ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Μονόδρομος τα αντιλαϊκά μέτρα

Σαφή μηνύματα για κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και στην «επόμενη μέρα» συνεχίζουν να εκπέμπουν τα επιτελεία της ΕΕ. «Οι εκλογές δεν αλλάζουν τις βασικές συνθήκες. Οποια και αν είναι η κυβέρνηση, όποιος κι αν κερδίσει τις εκλογές - με μεγάλη αλληλεγγύη από την Ευρώπη - θα συνεχίσουμε σε αυτόν το δρόμο», δήλωσε χτες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του EFSF, Κλ. Ρέγκλινγκ, ξεκαθάρισε πως, «αν δε συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, δε θα υπάρξουν άλλες εκταμιεύσεις από τον EFSF και το ΔΝΤ. Δε θα υπάρξει συζήτηση για πιθανή πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, η όλη διαδικασία θα έπρεπε να διακοπεί και η ελληνική οικονομία θα υπέφερε».

Σχετικά με την υπόθεση «κουρέματος» στο ελληνικό κρατικό χρέος, ο αμερικανικός οίκος «πιστοληπτικής αξιολόγησης» Moody's εκτιμά πως «οι χώρες της Ευρωζώνης πιθανόν θα απορρίψουν ένα τέτοιο, κατά βάση επειδή θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντίστοιχες απαιτήσεις από άλλες χώρες της». Επισημαίνεται επίσης ότι «κάθε έξοδος από το ευρώ» θα έδειχνε ότι η Ευρωζώνη «θα μπορούσε να διασπαστεί και ότι δεν είναι αμετάκλητη».

Παράλληλα, η Κομισιόν ενέκρινε χτες την παράταση των εγγυήσεων που έχει δώσει το ελληνικό Δημόσιο στους 4 συστημικούς τραπεζικούς ομίλους, μέχρι και τις 30/6/2015. Πρόκειται για εγγυήσεις που δόθηκαν το 2008, στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου ενίσχυσης, ύψους 28 δισ. ευρώ.

«Θολώνει» η ανάκαμψη

Στο χαμήλωμα των προβλέψεών της για τους ρυθμούς της καπιταλιστικής ανάκαμψης προχώρησε χτες και η Παγκόσμια Τράπεζα (ΠΤ). Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεσή της, ο ρυθμός μεγέθυνσης στην παγκόσμια οικονομία για το 2015 θα διαμορφωθεί στο 3% (από 3,4% στην εκτίμηση του περασμένου Ιούνη) και στο 3,3% (από 3,5%) το 2016. Ως λόγος της επιβράδυνσης αναφέρονται οι προοπτικές των οικονομιών της Ευρωζώνης, της Ιαπωνίας, καθώς και ορισμένων αναδυόμενων οικονομιών, που αντισταθμίζουν το όφελος από την πτώση των τιμών του πετρελαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνουν πως η ισχυρή ανάπτυξη στις ΗΠΑ και τη Βρετανία τις διαχωρίζει από άλλες «πλούσιες χώρες» (Ευρωζώνη, Ιαπωνία), οι οποίες συνεχίζουν σε αναιμικούς ρυθμούς και βρίσκονται αντιμέτωπες με φαινόμενα αποπληθωρισμού. Σύμφωνα με την έκθεση, η πτώση των τιμών του πετρελαίου σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα θα μειώσει τις επενδύσεις για την εξόρυξη σχιστολιθικού πετρελαίου, καθώς και την εξόρυξη σε μεγάλα θαλάσσια βάθη.

Ταυτόχρονα, υποχώρηση 0,4% κατέγραψε το Νοέμβρη του 2014 η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη, σε σύγκριση με το Νοέμβρη του 2013.

Η «αρνητική» εξέλιξη οφείλεται στο σκληρό πυρήνα της, όπου συνδυασμένα εκδηλώνονται ρυθμοί υποχώρησης: Στη Γερμανία η πτώση διαμορφώθηκε το Νοέμβρη στο 0,5% (έναντι ανάκαμψης 1,3% τον Οκτώβρη), στη Γαλλία η υποχώρηση επιταχύνθηκε στο 2,9% (από 1,1%), ενώ η Ιταλία συνέχισε με πτώση 1,8% (έναντι πτώσης 3% τον Οκτώβρη).

Συγκεντρώσεις του ΚΚΕ μπροστά στις εκλογές
Στην Αττική
  • Σήμερα Πέμπτη:

-- Στις 6.30 μ.μ. σε συγκέντρωση στο καφενείο «Παρ' ολίγον Πατησίων» (Τσίλλερ 55, Πατήσια) θα μιλήσει ο Ηλίας Σιώρας, υποψήφιος βουλευτής Α' Αθήνας.

-- Στις 7 μ.μ. σε συγκέντρωση στον Ταύρο (αίθουσα 7) θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, υποψήφιος βουλευτής Β' Αθηνών.

-- Στις 12.00 σε συγκέντρωση στο ΤΕΙ Αθήνας θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας.

-- Στη 1 μ.μ. σε συγκέντρωση στο ΤΕΙ Πειραιά θα μιλήσει ο Σταύρος Σκουλής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, υποψήφιος βουλευτής Β' Αθηνών.

-- Στη 1 μ.μ. σε συγκέντρωση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας.

  • Αύριο Παρασκευή:

-- Στις 6.30 μ.μ. συγκέντρωση στην Ελευσίνα στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας (Χαριλάου 30) με ομιλητή τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος της ΚΕ και υποψήφιο βουλευτή στην Αττική.

-- Στις 7 μ.μ. συγκέντρωση στα Βριλήσσια στο πάρκο ΤΥΠΕΤ με ομιλητή τον Γιάννη Τασιούλα, μέλος της ΚΕ και υποψήφιο βουλευτή στη Β΄ Αθήνας.

-- Στις 7 μ.μ. συγκέντρωση στο 1ο ΚΑΠΗ Αγ. Βαρβάρας (οδός Καλαντζάκου) με ομιλήτρια τη Βιβή Δάγκα, υποψήφια βουλευτή στη Β' Αθήνας. Θα χαιρετήσει ο Κώστας Κακαράτζας, υποψήφιος βουλευτής στη Β΄ Αθήνας.

-- Στις 6.30 μ.μ. συγκέντρωση στα Α. Λιόσια στο Α΄ ΚΑΠΗ (Λ. Φυλής 165) με ομιλητή τον Δήμο Κουμπούρη, μέλος της ΚΕ και υποψήφιο βουλευτή Αττικής. Θα χαιρετήσει η Ρούλα Ελευθεριάδου, υποψήφια βουλευτής στη Β' Αθήνας.

-- Στις 6.30 μ.μ. συγκέντρωση στην Παλλήνη στο δημαρχείο Γέρακα (Ιθάκης 12) με ομιλητή τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της ΚΕ και υποψήφιο βουλευτή Επικρατείας.

Στη Β. Ελλάδα
  • Σήμερα Πέμπτη:

-- Στη Βέροια, στις 7 μ.μ., στην Εληά, θα μιλήσουν ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος και η Μαίρη Παπαδοπούλου, υποψήφιοι βουλευτές.

-- Συγκέντρωση στις 7 μ.μ., στον Λουδία, με ομιλητή τον Σάββα Μωυσίδη, υποψήφιο βουλευτή.

-- Στις 6.30 μ.μ., σε συγκέντρωση στη Σκάλα Σωτήρος Θάσου, θα μιλήσει ο Νίκος Χρυσάφης, υποψήφιος βουλευτής Καβάλας.

  • Αύριο Παρασκευή:

-- Στις 7 μ.μ., στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, συγκέντρωση με ομιλητές τους Ελένη Γερασιμίδου και Οδυσσέα Μαάιτα, υποψήφιους βουλευτές.

-- Στην Πτολεμαΐδα, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου, θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας.

-- Στην Κομοτηνή, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Επαγγελματικού Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας.

-- Στη Δράμα, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου, θα μιλήσει ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής και υποψήφιος βουλευτής.

-- Στη Θεσσαλονίκη, στις 7.30 μ.μ., στο πολιτιστικό κέντρο Τούμπας, θα μιλήσουν οι Γιάννης Δελής και Ρένα Τηλικίδου, υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ.

Στη Στερεά Ελλάδα
  • Αύριο Παρασκευή:

-- Στη Λαμία, συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας (πλ. Διάκου 1). Κεντρικός ομιλητής ο υποψήφιος βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Κώστας Μπασδέκης.

Στη Θεσσαλία
  • Σήμερα Πέμπτη:

-- Ο Γιάννης Κασίδας, υποψήφιος βουλευτής Λάρισας, θα μιλήσει στις 7 μ.μ. στην Ποταμιά και στις 7:30 μ.μ. στη Σκήτη.

Μάθε πού ψηφίζεις

Επειδή τα λάθη στους εκλογικούς καταλόγους είναι συχνά, καλό είναι να παίρνουμε έγκαιρα τα μέτρα μας. Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (http://www.ypes.gr/services/eea/eea.htm) υπάρχουν οι απαραίτητες πληροφορίες για το πού ψηφίζει ο καθένας, ενώ το αντίστοιχο τηλέφωνο παροχής πληροφοριών είναι το 213.1361.500.

Οι ετεροδημότες

Το ΚΚΕ καλεί τους ετεροδημότες να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την αποφασιστική ενίσχυση του Κόμματος.

Τους καλεί από σήμερα κιόλας:

-- Να ενημερωθούν για το πού ψηφίζουν.

-- Να εξασφαλίσουν έγκαιρα τα εισιτήριά τους όσοι ψηφίζουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους.

Για κάθε πληροφορία μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 210.3301.106, 210.3302.411, 210.5249.111 (ώρες επικοινωνίας: 09.00 - 21.00).

Πώς ψηφίζουν

Το πώς ψηφίζουν οι ετεροδημότες καθορίζεται από εγκυκλίους που έχει εκδώσει το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα, λοιπόν, με σχετική εγκύκλιο, οι πολίτες που έχουν καταθέσει σχετική αίτηση μέχρι τις 31 Οκτώβρη του 2014, ώστε να ψηφίσουν ως ετεροδημότες, είναι ενταγμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Δηλαδή, θα ψηφίσουν ως ετεροδημότες στον τόπο κατοικίας τους.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Οσοι υπέβαλαν σχετική αίτηση μετά την παραπάνω ημερομηνία ψηφίζουν στο δήμο που είναι εγγεγραμμένοι.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τις περιπτώσεις ψηφοφόρων που είχαν κάνει εκλογική μεταδημότευση για να είναι υποψήφιοι στις τοπικές εκλογές του Μάη 2014 στο δήμο που κατοικούσαν. Οσοι από αυτούς δεν έκαναν αίτηση ώστε να επιστρέψουν στους δήμους όπου ήταν γραμμένοι παλαιότερα - ή την έκαναν μετά την 31η Οκτώβρη - ψηφίζουν στο δήμο που ψήφισαν ως υποψήφιοι στις τοπικές εκλογές.

Σημαντικές εκλογικές προθεσμίες

Υπενθυμίζουμε ότι:

-- Στις 16 Γενάρη τα κόμματα παραδίδουν στους αντιπεριφερειάρχες της Περιφερειακής Ενότητας της έδρας κάθε νομού τα ψηφοδέλτια για τα κοινά εκλογικά τμήματα των εκλογικών περιφερειών.

-- Στις 18 Γενάρη παραδίδονται από τα κόμματα στους αντιπεριφερειάρχες της Περιφερειακής Ενότητας της έδρας κάθε νομού τα ψηφοδέλτια για τα ειδικά εκλογικά τμήματα των ετεροδημοτών.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2014
Με πλεονάσματα η αντιλαϊκή πολιτική

Η συνεχιζόμενη διάλυση των κρατικών κονδυλίων που σχετίζονται με την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, σε συνδυασμό με τους φόρους και τα άλλα αντιλαϊκά χαράτσια συνθέτουν την πορεία εκτέλεσης του φετινού κρατικού προϋπολογισμού. Στο 12μηνο του 2014 τα «πρωτογενή πλεονάσματα» ήδη διαμορφώνονται σε 1,9 δισ. ευρώ. Σημειωτέον, στον προϋπολογισμό του 2014 είχαν προβλεφθεί και έσοδα από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών (1,9 δισ. ευρώ), που αφορούν στα «ακούρευτα» ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, κονδύλι που θα παραμείνει «παγωμένο», μέχρις ότου ολοκληρωθεί η τρέχουσα αντιλαϊκή αξιολόγηση από την τρόικα.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το 2014:

-- Το σύνολο των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού υποχώρησε σε 55 δισ. ευρώ (από 58,5 δισ. ευρώ το 2013). Οι πρωτογενείς δαπάνες (αφορούν σε συντάξεις, μισθούς σε Δημόσιο, Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, επιχορηγήσεις προς ασφαλιστικά ταμεία) συμπιέστηκαν περαιτέρω στα 41,8 δισ. ευρώ (από 44,2 δισ. ευρώ το 2013). Τα ποσά που δαπανήθηκαν για τόκους εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους διαμορφώθηκαν σε 5,6 δισ. ευρώ (από 6 δισ.). Μετά την αφαίρεση των ποσών που πληρώθηκαν για τόκους (οι οποίοι δεν υπολογίζονται στην εμφάνιση του πρωτογενούς πλεονάσματος), το ύψος των κρατικών δαπανών διαμορφώνεται σε 49,4 δισ. ευρώ.

-- Τα συνολικά καθαρά έσοδα φτάνουν στα 51,3 δισ. ευρώ (από 53 δισ.), ενώ τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού στα 46,6 δισ. ευρώ (από 48,4 δισ.).

Τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές

18 κόμματα και 4 συνασπισμοί κομμάτων θα συμμετέχουν στις εκλογές της 25ης Γενάρη, με βάση τη σχετική χτεσινή ανακήρυξη από το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Ειδικότερα, στις βουλευτικές εκλογές θα συμμετέχουν τα εξής κόμματα: ΚΚΕ, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Χρυσή Αυγή, Τελεία, ΟΚΔΕ, Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, «Ανεξάρτητη Ανανεωτική Αριστερά - Ανανεωτική Δεξιά, Ανανεωτικό ΠΑΣΟΚ, Ανανεωτική Νέα Δημοκρατία, Οχι στον Πόλεμο, Κόμμα Επιχείρηση Χαρίζω Οικόπεδα, Χαρίζω Χρέη, Σώζω Ζωές, Παναγροτικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος», ΚΕΑΝ, ΕΕΚ - Τροτσκιστές, ΛΑΟΣ, Ενωση Κεντρώων, ΕΛΚΣΙ, Ενωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης, «ΡΟΜΑ» - Ριζοσπαστικό Ορθόδοξο Μέτωπο Αλληλεγγύης, Το Ποτάμι, ΕΛ.ΛΑ.ΔΑ.

Θα συμμετέχουν επίσης οι εξής 4 συνασπισμοί κομμάτων: ΑΝΤΑΡΣΥΑ - ΜΑΡΣ, ΚΚΕ μ - λ - ΜΛ ΚΚΕ, Πράσινοι - ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητοι Ελληνες.

Αντίθετα, «κόπηκαν» τρία κόμματα (Κόμμα Φιλελευθέρων, Εθνική Ελπίδα, Δημοβούλιο Πολιτών - Ελληνικό Κίνημα Αμεσης Δημοκρατίας) και ο Συνδυασμός Ανεξάρτητων Υποψηφίων «Αξιοπρέπεια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ