ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Ο αντίπαλος είναι εδώ, κανένας εφησυχασμός

Σε άμεση οργάνωση της δράσης και συσπείρωσής τους στις γραμμές της καλεί τα σωματεία του κλάδου η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, υπογραμμίζοντας ότι ο βασικός αντίπαλος είναι εδώ: η μεγάλη εργοδοσία και τα μονοπώλια, γεγονός που δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αναμονή και εφησυχασμό. Παράλληλα, αναδεικνύει τις ευθύνες της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας που χαιρετίζει τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας, ενώ παροτρύνει και τους εργαζόμενους να ξεχάσουν όσα έχασαν. Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της Γραμματείας:

«Εργαζόμενοι - εργαζόμενες,

στο Εμπόριο, στις Υπηρεσίες, στην Καθαριότητα.

Την προηγουμένη συγκυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ την διαδέχτηκε η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ομως, μαζί με την παλιά κυβέρνηση δεν έφυγαν και τα προβλήματά μας.

Αυτά, όπως και προεκλογικά επισημαίναμε, είναι εδώ και μεγαλώνουν. Πριν από όλα, είναι εδώ ο βασικός και κύριος αντίπαλός μας. Η μεγάλη ντόπια και ξένη εργοδοσία, τα μονοπώλια.

  • Είναι εδώ και συνεχίζεται η προσπάθεια της εργοδοσίας των ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ να μειώσουν τους μισθούς των "υψηλόμισθων" εργαζομένων υπό την απειλή της απόλυσης.
  • Είναι εδώ με τη συνέχιση της μεγαλοεργοδοσίας του ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ να απολύει τους παλιότερους εργαζόμενους και να τους αντικαθιστά από νεότερους που αμείβονται με 511 ευρώ και με εργαζόμενους μερικής απασχόλησης.
  • Είναι εδώ οι απολύσεις εργαζομένων με σταθερό 8ωρο σε s/m και επιχειρήσεις και η αντικατάστασή τους από εργαζόμενους με ελαστικές και προσωρινές μορφές απασχόλησης.
  • Είναι εδώ οι απολυμένοι απλήρωτοι εργαζόμενοι των σούπερ μάρκετ "ΛΑΡΙΣΑ"- "ΚΩΣΤΑΝΤΑΚΑΤΟΣ" κ.ά.
  • Είναι εδώ με την πρόταση - απαίτηση της εργοδοσίας (ΕΣΕΕ) να επανέλθει μεν σταδιακά ο μισθός της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης στα 751 ευρώ υπό τις εξής όμως προϋποθέσεις: α) να έρθουν οι μισθοί της κλαδικής σύμβασης σε αυτά τα επίπεδα, β) να μειωθούν ή και να απαλλαγούν εντελώς οι εργοδότες από τις εισφορές στα ασφαλιστικά μας ταμεία, γ) να επιδοτείται το σύνολο του μισθού του νεοπροσλαμβανόμενου από τον ΟΑΕΔ, δ) να μειωθεί ακόμα περισσότερο η φορολογία των επιχειρήσεων.
  • Είναι εδώ, με τη συνεχιζόμενη απαίτηση των εργοδοτών για ελαστικοποίηση των ωραρίων εργασίας και τη δουλειά τις Κυριακές καθώς και με την άρνηση της κυβέρνησης να ακυρώσει τους προηγούμενους νόμους και τις ρυθμίσεις και να κατοχυρώσει με νόμο την κυριακάτικη αργία.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας αντί να δει την πραγματικότητα αυτή και να παρέμβει για τη λύση των προβλημάτων χαιρετίζει τη νέα κυβέρνηση και τις ελάχιστες εξαγγελίες της, για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας. Μας παροτρύνει να ξεχάσουμε όσα χάσαμε στους μισθούς, στα επιδόματα, στις συντάξεις και όλα τα άλλα που φόρτωσαν στις πλάτες μας και οι κυβερνήσεις και οι ίδιοι οι οποίοι συμφώνησαν και συνυπέγραψαν με τους εργοδότες για παράδειγμα στην μείωση των κλαδικών μισθών.

Η Γραμματεία Εμπορίου και Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ καλεί τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων (κλαδικά και επιχειρησιακά):

  • Να συνεδριάσουν, να συζητήσουν τις εξελίξεις και τη νέα κατάσταση και να πάρουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης των εργαζομένων (περιοδείες, συσκέψεις, γενικές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις).
  • Αμεσα και χωρίς καμία αναμονή και χωρίς αυταπάτες εκεί που συνεχίζονται οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών, η απληρωσιά, η καταστρατήγηση των ωραρίων, η επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, να οργανώσουν τη δράση τους απέναντι στην εργοδοτική επίθεση, απαιτώντας από κυβέρνηση και τους άλλους κρατικούς φορείς παρέμβαση για τη λύση τους.
  • Να συσπειρωθούν στη Γραμματεία Εμπορίου Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ όχι μόνο για να διεκδικήσουμε τις απώλειες που είχαμε την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης, σε πείσμα όσων μας καλούν να τις ξεχάσουμε, αλλά και να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν, την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας, κόντρα και ενάντια σε όλους όσοι θέλουν να συμβιβαστούμε με τη μιζέρια των μισθών και των συντάξεων πείνας, της μερικής απασχόλησης, της ανεργίας και τελικά της μισοζωής».
Παραμένουν απλήρωτοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Σε ετοιμότητα να αναλάβουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες καλεί η «Συσπείρωση Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας» (συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ), τους εργαζόμενους στο ναυπηγείο, καθώς η εργοδοσία δεν έχει καταβάλει ακόμα τη μισθοδοσία του Γενάρη. Στους εργαζόμενους οφείλονται ήδη άνω των εννέα μηνών, για τους οποίους η εταιρεία, με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας του σωματείου (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ), κατέβαλε ένα ελάχιστο «έναντι».

Το περασμένο Σάββατο, οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ έκαναν εξόρμηση στο χώρο του ναυπηγείου. Με ανακοίνωσή τους απαιτούν να γίνει συνάντηση του Σωματείου με την εταιρεία, προκειμένου η τελευταία να δεσμευτεί να καταβάλει τη μισθοδοσία του τρέχοντος μήνα, να ορίσει χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή των οφειλόμενων (υπόλοιπα νυχτερινών βαρδιών, και δώρου Χριστουγέννων σε ορισμένους εργαζόμενους), να τηρήσει την υποχρέωσή της να παράσχει φόρμες, άρβυλα και γάλα στους εργαζόμενους.

«Δεν θα ανεχτούμε και να είμαστε απλήρωτοι και να μας τρομοκρατούν. Καμία ανοχή, εμείς δεν θα ζήσουμε με τα ψίχουλα», τονίζει στην ανακοίνωσή της, ενώ αναδεικνύει τις ευθύνες της πλειοψηφίας του σωματείου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) για την ανοχή της απέναντι την απληρωσιά και καλεί τους εργαζόμενους «να βγάλουν συμπεράσματα για τη στάση των άλλων δύο παρατάξεων, εκείνων των συνδικαλιστών που κρεμόντουσαν από τα κάγκελα και έλεγαν ότι δεν μπαίνουμε για δουλειά απλήρωτοι».

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Δικάζονται αύριο οι ταξικές διοικήσεις

Στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά θα βρεθούν αύριο, Τετάρτη, το πρωί, 5 μέλη των προεδρείων των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» με την κατηγορία ότι δεν συμμορφώθηκαν σε δικαστική απόφαση που έκρινε την απεργία στις 23 Ιούνη του 2010 παράνομη.

Την απεργία στις 23 Ιούνη του 2010 είχαν κηρύξει, μετά την απεργοσπαστική στάση της ΠΝΟ, τα δύο ναυτεργατικά σωματεία με διεκδικητικό πλαίσιο την κατάργηση του μνημονίου - που τότε η υποταγμένη πλειοψηφία της ΠΝΟ έλεγε «δε μας πιάνει» - και συγκεκριμένα του ν. 3845/2010, ενάντια στην κατάργηση του καμποτάζ, για την υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Η απεργία είχε κριθεί από τα δικαστήρια του Πειραιά παράνομη μετά από την αξίωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.

Τα προεδρεία των δύο ταξικών ναυτεργατικών σωματείων πράττοντας το καθήκον τους πρωτοστάτησαν στην εφαρμογή των αποφάσεων των συνδικαλιστικών οργάνων και υπερασπίστηκαν το ίδιο το δικαίωμα στην απεργία.

Δίκη και στη Λάρισα

Στα δικαστήρια σέρνονται αύριο, Τετάρτη, από την εργοδοσία της επιχείρησης ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Τ. Τσιαπλές, ο πρώην αντιπρόεδρος του ΕΚΛ Θανάσης Βάιος και 4 συνδικαλιστές του Σωματείου Εργαζομένων στην ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ, επειδή συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση έξω από το πολυκατάστημα, που έγινε στις 3 Νοέμβρη 2013, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας των εμποροϋπαλλήλων, ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Σε ανακοίνωσή του το ΕΚΛ σημειώνει ότι δεν θα πάψει να μάχεται για την υπεράσπιση των ελάχιστων εργατικών δικαιωμάτων, που απέμειναν από την ολομέτωπη επίθεση μεγαλοεργοδοσίας, κυβέρνησης και ΕΕ και θα δυναμώσει την προσπάθεια οργάνωσης και κινητοποίησης των εργαζομένων, γιατί αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να σταματήσει η βαρβαρότητα που ζουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι οικογένειές τους.

Κινητοποίηση ενάντια σε απόλυση

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υποκατάστημα της αλυσίδας «Todaylicious» στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη και πορεία στους δρόμους της πόλης πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ).

Το Συνδικάτο διαμαρτύρεται για την απόλυση εργαζόμενης, ύστερα από τη συμμετοχή της στην απεργία στις 27 Νοέμβρη και απαιτεί την άμεση ανάκλησή της. Στη διάρκεια της κινητοποίησης έγινε συνάντηση με εκπρόσωπο της επιχείρησης, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι η εργαζόμενη θα συνεχίσει τη δουλειά της. Σήμερα, αναμένεται να γίνει τριμερής συνάντηση αλλά και ξεχωριστή συνάντηση της εργοδοσίας με την εργαζόμενη.

Απολύσεις στο ΔΗΠΕΘΕ Βόλου

Συνεχίζοντας την πολιτική της προκατόχου της, η νέα δημοτική αρχή Μπέου στο Βόλο ξεκινάει - σύμφωνα με δημοσιεύματα σε τοπικά ΜΜΕ - τις διοικητικές διαδικασίες για την απόλυση και των 7 εργαζομένων που είχαν απομείνει στο «ΔΟΕΠΑΠ - ΔΗΠΕΘΕ» του δήμου, μετά τις απολύσεις των συναδέλφων τους που είχαν προηγηθεί επί δημαρχίας Σκοτινιώτη. Οι 7 εναπομείναντες εργαζόμενοι, μετά από συνδικαλιστικές και πολιτικές παρεμβάσεις και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 2012, είχαν πετύχει τη μεταφορά τους σε προσωποπαγείς θέσεις, με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου. Τώρα, όμως, με πρόταση του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, προωθείται η απόλυσή τους και κινδυνεύουν κι αυτοί να πεταχτούν στον Καιάδα της ανεργίας.

Σε επερώτηση που κατέθεσαν γι' αυτό το θέμα οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου τονίζεται: «Η δημοτική αρχή Βόλου έχει σοβαρές πολιτικές ευθύνες, αφού από την πρώτη στιγμή, με βάση και τις νέες εξελίξεις, δε φρόντισε να παρέμβει για να υπερασπιστεί το δικαίωμα, όχι μόνο αυτών των επτά εργαζομένων για να κρατήσουν τις θέσεις τους, αλλά και των υπολοίπων που ήδη απολύθηκαν ώστε να επαναπροσληφθούν. Αντίθετα, με τη στάση της, λειτουργώντας ως μακρύ χέρι στην εφαρμογή της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής που τσακίζει καθημερινά τα εργασιακά δικαιώματα, ενεργεί ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ανοιχτή συνεδρίαση της κεντρικής διοίκησης

Αύριο, Τετάρτη 4 Φλεβάρη, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της κεντρικής διοίκησης του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής, στις 5 μ.μ. στα γραφεία του (οδός Γλάδστωνος 3, Ομόνοια, 7ος όροφος). Στη συνεδρίαση, που θα είναι ανοιχτή για τους εργαζόμενους του κλάδου, καλούνται όλα τα μέλη διοικήσεων των Παραρτημάτων και των επιχειρησιακών σωματείων στον επισιτισμό και στα ξενοδοχεία. Μεταξύ άλλων θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι η επικαιροποίηση του πλαισίου πάλης του Συνδικάτου και ο σχεδιασμός δράσης για το επόμενο διάστημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ