ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η καμπάνια για την Υγεία

Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα της δράσης που ανέπτυξαν Σύλλογοι και Ομάδες γυναικών παρουσιάζει σήμερα ο «Ριζοσπάστης»

Από την ημερίδα που έγινε στις 10 Δεκέμβρη στο αμφιθέατρο του Αρεταίειου Νοσοκομείου
Από την ημερίδα που έγινε στις 10 Δεκέμβρη στο αμφιθέατρο του Αρεταίειου Νοσοκομείου
Στην οργάνωση καμπάνιας, με θέμα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τη σημασία της για τις εργαζόμενες και άνεργες γυναίκες, προχώρησαν το προηγούμενο διάστημα οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας σε όλη τη χώρα. Η προσπάθεια αυτή κορυφώθηκε με την ημερίδα που οργάνωσε με επιτυχία η ΟΓΕ στις 10 Δεκέμβρη. Η κεντρική εισήγηση της ημερίδας δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του Δελτίου της ΟΓΕ που κυκλοφόρησε τις προηγούμενες μέρες.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες είχαν τη δική τους συμβολή. Ανέπτυξαν σημαντική δράση, κατέγραψαν την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, οργάνωσαν αγωνιστικές παρεμβάσεις γύρω από σχετικά αιτήματα και διεκδικήσεις, σχεδίασαν συσκέψεις και εκδηλώσεις με άξονα την πρόταση της ΟΓΕ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Πλευρές της δράσης αυτής παρουσιάζει σήμερα ο «Ριζοσπάστης», μέσα από ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Στην Πάτρα

Με καθημερινό πρόγραμμα δράσης έδωσε τη μάχη για την επιτυχία της καμπάνιας ο Σύλλογος της ΟΓΕ στην Πάτρα. Ανάμεσα σε άλλα, έκανε εξορμήσεις σε ημερήσια και εσπερινά ΕΠΑΛ καθώς και σε σχολές μαθητείας, με επίκεντρο τις ειδικότητες των νοσηλευτριών, των βρεφονηπιοκόμων και των κομμωτριών. Μοίρασε την ανακοίνωση της ΟΓΕ έξω τον ΟΑΕΔ και συζήτησε με άνεργες και άνεργους, που στερούνται την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για την ανάγκη να διεκδικήσουν σχετικά αιτήματα.

Από την εκδήλωση των Συλλόγων Καρδίτσας και Καλλίθηρου
Από την εκδήλωση των Συλλόγων Καρδίτσας και Καλλίθηρου
Αντίστοιχα, έγιναν περιοδείες στα νοσοκομεία, εξορμήσεις στα ΚΑΠΗ, τις υπηρεσίες του Δήμου, σε χώρους δουλειάς όπως σούπερ μάρκετ και μαγαζιά εστίασης στο κέντρο της πόλης. Ο Σύλλογος οργάνωσε πλατιά σύσκεψη (14/12), με αφορμή την οποία απηύθυνε ιδιαίτερο κάλεσμα συμμετοχής σε εργατικά σωματεία, μαζικούς φορείς, συλλόγους χρονίως πασχόντων αλλά και στους αθλητικούς συλλόγους.

Το μαζικό άνοιγμα στο πλαίσιο της καμπάνιας συνδυάστηκε και με τις μάχες του προηγούμενου διαστήματος. Για παράδειγμα, έγινε αφορμή για κάλεσμα συμμετοχής στην πανεργατική απεργία στις 27 Νοέμβρη. Αντίστοιχα, στη δραστηριότητα με αιχμή την Υγεία εντάχθηκε και η συζήτηση γύρω από τη νέα αντιασφαλιστική επέλαση, αφού το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης συνδέεται με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ενώ έχουν ήδη ακουστεί προτάσεις, όπως αυτή του διοικητή του ΙΚΑ, για σύνδεση των παροχών Υγείας με τον αριθμό των ενσήμων, προτάσεις που ανοίγουν το δρόμο για ακόμα πιο δραστικές περικοπές.

Η πείρα του συλλόγου από τη συζήτηση με τις εργαζόμενες και τις άνεργες είναι πως όλο και πιο σπάνια κάνουν ακόμα και τις βασικές προληπτικές εξετάσεις. Τα εξαντλητικά ωράρια με τα οποία δουλεύουν, η έλλειψη χρόνου, οι ευθύνες που τις βαραίνουν, το κόστος που αδυνατούν να πληρώσουν, ο μεγάλος αριθμός των ανασφάλιστων, είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην παραμέληση της πρόληψης.

Το εξώφυλλο του πρόσφατου Δελτίου της ΟΓΕ, που στις σελίδες του φιλοξενεί δραστηριότητες και άρθρα σχετικά με την καμπάνια
Το εξώφυλλο του πρόσφατου Δελτίου της ΟΓΕ, που στις σελίδες του φιλοξενεί δραστηριότητες και άρθρα σχετικά με την καμπάνια
«Είμαι η μόνη που δουλεύει στο σπίτι, το μόνο που με νοιάζει είναι να φάνε τα παιδιά μου και να πληρώσω μέρος από το λογαριασμό για το ρεύμα»: Αυτό είπε χαρακτηριστικά μια εργαζόμενη σε σούπερ μάρκετ στη συζήτηση με τις γυναίκες του Συλλόγου, συνοψίζοντας σε λίγες λέξεις την αντιλαϊκή πολιτική που έχει μετατρέψει την πρόληψη -και όχι μόνο- σε «πολυτέλεια» για τις γυναίκες.

Στην Καρδίτσα

Στις γυναίκες της υπαίθρου επικέντρωσαν τη δράση τους οι Σύλλογοι της ΟΓΕ σε Καρδίτσα και Καλλίθηρο (Σέκλιζα). Η επιλογή αυτή έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνουν οι δυνάμεις της ΟΓΕ στη Θεσσαλία να αποτυπώσουν την κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότισσες και συνολικά οι γυναίκες της υπαίθρου.

Μάλιστα, οι δύο Σύλλογοι οργάνωσαν κοινή εκδήλωση με αντίστοιχο θέμα, στην οποία έγιναν παρεμβάσεις από γιατρούς και φαρμακοποιούς αλλά και από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η εικόνα που οι δυνάμεις της ΟΓΕ συγκέντρωσαν μέσα από όλη την προηγούμενη δράση τους για τα προβλήματα που συναντούν οι γυναίκες της λαϊκής οικογένειας στην περιοχή.

Οι αγρότισσες είναι σε μεγάλο ποσοστό ανασφάλιστες, αφού δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στο κόστος των ασφαλιστικών τους εισφορών, έχουν χρέη και οφειλές στον ΟΓΑ. Από τους 200.000 ανασφάλιστους αγρότες, το μεγαλύτερο μέρος φαίνεται, χωρίς να υπάρχουν ακριβή στοιχεία, ότι είναι γυναίκες. Παράλληλα, αυξάνονται τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, με αποτέλεσμα οι αγρότισσες να συνταξιοδοτούνται στα 67 τους χρόνια, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη φθορά της υγείας τους.

Παράλληλα, στο νομό Καρδίτσας, υπάρχουν δεκάδες πεδινά, ημιορεινά και ορεινά χωριά, οι κάτοικοι των οποίων πρέπει να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν στο Νοσοκομείο, αφού Κέντρα Υγείας και Αγροτικά Ιατρεία έχουν τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, σε τεχνολογικό εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό.

Τα κενά και οι ελλείψεις έχουν βαρύ αντίκτυπο στις γυναίκες: Στο πολυιατρείο του ΠΕΔΥ υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στο γυναικολογικό ιατρείο, καθώς δεν υπάρχουν μηχανήματα. Δεν υπάρχουν προγράμματα ούτε και έλεγχος, που να εξασφαλίζουν τον εμβολιασμό όλων των κοριτσιών δωρεάν για τον καρκίνο της μήτρας καθώς και για τις προληπτικές εξετάσεις για γυναικολογικούς καρκίνους (ΠΑΠ, μαστογραφίες), οστεοπόρωση κ.λπ. Κυριαρχούν στην Καρδίτσα, όπως σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, τα ιδιωτικά μαιευτήρια και οι ιδιωτικές γυναικολογικές κλινικές έναντι των δημόσιων.

Οι ελλείψεις σε ειδικευμένους γιατρούς στα Κέντρα Υγείας της περιοχής ξεπερνούν το 50%: Στο Κέντρο Υγείας Μουζακίου, που καλύπτει 50 χωριά, ανάμεσά τους κι αυτά της ορεινής Αργιθέας, προβλέπονται 16 ειδικευμένοι ιατροί, αλλά υπηρετούν 11. Στο Κέντρο Υγείας Σοφάδων, που καλύπτει 30 χωριά, προβλέπονται 24 ειδικευμένοι ιατροί, αλλά υπηρετούν 10. Στο Κέντρο Υγείας Παλαμά, που έχει στη ευθύνη του 25 χωριά, προβλέπονται 18 ειδικευμένοι ιατροί, αλλά υπηρετούν 6.

Ακόμα χειρότερη είναι και η κατάσταση με τους αγροτικούς γιατρούς: Στην περιοχή Μουζακίου υπάρχουν 24 αγροτικά ιατρεία, για τα οποία προβλέπονται 28 γιατροί, όμως μόνο 13 υπηρετούν με αποτέλεσμα 12 ιατρεία να είναι κενά. Στην περιοχή Σοφάδων υπάρχουν 15 αγροτικά ιατρεία για τα οποία προβλέπονται 22 γιατροί, όμως μόνο 16 υπηρετούν. Στην περιοχή Παλαμά υπάρχουν 10 αγροτικά ιατρεία για τα 25 χωριά, προβλέπονται 14 γιατροί και υπηρετούν 13.

Ασχημη είναι η κατάσταση και στο Νοσοκομείο της πόλης: Εφημερεύει 365 μέρες το χρόνο, χωρίς νευρολόγο, γαστρεντερολόγο, ψυχίατρο, δερματολόγο και το τελευταίο τρίμηνο χωρίς παιδίατρο για 15 μέρες. Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού από τις 10 Δεκέμβρη λειτουργεί χωρίς νεφρολόγο.

Στην Πετρούπολη

Στις γειτονιές, στους χώρους άθλησης αλλά και τα μικρομάγαζα των αυτοαπασχολούμενων προσανατόλισε το μαζικό του άνοιγμα ο Σύλλογος της Πετρούπολης. Η ανεργία, η ανασφάλιστη δουλειά, το κόστος των φαρμάκων, της επίσκεψης στον γιατρό, των εξετάσεων, αποδείχθηκαν «κοινός τόπος» στις περισσότερες συζητήσεις.

Δίπλα στη δύσκολη αυτή κατάσταση οι εργαζόμενες και οι άνεργες της πόλης είχαν το προηγούμενο διάστημα μια μικρή αλλά σημαντική νίκη. Μετά από την επίμονη προσπάθεια της δημοτικής αρχής, λειτούργησαν στα τέλη του Νοέμβρη τα ιατρεία του ΠΕΔΥ.

Ο Σύλλογος της ΟΓΕ στήριξε με τις δυνάμεις του την προσπάθεια και τη διεκδίκηση αυτή. Κάλεσε και εξακολουθεί να καλεί τις γυναίκες να μη δείξουν κανέναν εφησυχασμό αλλά να συνεχίσουν και να εντείνουν την πάλη τους. Να διεκδικήσουν την πλήρη στελέχωσή τους με όλες τις ειδικότητες και τα εργαστήρια. Να παλέψουν με στόχο τη δημιουργία αυτόνομου Κέντρου Υγείας στην Πετρούπολη και συνολικά για ένα καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Η συζήτηση με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα και στον τομέα της πρόληψης και της υγείας, τροφοδοτεί το ενδιαφέρον για συζήτηση και δράση. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα από την εκδήλωση του Συλλόγου (1/12): Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στις δεκάδες γυναίκες που την παρακολούθησαν η παρέμβαση μετανάστριας, που ζει για χρόνια στη χώρα μας, η οποία μετέφερε την προσωπική της πείρα από τις παροχές Υγείας που απολάμβαναν οι γυναίκες και συνολικά οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους στις σοσιαλιστικές χώρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ