ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ψάχνουν διέξοδο για να ενταθούν τα παζάρια

Με τον Κύπριο Πρόεδρο συναντήθηκε χτες ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε

Από τη συνάντηση Αϊντε - Αναστασιάδη
Από τη συνάντηση Αϊντε - Αναστασιάδη
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την «εποικοδομητική προσέγγιση» του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας αναγνώρισε στη διάρκεια της χτεσινής τους συνάντησης ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκου Χριστοδουλίδη.

Ο ίδιος ανέφερε πως ο Αϊντε «εξέφρασε την απογοήτευσή του για το λόγο ότι η εποικοδομητική αυτή προσέγγιση του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είχε ως αποτέλεσμα την επανέναρξη των συνομιλιών».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι για την επανέναρξη «ενός διαλόγου που θα έχει προοπτική θετικής κατάληξης, είναι ξεκάθαρο ότι η "μπάλα" βρίσκεται στο "γήπεδο" της τουρκικής πλευράς», αλλά και ότι πρέπει να γίνει «αντικειμενική ενημέρωση» των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ (σ.σ. που θα συζητήσει για το Κυπριακό στις 26 Γενάρη). Ωστόσο, σε ερώτηση που δέχτηκε για τις «ίσες αποστάσεις» που διατηρεί ο ΟΗΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Εμείς δεν ζητούμε από τα Ηνωμένα Εθνη να παρουσιάσουν γεγονότα υπέρ της δικής μας πλευράς. Εμείς ζητούμε να παρουσιάσουν τα γεγονότα ως έχουν»...

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η έκθεση που αναμένεται να παρουσιάσει ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι μουν στο ΣΑ αναφέρει απλά ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε την απόφασή της να αναστείλει τη συμμετοχή της στις συνομιλίες, μετά την ανακοίνωση από την Τουρκία για τη διεξαγωγή μιας σεισμικής έρευνας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου», και εξισώνοντας την Κυπριακή Δημοκρατία και το ψευδοκράτος καλεί τις δύο πλευρές «να βρουν έναν τρόπο για να επιτευχθεί αυτό (σ.σ. η επανέναρξη των συνομιλιών) χωρίς καθυστέρηση», ενώ επαναλαμβάνει την έκκληση «προς τις πλευρές» να απόσχουν από το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών και από την αρνητική ρητορική της μίας πλευράς προς την άλλη.

Προχτές το βράδυ, μετά από συνάντηση που είχε με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ντερβίς Ερογλου, ο Αϊντε υποστήριξε ότι το συνεχιζόμενο αδιέξοδο πλέον βλάπτει τη διαδικασία, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι, τώρα, υπάρχει αποδοχή πως το θέμα των υδρογονανθράκων μπορεί να συζητηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η θετική αλλαγή που εντοπίζει πλέον ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών αφορά την πρόσφατη δήλωση που έκανε ο Αναστασιάδης ανοίγοντας παράθυρο για τη συζήτηση του θέματος των υδρογονανθράκων στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων. «Αυτό δεν ήταν σε ισχύ πριν το νέο έτος αλλά ισχύει τώρα και θεωρώ πως είναι προς την ορθή κατεύθυνση», είπε ο Αϊντε.

Χτες, ο Κύπριος Πρόεδρος διευκρίνισε ότι δεν είπε πως στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων θα μπορέσουν να συζητηθούν «όλα τα θέματα», αλλά μόνο «τα εναπομείναντα».

Στο μεταξύ, χτες, έγινε γνωστό ότι το ταξίδι του Ν. Αναστασιάδη στη Μόσχα θα γίνει στις 25 Φλεβάρη.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ετοιμασίες για επιστράτευση εφέδρων

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Ενώ οι μάχες ανάμεσα στο στρατό της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και τους πολιτοφύλακες συνεχίζονται στην Ανατολική Ουκρανία, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Πάβλο Κλίμκιν, ανακοίνωσε χτες ότι τις επόμενες μέρες σχεδιάζεται η συνάντηση της λεγόμενης Ομάδας Επαφής, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του Κιέβου, της Μόσχας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και των πολιτοφυλάκων από τις αυτοονομαζόμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (Ντονμπάς).

«Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό και ελπίζω ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες, όμως η ημερομηνία θα πρέπει να συμφωνηθεί», δήλωσε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ. Η αρχικά προγραμματισμένη για αύριο συνάντηση στην Αστάνα του Καζαχστάν ανάμεσα στους ηγέτες των Ουκρανίας, Ρωσίας, Γερμανίας και Γαλλίας, όπως όλα δείχνουν, θα αναβληθεί.

Η Ομάδα Επαφής διαπραγματεύεται πάνω στα σημεία της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας, που είχε αποφασιστεί στις 5 Σεπτέμβρη στο Μινσκ της Λευκορωσίας αλλά στην ουσία έμεινε στα χαρτιά. Τελευταίο περιστατικό η ρουκέτα που έπεσε σε λεωφορείο με αμάχους στο Ντόνετσκ την Τρίτη και σκότωσε 12 ανθρώπους.

«Λάδι στη φωτιά» ρίχνει και η απόφαση του Προέδρου της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο (του μεγαλοβιομήχανου της σοκολάτας και άλλων επιχειρήσεων) να ανακοινώσει την άμεση επιστράτευση εφέδρων (σε τρεις δόσεις) για να συνεχίσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή Ντονμπάς. Την ίδια ώρα «κατήγγειλε» σχέδια «ειδικών υπηρεσιών γειτονικής χώρας» - δεν κατονόμασε αλλά προφανώς εννοούσε τη Ρωσία - «να επιχειρήσουν να εμποδίσουν τη διαδικασία της επιστράτευσης».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Μέχρι και 5.000 εργαζόμενους θα πετάξει στο δρόμο τους επόμενους μήνες η αεροπορική εταιρία Air France - KLM, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εφημερίδας «Λε Μοντ», τα οποία επισημαίνουν ότι η διοίκηση της εταιρίας φέρεται να ανησυχεί για την «έλλειψη ανταγωνιστικότητας». Τον περασμένο Δεκέμβρη είχε επισημάνει την ανάγκη να υπάρξουν «συμπληρωματικές ενέργειες για τη μείωση του κόστους, και μια σημαντική μείωση των επενδύσεων».

ΡΩΜΗ.-- Την αναμενόμενη παραίτησή του υπέβαλε χτες ο Πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Η διαδικασία για την εκλογή του διαδόχου του αναμένεται να ξεκινήσει σε μερικές βδομάδες. Σε αυτήν παίρνουν μέρος οι γερουσιαστές, βουλευτές, αλλά και εκλογείς από τις περιφέρειες της χώρας.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Εντοπίστηκε η άτρακτος (σ.σ.: το κύριο μέρος) του αεροπλάνου της AirAsia που εκτιμάται ότι στις 28 Δεκέμβρη έπεσε στη θάλασσα της Ιάβα. Τα συντρίμμια εντόπισε ένα ρομπότ που οι Αρχές της Σιγκαπούρης είχαν στείλει να συμμετέχει στις σχετικές έρευνες. Πιθανολογείται ότι στην άτρακτο έχουν εγκλωβιστεί πολλοί από τους συνολικά 162 ανθρώπους που μετέφερε το σκάφος, το οποίο κατευθυνόταν από τη Σουραμπάγια της Ινδονησίας στη Σιγκαπούρη.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Οι Αρχές διέταξαν την έναρξη έρευνας μετά από τον εντοπισμό πάνω από 100 πτωμάτων στον ποταμό Γάγγη. Μεταξύ άλλων, τα ΜΜΕ έκαναν λόγο για σορούς φτωχών ανθρώπων που οι οικογένειές τους δεν μπορούσαν να πληρώσουν για να αποτεφρωθούν.

ΛΙΛΟΝΓΚΟΥΕ.-- Το ένα τρίτο του Μαλάουι κηρύχτηκε χτες ζώνη καταστροφής, εξαιτίας πλημμυρών που προκάλεσαν τον πνιγμό τουλάχιστον 50 ανθρώπων και άφησαν άστεγους πάνω από 23.000 άλλους. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί και άλλο, καθώς μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να συνεχιστούν οι καταρρακτώδεις βροχές που πλήττουν τη νοτιοαφρικανική χώρα από τον περασμένο μήνα.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Πάνω από 500.000 μαθητές Λυκείου στο Ισραήλ ξεκίνησαν χτες τριήμερη αποχή από τα μαθήματά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών να μη συνοδεύει εφεξής τους μαθητές στις σχολικές εκδρομές, εκτός και αν πάρουν σαφείς εγγυήσεις ότι οι γονείς δεν πρόκειται να κινηθούν νομικά εναντίον τους σε περίπτωση ατυχήματος ή άλλου συμβάντος σε σχολική εκδρομή.

ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΚΑΝΑΒΕΡΑΛ.-- Η ΝΑΣΑ εκκένωσε χτες τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού στο οποίο βρισκόταν εξαμελές προσωπικό, μετά από συναγερμό για πιθανή διαρροή τοξικών. Ωστόσο αργότερα διαπιστώθηκε πως δεν υπήρχαν καθόλου ίχνη για διαρροή αμμωνίας. Οι έξι Αμερικανοί - μέλη της αμερικανικής αποστολής μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στη ρωσική πλευρά του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Επίσκεψη στο Ανατολικό Κοσσυφοπέδιο

«Ξέρω ότι οι Αλβανοί θα σας προσφέρουν πολλά λεφτά για να αγοράσουν τα σπίτια και τις περιουσίες σας. Μην τις πουλάτε. Εσείς υπερασπίζετε το μέλλον μας διατηρώντας τα σπίτια σας στο Κοσσυφοπέδιο», δήλωσε χτες ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς, φτάνοντας στο Πάσγιανε του Ανατολικού Κοσσυφοπεδίου, κάνοντας την πρώτη επίσκεψη Σέρβου πρωθυπουργού στο προτεκτοράτο μετά από τις ΝΑΤΟϊκές επιδρομές του 1999.

Ο Βούτσιτς προσπάθησε να καθησυχάσει τους Σέρβους της περιοχής πως το Βελιγράδι «δεν τους έχει ξεχάσει» και πως στις επικείμενες νέες διαπραγματεύσεις που θα γίνουν το Φλεβάρη στις Βρυξέλλες με τους Κοσσοβάρους Αλβανούς θα τεθούν πολλά και δύσκολα ζητήματα στην ατζέντα, μεταξύ αυτών και εκείνο που αφορά τις περιουσίες των Σέρβων στο προτεκτοράτο.

ΜΕΞΙΚΟ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Η αγανάκτηση φουντώνει

ΙΓΚΟΥΑΛΑ.--

Οι γονείς και οι συγγενείς των 42 αγωνιστών φοιτητών που έχουν απαχθεί από τις 26 Σεπτέμβρη από την Αγροτική Διδασκαλική Σχολή «Νορμάλ ντε Αγιοτζινάπα», στην επαρχία Γκερέρο, συνεχίζουν τον αγώνα τους. Μέχρι στιγμής, από τους 43 αρχικά αγνοούμενους έχει γίνει μια ταυτοποίηση σορού που ανήκει στον 22χρονο φοιτητή Αλεξ Μόρα, ενώ συνεχώς βρίσκονται πτώματα σε ομαδικούς τάφους στην ευρύτερη περιοχή, καμένα και τεμαχισμένα, και είναι δύσκολη η αναγνώρισή τους.

Τη Δευτέρα το βράδυ οι συγγενείς και λαϊκές οργανώσεις μπήκαν σε στρατιωτική βάση στην περιοχή απαιτώντας απαντήσεις για το πού βρίσκονται τα δικά τους πρόσωπα.

Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, οι φοιτητές είχαν απαχθεί από δημοτικούς αστυνομικούς της πόλης Ιγκουάλα και, το πιθανότερο, στη συνέχεια παραδόθηκαν στους εγκληματίες της μαφίας των ναρκωτικών της ομάδας «Γκερέρος Ουνίδος», που τρομοκρατούν λαϊκές οργανώσεις, ως τμήμα των παρακρατικών μηχανισμών που δρουν στο Μεξικό. Στην όλη υπόθεση εμπλέκονται και τοπικοί παράγοντες, ο δήμαρχος, η σύζυγός του, που έχει άμεση σύνδεση με τη μαφία, και ο κυβερνήτης της επαρχίας.

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Συνομιλίες Κέρι και Ζαρίφ

ΓΕΝΕΥΗ.--

Την πεποίθηση και την ελπίδα ότι οι συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα μπορούσαν να επιταχυνθούν τις επόμενες βδομάδες, ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη μιας συμφωνίας - πλαίσιο έως τον ερχόμενο Μάρτη εξέφρασαν χτες, μετά από πέντε ώρες συνάντηση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Γενεύης, οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και Ιράν, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Ο Ιρανός αξιωματούχος εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την τελική έκβαση των συνομιλιών, που σήμερα συνεχίζονται μεταξύ εκπροσώπων της λεγόμενης ομάδας των 5+1 (Οι πέντε χώρες - μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Γερμανία) δηλώνοντας σιβυλλικά ότι «όλα τα ζητήματα είναι δύσκολα ώσπου να τα λύσεις, και εύκολα εάν τα λύσεις».

Επί της ουσίας, πάντως, δεν έγινε άμεσα γνωστό τίποτε από την πεντάωρη συνάντηση των Κέρι-Ζαρίφ.

Οπως προβλέπεται από προηγούμενες συναντήσεις, οι διεθνείς διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στη Γενεύη επιδιώκουν την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας - πλαίσιο έως την 1η Μάρτη και την υπογραφή συμφώνου τεχνικών λεπτομερειών έως την 1η Ιούλη 2015.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ