ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Σφυροκόπημα των αντιδραστικών αλλαγών από τους βουλευτές του ΚΚΕ

Παρεμβάσεις των Ορ. Κολοζώφ, Α. Τζέκη και Λ. Κανέλλη στη συζήτηση για την αναθεώρηση

Με συγκεκριμένες παρεμβάσεις στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος οι βουλευτές του ΚΚΕ κατέδειξαν την αντιδραστική κατεύθυνση που έχουν οι αλλαγές που προωθούνται με δικομματική συναίνεση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ορ. Κολοζώφ στην παρέμβασή του τόνισε ότι σήμερα με δοσμένους τους συσχετισμούς σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και σε εθνικό επίπεδο που η κυριαρχία των μονοπωλίων είναι ισχυρή, είναι ανεδαφικό να πιστεύουν ορισμένοι ότι μπορούν να προκύψουν αλλαγές σε θεσμικό, σε συνταγματικό επίπεδο που να κατοχυρώνουν τα συμφέροντα των εργαζομένων, να κατοχυρώνουν τα ατομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα.

«Ετσι, τόνισε, οι βασικές επιδιώξεις των πολυεθνικών, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, η άρση κάθε εμποδίου στη διακίνηση του κεφαλαίου η δημιουργία συνθηκών προώθησης συναινετικών διαδικασιών για την υλοποίηση της πολιτικής τους προβάλλονται από τα ισχυρά προπαγανδιστικά μέσα σαν υποχρεωτικά για τους λαούς του πλανήτη μας. Πολλές από αυτές τις επιλογές επιδιώκουν να τις κατοχυρώσουν όχι μόνο με νόμους, αλλά και με Συνταγματικές διατάξεις. Αυτές τις επιλογές τα κόμματα του δικομματισμού, αλλά και όσοι συμβιβάζονται με τη σημερινή κυριαρχία των μονοπωλίων, μας τις παρουσιάζουν σαν μονόδρομο, σαν απαιτήσεις της εποχής, σαν προκλήσεις των καιρών, στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούμε».

Ο Ορ. Κολοζώφ κατήγγειλε στη συνέχεια την προσπάθεια να κατοχυρωθεί και συνταγματικά η παραπέρα ενσωμάτωση της χώρας μας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα υποτάσσοντας πλήρως το ελληνικό δίκαιο και το ελληνικό σύνταγμα και σε τελευταία ανάλυση την εθνική μας ανεξαρτησία και κυριαρχία σε υπερεθνικά όργανα.

Σχολιάζοντας τα όσα μεγαλόστομα ακούγονται από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα για σεβασμό της λαϊκής κυριαρχίας και της λαϊκής θέλησης τόνισε: «Εάν είχαν κάποιο αντίκρισμα αυτές οι διακηρύξεις τότε θα έπρεπε να είναι οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές ενός δίκαιο εκλογικού νόμου, στον οποίο να υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ της ψήφου του ελληνικού λαού και του εκλογικού αποτελέσματος».

Αντί για αυτό, συνέχισε, οι εκλογές κάθε φορά γίνονται με καλπονοθευτικά συστήματα, τα οποία καθορίζουν την πλειοψηφία στις εκλογές, περιφρονώντας ξεδιάντροπα τη λαϊκή θέληση. Και αντί η αναθεώρηση να κατοχυρώσει την απλή αναλογική σαν πάγιο εκλογικό σύστημα, είπε, η αναθεώρηση λύνει μόνο το ζήτημα του πότε θα ψηφίζεται ο εκλογικός νόμος, θέμα που ενδιαφέρει τα κόμματα του δικομματισμού και τους κανόνες της μεταξύ τους αντιπαράθεσης. Ενδεικτικό, άλλωστε, της περιφρόνησης είναι και το ότι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα επιμένουν στο Σύνταγμα να μη βρίσκει θέση η δυνατότητα να γίνονται δημοψηφίσματα ή να ψηφίζονται προτάσεις νόμων με λαϊκή πρωτοβουλία.

«Είναι φανερό ότι όλες οι προτάσεις που γίνονται για την αναθεώρηση αυτού του Συντάγματος οδηγούν σε ένα Σύνταγμα σαφώς πιο αντιδημοκρατικό, σαφώς πιο αντιδραστικό. Πρόκειται για αναθεώρηση που μας πάει προς τα πίσω και όχι προς τα εμπρός», κατέληξε ο Ορ. Κολοζώφ.

«Το έχετε κάνει λάστιχο»

Ο Α. Τζέκης υπογράμμισε ότι με την αναθεώρηση του Συντάγματος παραχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα κάτι που και στο πρόσφατο παρελθόν έγινε κατά παράβαση του ισχύοντος Συντάγματος: «Στο άρθρο 27, τόνισε, αναφέρεται ότι απαιτείται νόμος εδώ στη Βουλή, για να παραμείνουν ή για να γίνει διέλευση ξένων στρατευμάτων από τη χώρα. Τι έγινε πριν από δύο χρόνια; Για πρώτη φορά μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο τέτοια στρατεύματα και τέτοια δράση πυρός πέρασαν σχεδόν από όλη τη χώρα και ιδίως από τη Θεσσαλονίκη και μάλιστα σε αυτά τα στρατεύματα παραχωρήθηκαν λιμάνια, αεροδρόμια και εθνικοί δρόμοι».

Το παραπάνω παράδειγμα είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ δείχνει ότι «χρησιμοποιείτε το Σύνταγμα κατά το δοκούν, το έχετε κάνει λάστιχο ανάλογα με τα συμφέροντα που εκπροσωπείτε που είναι της πλουτοκρατίας, των ισχυρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ."

Ο Α. Τζέκης αναφέρθηκε και στα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι με την αναθεώρηση προωθούνται τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα τονίζοντας: «Ακούστηκε ότι κατοχυρώνονται τα δικαιώματα στην εργασία, την παιδεία και την υγεία. Ομως αυτό που παρατηρούμε όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι εκείνο που προχωράει είναι το δικαίωμα στην ανεργία. Εκείνο που μεθοδεύεται είναι η μη πρόσβαση των πολλών στη δωρεάν και δημόσια παιδεία. Εκείνο που παρατηρούμε είναι ότι η υγεία δεν είναι πλέον κοινωνικό αγαθό που πρέπει να παρέχεται δωρεάν από το ελληνικό κράτος, αλλά ότι είναι εμπόρευμα και για αυτό παραδίνεται στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Ενδεικτικό της υποκρισίας για την κατοχύρωση των ατομικών δικαιωμάτων, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, είναι και η πρόβλεψη της αναθεώρησης ότι για λόγους που συνδέονται με την εθνική άμυνα και ασφάλεια θα απαγορεύεται στους δημόσιους υπάλληλους το δικαίωμα να συνεταιρίζονται. Επειδή, όμως, αυτές οι έννοιες είναι γενικές και αόριστες το σίγουρο είναι ότι τελικά θα αποβούν σε βάρος των δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων.

«Είναι αυτό δημοκρατία»;

«Φτάνουμε στον 21ο αιώνα, συρρικνώνοντας τη λαϊκή κυριαρχία στα όρια της αντοχής της λογικής», είπε στην παρέμβασή της η Λ. Κανέλλη. Σχολιάζοντας την υποβάθμιση της Ολομέλειας της Βουλής, αφού θα ψηφίζονται νομοσχέδια και στις κοινοβουλευτικές επιτροπές είπε ότι πλέον «δε θα υπάρχουν 300 βουλευτές, σοβαρά νομοσχέδια θα περνάνε στις επιτροπές και όχι στην Ολομέλεια, πράγμα που δε συμβαίνει ούτε στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, αφού στον Αρειο Πάγο τα μείζονα ζητήματα πηγαίνουν στην Ολομέλεια και όχι στα τμήματα». Επιλέον, τόνισε, τα κόμματα θα έχουν τη δυνατότητα στις κοινοβουλευτικές επιτροπές να αντικαθιστούν τους ενοχλητικούς βουλευτές, προκειμένου να περνάνε τα νομοσχέδια. «Είναι αυτό δημοκρατία; Συρρίκνωση των 300 σε 60»; είπε χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΚΚΕ.

Οσον αφορά τα όσα λέγονται για συμμόρφωση με τους διεθνείς παραδεδεγμένους κανόνες η Λ.Κανέλλη παρατήρησε: «Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην παραδέχεται αυτήν τη στιγμή ακόμα και από την κεντροαριστερή Ευρώπη ότι ο ΟΗΕ πήγε περίπατο. Τη συμμετοχή των Αμερικανών στον ΟΗΕ την πληρώνει ο κύριος Τέρνερ του CNN. Αυτοί είναι οι διεθνείς παραδεδεγμένοι κανόνες; Η δύναμη του ισχυρού;"

Καταλήγοντας η Λ. Κανέλλη τόνισε: «Ξέρετε τι θα γίνουμε; Δογματικοί υπηρέτες της παγκόσμιας τάξης και της νομιμότητας των ισχυρών και θα πηγαίνουμε στα τμήματα της Βουλής να κάνουμε τον σαλτιμπάγκο της νομιμότητας. Το ΚΚΕ όχι απλώς δε θα το κάνει, αλλά θα βγαίνει και θα ενημερώνει συστηματικά ότι ο νόμος παραβιάζεται και τώρα πια θα παραβιάζεται το αίσθημα της νομιμότητας και της δικαιοσύνης με συνταγματική κατοχύρωση. Και δε θα διστάσουμε να αναλάβουμε όποτε χρειαστεί το ρόλο του ανατροπέα μέχρι να πειστεί ο κόσμος και να καταλάβει τι ψηφίζει».

Η χτεσινή εμβόλιμη συνεδρίαση αναβλήθηκε για την ερχόμενη Τρίτη και όπως φάνηκε από ομιλίες βουλευτών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων στην επί της αρχής συζήτηση προχτές υπάρχει αντίδραση στην πρόθεση της κυβέρνηση να απαγορεύσει την άσκηση οποιουδήποτε επαγγέλματος στους βουλευτές. Μάλιστα, ο βουλευτής της ΝΔ Αλ. Λυκουρέζος είπε ότι εάν θεσμοθετηθεί κάτι τέτοιο ο ίδιος θα παραιτηθεί από βουλευτής.

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902» σήμερα Παρασκευή:

  • Στις 18.10 «Ενα βιβλίο, μια ιστορία» με τον Θανάση Παπαρήγα. Φιλοξενούμενος ο Βαγγέλης Σακκάτος, συγγραφέας του βιβλίου «Ανδρέας Λασκαράτος και Μιχελής Αβλίχος». Δυο μεγάλοι Κεφαλλονίτες σατιρικοί. Μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση, όχι μόνο του αξιόλογου έργου των δυο σατιρικών, αλλά και του γεγονότος ότι ο Αβλίχος, ο οποίος είχε σημαντικό έργο - που εκτιμούσαν μεγάλοι ποιητές, όπως ο Κ. Παλαμάς, με τον οποίο είχε αλληλογραφία - παρέμεινε άγνωστος 60 χρόνια μετά το θάνατό του, που πραγματοποιήθηκε και η πρώτη έκδοση έργων του.
  • Στις 22.00 θα μεταδοθεί η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στη Βουλή, στα πλαίσια της συζήτησης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.
  • Στις 23.00 θα μεταδοθεί ο μαγνητοσκοπημένος αγώνας της Α` Εθνικής κατηγορίας: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ - ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ.
Συνεστίαση στο Μενίδι

Η Αχτιδική Επιτροπή Μενιδίου - Λιοσίων - Ζεφυρίου - Βορείων Χωριών του ΚΚΕ πραγματοποιεί, σήμερα Παρασκευή και ώρα 9.00 μ.μ., συνεστίαση, στο κέντρο «ΛΕΜΟΝΑ» Λεωφόρος Ιωνίας, Αχαρνές.

ΚΚΕ
Περιοδείες σε νοσοκομεία και θεραπευτήρια

Το ΚΚΕ, στα πλαίσια της ενημέρωσης - συζήτησης με τους εργαζόμενους του κλάδου για τα μεγάλα προβλήματα της υγείας και τη νέα επιδείνωση που θα επιφέρει το αντιλαϊκό σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό σύστημα στην εργατική οικογένεια και όλο το λαό, διοργανώνει σαν πρώτο βήμα περιοδείες και συζητήσεις, με στόχο την ενδυνάμωση της λαϊκής αντίστασης, το συντονισμό και την κοινή δράση των εργατών, των αυτοαπασχολούμενων και της εργαζόμενης νεολαίας, για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα. Ετσι σήμερα Παρασκευή περιοδεύουν:

- Στο Γ` Θεραπευτήριο του ΙΚΑ στις 10 π.μ. ο Αντώνης Σκυλλάκος.

- Στο Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων στις 9 π.μ. ο Χάρης Χουρδάκης, μέλος του Αχτιδικού Γραφείου Υγείας - Πρόνοιας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ