ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ξηλώνουν λίγο - λίγο την κυριακάτικη αργία

Ανοιχτά με τροπολογία τα καταστήματα και στις 28 Δεκέμβρη

Από παλιότερη κινητοποίηση για την αργία της Κυριακής
Από παλιότερη κινητοποίηση για την αργία της Κυριακής
Και «με το νόμο» θα ανοίξουν τα μαγαζιά την Κυριακή 28 Δεκέμβρη, αφού με τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη βδομάδα, η κυβέρνηση πρόσθεσε κατ' απαίτηση των επιχειρηματιών του κλάδου, ακόμα μια Κυριακή - την τελευταία του έτους - στις επτά Κυριακές του ν. 4177/2013, για τις οποίες ήδη έχει νομοθετήσει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων.

Χαρίζοντας την τελευταία Κυριακή του έτους στα πολυκαταστήματα και τις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις, η κυβέρνηση συνεχίζει την επίθεση στην κυριακάτικη αργία. Στο μεταξύ, αναμένεται η έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έχει προσωρινά αναστείλει την υπουργική απόφαση για άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου σε εννιά τουριστικές περιοχές της χώρας. Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, γίνεται ακόμα σαφέστερο πως όποια κι αν είναι η απόφαση του ΣτΕ, κυβέρνηση και εργοδότες είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των εμποροϋπαλλήλων.

Στο μεταξύ, άνοιγμα των καταστημάτων πέντε επιπλέον Κυριακές το χρόνο, αποφάσισε η αντιπεριφέρεια Ξάνθης, με την ανοχή της πλειοψηφίας σε ΟΕΒΕ και του Εμπορικό Σύλλογο. Με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Ξάνθης της ΠΑΣΕΒΕ καταγγέλλει τη στάση τους, που δίνει άλλοθι στην αντιπεριφέρεια.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, «η κατάργηση της Κυριακής αργίας θα οδηγήσει σε νέα αύξηση των λειτουργικών εξόδων των μικρών επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων που είναι ήδη πνιγμένοι στα χρέη, θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων στο εμπόριο και θα επιταχύνει τη μεταφορά του τζίρου από τα μικρομάγαζα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του εμπορίου επιταχύνοντας τον αφανισμό τους».

Κινητοποίηση αγροτών της Καρδίτσας

Από την κινητοποίηση των αγροτών
Από την κινητοποίηση των αγροτών
Κινητοποίηση για τη φορολογική επιδρομή της συγκυβέρνησης σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών, με συμβολικό αποκλεισμό της Εφορίας, οργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ). Αντιπροσωπεία επισκέφτηκε τη διευθύντρια του καταστήματος, στην οποία επέδωσε το πλαίσιο των αιτημάτων της κινητοποίησης.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ, αναφερόμενος στην απαίτηση των μικρομεσαίων αγροτών για κατάργηση της φορολογίας τους από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος, καθώς και των αγροτικών ενισχύσεων με συντελεστή 13%, ζήτησε απ' όλα τα κόμματα να πάρουν θέση.

Οι αγρότες της Καρδίτσας είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. Οπως είπε ο Κ. Τζέλλας, γραμματέας της Ομοσπονδίας και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά, «με τη νέα ΚΑΠ τα προβλήματα θα γίνουν μεγαλύτερα και περισσότερα κι εμείς δίνουμε και θα δώσουμε την απάντησή μας στο δρόμο».

Τη συμπαράσταση στα δίκαια αιτήματα των αγροτών εξέφρασαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΔΟΥ Ν. Καρδίτσας, Γ. Μπατράς, εκπρόσωποι των τοπικών Γραμματειών του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΕΒΕ, όπως και του Συλλόγου Γυναικών.

Συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης από συνδικάτα και Λαϊκές Επιτροπές. Ενδεικτικά, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Το Σάββατο, 27 Δεκέμβρη

  • Το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας διοργανώνει, στις 11 π.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, γιορτή για τα παιδιά των οικοδόμων μέχρι 12 ετών, ενώ θα βραβευτούν και τα παιδιά των οικοδόμων που πέρασαν, φέτος, σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Επίσης, θα δίνεται δωρεάν κρέας για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σε άνεργους οικοδόμους.

Την Κυριακή, 28 Δεκέμβρη

  • Η Λαϊκή Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας οργανώνει γιορτή για τα παιδιά, στις 11 π.μ., στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης (Πατησίων 252). Η γιορτή περιλαμβάνει προβολή παιδικής ταινίας και κατασκευές.
  • Η Λαϊκή Επιτροπή Κορυδαλλού και η Επιτροπή Ανέργων Κορυδαλλού διοργανώνουν χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στις 11 π.μ., στα γραφεία της (Κρέσνας 10). Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα μοιραστούν τρόφιμα στους ανέργους.
  • Ο γυναίκειος σύλλογος «Εστία γυναικών Περάματος» με την Επιτροπή Ανέργων Περάματος καλούν σε χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στις 10.30 π.μ., στο Δημαρχείο Περάματος.
  • Το Εργατικό Κέντρο Αρτας καλεί γονείς και παιδιά στην εκδήλωση, στις 10 π.μ., που θα περιλαμβάνει εργαστήρι χειροτεχνίας, προβολή ταινίας και μοίρασμα δώρων σε όλα τα παιδιά.
  • Η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ διοργανώνει γιορτή για τα παιδιά στις 11 π.μ. στην αίθουσα Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ.
Απεργία στον «Αγγελιοφόρο»

Για τη μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων, συνελήφθη ο Β. Μπακατσέλος, μετά από μήνυση των εργαζομένων στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Οι διοικητικοί, τεχνικοί και δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος» αποφάσισαν απεργίες, διεκδικώντας να πληρωθούν το δώρο και τα δεδουλευμένα 5 μηνών.

ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Πετσοκομμένα τα «τσεκ» των ενισχύσεων

Δύσκολες γιορτές και για τους αγρότες του Εβρου

Συνεχίζονται η επιδρομή και η αρπαγή του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, καθώς για μία ακόμα φορά παρουσιάζονται προβλήματα στην καταβολή των τσεκ των ενισχύσεων που δικαιούνται. Από χτες που δίνεται το τσεκ, αρκετοί μικρομεσαίοι αγρότες το παίρνουν κουτσουρεμένο, είτε από παράνομες παρακρατήσεις που γίνονται είτε επειδή για χωράφια για τα οποία δικαιούνταν επιδότηση παραγωγής δεν την παίρνουν επειδή έχουν χαρακτηριστεί βοσκοτόπια.

Σε δήλωσή του εκ μέρους της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, ο Ρίζος Μαρούδας σημείωσε στον «Ριζοσπάστη»: «Καλούμε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να κάνουν μαζικά ενστάσεις μέσα από τις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους, ώστε να τους δοθεί το σύνολο της νέας ενίσχυσης που δικαιούνται. Να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα γιατί δεν πρόκειται να τους χαρίσουμε αυτά τα χρήματα που είναι χρήματα αγροτών και κτηνοτρόφων, τα χρειάζονται για την επιβίωση των οικογενειών τους».

Στο μεταξύ, «μαύρα» Χριστούγεννα θα κάνουν φέτος χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι του Εβρου, καθώς άλλοι παραμένουν απλήρωτοι, ενώ έχουν παραδώσει την παραγωγή τους σε εμπόρους και βιομηχανίες (π.χ. τευτλοπαραγωγοί) και άλλοι δεν συγκόμισαν τις παραγωγές τους, λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων (βαμβάκια, καλαμπόκια) και των πρόσφατων πλημμυρών.

Ακόμα οι αγρότες δεν έχουν εισπράξει την επιστροφή του ΦΠΑ για το 2013, την επιστροφή του ειδικού φόρου στα καύσιμα, αλλά και τις εξισωτικές αποζημιώσεις, εξαιτίας του σχεδίου που αποχαρακτηρίζει 11 εκατομμύρια στρέμματα βοσκοτόπων. Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι τευτλοπαραγωγοί, οι οποίοι έχουν παραδώσει εδώ και τρεις μήνες την παραγωγή τους στο μοναδικό εργοστάσιο της ΕΒΖ που έχει απομείνει να λειτουργεί, στο Πλατύ Ημαθίας, και είναι ακόμα απλήρωτοι.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» ζητάει άμεσα να εξοφληθούν οι απλήρωτες παραγωγές, να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις και να εξοφλήσει η κυβέρνηση τα χρωστούμενα προς τους αγρότες (επιστροφή ΦΠΑ, επιστροφή φόρου στα καύσιμα κ.λπ.). Καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού να συσπειρωθούν στους Αγροτικούς Συλλόγους και την Ομοσπονδία, να συμμετάσχουν μαζικά στους αγώνες που έρχονται για τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ