βασικό στόχο τη "νομιμοποίηση" της ιμπεριαλιστικής πολιτικής στην περιοχή των Βαλκανίων».

«Αν είχε μείνει το ελάχιστο ίχνος σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή - συνεχίζει - θα είχε ήδη δρομολογήσει την επιστροφή όλων των στρατιωτών που βρίσκονται έξω από τα σύνορα της χώρας, την επιστροφή όλων των Ελλήνων φοιτητών και τη μετεγγραφή τους στα ελληνικά πανεπιστήμια. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί σε αντίθεση με τα αφεντικά της, ότι θα χαλάσει τις σχέσεις της μαζί τους».

Σε άλλο σημείο του ψηφίσματος σημειώνεται πως σήμερα οι εργαζόμενοι, η νεολαία, το μαζικό λαϊκό κίνημα, όλες οι αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις, έχουν υποχρέωση να βγουν στους δρόμους. Να επιβάλλουν την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών από Βοσνία και Κοσσυφοπέδιο, την επιστροφή των Ελλήνων φοιτητών.

- Με σχετικό ψήφισμα το Δημοτικό Συμβούλιο του ΔήμουΚαισαριανής θεωρεί πολιτικά υπεύθυνους όλους όσοι ενίσχυσαν ή συμμετείχαν στο έγκλημα οι οποίοι, μαζί με την αμερικανική και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, θα πρέπει να καθίσουν στο «σκαμνί» του κατηγορουμένου και να απολογηθούν στην ανθρωπότητα.

- Προ των ευθυνών του, τοποθετεί τον νομάρχη Κεφαλλονιάς και Ιθάκης Δ. Γεωργάτο, ο νομαρχιακός σύμβουλος της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Δ. Μαντζουράτος, θέτοντας συγκεκριμένα ζητήματα, που θα πρέπει να πράξει το συμβούλιο. Επισημαίνει, λοιπόν, ότι πρέπει να αρθεί η στήριξη από μέρους της νομαρχιακής αρχής προς την κυβέρνηση όπως αυτή είχε αποτυπωθεί σε απόφαση που αφορούσε τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, να καταδικαστεί άμεσα το ΝΑΤΟικό έγκλημα και να ζητηθούν ευθύνες για τη χρήση βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου από το πολεμικό ναυτικό στο Ιόνιο πέλαγος.

- Την καταδίκη τους απέναντι στους ΝΑΤΟικούς δολοφόνους, επισημαίνουν με ανακοίνωσή τους και οι εργαζόμενοι στο δήμο Ζωγράφου. Οπως τονίζουν «πρέπει να αντισταθούμε. Το έχουμε υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μας και την πατρίδα μας».

- Επίσημη ενημέρωση από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο, ζητά με έγγραφό του ο νομάρχης ΠιερίαςΓ. Παπαστεργίου, σχετικά ρίψη βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου στη διάρκεια ασκήσεων στο πεδίο βολής του Λιτόχωρου.

- Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, σε ανακοίνωσή του, καταγγέλλει το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση για τα φρικιαστικά αποτελέσματα από τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία. Καταδικάζει την κυβέρνηση ως υπόλογη, γιατί συμφώνησε με τους βομβαρδισμούς.

«Οι λαοί των Βαλκανίων βρίσκονται μπροστά σε ένα έγκλημα διαρκείας που διαπράττεται από τη νέα τάξη πραγμάτων», τονίζει στην ανακοίνωσή του και συνεχίζει: «Ο θάνατος από λευχαιμία στρατιωτών και ο κίνδυνος που διατρέχουν οι φοιτητές επιβάλλει την άμεση αποχώρηση όλων των Ελλήνων στρατιωτικών που βρίσκονται στη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο και τη μετεγγραφή των Ελλήνων φοιτητών σε ελληνικά πανεπιστήμια».

- Η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής ομόφωνα καταγγέλλει τους δολοφόνους των λαών, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και όλες τις κυβερνήσεις που συμμετείχαν στον απάνθρωπο και βρώμικο πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας. «Ολοι τους γνώριζαν για τις καταστροφές που θα προκαλούσαν στο περιβάλλον και στους ανθρώπους», καταγγέλλει η Ενωση και συνεχίζει: «Οι ιμπεριαλιστές, προκειμένου να επιβάλουν τη νέα τάξη δε διστάζουν να σκοτώσουν τους ανθρώπους σαν τις μύγες, καταδικάζοντας για χρόνια το λαό της Γιουγκοσλαβίας και των γειτονικών χωρών σε υποψήφιους μελλοθάνατους».

Η Ενωση επισημαίνει και τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης για τη συμμετοχή της σ' αυτό το έγκλημα, για την προθυμία της να διεκπεραιώσει τα άνομα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και απαιτεί την άμεση απόσυρση των Ελλήνων στρατιωτών από τη Γιουγκοσλαβία, αλλά και των Ελλήνων φοιτητών, καθώς και να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια.

- Το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα καταγγέλλει το «έγκλημα που διέπραξαν οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές και οι υποτακτικοί τους σε βάρος των λαών της περιοχής και ολόκληρης της ανθρωπότητας», τονίζοντας πως «στην πραγματικότητα οι αδίστακτοι ΝΑΤΟικοί εγκληματίες διεξήγαγαν στα Βαλκάνια έναν πραγματικό πυρηνικό και χημικό πόλεμο».

Το Σωματείο επισημαίνει τις εγκληματικές ευθύνες όσων πήραν άμεσα μέρος στη ΝΑΤΟική επέμβαση, αλλά και όσων συνήργησαν, την κάλυψαν ή την ανέχτηκαν, μεταξύ των οποίων και της ελληνικής κυβέρνησης.

Το σωματείο απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους να εντείνουν τους αγώνες τους ενάντια στον αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό και τη βαρβαρότητα της νέας τάξης και απαιτεί να αποσυρθούν αμέσως οι Ελληνες στρατιώτες από το Κόσσοβο και τη Βοσνία, να φύγουν οι ιμπεριαλιστές από τα Βαλκάνια και να διαλυθεί το ΝΑΤΟ.

- Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων Αθήνας εκφράζει το συγκλονισμό του από τις αποκαλύψεις, αλλά και την αγανάκτησή του, η οποία «διογκώνεται από την είδηση ότι το ΝΑΤΟ και οι κυβερνήσεις γνώριζαν τι έκαναν και τις συνέπειες των πράξεών τους». Ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει την ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και ζητά την άμεση επαναφορά των Ελλήνων στρατιωτών, αλλά και τη ρύθμιση του ζητήματος που αφορά στους Ελληνες φοιτητές στη Γιουγκοσλαβία. Τέλος, απαιτεί να πάψει πλέον η προσπάθεια συγκάλυψης των εγκλημάτων και των ευθυνών και να καταδικαστεί η επέμβαση του ΝΑΤΟ.

- Το Σωματείο Συνταξιούχων και Επιδοματούχων ΙΚΑ Ζωγράφου εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για το δολοφονικό χτύπημα σε βάρος του γιουγκοσλαβικού λαού με πυρηνικά όπλα. Απαιτεί την άμεση επιστροφή όλων των Ελλήνων στρατιωτών και φοιτητών που βρίσκονται στη Γιουγκοσλαβία, καθώς και τη χορήγηση των σχετικών κονδυλίων από τους υπευθύνους του εγκλήματος για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Ζητά ακόμα καθαρισμό του Αιγαίου και την απαλλαγή του ελληνικού στρατού από τη χρήση βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου. Το Σωματείο απαιτεί ακόμα την άμεση παραπομπή σε δίκη των υπευθύνων για τους βομβαρδισμούς Αμερικανών, ΝΑΤΟικών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

- Τη βάρβαρη εγκληματική πράξη των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ στην οποία μετείχε και η ελληνική κυβέρνηση, καταγγέλλει το Σωματείο Συνταξιούχων ΤΕΑΜ - ΙΚΑ, τονίζοντας πως έσπειραν τον πυρηνικό όλεθρο σε ολόκληρη τη Βαλκανική και μόλυναν με ραδιενέργεια τους λαούς της. Το Σωματείο καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα όλους τους στρατιώτες που είναι έξω από τα ελληνικά σύνορα. Καλεί, όμως, και σε αγώνα για να φύγουν τα πυρηνικά από τη χώρα και να αποδεσμευτεί αυτή από τον εγκληματικό οργανισμό του ΝΑΤΟ.

- Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΤΣΑ Αθήνας καταγγέλλει την κυβέρνηση που έστειλε Ελληνες στρατιώτες «στο σφαγείο των Αμερικάνων δολοφόνων για να προωθηθούν τα συμφέροντά τους», σημειώνει πως η κυβέρνηση είναι ένοχη και κατηγορούμενη απέναντι στον ελληνικό λαό.

Συμπληρώνει πως «το δολοφονικό καθεστώς του ΝΑΤΟ, του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και της ΕΕ και η ευθύνη της κυβέρνησης επιβάλλουν την ανατροπή του καθεστώτος εξόντωσης των λαών». Τέλος, με τη σειρά του απαιτεί την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών.

- Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Γλυφάδας καταγγέλλει το έγκλημα σε βάρος των λαών των Βαλκανίων, αλλά και το δολοφονικό καθεστώς του ΝΑΤΟϊκού και αμερικανικού ιμπεριαλισμού και της ΕΕ, καθώς και την ελληνική κυβέρνηση. Ζητά την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών και φοιτητών, την καταστροφή των πυρηνικών όπλων και την απομάκρυνση από την Ελλάδα όλων των ΝΑΤΟικών και αμερικάνικων βάσεων.

- Το Παράρτημα Γλυφάδας της ΠΕΑΕΑ εκφράζει την οργή του για την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να υποβαθμίσει το μέγεθος του κινδύνου. «Οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης - αναφέρεται στην ανακοίνωσή του - που αγωνιστήκαμε ενάντια στο φασισμό και τον πόλεμο ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τον υπόλοιπο ελληνικό λαό, καταγγέλλοντας το διαρκές έγκλημα του ΝΑΤΟ ενάντια στους λαούς των Βαλκανίων και την υποκριτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που αφού έδωσε "γην και ύδωρ" στους Αμερικάνους και το ΝΑΤΟ για να πραγματοποιήσουν το έγκλημά τους τώρα παριστάνει την "αθώα περιστερά"». Τέλος, απαιτεί την άμεση απόσυρση των Ελλήνων στρατιωτών από τη Γιουγκοσλαβία και να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια.

- Η Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση Αιγάλεω καταδικάζει δριμύτατα το διαρκές έγκλημα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εναντίον του λαού της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και την ελληνική κυβέρνηση για την εξαρχής στήριξη που παρείχε στη ΝΑΤΟική επιδρομή στη Γιουγκοσλαβία.

Στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζει προειδοποιώντας, «η Γιουγκοσλαβία δεν είναι το τέλος της δολοφονικής τους διαδρομής. Είναι μόνο η αρχή. Ομως δεν είναι ακόμα πολύ αργά. Εχουμε τη δύναμη και τη θέληση να μην πέσουμε στην καλοστημένη παγίδα τους. Τους έχουμε πάρει χαμπάρι και γι' αυτό πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε. Το δικό τους μέτωπο τρέφεται με το αίμα των λαών. Για το δικό μας Μέτωπο τροφή είναι η αλληλεγγύη, η συμπαράσταση, η ενότητα, η συλλογικότητα, η οργάνωση και η δράση μας».

Και καταλήγει, απαιτώντας να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες φαντάροι και φοιτητές, να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια και να απομακρυνθούν άμεσα τα πυρηνικά από την Ελλάδα.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Φουντώνει η λαϊκή αγανάκτηση

Φουντώνει η λαϊκή αγανάκτηση και οργή για τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνώντων και της αμερικανοΝΑΤΟικής πολεμικής μηχανής που σπέρνει το θάνατο σε όλα τα Βαλκάνια. Σε σχετικά ψηφίσματά τους ο Σύλλογος Φοιτητών Μαθηματικού του Πανεπιστημίου Κρήτης, η ΕΛΜΕ Κοζάνης, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Σμύρνης και η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Περιστερίου καταδικάζουν την παρέμβαση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, απαιτώντας συγχρόνως να μην ξαναβρεθεί από δω και πέρα Ελληνας στρατιώτης έξω από τα σύνορα της Ελλάδας.

Ο Σύλλογος Φοιτητών Μαθηματικού σε σχετικό ψήφισμά του τονίζει ότι κάθε ώρα που περνάει γίνονται γνωστά στοιχεία για τον πόλεμο που δεν έληξε μετά τις 78 μέρες των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, αφού «οι "ανθρωπιστικές" ραδιενεργείς βόμβες των ΝΑΤΟικών δολοφόνων, συνεχίζουν να σκορπίζουν τον καρκίνο, να μολύνουν και το γιουγκοσλαβικό λαό και τους στρατιώτες και αξιωματικούς που βρίσκονται στο Κόσσοβο και τους φοιτητές που σπουδάζουν στη γειτονική μας χώρα». Επισημαίνει δε ότι επιλέγει να αγωνιστεί για τη φιλία και τη συνεργασία των λαών και επίσης δηλώνει ότι ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης του Ν. Ηρακλείου και συμμετέχουν στη σημερινή κινητοποίηση στις 7 το απόγευμα.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Ν. Σμύρνης απευθύνει κάλεσμα τη ΔΟΕ, την ΟΛΜΕ, την ΑΔΕΔΥ, τη ΓΣΕΕ και τα κόμματα να πάρουν πρωτοβουλία για να διοργανωθεί άμεσα ένα πανεργατικό συλλαλητήριο. Σε ψήφισμά του επισημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι συνυπεύθυνη με τους Δυτικούς συμμάχους της για το έγκλημα που συντελείται στα Βαλκάνια και ότι «έστειλαν στρατό στην "ειρηνευτική δύναμη". Διευκόλυναν το ΝΑΤΟ να περάσει χρησιμοποιώντας το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Τώρα, υποκριτικά, προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο».

Την αλληλεγγύη της στον πολύπαθο λαό της Γιουγκοσλαβίας εκφράζει με ψήφισμά της η ΕΛΜΕ Κοζάνης και καλεί τους εκπαιδευτικούς, τη νεολαία και την τοπική κοινωνία να αντισταθούν και να αντιδράσουν στη διαμόρφωση της νέας τάξης πραγμάτων.

Το ΔΣ της Ενωσης Γονέων Περιστερίου σε ψήφισμά του επισημαίνει ότι αρνείται «τη μετατροπή των στρατιωτών μας, των φοιτητών μας σε πειραματόζωα μέχρι κατά τους "αρμόδιους" να αποδειχθεί ή όχι η σχέση της ασθένειας με τους βομβαρδισμούς». Καλεί δε την κυβέρνηση να φέρει πίσω τώρα και για πάντα τους στρατιώτες μας από την περιοχή, το ίδιο να κάνει και για τους Ελληνες φοιτητές, τερματίζοντας την αγωνία των ίδιων και των οικογενειών τους.

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ομόφωνη καταδίκη των βομβαρδισμών

Ομόφωνο ψήφισμα καταδίκης των βομβαρδισμών του Κοσσόβου από τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα ενέκρινε χτες το βράδυ η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, κατόπιν πρότασης των συμβούλων της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας, Ν. Στεφανίδη και Γ. Βασίλαρου. Στο ψήφισμα ζητείται από την ελληνική κυβέρνηση να επιστρέψουν όλοι οι Ελληνες φαντάροι από τη Βοσνία και το Κόσσοβο και να ρυθμιστεί το θέμα των φοιτητών που βρίσκονται εκεί. Να παρθούν μέτρα αποκατάστασης του περιβάλλοντος στη Γιουγκοσλαβία και το κόστος να καλυφθεί από κονδύλια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Τέλος, το Νομαρχιακό Συμβούλιο χαιρετίζει τις φιλειρηνικές κινητοποιήσεις των πολιτών που εκδηλώνονται τα τελευταία χρόνια.

«Οι εγκληματικές ευθύνες του ΝΑΤΟ και των κυβερνήσεων που συμφώνησαν για την πραγματοποίηση των βομβαρδισμών αποκαλύπτει και στους πιο δύσπιστους ότι η γενοκτονία των λαών της Βαλκανικής ήταν σχεδιασμένη από αυτούς που μιλούσαν για τη γενοκτονία των Αλβανών - Κοσσοβάρων», τονίζεται στο ψήφισμα.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
Συζήτηση για τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία

Συζήτηση για τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία διοργανώνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) μεθαύριο την Πέμπτη, στις 7.00 το απόγευμα, στα γραφεία του συλλόγου.

Το θέμα της συζήτησης είναι «ο πόλεμος της Γιουγκοσλαβίας και οι συνέπειες στη Βαλκανική», ενώ θα μετέχουν στην εκδήλωση οι εξής ομιλητές: Αθ. Γεράνιος, αναπληρωτής καθηγητής στον τομέα της Πυρηνικής, Μ. Αρβανίτη - Σωτηροπούλου, γιατρός, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά των Πυρηνικών, Ι. Βερυβάκης, στρατηγός εν αποστρατεία, επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Χρ. Μυλωνόπουλος, καθηγητής Ποινικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών και Αγ. Γιόκαρης, καθηγητής του Νομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τη συζήτηση θα προλογίσει ο πρόεδρος του ΔΣΑ Α. Ρουπακιώτης και θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γ. Βότσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ