ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ
Βυθίστηκε στο χιόνι μεγάλο μέρος της χώρας

Ενας 13χρονος νεκρός σε δυστύχημα. Εγκλωβισμένοι οδηγοί μέχρι αργά χτες το βράδυ στην Εθνική οδό Καλαμάτας - Τρίπολης. Ερωτήματα για την ετοιμότητα των αρμόδιων υπηρεσιών

Στο Διόνυσο Αττικής σήμερα το πρωί

Phasma

Στο Διόνυσο Αττικής σήμερα το πρωί
Σημαντικά είναι τα προβλήματα που δημιούργησε το αναμενόμενο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει, από νωρίς χτες το πρωί, σχεδόν όλες τις περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και κυρίως τους νομούς της Ανατολικής και Κεντρικής Μακεδονίας, τη Δυτική Ελλάδα αλλά και την Αρκαδία, τη Μαγνησία και τη Θεσσαλία. Η κυκλοφορία σε πολλές επαρχιακές οδούς είτε έχει διακοπεί είτε γίνεται με χρήση αλυσίδων, οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους, πολλά ήταν τα τροχαία ατυχήματα, χωριά έχουν αποκλειστεί, καταστροφές σημειώθηκαν από τους θυελλώδεις ανέμους, ενώ χαλάζι έπεσε σε νομούς της Πελοποννήσου. Ανάμεσα σε όλα αυτά, σημειώθηκε και ένα τροχαίο δυστύχημα με αποτέλεσμα ένας 13χρονος να χάσει τη ζωή του.

Αργά χθες το βράδυ, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο Αθηνών - Κορίνθου - Τριπόλεως - Καλαμάτας, από το 118ο έως το 121ο χιλιόμετρο στο ύψος της Νεμέας όπως και στο 205ο χιλιόμετρο του αυτοκινητοδρόμου Τριπόλεως - Καλαμάτας, στο ύψος της Τσακώνας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παραμείνουν για ώρες εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους επιβάτες, σχηματίζοντας ουρές χιλιομέτρων. Ιδιο σκηνικό στην Εθνική Κορίνθου - Τριπόλεως, στον κόμβο της Νεμέας.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι στην ΕΟ Καλαμάτας - Τρίπολης, μετά τη σήραγγα Καλογερικού, στο ρεύμα προς Καλαμάτα, το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε μία τετραμελής οικογένεια, ξέφυγε από την πορεία του λόγω της ολισθηρότητας και στη συνέχεια ανατράπηκε, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οι γονείς και τα δύο ανήλικα παιδιά τους και να διακομιστούν στο «Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τριπόλεως». Εκεί, ο άτυχος 13χρονος της οικογένειας υπέκυψε στα τραύματά του.

Στην Πάρνηθα
Στην Πάρνηθα
Τα προβλήματα ατέλειωτα και στην Αττική. Ανδρες της Πυροσβεστικής απεγκλώβισαν δύο οχήματα που βρέθηκαν εκτός δρόμου λόγω της ολισθηρότητας, στον περιφερειακό της Πεντέλης στη θέση Καρδιά. Αυτό το συμβάν είχε και ως αποτέλεσμα να κλείσει η Τροχαία το δρόμο για τα οχήματα που κινούνταν χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες. Παράλληλα, στην Οδό Λαμίας - Δομοκού πολλά αυτοκίνητα έμειναν ακινητοποιημένα εν μέσω πυκνής χιονόπτωσης για περισσότερο από μία ώρα, λόγω δίπλωσης νταλίκας. Η Τροχαία σταμάτησε την κυκλοφορία μέχρι να απομακρυνθεί το όχημα, ενώ αυτοκίνητα της Περιφέρειας έριχναν από το πρωί αλάτι στο δρόμο. Επίσης, εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους ήταν οι επιβάτες περίπου 30 οχημάτων και ενός πούλμαν στην επαρχιακή οδό προς Μαλακάσα, με την Αστυνομία να εκτρέπει την κυκλοφορία των αυτοκινήτων προς την Εθνική Οδό. Λίγη ώρα αργότερα, ζητούσε από όσους οδηγούς ήθελαν να κινηθούν προς Μαλακάσα, Μαρκόπουλο, Ωρωπό, Κάλαμο, Καπανδρίτι, Αφίδνες και Ιπποκράτειο Πολιτεία να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στο δήμο Πηνειού, μεγάλες ήταν οι καταστροφές που προξενήθηκαν από μπουρίνι κυρίως σε αγροτοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, αλλά και σε σπίτια, ειδικά στο Παλαιοχώρι και το Λευκοχώρι. Επίσης, μέσα στο Λευκοχώρι έπεσαν δέντρα, ενώ οι θυελλώδεις άνεμοι έφεραν νερά και άμμο στους δρόμους και στα σπίτια του οικισμού Μπούκα.

Στον Μπράλο Δομοκού εκχιονιστικά προσπαθούν να ανοίξουν το δρόμο

Eurokinissi

Στον Μπράλο Δομοκού εκχιονιστικά προσπαθούν να ανοίξουν το δρόμο
Στην Πελοπόννησο, πολλά είναι τα χωριά της ορεινής Αρκαδίας όπου έχουν αποκλειστεί από την πυκνή χιονόπτωση. Το χιόνι έπεφτε ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, προκαλώντας προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων ακόμα και μέσα στην Τρίπολη. Προβλήματα παρατηρούνται στην ορεινή Κορινθία, ειδικά στο τμήμα από Κιάτο και Ξυλόκαστρο προς Γκούρα, Φενεό και Τρίκαλα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξαιτίας της χιονόπτωσης και των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στη Γορτυνία, υπήρξαν αρκετές διακοπές στην ηλεκτροδότηση των χωριών Φαλάνθου και Βαλτετσίου. Από την άλλη, με προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία στην Οδό Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας, στο Λεβίδι και την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - Μεγαλόπολης στο ύψος του Καλογερικού με πολλούς οδηγούς που αποφάσισαν να μετακινηθούν χωρίς να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Ιδιο το σκηνικό και στη Χαλκιδική με τους ορεινούς οικισμούς Ταξιάρχη και Βάβδο να έχουν αποκλειστεί. Παράλληλα, στο μεγαλύτερο μέρος του επαρχιακού δικτύου του νομού, η κυκλοφορία γινόταν με αλυσίδες.

Τα σημεία του οδικού δικτύου που έκλεισαν λόγω της χιονόπτωσης

Αρκετά είναι τα σημεία όπου η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί λόγω χιονόστρωσης. Ειδικότερα, από Πεντέλη προς Ν. Μάκρη, (από Στρατιωτικό Νοσοκομείο «414» έως τη διασταύρωση του Αγ. Πέτρου), στη Λ. Πάρνηθας (από το 22ο χιλιόμετρο και προς το Καζίνο) στις επαρχιακές Οδούς Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου, 18ο - 28ο χιλιόμετρο), Καστοριάς - Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου, 25ο - 50ό χιλιόμετρο), Κερασιάς έως Χιονοδρομικό Κέντρο «Βόρρας», Καρπενησίου - Αγ. Βλαχέρνας, από 32ο έως 38ο χιλιόμετρο, Χαλκίδας - Αιδηψού από Καστέλλα έως Μαντούδι από 17ο έως 55ο χιλιόμετρο καθώς και η διαδημοτική Οδός Ακράτας προς Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων.

Χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων χρειάζονται τα οχήματα που θα κινηθούν στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών - Θηβών στο 25ο χιλιόμετρο (Βίλια) στο ρεύμα προς Θήβα, στις περιοχές Ψάθας, Πόρτο Γερμενό, Οινόης, Βιλίων και Αλεποχωρίου στο δήμο Μάνδρας - Ειδυλλίας Αττικής, στην παλαιά Εθνική Οδό Μαλακάσας - Μαρκόπουλου - Ωρωπού - Καλάμου - Καπανδριτίου - Αφιδνών - Ιπποκράτειου Πολιτείας, στο 30ό χιλιόμετρο του παραδρόμου της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας, ρεύμα προς Λαμία, (περιοχή Μαλακάσας), σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Φλώρινας, στις Επαρχιακές Οδούς Ελευσίνας - Δερβενοχωρίων, Αρνισσας - Χιονοδρομικό Κέντρο «Βόρρας», (11ο - 25ο χιλιόμετρο), Καστανερής - Μεγ. Λειβαδιών, Βέροιας - Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου (19ο - 26ο χιλιόμετρο), Νάουσας - Σελίου (15ο - 20ό χιλιόμετρο), Νάουσας - Τρία Πέντε Πηγάδια (10ο - 17ο χιλιόμετρο), Ιωαννίνων - Κοζάνης, (90ό - 115ο χιλιόμετρο), Αετομηλίτσας - Φούρκας - Πληκατίου - Ασημοχωρίου - Γοργοποτάμου Χιονάδων, Βωβούσας - Φλαμπουράρι - Γρεβενίτι - Μηλιάς Μετσόβου, Καρδίτσας - Αρτας (θέση «Τύμπανος» από 47ο - 61ο χιλιόμετρο), Μουζακίου - Στεφανιάδας (θέση «Αγ. Νικόλαος», από 12ο - 22ο χιλιόμετρο), Τρικάλων - Αρτας (35ο - 75ο χιλιόμετρο), Πύλης - Μεσοχώρας (22ο - 40ό χιλιόμετρο), Καλαμπάκας - Ασπροποτάμου (7ο - 15ο χιλιόμετρο), Καρπενησίου - Φουρνά - Καρδίτσας (θέση «Βράχος», 13ο - 25ο χιλιόμετρο), Καρπενησίου - Προυσού - Αγρινίου (θέση «Αραποκέφαλα», 35ο - 45ο χιλιόμετρο), Καρπενησίου - Κρικέλλου - Δομνίστας (από 14ο - 24ο χιλιόμετρο), Καρπενησίου - Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου (από 8ο - 13ο χιλιόμετρο), Λαμίας - Καρπενησίου (59ο έως 64ο χιλιόμετρο), Ξυλοκάστρου - Τρικάλων (από 18ο χιλιόμετρο και άνω), Τρικάλων - Καρυάς, Δερβενίου - Γκούρας (16ο χιλιόμετρο και άνω), Κιάτου - Γκούρας (από το 17ο χιλιόμετρο) καθώς και στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Βέροιας - Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), από το 89ο έως το 98,30 χιλιόμετρο.

Τέλος, υπήρξαν διακοπές κυκλοφορίας λόγω βροχόπτωσης ή συσσώρευσης υδάτων στις ισόπεδες διαβάσεις Σκαλώματος - Δοκού - Κάλχα - Ποντικόρεμα - Λισσός - Ιάσιο - Εβρενο - Στρύμη - Αετοκορυφή - Διώνη και Κομψάτου (περιοχή Μωσαϊκού) στη Ροδόπη, στην επαρχιακή Οδό Λειψυδρίου - Φαναρίου (διάβαση Ξηρόμερου), στο Κιλκίς καταστράφηκε ο ασφαλτοτάπητας λόγω καθίζησης του οδοστρώματος, στην επαρχιακή Οδό Λαλίζας - Δομολέσσα στα Γιάννενα σημειώθηκε καθίζηση σε τσιμεντένια γέφυρα, ενώ διεκόπη η κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών του ΟΣΕ στην Ορεστιάδα καθώς καταστράφηκε ολοσχερώς, στο ύψος του Ορμενίου και σε μήκος 10 μέτρων, η σιδηροδρομική γραμμή Ορμενίου - Αλεξανδρούπολης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ