ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΗΤΗ
Νύχτα αγωνίας από την κακοκαιρία

Νύχτα αγωνίας προκάλεσε η κακοκαιρία σε περιοχές της Κρήτης. Από τις συνεχείς σφοδρές καταιγίδες επλήγη περισσότερο ο Νομός Ηρακλείου, ενώ ακόμα δεν έχει φανεί το μέγεθος των ζημιών τόσο στο ζωικό κεφάλαιο όσο και στις καλλιέργειες. Κλιμάκιο της ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον υποψήφιο βουλευτή και δημοτικό σύμβουλο Μανώλη Συντυχάκη, πραγματοποίησε χτες περιοδεία στις πλημμυρόπληκτες περιοχές.

Η καταστροφή στις καλλιέργειες στην περιοχή του πρώην Δήμου Τεμένους είναι τεράστια. Χωράφια, αμπέλια και λιόφυτα έχουν κυριολεκτικά βυθιστεί στο νερό, στη λάσπη και τα μπάζα, ενώ μεγάλο μέρος του αγροτικού οδικού δικτύου δεν υπάρχει. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογες είναι οι εικόνες και σε περιοχές των Δήμων Μινώα Πεδιάδας, Γόρτυνας και Φαιστού, χωρίς ωστόσο ακόμα κανένας να είναι σε θέση να κάνει εκτιμήσεις, καθώς είναι αδύνατο να προσεγγισθούν πολλά σημεία. Οι ισχυρές καταιγίδες και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν προβλήματα και στο οδικό δίκτυο του νησιού, όπου σημειώθηκαν κατολισθήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από λίγους μήνες οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με το ΚΚΕ στο Δήμο Ηρακλείου προκάλεσαν συζήτηση για την αντιπλημμυρική προστασία και το σχεδιασμό όλων των απαιτούμενων μέτρων για την προστασία των δημοτών και του δομημένου περιβάλλοντος. Η απάντηση της δημοτικής αρχής ήταν καθησυχαστική και βεβαίωνε διά στόματος του αντιδημάρχου των Τεχνικών Υπηρεσιών ότι ο μηχανισμός του Δήμου Ηρακλείου είναι γνώστης του θέματος και έτοιμος για την αντιμετώπιση ακραίων φυσικών φαινομένων. Προχτές, αποδείχτηκε αυτός ο ισχυρισμός του Δήμου Ηρακλείου ένα μεγάλο ψέμα. Μετά από μια ισχυρή και πολύωρη βροχόπτωση κατέρρευσε ένα τμήμα υδροτεχνικού έργου στην κοίτη του χείμαρρου Ποτάμι στην περιοχή Κάμπος Αγιου Σύλλα με αποτέλεσμα τουλάχιστον έξι σπίτια και πολλές επιχειρήσεις στην περιοχή Δρακουλιάρη να πλημμυρίσουν. Λίγα χιλιόμετρα παρακάτω η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης Δήμου Ηρακλείου έχει υποστεί με το ίδιο πλημμυρικό κύμα σοβαρές ζημιές στη μονάδα βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων και αναγκάστηκε να σταματήσει τη λειτουργία του. Κατά τη διάρκεια των δύσκολων ωρών που πέρασαν προχτές το βράδυ, άνθρωποι κινδύνευσαν, κυρίως στο Ηράκλειο, καθώς εγκλωβίστηκαν από τους χειμάρρους μέσα στα αυτοκίνητά τους, ακόμη και στα σπίτια τους.

Απέτρεψαν πλειστηριασμό στη Νέα Ιωνία

Με κινητοποίηση χτες στο Ειρηνοδικείο Νέας Ιωνίας, αποτράπηκε ένας ακόμα πλειστηριασμός κατοικίας. Μια οικογένεια κινδύνεψε να χάσει το σπίτι της για χρέη που δεν είχε να πληρώσει απέναντι σε κάποιον ιδιώτη, ο οποίος κατέφυγε στα δικαστήρια που αποφάσισαν τον πλειστηριασμό του διαμερίσματος της οικογένειας.

Πρόκειται για μια υπόθεση που ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια, όταν ένας χώρος (στο παλιό Ν. Ηράκλειο) που ήταν χαρακτηρισμένος, για να χτιστεί σχολείο, τελικά δεν απαλλοτριώθηκε και αποδόθηκε στον ιδιώτη που ανήκε. Ο ιδιώτης με δική του πρωτοβουλία άνοιξε ένα δρόμο σε αυτόν το χώρο που εξυπηρετούσε την είσοδο σε διπλανή πολυκατοικία και στη συνέχεια ζήτησε από τους παρόδιους (αλλά και από το Δήμο) να τον αποζημιώσουν για το δρόμο που άνοιξε. Ετσι συσσωρεύθηκαν και τα χρέη της συγκεκριμένης οικογένειας που δεν μπορούσε να πληρώσει την αποζημίωση (αν και αποτελεί ερώτημα πώς ένας ιδιώτης ανοίγει ένα δρόμο, πράγμα που είναι ευθύνη του κράτους ή της Τοπικής Διοίκησης, και απαιτεί στη συνέχεια να αποζημιωθεί) και βρίσκεται τώρα σε κίνδυνο να χάσει το σπίτι της.

Η οικογένεια απευθύνθηκε στο ΚΚΕ και δυνάμεις του Κόμματος έδωσαν χτες το «παρών» στην αγωνιστική κινητοποίηση που απέτρεψε τελικά τον πλειστηριασμό.

ΠΑΤΡΑ
Ο δήμος διεκδικεί μόνιμες θέσεις εργασίας για όλους

Σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί, παραμονές των βουλευτικών εκλογών, η χτεσινή δημοσιοποίηση από την εφημερίδα «Γεγονότα» και η σχεδόν άμεση αναπαραγωγή «είδησης» σε τοπικές - και όχι μόνο - ιστοσελίδες του χώρου του ΣΥΡΙΖΑ, περί «απόλυσης» εργαζόμενης από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» από τη δημοτική αρχή της Πάτρας, για σύμβαση μερικής απασχόλησης που είχε λήξει το 2009. Αμεση ήταν η αντίδραση του αντιδημάρχου Διοίκησης, Εξυπηρέτησης Πολιτών, Προγραμματισμού της δημοτικής ενότητας Ρίου, Διονύση Πλέσσα, ο οποίος απέστειλε επιστολή προς τη διευθύντρια της εφημερίδας «Γεγονότα». Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

«Σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας σας, αναφέρεται ότι με προσωπική μου απόφαση προχώρησα σε απόλυση εργαζόμενης.

Νομίζω ότι θα συμφωνήσετε ότι η απόλυση προϋποθέτει να υπάρχει οποιαδήποτε μορφή εργασίας της συγκεκριμένης εργαζόμενης, με την υπηρεσία του δήμου. Στην περίπτωση λοιπόν που αναφέρεστε, η σύμβαση εργασίας μερικής απασχόλησης που υπήρξε έχει λήξει από τις 30/9/2009. Αυτό αποδεικνύεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, καθώς επίσης και από τον Κοινωνικό Οργανισμό, ο οποίος έκτοτε δεν έχει αναθέσει στην υπόψη τότε συμβαλλόμενη κανενός είδους έργο στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι" ή σε άλλου είδους εργασία. Κάναμε προσπάθεια να βρούμε τρόπο ώστε να διασφαλίσουμε το δικαίωμά της στην εργασία, που όμως προσέκρουσε στο υπάρχον αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο, που δε μας έδινε τέτοια δυνατότητα. Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη περίπτωση είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα σύγχρονης ομηρίας και εκμετάλλευσης, αφού από το 2009 μέχρι σήμερα (όπως η ίδια δηλώνει) εργαζόταν με προφορική εντολή, χωρίς να αμείβεται, χωρίς ασφάλιση και άλλα δικαιώματα. Ετσι αντιμετώπιζαν τους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους οι προηγούμενες δημοτικές αρχές. Θέση μας είναι οι εργαζόμενοι να δουλεύουν με μόνιμες σχέσεις εργασίας και προς αυτήν την κατεύθυνση στηρίζουμε τον αγώνα τους.

Κυρία διευθύντρια.

θεωρώ ότι η δημοσιογραφική δεοντολογία απαιτεί την ανάλογη προβολή της επιστολής μου, για να αποκατασταθεί η αλήθεια. Αυτό πιστεύω ότι είναι υποχρέωσή σας, ανεξάρτητα του "υπερβάλλοντα ζήλου" ορισμένων που διαστρεβλώνουν και συκοφαντούν συστηματικά την προσπάθεια που κάνουμε να στηρίξουμε τους εργαζόμενους, παρά τα ασφυκτικά πλαίσια της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων, της ΕΕ και του Καλλικράτη, που απαγορεύουν τις προσλήψεις και καταδικάζουν τους εργαζόμενους σε ελαστικές σχέσεις εργασίας και μισθούς πείνας».

Πρεμιέρα για τη μουσικοθεατρική παράσταση «9:05»

Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Διάνα η επίσημη πρεμιέρα της παράστασης «9:05», μιας πρωτότυπης μουσικοθεατρικής παράστασης. Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Χρήστος Θηβαίος και ο Οδυσσέας Ιωάννου βρίσκονται επί σκηνής. Η σκηνοθεσία ανήκει στον Παντελή Βούλγαρη. Στην πρεμιέρα παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού.

Ενα τρένο που καθυστερεί. Μια μπάντα οκτώ μουσικών και ένας παραγωγός ραδιοφώνου περιμένουν στο σταθμό, όπου συναντιούνται μελωδίες, σκέψεις, εικόνες, συναισθήματα, προσδοκίες. Τραγούδια δικά τους, τραγούδια όλων των μεγάλων συνθετών. Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Λοΐζος, Μικρούτσικος και Ξαρχάκος. Το ελληνικό τραγούδι τέμνει τη συλλογική μας μνήμη και τους προσωπικούς δρόμους. Τα κείμενα περιγράφουν στιγμές και σκέψεις από το 1974 μέχρι και τις μέρες μας.

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη - Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 (λαϊκή - απογευματινή) και 21:30 και Κυριακή στις 19:00.

Νεκρός εργάτης στην Αλεξανδρούπολη

Ενας 39χρονος εργάτης από την Αλβανία έχασε τη ζωή του την Τρίτη, πέφτοντας από κεραμοσκεπή μονοκατοικίας στην Αλεξανδρούπολη, στη διάρκεια εργασιών. Οπως διαπιστώθηκε δεν υπήρχε κανένα προστατευτικό μέσο. Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου μεταφέρθηκε με το ΕΚΑΒ, διαπιστώθηκε απλά ο θάνατός του. Η αστυνομία συνέλαβε έναν 37χρονο, υπεύθυνο των εργασιών και τους ιδιοκτήτες του σπιτιού.

Νέοι περιορισμοί στις διαγνωστικές εξετάσεις

Ενας ακόμα περιορισμός στις διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων μπήκε με την απόφαση του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη για «μέτρα ελέγχου και συνταγογράφησης» που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β' 35/14.1.2015). Για παράδειγμα, αναφέρεται ότι τα τρίπλεξ αγγείων που μπορούν να γίνουν είναι μέχρι τρία το χρόνο ή οι φυσικοθεραπείες με μηδενική συμμετοχή μπορεί να είναι μέχρι δέκα. Ακόμα και στις αιματολογικές εξετάσεις μπαίνει πλαφόν (μέχρι 5 το χρόνο). Τα μέτρα αυτά αποτελούν συγκεκριμενοποίηση της εφαρμογής των διαγνωστικών πρωτοκόλλων για τις διαγνωστικές εξετάσεις που περιγραφόταν σε προηγούμενη υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β' /2243/18.8.2014). Με την απόφαση της 18.8.2014 μπήκαν περιορισμοί στις δαπάνες των εξετάσεων κατ' αναλογία του πληθυσμού με ταυτόχρονο όριο δαπάνης στους γιατρούς κατά πράξη. Πρόκειται για περιορισμούς που τελικά αναγκάζουν τους ασφαλισμένους να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Συλλυπητήριο

Το Τμήμα Προπαγάνδας της ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην σ. Αλέκα Γιαννούση και την οικογένειά της για τον ξαφνικό θάνατο της μητέρας της Ροδούλας. Πιστή οπαδός του ΚΚΕ, που έζησε για πολλά χρόνια πολιτική πρόσφυγας στην Ουγγαρία και την Τσεχοσλοβακία. Ηταν ένα από τα παιδιά που προστάτευσε και διέσωσε ο ΔΣΕ από τη βία του αστικού κράτους.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΞΗΡΟΥ
Πιάστηκαν δύο στην Καλαμάτα

Στην Καλαμάτα συνελήφθησαν προχτές δύο άτομα, που φέρονται ως συνεργοί του Χριστόδουλου Ξηρού. Πρόκειται για έναν 54χρονο Ελληνα απότακτο αστυνομικό των ΕΚΑΜ και έναν 37χρονο Αλβανό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχουν ταυτοποιηθεί αποτυπώματα των δύο συλληφθέντων σε κατοικίες που χρησιμοποιούνταν από τον Χριστόδουλο Ξηρό και τους συνεργούς του, στην Ανάβυσσο και το Λουτράκι. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο 37χρονος Αλβανός φέρεται να είναι το άτομο που νοίκιασε την κατοικία της Αναβύσσου.

Οι δύο συνελήφθησαν μετά από εντάλματα του ειδικού εφέτη ανακριτή Αθήνας για τις κατηγορίες της ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις, κατασκευή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών και βομβών, παράνομη κατοχή πολεμικών όπλων και πιστολιών κ.λπ. Προθεσμία για να απολογηθούν την Παρασκευή ζήτησαν και έλαβαν χτες από τον εφέτη ειδικό ανακριτή, αρμόδιο για θέματα τρομοκρατίας, οι δύο κατηγορούμενοι. Και οι δύο φέρεται να αρνούνται τις πράξεις που τους αποδίδονται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ