ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
Παραπέμπει στις «ελληνικές καλένδες» τη στήριξη των Ταμείων

Στην «οικονομική ανάκαμψη» και στην επανεκκίνηση της οικονομίας παραπέμπει γενικώς το ζήτημα της δραματικής οικονομικής κατάστασης που έχουν περιέλθει τα ασφαλιστικά ταμεία ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ. Στρατούλης.

Σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπεύθυνος υπουργός για την Κοινωνική Ασφάλιση, ερωτηθείς πώς θα γεμίσουν τα ασφαλιστικά ταμεία με εισφορές απάντησε: «Τα ασφαλιστικά ταμεία θα γεμίσουν αν πάει καλά το σχέδιό μας για την οικονομική ανάκαμψη, την επανεκκίνηση της οικονομίας, που πιστεύουμε ότι θα πάει καλά». Με τον τρόπο αυτό η νέα κυβέρνηση παραπέμπει στο απροσδιόριστο μέλλον την οικονομική στήριξη της Κοινωνικής Ασφάλισης, την ανάκτηση των τεράστιων αποθεματικών τους που λεηλατήθηκαν στο πρόσφατο αλλά και στο απώτερο παρελθόν. Μόνο που τις ίδιες απαντήσεις για την υποχρέωση του κράτους να στηρίζει τα Ταμεία έδιναν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, παραπέμποντας και αυτές στη μελλοντική ανάπτυξη, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κ.λπ.

Ως εκ τούτου ούτε η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται συγκεκριμένα για το αν θα επιστραφούν στα Ταμεία τα 13 δισ. ευρώ που «κουρεύτηκαν» με το PSI, ούτε αν θα καταργηθούν οι πρόσφατες απαλλαγές προς τους εργοδότες κατά πέντε μονάδες των εισφορών τους προς το ΙΚΑ. Υπενθυμίζεται ότι αυτές οι απαλλαγές, οι οποίες άρχισαν να εφαρμόζονται μετά το 2012, στερούν σε ετήσια βάση από το ΙΚΑ έσοδα πάνω από 1 δισ. ευρώ. Εσοδα τα οποία σήμερα λείπουν από τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό Οργανισμό της χώρας και αντιστοιχούν στο έλλειμμα που καταγράφεται στον φετινό του προϋπολογισμό.

Ταυτόχρονα, ο Δ. Στρατούλης επανέλαβε τη γνωστή διαβεβαίωση: «Αν υπάρξουν δυσκολίες, έχουμε σχέδιο να τις αντιμετωπίσουμε και να υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση. Πλήρης εγγύηση των συντάξεων από τη νέα κυβέρνηση, είναι δέσμευσή μας...». Λες και οι συνταξιούχοι που έχουν οδηγηθεί στα όριά τους πρέπει να λένε και «ευχαριστώ» επειδή θα τους καταβάλλονται οι συντάξεις τους τις οποίες έχουν πληρώσει με το αίμα τους.

Κατά τ' άλλα και οι απώλειες στις συντάξεις από τα χαράτσια και τις μειώσεις που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια παραπέμφθηκαν και αυτές στο μέλλον και σε εξάρτηση με την πορεία της οικονομίας. Οπως είπε, αυτό «θα γίνει σταδιακά και με βάση τους ρυθμούς ανάκαμψης της οικονομίας...». Οσο για τους μεγαλοοφειλέτες του ΙΚΑ, αφού είπε ότι το υπουργείο διαθέτει τα ονόματά τους και θα τα δώσει στη δημοσιότητα, ο αναπληρωτής υπουργός υποστήριξε πως «έχουμε πολιτική βούληση να προχωρήσουμε. Δεν μας κρατά κανείς».

Τέλος, για την καθυστέρηση στην καταβολή των συντάξεων, υποσχέθηκε πως η κατάσταση «...θα αντιμετωπιστεί από τη νέα κυβέρνηση. Εργαλεία για να το κάνουμε υπάρχουν...». Υποσχέθηκε δε την επιστροφή στην εργασία τους 180 υπαλλήλων που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, αν και είναι γνωστό πως το τεράστιο αυτό πρόβλημα με την καθυστέρηση των συντάξεων δεν προκλήθηκε από την εφαρμογή της διαθεσιμότητας καθώς οι ελλείψεις στα Ταμεία είναι πολύ μεγαλύτερες. Σε κάθε περίπτωση ακόμα και με αυτούς τους υπαλλήλους το πρόβλημα θα διαιωνίζεται αν δεν υπάρξει ριζική αντιμετώπιση.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Εμπάργκο και νέα ΚΑΠ τσακίζουν τους αγρότες

Οι βαριές συνέπειες που θα έχει στους μηλοπαραγωγούς της περιοχής η συνέχιση του εμπάργκο της ΕΕ προς τη Ρωσία, το οποίο εγκρίθηκε και με την υπογραφή της νέας ελληνικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, θα συζητηθούν στη σύσκεψη που οργανώνουν, σήμερα Τρίτη, στην Αγιά της Λάρισας, (στις 7 μ.μ., στην ταβέρνα «ΧΑΤΖΑΚΟΣ»), οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Επαρχίας. Η συνέχιση του εμπάργκο θα πλήξει ιδιαίτερα τους παραγωγούς πράσινων μήλων που καλλιεργούνται στην περιοχή, ενώ βαριά πλήγματα θα δεχτούν και οι παραγωγοί ροδακίνων, νεκταρινιών, αχλαδιών κι άλλων αγροτικών προϊόντων που καλλιεργούνται στη Θεσσαλία, στη Μακεδονία και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και ένα μεγάλο μέρος των εξαγωγών τους κατευθύνονται προς τη Ρωσία.

Στη σημερινή σύσκεψη στην Αγιά, θα συζητηθούν και θα ληφθούν αποφάσεις για το πώς θα διεκδικηθούν, με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, τα αιτήματα των παραγωγών για να αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους.

Στην Καρδίτσα

Τα μεγάλα προβλήματα του αγροτικού κόσμου που παραμένουν και μετά τις εκλογές, ενώ και νέα προστίθενται, θα συζητηθούν στη συνεδρίαση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί. Τη συνεδρίαση θα απασχολήσουν, ιδιαίτερα, τα επίκαιρα και «καυτά» προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών που σχετίζονται με:

  • Τις μεγάλες περικοπές των επιδοτήσεων και των άλλων ενισχύσεων, (πέρσι κόπηκαν κατά 9,5%, φέτος θα κοπούν 15%, ενώ συνολικά για τα 5 χρόνια της νέας ΚΑΠ 2015 - 2020 οι περικοπές αναμένεται να φτάσουν στο 50%). Μάλιστα, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ και με την έναρξη των νέων δηλώσεων ΟΣΔΕ, αναμένεται να αποκλειστούν εντελώς από ενισχύσεις οι αγρότες που δικαιούνται μέχρι 250 ευρώ το χρόνο, (από τα 200 ευρώ που ίσχυε μέχρι τώρα), καθώς και όσοι καλλιεργούν μέχρι 4 στρέμματα. Αυτά τα νέα μέτρα που προωθούνται στόχο έχουν να επιταχύνουν τους ρυθμούς αποχώρησης των μικρομεσαίων αγροτών από την αγροτική παραγωγή και συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και αγροτοεπιχειρηματιών - καπιταλιστών.
  • Το φόρο από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος, με συντελεστή 13%, που επιβάλλεται από φέτος - σύμφωνα με τους υπολογισμούς, θα κοστίσει τουλάχιστον 2.000 ευρώ για κάθε αγροτικό νοικοκυριό - και ο οποίος, μαζί με τον ΕΝΦΙΑ για τα σπίτια, τους αχυρώνες και τα χωράφια, θα δώσει τη «χαριστική βολή» στο ισχνό εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών.
  • Τα απανωτά αγροτικά χαράτσια (ασφαλιστικές εισφορές για ΟΓΑ - ΕΛΓΑ, αγροτικό πετρέλαιο και αγροτικό ρεύμα, δηλώσεις ΟΣΔΕ και λειτουργία αρδευτικών γεωτρήσεων κ.ά.), στα οποία η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών αδυνατεί να ανταποκριθεί.
«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Παραμένουν οι ειδικευόμενοι

Η διοίκηση του «Ευαγγελισμού», μετά από παράσταση των γιατρών, δεσμεύτηκε ότι δε θα προχωρήσει στην απομάκρυνση των ειδικευόμενων γιατρών που πήραν την ειδικότητα και εξακολουθούν να εργάζονται με παράταση της θητείας τους.

Η απομάκρυνση των ειδικευόμενων γιατρών που δουλεύουν με παράταση προέκυψε απ' την απόφαση της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας (ΦΕΚ Β' 27/14.1.2015) με την ορίζεται ότι οι ειδικευόμενοι γιατροί μπορούν να παραμένουν στη θέση τους μέχρι και την ημερομηνία κτήσης του τίτλου της ιατρικής ειδικότητας. Μέχρι τώρα, οι ειδικευόμενοι δούλευαν στα δημόσια νοσοκομεία από 4 - 6 χρόνια για να πάρουν την ειδικότητα. Οταν τελείωναν το χρόνο ειδίκευσης μπορούσαν να παρατείνουν τη θητεία τους μέχρι έξι μήνες, μέχρι να έρθει ο αντικαταστάτης τους. Σε περίπτωση που δεν ερχόταν αντικαταστάτης, μπορούσε να γίνει νέα εξάμηνη παράταση της παραμονής τους.

Χτες με πρωτοβουλία της 5μελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ του «Ευαγγελισμού» έγινε σύσκεψη με ειδικευόμενους και στη συνέχεια έγινε παράσταση στον διοικητή του νοσοκομείου, από τον οποίο ζήτησαν να μην εφαρμόσει την υπουργική απόφαση. «Αν τυχόν, τόνισαν οι γιατροί, εφαρμοστεί, αμέσως απολύονται δεκάδες ειδικευόμενοι. Ηδη σχεδόν 60 βρίσκονται σε παράταση και καλύπτουν τα εγκληματικά κενά σε ιατρικό προσωπικό. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα άλλα νοσοκομεία».

Η διοίκηση ανταποκρίθηκε θετικά και δεσμεύτηκε να καταθέσει ερώτημα στο υπουργείο πριν από άλλη ενέργεια, σύμφωνα με ανακοίνωση της 5μελούς επιτροπής της ΕΙΝΑΠ στον «Ευαγγελισμό», η οποία μεταξύ των άλλων τονίζει: «Είναι απολύτως αναγκαία η λήψη σειράς μέτρων για τη στελέχωση του νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό όλων των κλάδων (μόνο στο ιατρικό θυμίζουμε ότι τα οργανικά κενά είναι πάνω από 200! και οι ανάγκες κατά πολύ μεγαλύτερες), για την αντιμετώπιση της εντατικοποίησης και των εξουθενωτικών όρων εργασίας (διπλοβάρδιες, εφημερίες χωρίς ρεπό, χρωστούμενες άδειες) που στις περισσότερες περιπτώσεις λειτουργούν εις βάρος και της ασφάλειας των ασθενών, αλλά και της εκπαίδευσης π.χ. των ειδικευόμενων γιατρών... Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας δεν απαντούν ούτε στις ανάγκες των ασθενών για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας, αλλά ούτε και στο δικαίωμα των γιατρών κι όλων των υγειονομικών για σταθερή δουλειά με δικαιώματα!»

Γέμισε ράντζα το Σισμανόγλειο

Γέμισε και πάλι ράντζα το Σισμανόγλειο την περασμένη Κυριακή που είχε γενική εφημερία.

Είκοσι άρρωστοι βρέθηκαν σε ράντζα με τη εξής διάταξη: Οχτώ στην καρδιολογική μονάδα και καρδιολογική κλινική και 12 στη μονάδα βραχείας νοσηλείας. Απ' τα 12 περιστατικά τα 9 μεταφέρθηκαν χτες το πρωί στο «Αμαλία Φλέμιγκ» και τρεις μεταφέρθηκαν σε κλινικές του ίδιου του Σισμανόγλειου.

Την επικίνδυνη κατάσταση αντιμετώπισης των επειγόντων περιστατικών στη διάρκεια των εφημεριών έχει καταγγείλει επανειλημμένως το Σωματείο των Εργαζομένων στο νοσοκομείο. Η νοσηλεία κάτω απ' το όριο ασφαλείας είναι αποτέλεσμα των ελλείψεων προσωπικού, σε συνδυασμό με τις συγχωνεύσεις των κλινικών και των νοσοκομείων «Αμαλία Φλέμιγκ» και «Παπαδημητρίου». Η κατάσταση επιτάθηκε μετά το περασμένο καλοκαίρι που οι πνευμονολογικές κλινικές του «Σωτηρία» σταμάτησαν να μπαίνουν στο σύστημα των εφημεριών, λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού.

Για το θέμα αυτό, το Σωματείο είχε χτες συνάντηση με την ηγεσία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, όπου έκπληκτοι άκουσαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων έχουν πολιτικά κίνητρα.

Συγκέντρωση των πρακτικάριων υγειονομικών

Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας διοργανώνει την Πέμπτη 5 Φλεβάρη στις 4 το απόγευμα η Επιτροπή Αγώνα Ανέργων Πρακτικάριων Υγειονομικών.

Διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους του 1ου Voucher Υγείας, καθώς επίσης την τακτική μηνιαία πληρωμή τους, πλήρη ασφάλιση και αναγνώριση ως προϋπηρεσία της συμμετοχής τους στα προγράμματα κατάρτισης. Επίσης, να γίνει προκήρυξη για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά στις δημόσιες μονάδες Υγείας και το ΕΚΑΒ.

Σε ανακοίνωσή τους, μεταξύ άλλων, αναφέρουν: «Φτάνει πια η κοροϊδία! Δεν ανεχόμαστε να δουλεύουμε τόσο καιρό απλήρωτοι και ανασφάλιστοι, μπαλώνοντας τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στα Νοσοκομεία.

(...) Καλούμε όλα τα Σωματεία των Νοσοκομείων και τους συναδέλφους μας υγειονομικούς να στηρίξουν τον αγώνα μας, ώστε κανένας εργαζόμενος να μην είναι απλήρωτος, άνεργος. Ξέρουμε ότι κανένας δεν μπορεί μόνος του να αντιμετωπίσει τη φτώχεια και την ανεργία. Κυβερνήσεις, Ευρωπαϊκή Ενωση και επιχειρηματίες αξιοποιούν την ανεργία για να μας εκβιάζουν (...) Δε δεχόμαστε να ζούμε στην ανεργία ή να περιμένουμε τα ψίχουλα των προγραμμάτων κατάρτισης ή να μας αναγκάσουν να μεταναστεύσουμε, την ίδια στιγμή που στις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες Υγείας (νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, προνοιακά ιδρύματα, ιατρεία του ΠΕΔΥ κ.λπ.) υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ