ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΜΕ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ
Πρωτοβουλία για τις αθλητικές υποδομές

Συλλογή υπογραφών ενάντια στην υποβάθμιση των αθλητικών υποδομών ειδικά στα σχολεία

Πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών για την αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν Φυσικής Αγωγής, για να υπάρξουν οι απαραίτητες αθλητικές υποδομές, αναλαμβάνει η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκινά τη συλλογή υπογραφών από εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής, Μαθητικά Συμβούλια, Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, αθλητικούς - πολιτιστικούς - συνδικαλιστικούς και άλλους μαζικούς φορείς, απαιτώντας ειδικά μέτρα για τις αθλητικές υποδομές στα σχολεία και για άμεση τροποποίηση του συγκροτήματος που χτίζεται στο «Φαραώ», ώστε να διαθέτει κλειστό γυμναστήριο, αλλά και για παρεμβάσεις σε μια σειρά άλλα.

Στο κείμενο που έχει δημοσιοποιήσει η ΕΛΜΕ για συλλογή υπογραφών εκφράζονται ανησυχία και διαμαρτυρία για την υποβάθμιση τόσο των αθλητικών εγκαταστάσεων στο νομό όσο και στα σχολεία ειδικότερα, σε κάθε έκφραση του αθλητισμού.

«Στις αθλητικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν δεν έχει γίνει πουθενά ουσιαστικός αντισεισμικός έλεγχος, ενώ αρκετές από αυτές που βρίσκονται σε λειτουργία είναι σε πολύ προβληματική κατάσταση - αφού δε διατίθενται τα απαραίτητα κονδύλια για επισκευή και συντήρηση ή για θέρμανση (κλειστά γυμναστήρια, κολυμβητήρια κ.λπ.). Επισημαίνουμε ότι ολόκληρη η Παλική, μετά τους σεισμούς, στερείται αθλητικών εγκαταστάσεων και μεγάλα προβλήματα υπάρχουν στην υπόλοιπη Κεφαλονιά και στην Ιθάκη», σημειώνεται.

Ειδικά για το ζήτημα των αθλητικών υποδομών στα σχολεία, σημειώνεται ότι «έχει αφεθεί στις πλάτες και στο "φιλότιμο" των εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής». Ζητείται να παρθούν μέτρα, όπως το να τροποποιηθεί η μελέτη για το σχολικό συγκρότημα «Φαραώ», ώστε να περιλάβει κλειστό γυμναστήριο και να υπάρξει ανάλογη πρόβλεψη για όλα τα νέα σχολεία που πρέπει να δρομολογηθούν. Να παρθούν άμεσα μέτρα για τη βελτίωση και τη λειτουργικότητα των υποδομών σε όλα τα σχολεία και να διατεθούν τα ανάλογα κονδύλια. Να γίνουν ουσιαστικοί έλεγχοι και να ληφθούν αντισεισμικά μέτρα, ώστε οι εγκαταστάσεις να ανταποκρίνονται στους σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς. Να μην υπάρξει περιοχή του Νομού που δεν θα διαθέτει δημόσιες, δωρεάν και ασφαλείς αθλητικές εγκαταστάσεις. Τέλος, επισημαίνουμε ότι η ανταπόκριση στην ανάγκη αυτή πρέπει να συνδυαστεί με συνολικότερη αναβάθμιση της Φυσικής Αγωγής στα σχολεία και του μαζικού λαϊκού αθλητισμού, που αποτελεί ασπίδα για τη νεολαία απέναντι στα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις ευρύτερα.

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στη χαράδρα του Αώου

Ανοιχτή επιστολή της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με την οποία καλεί να προστατευθεί το σπάνιο αυτό οικοσύστημα

Εργα διάνοιξης αυτοκινητόδρομου και κατασκευαστικές παρεμβάσεις στη διαδρομή προς τη μονή Στομίου καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κόνιτσας ότι εκτελούνται μέσα στη χαράδρα του Αώου.

Σε ανοιχτή επιστολή η «Λαϊκή Συσπείρωση» σημειώνει: «Στον μοναδικής ομορφιάς και περιβαλλοντικής αξίας Εθνικό Δρυμό Βίκου - Αώου, που αποτελεί το βόρειο τμήμα του υψηλής προστασίας Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και πιο συγκεκριμένα στο τμήμα της χαράδρας του Αώου από την πέτρινη γέφυρα της Κόνιτσας έως και τη Μονή Στομίου η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη:

  • Φορτηγά, σκαπτικά μηχανήματα, αγροτικά και κάθε είδους οχήματα εισέρχονται στον υποτιθέμενο για πολλούς προστατευόμενο Εθνικό Δρυμό.
  • Οποιος επισκέπτεται τη συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να διαπιστώσει ότι διενεργούνται έργα διάνοιξης αυτοκινητόδρομου και όχι μονοπατιού για πεζοπορία.
  • Στην ιστορική Μονή Στομίου που φιλοξενεί δύο μοναχούς οι κατασκευαστικές παρεμβάσεις μέσα και έξω από τη μονή δεν έχουν τέλος, με τελευταίο έργο την ανέγερση νέου ναού μέσα στο μοναστήρι και μάλιστα στην άκρη του γκρεμού. Επίσης, πρόσφατα η μονή απέκτησε και αυτοκίνητο 4Χ4 το οποίο και σταθμεύει στο χώρο έξω από το μοναστήρι».

Στην ίδια επιστολή η «Λαϊκή Συσπείρωση» απευθύνει προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τα ακόλουθα εύλογα ερωτήματα:

  • Υπάρχει διαδικασία ελέγχου για την είσοδο στον αυστηρά απαγορευμένο για τροχοφόρα «πυρήνα» του Δρυμού;
  • Είναι σύμφωνες με τη σχετική μελέτη αξιοποίησης της Χαράδρας του Αώου οι παρεμβάσεις, οι διανοίξεις και οι κατασκευές στη διαδρομή προς τη Μονή Στομίου;
  • Υπάρχουν οι απαιτούμενες άδειες και γνωμοδοτήσεις από το Δασαρχείο, την Περιφέρεια και τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου για τις παρεμβάσεις;
  • Λαμβάνονται τα προβλεπόμενα μέτρα για την προστασία του Δρυμού από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, που έχει καταστρέψει ήδη αρκετές δεκάδες δένδρων μέχρι σήμερα;
  • Εχουν εκδοθεί σχετικές άδειες από την Πολεοδομία, την Εκκλησία, το Δασαρχείο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων για τις ατελείωτες εδώ και δεκαετίες κατασκευές μέσα και έξω από την ιστορική Μονή Στομίου αλλά και για τον νεοανεγειρόμενο ναό στην άκρη του γκρεμού;

«Η χαράδρα του Αώου είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο και ευαίσθητο οικοσύστημα που πρέπει να προστατευθεί.

Το περιβάλλον δεν μας ανήκει, το έχουμε κληρονομήσει ή, καλύτερα, δανειστεί από τους προγόνους μας και οφείλουμε να το προστατεύσουμε και να το παραδώσουμε όπως το βρήκαμε και ακόμα καλύτερο στις επερχόμενες γενιές», καταλήγει η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην επιστολή της.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Παρέμβαση ενάντια σε Σύμπραξη για την υποστήριξη ΚΟΙΝΣΕΠ

Την απόλυτη αντίθεσή τους στις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ), καθώς ανάμεσα στα άλλα, προωθούν φτηνούς εργαζόμενους και ιδιωτικοποιούν υπηρεσίες, εξέφρασαν τα εκλεγμένα μέλη με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων (ΠΕΔ) Βορείου Αιγαίου, στη διάρκεια συζήτησης για τη δημιουργία αναπτυξιακής σύμπραξης με την επωνυμία «Σύμπνοια». Οι Στ. Σταμούλος, δήμαρχος Ικαρίας και Ν. Τσιριγώτη, δημοτική σύμβουλος Λέσβου, διαφώνησαν από θέση αρχής με την υποστήριξη από τους δήμους τέτοιων δράσεων.

Συγκεκριμένα, σε συνεδρίασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου, κλήθηκε να αποφασίσει για την αποδοχή των όρων της πρόσκλησης του υπουργείου Εργασίας, την συμμετοχή της ΠΕΔ σε αναπτυξιακή σύμπραξη με την επωνυμία «Σύμπνοια», την εκλογή εκπροσώπων της ΠΕΔ στη σύμπραξη, και άλλα διαδικαστικά θέματα για την υλοποίηση και λειτουργία μηχανισμού υποστήριξης των ΚΟΙΝΣΕΠ στο Βόρειο Αιγαίο. Σε αυτήν τη συζήτηση η μοναδική παράταξη που αρνήθηκε να συμβάλει στην υλοποίηση ενός μηχανισμού που θα υποστηρίξει την υπονόμευση τόσο των εργασιακών σχέσεων όσο και το δημόσιο χαρακτήρα τομέων όπως η Παιδεία, η Υγεία, η Πρόνοια και η διαχείριση των απορριμμάτων, ήταν η «Λαϊκή Συσπείρωση». Τη διαφωνία του, επίσης, με διαφορετικό σκεπτικό εξέφρασε και ο δήμαρχος Λήμνου.

Με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Στ. Σταμούλος και Ν. Τσιριγώτη, ενημερώνουν για τη θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σχετικά με τις ΚΟΙΝΣΕΠ, υπογραμμίζοντας ανάμεσα σε άλλα: «Σήμερα με ταχείς ρυθμούς προωθούνται από την ΕΕ και την κυβέρνηση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), στο πλαίσιο της Στρατηγικής ''Ευρώπη 2020", δράσεις για την ανάπτυξη της λεγόμενης "κοινωνικής επιχειρηματικότητας". Το υπουργείο Εργασίας έχει ανακοινώσει δημόσια πρόσκληση με τίτλο "Λειτουργία Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης της ανάπτυξης και προώθησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και ευρύτερα των πρωτοβουλιών της Κοινωνικής Οικονομίας", καλώντας σε Αναπτυξιακές Συμπράξεις εταίρους που μπορεί να είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού και οι κοινωφελείς επιχειρήσεις τους, δημόσιοι οργανισμοί και επιχειρήσεις, αναπτυξιακές ανώνυμες εταιρείες, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου κερδοσκοπικού ή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και συνδικαλιστικές οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων. Οι Περιφερειακοί Μηχανισμοί Υποστήριξης που αναφέρει η πρόσκληση είναι οι μηχανισμοί που θα στηρίξουν τη δημιουργία νέων, αλλά και υφιστάμενων ΚΟΙΝΣΕΠ.

Οι Αναπτυξιακές Συμπράξεις θα χρηματοδοτηθούν με συνολική δαπάνη που ανέρχεται περίπου στα 20 εκατομμύρια ευρώ(για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στα 685.000 ευρώ), την ώρα που η κυβέρνηση αφήνει χωρίς επιδόματα εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες ανέργων, ενώ προωθεί και την κατάργηση προνοιακών επιδομάτων.

Υποστηρικτές και πρωτεργάτες των ΚΟΙΝΣΕΠ αναδείχνονται εκτός από τον κυβερνητικό πόλο ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, σε αρκετές περιπτώσεις σε όλη τη χώρα αλλά και στα νησιά μας, και οι της αντιπολίτευσης του πόλου του ΣΥΡΙΖΑ, με κοινή γραμμή πλεύσης, σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού των ανέργων ότι μπορεί να υπάρξει κοινωνικό όφελος από μια επιχείρηση, μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα.

Οι Κοιν.Σ.Επ. εμφανίζονται να δημιουργούνται εθελοντικά και από ανέργους, στηριζόμενες στην κακοπληρωμένη εργασία και στην απειλή της ανεργίας, ενώ αποτελούν όχημα για την παροχή ανασφάλιστης ("μαύρης") εργασίας σε κάθε είδους εργοδότες και μάλιστα με τη βούλα του νόμου! Ενισχύουν την αυταπάτη ότι μπορεί να λύσουν οι άνεργοι τα εργασιακά τους προβλήματα με τη μετατροπή τους σε επιχειρηματίες, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που τους σπρώχνει σε αυτή τη διαδικασία είναι η ανάγκη για το μεροκάματο.

Σε κάθε περίπτωση, οι ΚΟΙΝΣΕΠ όχι μόνο δεν είναι μέσο αντιμετώπισης της ανεργίας και στήριξης των κοινωνικών ομάδων που έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους - όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση και η ΕΕ - αλλά ένα ακόμα αντιδραστικό υποκατάστατο στην ανάγκη για πλήρη και σταθερή εργασία με δικαιώματα, που ο καπιταλισμός ούτε μπορεί, ούτε επιθυμεί να εξασφαλίσει.

Η μόνη ουσιαστική διέξοδος είναι η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, η ανάπτυξη της πάλης, η απόρριψη των υποκατάστατων, στην προοπτική της ανατροπής του ίδιου του καπιταλισμού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ