ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργία στις «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες»

Στο πλευρό τους, το κλαδικό Συνδικάτο και η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών

Στιγμιότυπο από την απεργία
Στιγμιότυπο από την απεργία
Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στο ιχθυογενετικό σταθμό της επιχείρησης «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες» στην Τραγάνα. Την απεργία αποφάσισε το Σωματείο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Φθιώτιδας. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων μηνών που τους οφείλει η εργοδοσία και την επαναπρόσληψη των συναδέλφων τους που απολύθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, οι απολύσεις είναι εκδικητικές και στρέφονται εναντίον εργαζομένων που ανέπτυξαν δράση για το οξυμένο πρόβλημα της απληρωσιάς.

Με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών χαιρετίζει το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στις «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες» και σημειώνει: «Σας καλούμε να συνεχίσετε έως την τελική δικαίωση των αιτημάτων σας. Η ομοσπονδία θα συνεχίσει να σας στηρίζει με όλους τους τρόπους. Καλούμε την εργοδοσία να εξοφλήσει άμεσα όλους τους εργαζόμενους, να σταματήσει τις απολύσεις, να συναντηθεί με το συνδικάτο και την επιτροπή. Τους προειδοποιούμε ότι θα μας βρουν μπροστά τους».

Η Ομοσπονδία καλεί όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης να γίνουν μέλη του κλαδικού Συνδικάτου και όλα τα σωματεία του κλάδου να δείξουν εμπράκτως την αλληλεγγύη τους. Ανακοίνωση αλληλεγγύης εξέδωσε και το επιχειρησιακό σωματείο των εργαζομένων στην ΕΒΓΑ.

Στον όμιλο «Σκουλούδη»

Την καταβολή των δεδουλευμένων και την ανάκληση των απολύσεων διεκδικούν και οι εργαζόμενοι στον όμιλο «Σκουλούδη» (Ευβοϊκή ΑΕ, ΙΝΟ ΑΕ), με απεργία που ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη.

Σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, αναφέρει ότι η εργοδοσία κάτω από την πίεση της κινητοποίησης έβαλε χρήματα, σε ορισμένους εργαζόμενους, ζητώντας τους να επιστρέψουν στην εργασία. Η επιλεκτική καταβολή χρημάτων είχε στόχο να διασπάσει την ενότητα, σημειώνει το Συνδικάτο και τονίζει πως η προσπάθεια αυτή έπεσε στο κενό. Με απόλυτη συμφωνία των εργαζομένων οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται μέχρι και τη Δευτέρα, με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.

Σε ετοιμότητα οι εργαζόμενοι της «Forthnet»

Σε ετοιμότητα καλεί το Σωματείο Εργαζομένων «Forthnet - Netmed» τους εργαζόμενους της επιχείρησης, μπροστά σε ενδεχόμενη εξαγορά της επιχείρησης και τις μαζικές απολύσεις που θα την ακολουθήσουν. Μετά τη διαρροή εγγράφου, όπου σε μια πιθανή συγχώνευση εμφανίζονται να «περισσεύουν» 245 εργαζόμενοι από διάφορα τμήματα της «Forthnet» σε όλη την Ελλάδα, το Σωματείο πραγματοποίησε την περασμένη Τρίτη σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Αποφασίστηκε να καλέσει το Σωματείο, μαζί με το κλαδικό, τα επιχειρησιακά σωματεία των εργαζομένων στη «Wind» και τη «Vodafone» σε κοινή σύσκεψη την επόμενη εβδομάδα.

«Η πιθανή εξαγορά της Forthnet, με όποιο τρόπο και αν γίνει, πρέπει να μας βρει έτοιμους», επισημαίνει το Σωματείο και συνεχίζει: «Οι συγχωνεύσεις και εξαγορές είναι αντικειμενική ανάγκη για τους εργοδότες προκειμένου να θωρακίσουν και να αυξήσουν τα κέρδη τους (...) Οι ιδιοκτήτες της "Forthnet" έχουν δρομολογήσει να μοσχοπουλήσουν την επιχείρηση μέσα από την ανακύκλωση προσωπικού, τις συνεργασίες με δουλεμπορικές και τις αναθέσεις ολόκληρων τμημάτων σε τρίτους. Η εργοδοσία έκανε ποδαρικό στο 2015 με απολύσεις».

Το Σωματείο τονίζει τη σημασία που έχει η ενότητα όλων των εργαζομένων του κλάδου: «Οι εργαζόμενοι της "Forthnet", της "Wind", της "Vodafone" και όλου του κλάδου να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και συσπειρωμένοι στα σωματεία μας να παλέψουμε για το δικό μας μέλλον (...) Να αγωνιστούμε για Επιχειρησιακές Συμβάσεις, για Κλαδική Σύμβαση, έχοντας στο πλευρό μας το κλαδικό συνδικάτο μας, το ΣΕΤΗΠ», σημειώνει.

Νεκρός εργάτης στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης

Τη ζωή του έχασε ένας 57χρονος εργαζόμενος σε συνεργείο εργολάβου, αργά το απόγευμα της Τετάρτης, λόγω πτώσης από σκαλωσιά, στο ενεργειακό κέντρο της ΔΕΗ Μεγαλόπολης, στο χώρο που έχει κατασκευαστεί η μονάδα φυσικού αερίου. Ο 57χρονος, σύμφωνα με πληροφορίες, διακομίσθηκε στο Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ο θάνατός του προστίθεται στη μακρά αλυσίδα των συναδέλφων του στα εργολαβικά συνεργεία που δραστηριοποιούνται στη ΔΕΗ, όπου σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων, οι συνθήκες δουλειάς ισοδυναμούν με παγίδες θανάτου.

Ενα αποκαλυπτικό παράδειγμα από το Φάρμακο

Στις 9 Γενάρη, η εταιρεία «Astra-Zeneca» που δραστηριοποιείται στο χώρο του Φαρμάκου, έκανε 38 απολύσεις ιατρικών επισκεπτών. Αυτές οι απολύσεις προστίθενται στις 80 που έκανε η ίδια εταιρεία πέρυσι και στις χιλιάδες που έχουν γίνει στον κλάδο τα τελευταία πέντε χρόνια. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως οι ιατρικοί επισκέπτες έχουν κυριολεκτικά αποδεκατιστεί.

Οι απολύσεις, που, για άλλη μια φορά, βαφτίζονται οικειοθελείς αποχωρήσεις, έγιναν στο πλαίσιο των «εσωτερικών αναδιαρθρώσεων» της εταιρείας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητά της. Οι εργαζόμενοι του κλάδου, βέβαια, έχουν μεγάλη εμπειρία από τέτοιου είδους «αναδιαρθρώσεις» και η «Astra-Zeneca» δεν αποτελεί πρωτοτυπία. Τα τελευταία χρόνια έγιναν ομαδικές απολύσεις σε μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, όπως «Sanofi», «Boehringer», «Pfizer», «Glaxo», μέχρι και αναστολή της λειτουργίας εταιρειών όπως «Bristol», «Sandoz», «Alapis».

Ωστόσο, οι περικοπές θέσεων εργασίας δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα της βαθιάς κρίσης, του χρέους, της λιτότητας, των μνημονίων και της μειωμένης φαρμακευτικής δαπάνης, όπως προσπαθούν να παρουσιάσουν τα πράγματα στους εργαζόμενους η εργοδοσία μαζί με τους συνδικαλιστές της και τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο στηρίζουν αναφανδόν ισχυρές μερίδες της φαρμακοβιομηχανίας.

Εκθεση του αμερικανικού περιοδικού «First Word Pharma» αναφέρει πως το διάστημα 2008 - 2013, οι 11 κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες προχώρησαν συνολικά σε 143.000 απολύσεις. Εκεί θα συναντήσουμε την «Αstra» με 25.733 απολύσεις, την «Μerck» με 46.140, την «Pfizer» με 16.517 και την «Glaxo» με 9.000. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, αιτίες των απολύσεων είναι ο ανταγωνισμός με τα generics (γενόσημα), η μείωση της παραγωγικότητας στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης (νέα φάρμακα), η στροφή προς εξειδικευμένα φάρμακα, που δεν απαιτούν αντιπροσώπους (Ιατρ. Επισκέπτες) για την προώθησή τους, καθώς και μια σειρά συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Επομένως, οι απολύσεις και στον κλάδο του Φαρμάκου δεν αποτελούν αποκλειστικότητα ούτε μιας εταιρείας, ούτε μιας χώρας συγκεκριμένα. Συμβαίνουν σε όλες ανεξαιρέτως τις εταιρείες, αφορούν όλες τις χώρες ανεξάρτητα του ύψους του χρέους, είτε έχουν, είτε δεν έχουν μνημόνια. Εχουν, όμως, κοινή αιτία, που στον καπιταλισμό δεν είναι άλλη από την πτώση του ποσοστού κέρδους. Για να διασφαλίσουν την κερδοφορία τους, οι βιομηχανίες κάνουν μειώσεις μισθών, εντατικοποιούν παραπέρα την εργασία, κλείνουν μονάδες και απολύουν εργαζόμενους.

Το ποσοστό κέρδους είναι το μοναδικό κριτήριο με το οποίο όλες οι εταιρείες επενδύουν ή αποεπενδύουν, προσλαμβάνουν ή απολύουν. Δεν υπάρχουν «καλές» και «κακές» εταιρείες, στην καπιταλιστική οικονομία δεν υπάρχει ηθική, οι εταιρείες πάντα παίρνουν τις αποφάσεις τους, αδιαφορώντας για τη ζωή των εργαζομένων και των οικογενειών τους, αξιοποιώντας το αντεργατικό, νομοθετικό πλαίσιο που διαμορφώνεται για εξυπηρετήσει τις απαιτήσεις τους.

Το θέμα είναι τι πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση. Ενα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να κλείσουν τα αυτιά τους σε εκείνους που κρύβουν τις πραγματικές αιτίες των απολύσεων και της επίθεσης στα δικαιώματά τους. Σε εκείνους που έρχονται σαν νέοι «σωτήρες» και υποστηρίζουν ότι αν ενισχυθούν οι ντόπιοι φαρμακοβιομήχανοι με χρήμα και νέα προνόμια, όπως υπόσχεται να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν κυβερνήσει, θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα.

Διέξοδος για τους εργαζόμενους είναι η συσπείρωση στο ταξικό τους Συνδικάτο. Για να μην υπογράφει κανείς οικειοθελώς τον εργασιακό του θάνατο. Για να μπει φρένο στον αντεργατικό κατήφορο, να υπερασπιστούν οι εργαζόμενοι τη δουλειά και την αξιοπρέπειά τους, να διεκδικήσουν την ανάκτηση των απωλειών που είχαν την περίοδο της κρίσης. Η αποτελεσματικότητα αυτού του αγώνα θα μεγαλώνει, όσο θα συνειδητοποιείται η ανάγκη να φύγουν από τη μέση οι καπιταλιστές και η ιδιοκτησία τους στα μέσα παραγωγής. Μόνο τότε, με άλλο δρόμο ανάπτυξης, τα εργασιακά δικαιώματα θα είναι εξασφαλισμένα, το Φάρμακο και η Υγεία θα πάψουν να είναι εμπορεύματα.


Φ.

Διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ

Τις τελευταίες μέρες, πολλές δεκάδες αρρώστων - και μάλιστα βαρέως πάσχοντες - παραμένουν διασωληνωμένοι σε φορητούς αναπνευστήρες σε κοινούς θαλάμους των νοσοκομείων Αττικής, εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σύμφωνα με την Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ). Η κατάσταση αυτή απειλεί άμεσα δεκάδες ζωές και οφείλεται στη μη ύπαρξη διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ λόγω έλλειψης νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού. Οι γιατροί εκφράζουν φόβους ότι αν προκύψουν βαριά κρούσματα γρίπης, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η κατάσταση να ξεφύγει πέρα από κάθε έλεγχο.

Αιμοδοσία διοργανώνει το ΠΑΜΕ

Αιμοδοσία διοργανώνει το ΠΑΜΕ και απευθύνεται σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία, τις Ομοσπονδίες, τις Επιτροπές Αγώνα του ΠΑΜΕ και τους εργαζόμενους της Αττικής. Η αιμοδοσία θα γίνει την Κυριακή 22 Φλεβάρη, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Αγ. Φιλοθέης 5β, τηλέφωνα 210.3833.786 και 210.3301.847).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ