ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Πάλη για σταθερή δουλειά και αυξήσεις στους μισθούς

Ανακοίνωση, με αφορμή τα στοιχεία του ΙΚΑ για την απασχόληση και του ΟΑΕΔ για την ανεργία

Από παλιότερη κινητοποίηση για το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά με δικαιώματα
Από παλιότερη κινητοποίηση για το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά με δικαιώματα
«Τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ για την απασχόληση και την ανεργία, αντίστοιχα, αποδεικνύουν ότι η όποια ανάπτυξη ευαγγελίζονται οι υπερασπιστές του κεφαλαίου και των πολυεθνικών σημαίνει μόνιμη εξαθλίωση και μοίρασμα της φτώχειας για τους εργάτες, ζωή με τα ψίχουλα για το λαό». Αυτό σημειώνει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του και συνεχίζει:

«Σύμφωνα με το ΙΚΑ το Μάη του 2014, αν και φαίνεται πως αυξάνεται ο αριθμός των ασφαλισμένων, την ίδια στιγμή τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για την αμέσως μεταγενέστερη περίοδο δείχνουν εκ νέου αύξηση των ανέργων, δείγμα της ελαστικής σχέσης που έχουν αποκτήσει οι εργαζόμενοι με τα προγράμματα απασχόλησης κυρίως στον κλάδου του τουρισμού.

Αναδεικνύεται στην πράξη, με βάση τα στοιχεία που παρουσιάζονται ανά μήνα, πως τα προγράμματα απασχόλησης δεν αντιμετωπίζουν την ανεργία, δε δημιουργούν σταθερές θέσεις εργασίας, αλλά ξεγελούν την ανεργία, μοιράζουν τη φτώχεια. Η ανεργία είναι παγιωμένη σε υψηλά επίπεδα, τα μεροκάματα σε χαμηλά και οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις πλέον κυριαρχούν.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, το μέσο ημερομίσθιο μειώνεται κατά 7,9%, ενώ ταυτόχρονα, συνεχίζεται η αύξηση της μερικής απασχόλησης, αυξανόμενη κατά 30,5%! Ακόμη, είναι χαρακτηριστικό ότι στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση το μέσο ημερομίσθιο μειώθηκε κατά 6,18%, ενώ ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 7,47%.

Επιδίωξη του κεφαλαίου και της ΕΕ είναι ανεξαρτήτως του ποιας απόχρωσης θα είναι η κυβέρνηση που θα υλοποιήσει τις κατευθύνσεις τους, να συνεχιστεί η επίθεση στα εργασιακά, ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων. Να κυριαρχήσουν παντού και να μονιμοποιηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η μισοανεργία, ο μισθός να φτάσει σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να αξιοποιήσουν την πείρα τους, τα παραδείγματα των εργαζομένων σε κλάδους και τόπους δουλειάς όπου με τους αγώνες επιβλήθηκαν αυξήσεις και κατακτήσεις. Αυτός είναι ο δρόμος! Ακολουθώντας τέτοια αγωνιστικά παραδείγματα, απομονώνοντας τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που καλλιεργούν την αναμονή και τη μοιρολατρία, οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Με μαζικά αγωνιστικά, ταξικά προσανατολισμένα συνδικάτα, οι εργαζόμενοι να ισχυροποιήσουν τον αγώνα για Συλλογικές Συμβάσεις που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας. Να απαιτήσουν και να επιβάλουν την κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, ουσιαστικά και άμεσα μέτρα προστασίας για τους ανέργους και τις οικογένειές τους».

Απεργούν οι οδηγοί στα ΕΛΤΑ

Την αλληλεγγύη του εκφράζει το ΠΑΜΕ

Η παράδοση έργου σε εταιρείες, είναι βήμα στην ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ

Eurokinissi

Η παράδοση έργου σε εταιρείες, είναι βήμα στην ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ
Σε απεργιακή κινητοποίηση για τρίτη συνεχόμενη μέρα βρίσκονται οι εργαζόμενοι οδηγοί στα ΕΛΤΑ με απόφαση του Πανελλήνιου Συλλόγου Οδηγών ΕΛΤΑ, αντιδρώντας στην απόφαση της εργοδοσίας να παραδώσει τμήμα του έργου τους σε ιδιώτες. Οπως καταγγέλλει ο σύλλογος, η διοίκηση του Οργανισμού, «συνεχίζοντας την πάγια τακτική της, τεμαχίζει το έργο μας και το εκχωρεί στους ιδιώτες. Ετσι αποφάσισε αυτή τη φορά να δώσει σε ιδιωτική εταιρεία τη χρηματοδότηση των ταχυδρομικών γραφείων από την Τετάρτη 7 Γενάρη» μέχρι σήμερα.

Δηλαδή, παρέδωσε σε ιδιώτες το έργο των χρηματαποστολών. Η απόφαση αυτή, συνεχίζει ο σύλλογος, «είναι στην κατεύθυνση της σταδιακής ιδιωτικοποίησης των ΕΛΤΑ και της απώλειας μόνιμων θέσεων εργασίας και αντιδρούμε με απεργιακή κινητοποίηση». Με ανακοίνωση, το ΠΑΜΕ εκφράζει τη στήριξή του στον αγώνα των οδηγών τεχνιτών στα ΕΛΤΑ.

Καταγγέλλει ότι η απόφαση της διοίκησης των ΕΛΤΑ να δώσει σε ιδιώτες τη χρηματαποστολή, «αποτελεί ένα ακόμα βήμα για την πλήρη ιδιωτικοποίηση ενός σημαντικού κλάδου, ως αποτέλεσμα της συνολικότερης πολιτικής ΕΕ, κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων, με συνέπεια ακριβότερες υπηρεσίες για το λαό και νέο χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα ΕΛΤΑ, οι οποίοι αντικαθίστανται από εργαζόμενους χωρίς τα ίδια δικαιώματα και με πετσοκομμένους μισθούς. Ο αγώνας αυτός πρέπει να πάρει συνολικά χαρακτηριστικά.

Ο αγώνας των εργαζομένων στα ΕΛΤΑ ενάντια σε αυτούς τους σχεδιασμούς είναι αγώνας για το δικαίωμα κάθε εργαζόμενου σε σταθερή δουλειά, με πλήρη δικαιώματα».

Σταθερά ψηλά η ανεργία στην Ελλάδα

Τη δραματική συρρίκνωση των μισθών καταγράφουν και τα στοιχεία του ΙΚΑ για το Μάη του 2014

Στο 25,8% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας το Οκτώβρη του 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Το ποσοστό αυτό εμφανίζεται ελαφρά μειωμένο σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2014 (26%) και χαμηλότερο σε σύγκριση με το Οκτώβρη του 2013 (27,8%). Οι άνεργοι υπολογίζονται σε 1.245.340 άτομα και οι απασχολούμενοι σε 3.585.234. Ο «οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός» ανέρχεται σε 3.288.819 άτομα.

Το ποσοστό ανεργίας στους άντρες φτάνει το 23,1% και στις γυναίκες το 29,2%. Στους νέους 15-24 ετών το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται σε 50,6%, ενώ στην ηλικιακή ομάδα 25-34 σε 34,5%. Το γενικό ποσοστό ξεπερνάει η επίσημη ανεργία σε Μακεδονία - Θράκη (27,8%) και Αττική (27,3%).

Στοιχεία για τους εγγεγραμμένους ανέργους στο μητρώο του για τον Νοέμβρη του 2014 έδωσε ο ΟΑΕΔ. Με βάση αυτά, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι είναι 1.059.967. Από τους ανέργους που καταγράφονται ως «αναζητούντες εργασία», το 52,76% είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών. Επίδομα ανεργίας παίρνουν 120.353 άνεργοι, δηλαδή μόλις το 11,35% των εγγεγραμμένων ανέργων.

Την ίδια στιγμή τα στοιχεία του ΙΚΑ για το μήνα Μάη του 2014 ενώ δείχνουν αύξηση της απασχόλησης σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2013, ταυτόχρονα δείχνουν μείωση των εργατικών αποδοχών. Συγκεκριμένα, τον περασμένο Μάη τo μέσο ημερομίσθιο στις κοινές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 7,87%, στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 12,70% και στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα κατά 7,93%.

Ο μέσος μισθός μειώθηκε στις κοινές επιχειρήσεις κατά 10,57% και στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 3,94%. Στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση το μέσο ημερομίσθιο μειώθηκε κατά 6,18%, ενώ ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 7,47%.

Αντίστροφα, καταγράφεται σχετική αύξηση της απασχόλησης, καθώς τον περασμένο Μάη ο αριθμός των ασφαλισμένων στις κοινές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 14,72% σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2013 και στα οικοδομοτεχνικά έργα αυξήθηκε κατά 18,34%. Στο σύνολο των επιχειρήσεων η απασχόληση αυξήθηκε κατά 14,79%.

Ο αριθμός των ασφαλισμένων αυξήθηκε στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση κατά 11,06%, ενώ με μερική απασχόληση αυξήθηκε κατά 35,03%! Ο αριθμός των αλλοδαπών ασφαλισμένων αυξήθηκε κατά 22,49%. Το ποσοστό των ασφαλισμένων γυναικών επί του συνόλου των ασφαλισμένων αυξήθηκε από 46,91% στο 47,12%. Η μέση απασχόληση στις κοινές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 2,94% , ενώ στα οικοδομοτεχνικά έργα αυξήθηκε κατά 10,03%, χωρίς να αλλάζει όμως η γενική δραματική συρρίκνωση του κλάδου τα τελευταία χρόνια.

Συνέντευξη Τύπου για το «Norman Atlantic»

Συνέντευξη Τύπου, με θέμα την πολύνεκρη τραγωδία του Ε/Γ - Ο/Γ «Norman Atlantic» θα δώσουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ - ΠΕΠΡΝ, σήμερα Παρασκευή 9 Γενάρη, στις 12 μ.μ. στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21, Πειραιάς). Θυμίζουμε ότι το πλοίο βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Πρίντεζι, όπου συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια του ατυχήματος και την ανεύρεση τυχόν νεκρών στα αμπάρια του. Δεκαπέντε σχεδόν μέρες μετά την πυρκαγιά στο πλοίο, μεσοπέλαγα της Αδριατικής, η φωτιά στο γκαράζ και σε άλλους χώρους συνεχίζει να καίει το κουφάρι του. Οι ιταλικές αρχές μελετούν τώρα το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν υγρό άζωτο, προκειμένου να πέσουν οι θερμοκρασίες στο εσωτερικό του «Norman Atlantic» και να συνεχιστούν οι έρευνες από τους πυροσβέστες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ