ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Προτάσεις για ... «φορολόγηση» συντάξεων

ΚΑΜΠΕΡΑ.--

«Το ότι σήμερα ζούμε περισσότερα χρόνια είναι σπουδαία νέα. Είναι αξιοσημείωτο ότι, κάπου στον κόσμο σήμερα, είναι πολύ πιθανό ένα παιδί που γεννιέται να ζήσει μέχρι τα 150 του... Το ερώτημα είναι πώς θα ζήσουμε με αξιοπρέπεια και θα διασφαλίσουμε μια καλή ποιότητα μέχρι το τέλος» επισήμανε ο Αυστραλός υπουργός Οικονομικών Τζο Χόκεϊ, για να παρουσιάσει την αύξηση στο προσδόκιμο ζωής ως λόγο να προχωρήσουν οι περικοπές στην Υγεία και την ασφάλιση. Ο Χόκεϊ, μάλιστα, φέρεται -σύμφωνα με ανταποκρίσεις του ΑΠΕ- να είπε ότι «είναι αδύνατο να αντέξει το δημόσιο σύστημα Υγείας και το συνταξιοδοτικό σύστημα» τα «βάρη» που συνεπάγεται μια τέτοια αύξηση των ανθρώπων που θα χρειάζονται τις υπηρεσίες του για περισσότερα χρόνια.

Η τοποθέτηση του Αυστραλού αξιωματούχου είναι ενδεικτική του πώς οι αστικές κυβερνήσεις αντιλαμβάνονται την αύξηση του μέσου όρου ζωής σε όλο τον πλανήτη: ως ευκαιρία να παραταθεί το ξεζούμισμα των εργαζομένων και να πετσοκοπούν οι ήδη μακριά από τις ανάγκες «δημόσιες» παροχές πρόνοιας, σύνταξης και περίθαλψης.

Στην κατεύθυνση αυτή, μάλιστα, σιγοντάρουν και ακαδημαϊκοί που ανοιχτά στρατεύουν την επιστήμη τους στην υπηρεσία των μονοπωλίων. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Δε Σάντεϊ Μόρνινγκ Χέραλντ», ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, Πήτερ Σμιθ, σημειώνει ότι δε νομίζει ότι όλοι πρέπει να συνταξιοδοτούνται στα 65 και να κάθονται σπίτι μέχρι να γίνουν 150, συμπληρώνοντας ότι «οι άνθρωποι θα δουλεύουν και θα συνεισφέρουν (στην οικονομία) για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα». Αντίστοιχα, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, ο καθηγητής Γήρανσης και Δημόσιας Τάξης στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, Χαλ Κέντινγκ, προχώρησε και σε κατάθεση προτάσεων για μέτρα όπως η ...φορολόγηση της συνταξιοδότησης και η εξασφάλιση της δυνατότητας στους ανθρώπους να δουλεύουν περισσότερα χρόνια. Κάτι δηλαδή σαν τα μέτρα «ενθάρρυνσης της ενεργούς γήρανσης» που επεκτείνονται σε όλη την Ευρώπη και το «πρόστιμο» που πληρώνουν όσοι συνταξιοδοτούνται «πρόωρα» με μείωση των συντάξεών τους. Οι προτάσεις αυτές είναι ακόμα μια απόδειξη ότι αιτία της αντεργατικής επίθεσης δεν είναι τα μνημόνια, αλλά η εξουσία του κεφαλαίου που, για να θεριέψει τα κέρδη του, δε διστάζει να σφίγγει τη θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων αμείωτα.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Κι άλλοι νεκροί εργάτες στο σταθμό της Φουκουσίμα

ΤΟΚΙΟ.--

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 50χρονος εργαζόμενος που επιθεωρούσε μια δεξαμενή στο εργοστάσιο Ντάιτσι του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, μαζί με άλλα δύο άτομα. Ο μεσήλικας έπεσε στην άδεια δεξαμενή νερού, από ύψος 10 μέτρων. Το BBC μετέδωσε ότι η ζώνη με την οποία ήταν «ασφαλισμένος» ο άνδρας φαίνεται πως δεν ήταν δεμένη σωστά και ερευνάται αν είχαν τηρηθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Την ίδια στιγμή, το Ιαπωνικό Πρακτορείο Ειδήσεων έκανε λόγο και για δεύτερο εργάτη που σκοτώθηκε στο διπλανό εργοστάσιο Ντάινι. Πρόκειται για έναν 48χρονο που καταπλακώθηκε από μηχάνημα. Ο ίδιος φέρεται να είχε τραυματιστεί σοβαρά στην τριπλή τραγωδία του 2011 (σεισμός, τσουνάμι, έκρηξη) αλλά τότε να είχε γλιτώσει.

Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα εργατικά «ατυχήματα» στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, όπου μετά το 2011 ακόμα δεν έχουν τελειώσει οι εργασίες καθαρισμού και απομάκρυνσης των ραδιενεργών ουσιών. Στην περίοδο Απρίλη - Νοέμβρη 2014 τραυματίστηκαν συνολικά 39 εργαζόμενοι ενώ ένας αρρώστησε (σύμφωνα μόνο με τα επίσημα στοιχεία), σε σχέση με τα 23 άτομα που είχαν τραυματιστεί όλη την προηγούμενη χρονιά. Η εταιρεία που διαχειρίζεται το σταθμό, η TEPCO, αποδίδει την αύξηση των «ατυχημάτων» στην αύξηση των εργαζομένων, που αφού διπλασιάστηκαν το τελευταίο 12μηνο πλέον φτάνουν τους 7.000. Επίσης, η TEPCO πετάει το μπαλάκι στις εργολαβικές εταιρείες, με τις οποίες, βέβαια, αν και κατηγορεί για «φτωχή διαχείριση», δε σταματά να συνεργάζεται αφού αυτό της εξασφαλίζει πιο φτηνή εργατική δύναμη.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Ο θάνατος του εισαγγελέα Αλμπέρτο Νισμάν, στην Αργεντινή, την περασμένη Κυριακή, που ερευνούσε τη βομβιστική επίθεση του 1994 σε εβραϊκό κέντρο στο Μπουένος Αϊρες, προκαλεί αναταραχή στη χώρα. Τη Δευτέρα το βράδυ έγιναν διαμαρτυρίες στην πρωτεύουσα. Οι πρώτες ενδείξεις μιλάνε για αυτοκτονία, ωστόσο το γεγονός ότι συμβαίνει λίγο πριν ο εισαγγελέας καταθέσει για ενδεχόμενη εμπλοκή της Προέδρου της χώρας στη συγκάλυψη στοιχείων που ενοχοποιούν το Ιράν για την επίθεση γίνεται αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης. Πάντως, στοιχεία καταγράφουν την πολύ καλή σχέση του εισαγγελέα με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ και ότι το κίνητρό του ήταν άκρως πολιτικό. Η κυβέρνηση της χώρας δηλώνει ότι θέλει πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης του θανάτου του εισαγγελέα.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Τις επιθέσεις των Νιγηριανών ένοπλων ισλαμιστών της εγκληματικής οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» καταδίκασε χτες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκφράζοντας παράλληλα «βαθιά ανησυχία» για την έντασή τους, επειδή, όπως σημειώνει, «υποβαθμίζουν την ειρήνη και τη σταθερότητα της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής». Επιπλέον, η επικεφαλής γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Φάτου Μπενσούντα, προειδοποίησε με άσκηση διώξεων σε βάρος των τζιχαντιστών της «Μπόκο Χαράμ» αλλά και των νιγηριανών αρχών, που δεν προστατεύουν αποτελεσματικά τον άμαχο πληθυσμό από τις επιθέσεις.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ-- Οι υπουργοί Αμυνας Ρωσίας και Ιράν συμφώνησαν, χτες, σύμφωνα με ανταπόκριση του ρωσικού πρακτορείου ΡΙΑ, στην προώθηση της (καθυστερούμενης λόγω πιέσεων από τη Δύση) αποστολής ρωσικών πυραύλων «S-300» και «S-400» για την αμυντική θωράκιση του Ιράν.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες στη ΛΔ Κονγκό σε συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών οι οποίοι αντιτίθενται σε νέα απόπειρα της κυβέρνησης του Κονγκολέζου Προέδρου, Τζόζεφ Καμπίλα, για αναβολή των εκλογών του 2016.

ΡΑΜΑΛΑ.-- Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι στη Δυτική Οχθη ανακοίνωσαν χτες πως κατέβαλαν μόνο το 60% της μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων για το Δεκέμβρη λόγω της απόφασης του Ισραήλ, στο τέλος του περασμένου μήνα, να «παγώσει» αυθαίρετα την παράδοση των φόρων από τα Παλαιστινιακά Εδάφη ως αντίποινα για την αίτηση ένταξης της Παλαιστινιακής Αρχής στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Κατηγορίες σε βάρος πέντε ατόμων, εκ των οποίων τρεις αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, απαγγέλθηκαν χτες από το γραφείο της ειδικής εισαγγελίας για διάπραξη ποινικών αδικημάτων και συμμετοχή στο οργανωμένο έγκλημα.

ΤΖΕΦΕΡΣΟΝ ΣΙΤΙ.-- Ενα ακόμη αθώο θύμα προκάλεσε η οπλοκατοχή στις ΗΠΑ, όταν ένας πεντάχρονος στο Ελμο του Μιζούρι πυροβόλησε με ένα αυτόματο πιστόλι τον εννεάμηνο αδελφό του, προκαλώντας ακαριαία το θάνατό του.

ΧΕΛΕΝΑ.-- Εκρηξη που σημειώθηκε χτες από άγνωστη αιτία σε πετρελαιαγωγό στη Μοντάνα των ΗΠΑ ρύπανε τον ποταμό Γελοουστόουν με 191.000 λίτρα αργού πετρελαίου. Η πολιτεία κηρύχθηκε ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απαγορεύθηκε προσωρινά η κατανάλωση νερού από τα τοπικά δίκτυα ύδρευσης.

ΜΠΑΝΓΚΙ.-- Ελεύθερη αφέθηκε χτες βράδυ η 61χρονη Γαλλίδα, υπάλληλος οργανισμού του ΟΗΕ που είχε απαχθεί νωρίτερα το πρωί από πολιτοφυλακές χριστιανών στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες αστυνομικές έφοδοι

ΑΓΚΥΡΑ.--

Μια μέρα μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η τουρκική αστυνομία προχώρησε χτες σε νέες εφόδους, με στόχο άτομα που φέρονται να συνδέονται με τον ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. Εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν εναντίον 28 ατόμων στην υπηρεσία τηλεπικοινωνιών TIB και το Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Ερευνας της Τουρκίας TUBITAK.

Επιπλέον, το αρμόδιο υπουργείο (το Εσωτερικών) ανακοίνωσε ότι αντικαθίστανται οι αρχηγοί των αστυνομικών αρχών σε ακόμα 21 επαρχίες της χώρας (αντίστοιχες αλλαγές έχουν μεσολαβήσει την περασμένη χρονιά σε πολλές περιοχές).

Θυμίζουμε ότι ο Γκιουλέν είναι επικεφαλής του δικτύου «Χιζμέτ» (με διασυνδέσεις σε δεκάδες χώρες) και μέχρι πρότινος (τουλάχιστον) είχε στενές επιρροές στους δικαστικούς και αστυνομικούς κύκλους, τις μυστικές υπηρεσίες και γενικά μεγάλο μέρος του κρατικού μηχανισμού. Οι άλλοτε καλές σχέσεις του με το σημερινό πρόεδρο Ερντογάν άλλαξαν στο πλαίσιο ευρύτερων διεργασιών και ανακατατάξεων, ενδοαστικών και ενδοϊμπεριαλιστικών, που συνεχίζονται σε όλη τη Μέση Ανατολή. Για παράδειγμα, από το Δεκέμβρη του 2013 που εκφράστηκε ανοιχτά η «ρήξη» Γκιουλέν (που φέρεται να έχει επαφές με τις ΗΠΑ, όπου εδώ και χρόνια ζει αυτοεξόριστος) - Ερντογάν, έχει γίνει πιο φανερή και η διάσταση Αγκυρας - Ουάσινγκτον σε μια σειρά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Τον περασμένο Δεκέμβρη, οι δικαστικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης κατά του Γκιουλέν, ωστόσο μέχρι σήμερα η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει πάρει θέση.

YEMENH
Εκρυθμη κατάσταση

ΣΑΝΑΑ.--

Ούτε ένα 24ωρο δεν άντεξε η προχτεσινή συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα στην κυβέρνηση του προέδρου της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι και ένοπλες πολιτοφυλακές Σιιτών Χούτι. Στρατός και πολιτοφυλακές Σιιτών επανέλαβαν τις σφοδρές συγκρούσεις στην πρωτεύουσα Σαναά, ενώ οι τελευταίοι εισέβαλαν το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο, καταλαμβάνοντάς το.

Η έκρυθμη κατάσταση στην Υεμένη εξετάστηκε χτες σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, έπειτα από αίτημα της Βρετανίας. Την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις είχε αναλάβει ο Υεμενίτης πρέσβης στον ΟΗΕ Τζαμάλ Μπενομάρ και σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣΑ επρόκειτο να εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία θα εκφράζει «βαθιά ανησυχία» για τις τελευταίες εξελίξεις στην Υεμένη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ