ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Να τιμωρηθεί το έγκλημα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Να τιμωρηθεί το έγκλημα που διαπράχθηκε με τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία από το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ζήτησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας κατά την προχτεσινή εκδήλωση στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας, για τις συνέπειες του πολέμου στη Βαλκανική.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ προειδοποίησε ότι οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί δεν είναι διατεθειμένοι να σταματήσουν στη Γιουγκοσλαβία και πως τις συνέπειες αυτής της χώρας θα υποστούν και άλλοι λαοί που θα αμφισβητήσουν τον κυρίαρχο ρόλο των ΗΠΑ. Ο Στρ. Κόρακας αναφέρθηκε και στην υποκρισία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το ρόλο που καλείται να παίξει στο μέλλον με τη συγκρότηση του «Ευρωστρατού».

Ειδικότερα, για το Ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε προκλητικό και απαράδεκτο το κοινό ψήφισμα, με αφορμή την πρόταση που κατέθεσαν οι «Πράσινοι» κατά του επικεφαλής της ΚΕΠΠΑ της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χ. Σολάνα.

Ο επίτιμος πρόεδρος του ΔΣΑ και πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Ε. Μαχαίρας χαρακτήρισε αγωνιστική την προχτεσινή εκδήλωση, ενώ έκανε έκκληση στο ΔΣΑ να μπει επικεφαλής των αγώνων του λαού μας κατά του εγκλήματος του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Γιουγκοσλαβία, προκειμένου να αφυπνιστεί και η Ευρώπη.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η παρέμβαση της Αλ. Μαραγκοπούλου, η οποία καταφέρθηκε κατά των ΝΑΤΟικών και για τις τεράστιες ευθύνες τους. Στην περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας, είπε, «κανείς δεν αποφάσισε να πεθάνει, αλλά απεναντίας οι υπεύθυνοι του ΝΑΤΟ με καθησυχαστικές δηλώσεις διατυμπάνιζαν πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τον άμαχο πληθυσμό».

Επίσης, η Μαραγκοπούλου είπε πως η ανθρωπότητα κινείται σε τροχιά αυτοκτονίας και κατέληξε με τη φράση πως «αν δεν οργανωθούμε και δεν αντισταθούμε ενάντια στους ισχυρούς της γης, αυτοί θα μας καταστρέψουν».

Η γιατρός Μ. Αρβανίτη - Σωτηροπούλου αναφερόμενη στις τραγικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στον Περσικό Κόλπο, είπε ότι μόνο τους τρεις πρώτους μήνες από τους βομβαρδισμούς στο Ιράκ πέθαναν 50.000 παιδιά από τις συνέπειες των DU. Σήμερα, λόγω του συνεχιζόμενου εμπάργκο, 11.000 παιδιά πεθαίνουν κάθε μήνα στο Ιράκ από την κακή διατροφή, τις γαστρεντερίτιδες από τη μη χλωρίωση του νερού, την έλλειψη φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού.

Αλλά και για τους Αμερικανούς βετεράνους του πολέμου οι συνέπειες είναι οδυνηρές. Οι Αμερικανοί βετεράνοι του Κόλπου εμφάνισαν ιδιόρρυθμα νοσήματα που σχετίζονται με ανοσοποιητική ανεπάρκεια και παρουσίασαν λευχαιμίες και καρκίνους, ενώ το 67% των παιδιών τους γεννήθηκαν με σοβαρές ασθένειες, κυρίως λευχαιμίες ή δυσφορφίες περί τη διάπλαση. Τα αναφερόμενα συμπτώματα αφορούν διαταραχές του αναπνευστικού, των νεφρών και του ήπατος, απώλεια μνήμης, πονοκεφάλους, πυρετό και υπόταση. Επίσης, το τραγικό με τους βετεράνους του Κόλπου είναι ότι αναφέρθηκαν ψυχολογικά προβλήματα και αυτοκτονίες σε «φορείς» ασυμπτωματικούς, που δεν άντεχαν να περιμένουν την εμφάνιση της νόσου.

Απεμπλουτισμένες συνειδήσεις

Το έγκλημα των ιμπεριαλιστών δεν είναι στιγμιαίο. Εχει διάρκεια. Αυτό πρέπει να το εξηγήσουμε στον ελληνικό λαό. Εχουμε ακόμα χρέος να τον βοηθήσουμε να κατανοήσει ότι: Αν σήμερα δεν αντιδράσει, δεν αντισταθεί, δεν παλέψει ενάντια σε μονοπώλια και ιμπεριαλιστές - Ευρωπαίους και Αμερικανούς - τότε θα επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία. Ναγκασάκι και Χιροσίμα προχτές, Βιετνάμ και Περσικός Κόλπος χτες, Βοσνία και Κοσσυφοπέδιο σήμερα. Οι ένοχοι πάντα οι ίδιοι. Αδίστακτοι δολοφόνοι, κοινοί εγκληματίες. Είναι σίγουρο ότι ήδη θα έχουν σχεδιάσει το επόμενο χτύπημα. Κανείς δεν πρέπει να τρέφει αυταπάτες. Η ίδια η ζωή έχει αποδείξει ότι: Αυτοί που ξέρουν να κατασκευάζουν πολέμους γνωρίζουν καλά να κατασκευάζουν και αιτίες! Δε διστάζουν μπροστά σε τίποτα. Δεν υπολογίζουν ανθρώπινες ζωές! Γράφουν στα παλαιά των υποδημάτων τους τη μόλυνση του περιβάλλοντος! Αρκεί να προωθούν την πολιτική τους για «παγκόσμια κυριαρχία». Με οποιοδήποτε κόστος, με κάθε τρόπο, με θεμιτά και αθέμιτα μέσα προσπαθούν να επιβάλουν την ιμπεριαλιστική πολιτική τους, τη «νέα τάξη πραγμάτων».

Εμείς φυσικά γνωρίζουμε ότι ο πόλεμος δεν είναι παρά η συνέχιση της πολιτικής με άλλα, βίαια μέσα. Κατά συνέπεια και ο τελευταίος πόλεμος ή, καλύτερα, οι βομβαρδισμοί Ευρωπαίων και Αμερικανών ιμπεριαλιστών στο Κόσσοβο είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των καπιταλιστών για «παγκόσμια κυριαρχία», Είναι, όπως πάντα, η εφαρμοζόμενη ιμπεριαλιστική πολιτική με βίαια μέσα. Επομένως, αν θέλουμε να κυριολεκτήσουμε και αν θέλουμε να γενικεύσουμε την εμπειρία μας αλλά και ταυτόχρονα να δακτυλοδείχνουμε τους ενόχους αντί για «σύνδρομο των Βαλκανίων», «σύνδρομο του Κόλπου» κλπ. πρέπει να μιλάμε για... «ιμπεριαλιστικό σύνδρομο».

Αλήθεια! Μήπως δεν είναι η ίδια πολιτική των μονοπωλίων, των ιμπεριαλιστών που σκοτώνει; Με όπλα ή δίχως αυτά; Πόσοι στ' αλήθεια πεθαίνουν καθημερινά από την οικονομική εξαθλίωση; Πόσοι από κακή διατροφή («τρελές αγελάδες», διοξίνες, ορμόνες, χρωστικές ουσίες, μεταλλαγμένα προϊόντα) αλλά και τη μόλυνση του περιβάλλοντος; Πόσοι από ναρκωτικά, από έλλειψη υγειονομικής φροντίδας αλλά και τόσες άλλες αιτίες, σύμφυτες του καπιταλιστικού συστήματος; Γίνεται λοιπόν ολοφάνερο ότι ιμπεριαλιστική πολιτική και ιμπεριαλιστικός πόλεμος δεν είναι παρά οι δυο όψεις του ιδίου νομίσματος.

Οσο όμως σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τα παραπάνω, άλλο τόσο σημασία έχει να υπογραμμίζουμε σήμερα ότι: Δεν είναι μόνο η επικινδυνότητα της έκτασης της ραδιενέργειας, οι θανατηφόρες επιπτώσεις από τη διατροφική αλυσίδα και τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Είναι και η επικινδυνότητα της έκτασης της κυνικότητας και της απανθρωπιάς, της ανηθικότητας και της ανευθυνότητας, της αδιαφορίας και του ραγιαδισμού που χαρακτηρίζουν αυτές τις εγκληματικές πράξεις σε βάρος της ανθρωπότητας.

Δεν είναι μόνο ή, καλύτερα, από μόνο του το απεμπλουτισμένο ουράνιο που σκοτώνει. Χρειάζεται και «απεμπλουτισμένες συνειδήσεις». Χρειάζεται όλους εκείνους που θα σχεδιάσουν, θα διεκπεραιώσουν αλλά και θα συγκαλύψουν τη συγκεκριμένη ιμπεριαλιστική πολιτική, που σπέρνει το θάνατο παντού. Που θυσιάζει τα πάντα στο βωμό του κέρδους. Τούτες τις μέρες γνωρίσαμε πολύ καλά το βαθμό επικινδυνότητας των συγκεκριμένων «απεμπλουτισμένων συνειδήσεων». Ορισμένες ενδεικτικές δηλώσεις αποδεικνύουν του λόγου το αληθές: Ο πρωθυπουργός της χώρας μας δηλώνει ότι θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ πληροφορίες για τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις βόμβες ουρανίου!!! Αλήθεια, δεν ήξεραν; Γι' αυτό ζητούν εξηγήσεις; Αν είναι δυνατόν! Αν όμως τους πιστέψει κανείς ότι πράγματι δεν ήξεραν, τότε δε γίνεται ολοφάνερο, δεν ομολογούν οι ίδιοι το βαθμό της υποτέλειας, της μειοδοσίας και του ραγιαδισμού που τους διακατέχει; Η αλήθεια είναι ότι γνώριζαν. Αυτό προκύπτει από μια σειρά από στοιχεία, όπως, για παράδειγμα, οι αποφάσεις του ίδιου του ΟΗΕ 16/96 και 36/97 αλλά και οι κυνικές δηλώσεις του εκπροσώπου του ΝΑΤΟ Μαρκ Λέιτι. Αποδεικνύεται λοιπόν το μέγεθος της υποκρισίας και ο επικίνδυνος ρόλος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Εν γνώσει της και υπέγραψε υπέρ των βομβαρδισμών αλλά και χρησιμοποίησε φυσίγγια με ουράνιο στο Αιγαίο.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρωθυπουργό κινούνται όλα τα κυβερνητικά στελέχη. Δηλώσεις άγνοιας, συγκάλυψης, αποπροσανατολισμού αλλά και «δειλές» απόπειρες αποποίησης ευθυνών. Εκ των υστέρων ασφαλώς. Μετά την ΟΜΟΦΩΝΙΑ τους για να διαπραχθεί το έγκλημα.

«Το ΝΑΤΟ να... αποκαταστήσει το περιβάλλον» (!!!) δηλώνει ο υπουργός Αμυνας, κ. Τσοχατζόπουλος. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του Σολάνα, ο οποίος ζήτησε, ούτε λίγο- ούτε πολύ, «διαφάνεια όσον αφορά στο θέμα των βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου»!!! Θαυμάστε τους! Απολαύστε παραδείγματα απύθμενης υποκρισίας και θράσους!

Ο μεν Ακης μάς λέει ότι πρέπει ν' ανατεθεί στους αρχιδολοφόνους, στους εμπνευστές και εκτελεστές του εγκλήματος ν' αποκαταστήσουν, να διαλευκάνουν το έγκλημα!

Ο δε Σολάνα, ο ίδιος που βομβάρδιζε χτες ως γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ζητάει σήμερα, ως υπεύθυνος της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας της ΕΕ, εξηγήσεις από το... ΝΑΤΟ! Αν είναι δυνατόν!

«Καρκίνο προκαλεί το τσιγάρο, όχι το απεμπλουτισμένο ουράνιο», δηλώνει η κ. Σπυράκη - υφυπουργός Υγείας - αντιγράφοντας πιστά τις απόψεις του διοικητή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, Γουέσλεϊ Κλαρκ, που λένε ότι «οι θάνατοι των στρατιωτών θα οφείλονται στο κάπνισμα και στην κακή διατροφή»!

Οσον αφορά τους επιστήμονες, που εδώ και χρόνια φωνάζουν, τους έχει αναλάβει άλλος ΝΑΤΟικός να τους κατακεραυνώσει. Τ' όνομά του; Ρόμπερτσον.

Το αξιοσημείωτο όμως είναι ότι ενώ είναι πάρα πολλοί αυτοί που έχουν αναλάβει εργολαβικά το έργο της... κολοκυθιάς, του αποπροσανατολισμού και της συγκάλυψης, έρχονται οι ωμές δηλώσεις του εκπροσώπου του ΝΑΤΟ, Μαρκ Λέιτι, στον τηλεοπτικό σταθμό «Αλτερ», να αποκαλύψουν σ' όλο του το μεγαλείο το πραγματικό πρόσωπο των ιμπεριαλιστών:

«Τα όπλα είναι φτιαγμένα για να σκοτώνουν ανθρώπους. Αυτός είναι ο σκοπός τους. Το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι αποτελεσματικό όπλο και χρησιμοποιήθηκε από το ΝΑΤΟ για να διορθώσουν ένα μεγάλο κακό στο Κόσσοβο. Ναι, φυσικά είναι επικίνδυνα. Αλλά το όλο θέμα είναι τα όπλα να είναι αποτελεσματικά. Πρόκειται για ένα πολύ αποτελεσματικό όπλο και βοήθησε το ΝΑΤΟ να επαναφέρει έναν βαθμό ελευθερίας στο λαό του Κοσσόβου που δεν είχε πριν. Ετσι δεν ντρεπόμαστε που το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι επικίνδυνο»!!! Με την τοποθέτηση αυτή ομολογείται κυνικά ότι μονοπώλια και ιμπεριαλισμός δεν υπολογίζουν τίποτα, δεν έχουν τον παραμικρό δισταγμό να καταστρέψουν οτιδήποτε προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους. Ο θάνατος και η καταστροφή χρησιμοποιούνται για να πλουτίσουν μονοπώλια και ιμπεριαλιστές.

Σήμερα, λοιπόν, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, πρέπει ν' αγωνιστούμε για να διώξουμε όλη την «ορχήστρα του θανάτου». Σήμερα, πριν να είναι αργά, πρέπει να παλέψουμε για να τιμωρηθούν όλοι τους: ΕΝΟΧΟΙ και ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ. Να πληρώσουν για τα εγκλήματά τους. Σήμερα χρειάζεται ένας αγώνας διαρκείας, αν θέλουμε φυσικά να κερδίσουμε όχι κάποιες μέρες παραπάνω ζωής αλλά την ίδια τη ΖΩΗ. Σήμερα πρέπει ν' απαλλαγούμε όχι μόνο από το «απεμπλουτισμένο ουράνιο» αλλά και από τις «απεμπλουτισμένες συνειδήσεις».


Βασίλης ΖΙΩΒΑΣ
Μέλος της Επιτροπής Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Β/Δ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΝΗΣΩΝ
Καταδικάζει το έγκλημα στη Γιουγκοσλαβία

Τις φρικιαστικές μακροπρόθεσμες συνέπειες από τους εγκληματικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ εναντίον του λαού της Γιουγκοσλαβίας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων.

Ειδικότερα, η Ομοσπονδία, που από την πρώτη στιγμή καταδίκασε το ΝΑΤΟικό έγκλημα και συμμετείχε στο αντιπολεμικό κίνημα, καταγγέλλει ως υπεύθυνες για το έγκλημα όλες τις ΝΑΤΟικές κυβερνήσεις. Συνυπεύθυνη, συμπληρώνει, είναι και η ελληνική κυβέρνηση, όχι μόνο γιατί υπέγραψε μαζί με τις άλλες για να γίνει αυτός ο άδικος πόλεμος, αλλά και γιατί παρείχε στρατιωτικές διευκολύνσεις.

Αδιάψευστος μάρτυρας η βάση του Ακτιου στην περιοχή μας, όπου απογειώνονταν τα AWACS για να κατευθύνουν τις «έξυπνες» βόμβες του ολέθρου. Γι' αυτό, σημειώνει, και οι καθησυχαστικές δηλώσεις και τα ψέματα δεν μπορούν να υποβαθμίσουν το πρόβλημα. Ο κατάλογος των νεκρών τη διαψεύδει. «Η πραγματικότητα», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία, «επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του φιλειρηνικού κινήματος και των επιστημόνων και αποτελεί δραματική προειδοποίηση για το μέλλον που επιφυλάσσει στους λαούς η ιμπεριαλιστική κυριαρχία». Επίσης, τονίζει ότι ανεξάρτητα από τις απόψεις που μπορεί να υπάρχουν και τις πολιτικές εκτιμήσεις για τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία, δεν μπορεί και δεν έχει δικαίωμα κανένας να σιωπά μπροστά στις εγκληματικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ και του ιμπεριαλισμού.

Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων καλεί όλους τους εμπορικούς συλλόγους της περιοχής να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας, να ενώσουν τη φωνή τους μαζί με τους άλλους φορείς και να απαιτήσουν:

  • Να επιστρέψουν τώρα όλοι οι Ελληνες στρατιώτες που βρίσκονται εκτός συνόρων, καθώς και οι Ελληνες φοιτητές από τη Γιουγκοσλαβία.
  • Να απομακρυνθεί το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια και να διαλυθεί.
  • Να καταργηθούν και να καταστραφούν τα πυρηνικά και βιοχημικά όπλα.
  • Να παρέμβει άμεσα ο ΟΗΕ ώστε να παρθούν μέτρα αποκατάστασης του περιβάλλοντος στη Γιουγκοσλαβία και να διατεθούν κονδύλια από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που είναι υπεύθυνοι για το έγκλημα σε βάρος των λαών της.
  • Να καταργηθούν όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις και ιδιαίτερα για την περιοχή μας η βάση των AWACS στο Ακτιο.
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ
Στηρίζουν τις φιλειρηνικές κινητοποιήσεις

O Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ καταδικάζει, με ανακοίνωσή του, τη βαρβαρότητα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, «που για να υπερασπίσουν τα ιμπεριαλιστικά τους συμφέροντα, δε διστάζουν να χρησιμοποιήσουν βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου και άλλα ραδιενεργά υλικά, στον έτσι κι αλλιώς βρώμικο πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας».

Ο Σύλλογος Σπουδαστών δηλώνει την απόφασή του να στηρίζει και να συμμετέχει στις φιλειρηνικές κινητοποιήσεις του ελληνικού λαού και της νεολαίας.

Με αφορμή αυτές τις εξελίξεις ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών καλεί όλους τους σπουδαστές να καταθέσουν τα δικά τους έργα (σκίτσα, αφίσες, ζωγραφιές) στην εκδήλωση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα, με αντιπολεμικό χαρακτήρα. Τα έργα των σπουδαστών θα εκτεθούν πρώτα ανά σχολή και με την προοπτική μιας μεγάλης εκδήλωσης στις αρχές Φεβρουαρίου. Τα έργα θα παραδίδονται στους υπεύθυνους του Συλλόγου ανά σχολή: ΒΑΚΑΛΟ - Αλεξία Τάγκα, ΟΡΝΕΡΑΚΗ - Γιώργος Σαρρής, ARTES - Ολγα Παπαδάκου - Γιόρκα Κοκκίνη, TEGNOGRAPHIKO Νίκος Σαμαρτζίδης.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αναγκαία η αντίσταση όλων μας

«Το πρόβλημα σήμερα δεν είναι μόνο το απεμπλουτισμένο ουράνιο. Το πραγματικό πρόβλημα είναι για τους λαούς πόλεμος ή ειρήνη. Κυριαρχία του ιμπεριαλισμού και αυτών που τον υπηρετούν ή αντίσταση και πάλη».

Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ των περιοχών Ελευσίνας, Ασπρόπυργου, Μάνδρας, Βιλλίων, Ερυθρών, Μεγάρων, Νέας Περγάμου, Μαγούλας και Οινόης. Ζητά από την κυβέρνηση να επιστρέψουν οι Ελληνες φαντάροι από τη Γιουγκοσλαβία, να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια και να αποκαταστήσει η ΕΕ «όσο είναι δυνατόν την καταστροφική της δραστηριότητα και τη συμμετοχή της στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, αν πραγματικά ενδιαφέρεται για τους λαούς της». Τέλος, ο Σύλλογος καλεί τους εργαζόμενους, με αφορμή αυτές τις εξελίξεις, να συσπειρωθούν και να αγωνιστούν «στην κατεύθυνση να χτυπηθούν οι αιτίες που παράγουν την κάθε έκδοση ουρανίου στη ζωή μας».

ΓΟΝΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Απέκλεισαν συμβολικά το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης

«Δολοφόνοι των παιδιών μας». Αυτή και μόνο η φράση που ήταν αποτυπωμένη στο πανό, φτάνει για να περιγράψει την οργή των γονιών των φοιτητών που σπουδάζουν στη Γιουγκοσλαβία και χτες βράδυ πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, απαιτώντας την επιστροφή των παιδιών τους και τη μετεγγραφή τους στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Χτες βράδυ, αντιπροσωπεία του Συλλόγου Γονέων από τη Θεσσαλονίκη, συγκεντρώθηκε έξω από το ΥΜΑΘ, απαιτώντας να συναντηθεί με τον υπουργό Γ. Πασχαλίδη, ο οποίος είχε δεσμευτεί να μεσολαβήσει για να κλείσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, προκειμένου κατ' ιδίαν οι γονείς να μεταφέρουν το αίτημά τους για επιστροφή των παιδιών τους.

Στο πλευρό των αγωνιζόμενων γονιών βρέθηκε χτες βράδυ εκπρόσωπος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, καθώς και ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, που τους κάλεσε να συμμετέχουν στο μεγάλο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που οργανώνουν από κοινού με τις ΕΛΜΕ, τους Διδασκαλικούς Συλλόγους και την ΕΔΟΘ, την επόμενη Τρίτη.

Οι γονείς διαβεβαίωσαν για τη συστράτευσή τους στον αγώνα και προειδοποίησαν πως αν δε δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα, θα οργανώσουν αποκλεισμό των συνόρων και από τις δύο πλευρές, σε συνεννόηση με τα παιδιά τους.

Στο μεταξύ τη συμπαράσταση στο δίκαιο αίτημα γονιών και φοιτητών, αποφάσισαν τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ