ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΜΕ
Στο πλευρό των εργαζόμενων στις οδικές μεταφορές της Γαλλίας

Την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους στον κλάδο των οδικών μεταφορών της Γαλλίας, που κινητοποιούνται για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με ουσιαστικές αυξήσεις, εκφράζει το ΠΑΜΕ.

Στο μήνυμά του προς τους Γάλλους εργαζόμενους, το ΠΑΜΕ αναφέρει: «Η επίθεση ενάντια στην εργατική τάξη είναι σε εξέλιξη σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Οι εργαζόμενοι σε Γαλλία, Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, είναι ανάγκη να οικοδομήσουμε ένα αγωνιστικό κίνημα με ταξικό προσανατολισμό, που θα συσπειρώσει την εργατική τάξη σε αντιπαράθεση με το κεφάλαιο, τους πολιτικούς εκπροσώπους του, κόντρα στον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό, ο οποίος με όχημα την ταξική συνεργασία, φέρνει σοβαρές ευθύνες για την υποχώρηση του συνδικαλιστικού κινήματος. Το ΠΑΜΕ σας εύχεται κάθε επιτυχία στους αγώνες σας και θα βρίσκεται δίπλα με κάθε δυνατό τρόπο».

45ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ
Στο επίκεντρο στρατηγικές διαχείρισης κινδύνου και πετρέλαια

Αστοί πολιτικοί και επιχειρηματίες στην ετήσια συνάντηση της πλουτοκρατίας στο Νταβός της Ελβετίας
Αστοί πολιτικοί και επιχειρηματίες στην ετήσια συνάντηση της πλουτοκρατίας στο Νταβός της Ελβετίας
ΒΕΡΝΗ.--

Οι προσπάθειες διαχείρισης της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης ώστε να εξασφαλίζονται η κερδοφορία του κεφαλαίου και η χειραγώγηση των λαϊκών στρωμάτων και επίσης η ανησυχία από τις απώλειες από τη μείωση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, ήταν δύο από τα θέματα που κυριάρχησαν στις χθεσινές εργασίες της δεύτερης μέρας του 45ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο ιδρυτής του Φόρουμ, καθηγητής Κλάους Σβαμπ, ισχυρίστηκε ότι η φετινή διοργάνωση προσφέρει δυνατότητες «ενημέρωσης και δικτύωσης για όλους», δίνοντας έμφαση σε όλα τα «μείζονα θέματα στην παγκόσμια ατζέντα, τις περιφερειακές ατζέντες, αλλά και την ατζέντα της βιομηχανίας».

Στους παράγοντες διεθνούς αβεβαιότητας ειδικοί οικονομολόγοι και αναλυτές περιέλαβαν τους χειρισμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στο ζήτημα των ομολόγων, τις αναταράξεις στην αγορά ενέργειας, την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ιαπωνία, τις επιπτώσεις από το διεθνή «κατήφορο» του πετρελαίου σε χώρες, όπως η Ρωσία και η Βενεζουέλα, αλλά και τις εκλογές στην Ελλάδα.

Εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ υπερασπίστηκαν στο Φόρουμ την απόφαση του Οργανισμού να διατηρήσει σταθερή την παραγωγή, παρά τη συνεχιζόμενη υποχώρηση της τιμής του «μαύρου χρυσού». Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι πετρελαϊκών εταιρειών προειδοποίησαν ότι η μείωση των επενδύσεων στην εξόρυξη -λόγω της χαμηλής τιμής του προϊόντος- θα μπορούσε μελλοντικά να οδηγήσει σε δραματική αύξηση της τιμής. Ο Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, επικεφαλής της ιταλικής εταιρείας ενέργειας «Eni Spa», είπε ότι «εάν ο ΟΠΕΚ δεν αποκαταστήσει τη σταθερότητα στην τιμή του πετρελαίου», μελλοντικά η τιμή θα μπορούσε να εκτοξευτεί «πάνω από 200 δολάρια το βαρέλι».

Αίσθηση, τέλος, προκάλεσε το αποτέλεσμα της ετήσιας έρευνας της εταιρείας συμβούλων PwC, που καταγράφει απόψεις και προβλέψεις από 1.300 διευθύνοντες συμβούλους επιχειρήσεων σε 77 χώρες, όπου η απαισιοδοξία ανέρχεται σε ποσοστά-ρεκόρ. Μόνο το 1/3 των ερωτηθέντων θεωρεί πιθανή μία ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας μέσα στο 2015, ενώ το ποσοστό εκείνων που περιμένουν επιδείνωση έχει διπλασιαστεί σε σχέση με πέρσι, φτάνοντας πλέον το 20%. Ιδιαίτερα αρνητικές είναι οι προβλέψεις στην Ευρώπη, όπου μόλις το 16% των CEOs περιμένουν βελτίωση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ασία κυμαίνεται στο 45%.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ.-- Δικαστική τουρκική πηγή ανακοίνωσε ότι η Αγκυρα εξέδωσε στη Γαλλία έναν φερόμενο «τζιχαντιστή», που συνελήφθη αρχές Γενάρη, αφού είχε ταξιδέψει με έναν γνωστό των δραστών της τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον της σατιρικής εφημερίδας «Σαρλί Εμπντό». Ο 29χρονος άνδρας είχε συλληφθεί το 2004 στο Ιράκ όπου φέρεται να πολεμούσε στο πλευρό των σουνιτών και είχε καταδικαστεί στη Γαλλία σε επτά χρόνια κάθειρξη.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Τουλάχιστον πέντε Σομαλοί σκοτώθηκαν χτες το μεσημέρι στη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο που σημειώθηκε στην είσοδο ξενοδοχείου στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, όπου διαμένουν μέλη της τουρκικής αντιπροσωπείας που προετοιμάζει τη σημερινή επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου διαβεβαίωσε ότι η επίσκεψη Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί κανονικά, σημειώνοντας ότι διενεργούνται έρευνες, για να καθοριστεί αν η επίθεση είχε στόχο την τουρκική αντιπροσωπεία.

ΣΟΦΙΑ.-- Πιέσεις για αύξηση των αμυντικών δαπανών της Βουλγαρίας άσκησε χτες μεταξύ άλλων στη Σόφια ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, στο πλαίσιο συναντήσεων που είχε με τη βουλγαρική ηγεσία.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς δήλωσε, χτες σε συνέντευξή της στο βοσνιακό τηλεοπτικό σταθμό BHT1, ότι η σοβαρή οικονομική κατάσταση στη χώρα της θα μπορούσε να οδηγήσει σε κρίση ασφάλειας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Κατά το ήμισυ θα μειωθεί το ποσοστό παιδικής θνησιμότητας μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, ενώ θα εξαλειφθούν ασθένειες όπως η πολιομυελίτιδα και το αποκαλούμενο «σκουλήκι της Γουινέας» (σ.σ.: το όνομα με το οποίο είναι γνωστή μια σπάνια δερματική τροπική ασθένεια της Αφρικής, η dracunculiasis) προβλέπει μεταξύ άλλων η φετινή ετήσια έκθεση του «Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η «American Express» σχεδιάζει τις απολύσεις περισσότερων από 4.000 εργαζομένων μέχρι το 2016 μετέδωσε χτες το CNBC, μολονότι τα κέρδη της εταιρείας κατέγραψαν αύξηση 10,7% κατά το τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2014. Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε χτες πως αποπέμφθηκε από τη θέση του επικεφαλής της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στο Γκουαντάναμο της Κούβας ο Αμερικανός λοχαγός Τζον Νέτλετον καθώς κρίθηκε διοικητικά ανίκανος.

ΣΑΝΑΑ.-- Ετοιμος να ικανοποιήσει σχεδόν όλα τα αιτήματα των Σιιτών αντικυβερνητικών ενόπλων «Χούτι» εμφανίστηκε χτες ο Πρόεδρος της Υεμένης που έχει εγκλωβιστεί στην προεδρική κατοικία το τελευταίο 48ωρο από τις πολιτοφυλακές Σιιτών. Μεταξύ των αιτημάτων είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος και υπουργικές θέσεις - κλειδιά της νέας κυβέρνησης στους «Χούτι».

ΚΑΪΡΟ.-- Δικαστήριο του Καΐρου διέταξε χτες την απελευθέρωση των Γκαμάλ και Αλάα Μουμπάρακ, γιων του πρώην Προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ λίγες μέρες πριν την έναρξη νέας δίκης τους για υπόθεση διαφθοράς.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Ανοιχτή» παραμένει η ατζέντα των νέων συνομιλιών στις Βρυξέλλες

BΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Αδιαμόρφωτη παραμένει η ατζέντα των προγραμματισμένων για τις 9 Φλεβάρη συνομιλιών Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου στις Βρυξέλλες, δήλωσε χτες ο Σέρβος αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών, Ιβιτσα Ντάσιτς, επισημαίνοντας ότι αναμένει εφαρμογή της παλιότερης συμφωνίας των Βρυξελλών σχετικά με την ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων.

Πρόσθεσε ότι για τη σερβική πλευρά, πρωτεύον ζήτημα παραμένει αυτό της συγκρότησης Ενωσης σερβικών Δήμων και Κοινοτήτων Κοσσυφοπεδίου αλλά και το ζήτημα των περιουσιών Σέρβων στο προτεκτοράτο, σημειώνοντας ότι και «αυτό το θέμα εξετάζεται στο διάλογο και είχε συζητηθεί και με την πρώην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον, που είχε τονίσει ότι θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε επόμενες φάσεις».

«Τότε δεν ήταν επίκαιρο το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ορυχείων Τρέπτσα, αλλά συζητήσαμε για τον ενεργειακό τομέα», ανέφερε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι τα περιουσιακά ζητήματα και τα ζητήματα κυριότητας, δεν είχαν ως τότε συμπεριληφθεί επίσημα στο διάλογο, ούτε σε κάποια συμφωνία.

Στις 9 Φλεβάρη θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες η πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με το νέο πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Ισα Μουστάφα, τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο πλευρών και τη νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Τις τελευταίες μέρες, ένταση προκαλεί στις σχέσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας η προσπάθεια της νέας κοσσοβάρικης κυβέρνησης να βάλει στο χέρι τα ορυχεία Τρέπτσα, επιδιώκοντας μία μορφή «κρατικοποίησης», η οποία όμως έπεσε στο κενό λόγω των σερβικών αντιδράσεων που θεωρεί την επιχείρηση, σερβική. Ετσι, η Πρίστινα ανέστειλε προσωρινά τη διαδικασία, αφαιρώντας το ζήτημα της επιχείρησης Τρέπτσα από το νομοσχέδιο αναδιάρθρωσης δημοσίων υπηρεσιών, ενώ η σερβική κυβέρνηση κάλεσε τη «διεθνή κοινότητα» να ασκήσει επιρροή και να αντιδράσει ώστε το θέμα να επιλυθεί στο πλαίσιο του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας και να μην γίνουν μονομερείς κινήσεις.

Εκτιμάται ότι περίπου 4.000 Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο εξαρτώνται από το σύμπλεγμα ορυχείων.

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΗΠΑ - ΚΟΥΒΑΣ
Η προσπάθεια υπονόμευσης της Κουβανικής Επανάστασης θα συνεχιστεί

ΑΒΑΝΑ.--

Την αποφασιστικότητά της να διατηρήσει το «ειδικό» καθεστώς υποδοχής μεταναστών από την Κούβα, εξέφρασε η αμερικανική αντιπροσωπεία, κατά την προχτεσινή συνάντηση που έγινε στην Αβάνα, στο πλαίσιο των επαφών των δύο χωρών για τη μετανάστευση που πλέον εντάσσονται και αυτές στη διμερή προσπάθεια αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Πρένσα Λατίνα», για τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις, η Ζοζεφίνα Βιδάλ Φερέιρο, επικεφαλής του τομέα για τις ΗΠΑ του κουβανικού υπουργείου Εξωτερικών, επισήμανε στη συνάντηση ότι πρόκειται για ρυθμίσεις που στηρίζουν την παράνομη μετανάστευση.

Νόμοι, όπως αυτός που έχει γίνει γνωστός με τον κωδικό «στεγνά πόδια», εξασφαλίζουν έγγραφα σε όποιον Κουβανό φτάσει σε αμερικανικό έδαφος χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στο πλαίσιο της τακτικής των ΗΠΑ να κρατούν ανοιχτούς διαύλους «ροής» που θα τους επιτρέπουν να παρεμβαίνουν στο Νησί της Επανάστασης. Το γεγονός ότι από την πρώτη κιόλας συνάντηση η Ουάσινγκτον διακηρύσσει πως δεν διαπραγματεύεται την αλλαγή της νομοθεσίας αυτής, συνδέεται με τις επιδιώξεις με τις οποίες ούτως ή άλλως οι ΗΠΑ επιδιώκουν «ομαλοποίηση» των σχέσεων, αναζητώντας εναλλακτικούς τρόπους υπονόμευσης των κατακτήσεων της Κουβανικής Επανάστασης. Επίσης, η άρση του πολύμορφου αποκλεισμού του νησιού που ζητάει η Κούβα, είναι ζήτημα που μένει ανοικτό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ