ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Βάρος στις «στρατηγικές συμμαχίες»

Ικανοποιητικό μερίδιο στις ενεργειακές αγορές αναζητά η κυπριακή αστική τάξη

Η εξέλιξη με το «μπλόκο» στις εταιρείες «Noble» και «Delek» στην εκμετάλλευση των ισραηλινών κοιτασμάτων «Λεβιάθαν» και «Ταμάρ» αντανακλά την ένταση των αντιθέσεων για τον έλεγχο των πηγών Ενέργειας, των διαύλων μεταφοράς και των αγορών
Η εξέλιξη με το «μπλόκο» στις εταιρείες «Noble» και «Delek» στην εκμετάλλευση των ισραηλινών κοιτασμάτων «Λεβιάθαν» και «Ταμάρ» αντανακλά την ένταση των αντιθέσεων για τον έλεγχο των πηγών Ενέργειας, των διαύλων μεταφοράς και των αγορών
«Η κυβέρνηση θα δώσει βάρος στις στρατηγικές συμμαχίες στην περιοχή, εστιάζοντας πέραν από την Αίγυπτο και το Ισραήλ και σε άλλες χώρες. Αυτό καθίσταται αναγκαίο και επιβαλλόμενο με αφορμή και την πρόσφατη εμπειρία μας από τις διεθνείς αντιδράσεις λόγω των παράνομων τουρκικών ενεργειών εντός της ΑΟΖ». Αυτά σημείωσε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Ηδη, τα κυπριακά ΜΜΕ αναπαράγουν μια σειρά από ειδήσεις και «σενάρια» (ενόψει και της επικείμενης αποχώρησης του «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή ΑΟΖ σήμερα, αν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή) σχετικά με σχέδια για μπίζνες που προχωρούν τα μονοπώλια. Μεταξύ άλλων, φαίνεται ότι επιταχύνονται οι επαφές για πώληση κυπριακού αερίου στην Αίγυπτο (από το ενεργειακό «οικόπεδο» 12).

«Ελπίδες» αναβάθμισης από την «εμπλοκή» στην πώληση ισραηλινού αερίου

Επίσης, τα επιτελεία της κυπριακής αστικής τάξης μελετούν τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, όπως τα εμπόδια που φαίνεται ότι συναντούν οι εταιρείες «Noble» και «Delek» στην εκμετάλλευση των ισραηλινών κοιτασμάτων «Λεβιάθαν» και «Ταμάρ». Η ισραηλινή «Αντιμονοπωλιακή Αρχή» φέρεται να έθεσε «βέτο» στις εξορύξεις των δύο εταιρειών από τα συγκεκριμένα κοιτάσματα, ζητώντας να πουληθούν μερίδια των δικαιωμάτων τους στο «Λεβιάθαν», που υπολογίζεται ότι συνολικά έχει 22 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Η συγκεκριμένη εξέλιξη - που όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε την έντονη αντίδραση των δύο εταιρειών - βεβαιώνει ότι μαίνονται έντονες κόντρες για τον έλεγχο ενεργειακών αγορών και δρόμων, αφού ήδη είχαν ετοιμαστεί συμφωνίες για πώληση αερίου τουλάχιστον σε Αίγυπτο και Ιορδανία.

Ο «πάγος» που ίσως μπει στην πώληση του ισραηλινού αερίου τροφοδότησε «ελπίδες» για προβάδισμα που ενδεχομένως αποκτήσει το αέριο από το κοίτασμα «Αφροδίτη», τόσο προς την αιγυπτιακή, όσο και προς άλλες αγορές. Βέβαια, για τους λαούς είναι σίγουρο ότι όλα αυτά τα εναλλακτικά «σενάρια» και αλισβερίσια όχι μόνο δεν θα φέρουν τίποτα καλό, αλλά «κουβαλούν» νέες απειλές. Η αποφασιστικότητα με την οποία μονοπωλιακά συμφέροντα και ιμπεριαλιστικά κέντρα προωθούν τα συμφέροντά τους σημαίνει νέα άγρια αντιλαϊκά σχέδια, νέους σφοδρούς ανταγωνισμούς, από τους οποίους μόνιμοι χαμένοι είναι οι λαοί.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες θα ενταθούν και οι προσπάθειες παραπλάνησης του λαού, ώστε να στρατευτεί στο πλευρό της μιας ή της άλλης ιμπεριαλιστικής συμμαχίας. Αρκετοί είναι όσοι καλούν τον κυπριακό λαό να επενδύσει στην «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» και προσδοκούν πολλά από το επικείμενο ταξίδι Αναστασιάδη στη Μόσχα (που πολλοί λένε ότι τελικά θα πραγματοποιηθεί το Φλεβάρη). Ωστόσο, η πρόταση Πούτιν για σύσφιξη της ενεργειακής συνεργασίας με την Τουρκία απέδειξε ότι η Ρωσία κινείται με προτεραιότητα τα συμφέροντα των «δικών της» μονοπωλίων, όπως και ότι οι λαοί δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τις συνεργασίες ή τις αντιθέσεις που «ενώνουν» ή «χωρίζουν» τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Στο μεταξύ, εξελίξεις αναμένονται και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Πριν από μερικές μέρες ο Κύπριος ηγέτης, Ν. Αναστασιάδης, ζήτησε την «ευρύτερη δυνατή συναίνεση». Μετά τα «σενάρια» για συγκρότηση κυβέρνησης «ευρείας συνεργασίας», το Σαββατοκύριακο εμφανίστηκαν και «σενάρια» για κυβερνητικό ανασχηματισμό μέσα στο Μάρτη.

Τέλος, στις 26 Γενάρη ο Κύπριος Πρόεδρος θα πάει στο Μπαχρέιν.

«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
Αντιλαϊκή διαχείριση σε όφελος των «επενδυτών»

Σε πρακτικές διαχείρισης των «κόκκινων» και άλλων προβληματικών δανείων προχωρούν ο ένας μετά τον άλλο οι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι σε εφαρμογή των κατευθύνσεων που έχει υποδείξει και η Τράπεζα της Ελλάδας. Πρόκειται για πρακτικές διάχυσης των επιχειρηματικών κινδύνων σε περισσότερα χαρτοφυλάκια και «επενδυτές», οι οποίοι καραδοκούν ενόψει και της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία και την εφαρμογή του πλαισίου που προβλέπεται με τον «Κώδικα Δεοντολογίας» των τραπεζών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Alpha Bank υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την ισπανική «Aktua», με σκοπό την ίδρυση στην Ελλάδα κοινοπραξίας διαχείρισης προβληματικών δανείων. Στη νέα εταιρεία θα συμμετέχουν η Alpha Bank με ποσοστό 55% και η Aktua με 45%, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζονται οι λεπτομέρειες της συμφωνίας. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η «Aktua Hellas» θα έχει ως βασικό αντικείμενο εργασιών τη διαχείριση δανείων σε καθυστέρηση, με «έμφαση στην προώθηση φιλικών διακανονισμών και στην εξεύρεση συναινετικών λύσεων», όπως δηλαδή αυτές προβλέπονται στον «Κώδικα Δεοντολογίας». Η Alpha Bank «θα συνεχίσει να έχει ενεργό ρόλο στη διαχείριση των εν λόγω δανείων».

Σε ανάλογη κίνηση επιχειρηματικής συνεργασίας προχώρησε πρόσφατα και ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, μεταβιβάζοντας τιτλοποιημένα τραπεζικά δάνεια και άλλα περιουσιακά στοιχεία, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, στην ΚΚR Credit.

ΕΦΟΡΙΑ
Λήξεις προθεσμιών

Τις μέρες αυτές λήγουν οι προθεσμίες για τα χαράτσια που αφορούν στα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων έτους 2015, καθώς και για την πληρωμή της 4ης δόσης του ΕΝΦΙΑ.

Ειδικότερα:

-- Αύριο Τετάρτη, 31 Δεκέμβρη, εκπνέει η προθεσμία για τα τέλη κυκλοφορίας. Μετά τη λήξη της προθεσμίας επιβάλλεται πρόστιμο, ισόποσο με το τέλος που ισχύει σε κάθε κατηγορία οχήματος, δηλαδή οι κάτοχοι των οχημάτων θα κληθούν από την Εφορία να καταβάλουν το διπλάσιο ποσό. Η ίδια προθεσμία (31/12) ισχύει για την κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας στις Εφορίες. Να σημειωθεί ότι για το 2015 δε θα ισχύσει η ρύθμιση της πληρωμής ανάλογα με τους μήνες κυκλοφορίας που ίσχυσε για το 2014, καθώς η σχετική τροπολογία δεν κατατέθηκε στη Βουλή, και αυτό παρά το μπαράζ των νομοθετικών παρεμβάσεων της περασμένης βδομάδας. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι κάτοχοι οχημάτων που έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους, αν θελήσουν κάποια στιγμή στη διάρκεια του επόμενου έτους να τις πάρουν πίσω, θα πρέπει να πληρώσουν το σύνολο των προβλεπόμενων ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

-- Αύριο Τετάρτη, 31/12, λήγει και η προθεσμία για την 4η δόση του ΕΝΦΙΑ, ενώ και η όποια καθυστέρηση συνεπάγεται την επιβολή τόκων και προσαυξήσεων.

-- Σήμερα Τρίτη (30/12) λήγει η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή τυχόν διορθωτικών δηλώσεων στα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας (Ε9).

Υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών

Τρεις υπερπτήσεις πραγματοποίησαν χτες δύο σχηματισμοί αεροσκαφών της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. Οπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ:

Δύο τουρκικά F-16 εισήλθαν στο FIR Αθηνών στις 15.22 μεταξύ Λέσβου - Χίου, πραγματοποίησαν υπέρπτηση άνωθεν της νήσου Μακρονήσι και της νήσου Ανθρωποφάγοι στις 15.51 στα 21.000 πόδια, και εξήλθαν την 15.54 νοτίως της Σάμου.

Δύο τουρκικά F-16 εισήλθαν στο FIR Αθηνών στις 15.46 νοτίως της Σάμου, πραγματοποίησαν υπέρπτηση άνωθεν της νήσου Αγαθονήσι στις 15.49 στα 18.000 πόδια, και εξήλθαν την 15.52 νοτίως της Σάμου.

«Ολα τα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίσθηκαν σύμφωνα με τους διεθνούς κανόνες κατά πάγια πρακτική», σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ.

Χριστουγεννιάτικο παζάρι της ΕΕΔΔΑ

Ανοιχτό είναι το χριστουγεννιάτικο παζάρι της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), στα γραφεία της, στην οδό Ηπείρου 5 (5ος όροφος), απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο. Το παζάρι θα διαρκέσει μέχρι τις 31/12. Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή, 10.00 - 15.00.

Εκκληση ενίσχυσης του έργου της «Δημοκρατικής Μέριμνας»

Μπροστά στις γιορτές των Χριστουγέννων η «Δημοκρατική Μέριμνα» απευθύνει ξανά κάλεσμα ενίσχυσης του έργου της. Οσοι επιθυμούν να συνεισφέρουν μπορούν να το κάνουν με κατάθεση στην Εθνική Τράπεζα, στο λογαριασμό 129/592361-13 ή στα γραφεία της (Ακαδημίας 78, Αθήνα) που είναι κάθε μέρα ανοιχτά. Τηλέφωνο επικοινωνίας 210.38.22.776.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ