ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ
Προβληματισμός για τη θέση της στο αστικό πολιτικό σκηνικό

...αλλά και για την εξέλιξη των συσχετισμών στα παζάρια της κυβέρνησης για τη «νέα συμφωνία»

Διχασμένες οι εκτιμήσεις στο εσωτερικό της ΝΔ για την αντιπολιτευτική γραμμή που πρέπει να ακολουθήσει στα παζάρια της κυβέρνησης για τη «νέα συμφωνία»

Eurokinissi

Διχασμένες οι εκτιμήσεις στο εσωτερικό της ΝΔ για την αντιπολιτευτική γραμμή που πρέπει να ακολουθήσει στα παζάρια της κυβέρνησης για τη «νέα συμφωνία»
Προβληματισμός επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ, για το πώς θα διασφαλιστεί ο ρόλος της παράταξης στην «επόμενη μέρα» του αστικού πολιτικού σκηνικού, ως βασικού κόμματος που μπορεί να αναλάβει ξανά το τιμόνι της αστικής διαχείρισης, στην επόμενη κυβερνητική εναλλαγή.

Η ηγετική ομάδα θέλει να αποφευχθεί η «εσωστρέφεια», βασικά η αμφισβήτηση του Αντ. Σαμαρά, και στελέχη της διαχέουν πως «με όσα γίνονται, η ΝΔ πολύ σύντομα μπορεί να ξαναβρεθεί στη θέση της κυβέρνησης». Σε ό,τι αφορά το εύρος της διαφοράς με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αντ. Σαμαράς αναμένεται την ερχόμενη Πέμπτη, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, να επαναλάβει την «υπερασπιστική γραμμή» την οποία παρουσίασε ήδη την προηγούμενη Πέμπτη, μιλώντας στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ: Η ΝΔ έχασε το μικρότερο ποσοστό στην ιστορία της έχοντας ασκήσει διακυβέρνηση, μόνο 107.000 ψήφους και λιγότερο από 2% σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική της επίδοση, τον Ιούνη του 2012. Η δικαίωση της ΝΔ θα έρθει πολύ σύντομα. Είναι εγγύηση σταθερότητας ως σύγχρονη κεντροδεξιά παράταξη με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, κ.λπ.

Για την ώρα τουλάχιστον, η ηγεσία Σαμαρά (όπως άλλωστε και επιτελεία του ΠΑΣΟΚ) δείχνει να πλασάρει το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης». Εξ ου και μεταθέτει τις όποιες εσωκομματικές διαδικασίες για αργότερα, το Μάη, αναμένοντας καταπώς φαίνεται έως τότε εξελίξεις: Είτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τα καταφέρει στις διαπραγματεύσεις ή ότι θα κάνει θεαματικές «κωλοτούμπες» με αποτέλεσμα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να επαναπατρίσουν ψηφοφόρους, αλλάζοντας δημοσκοπικά τους συσχετισμούς στο αστικό κομματικό σύστημα.

Τις κατηγορίες άλλωστε περί «κωλοτούμπας» του ΣΥΡΙΖΑ από προεκλογικές του θέσεις αναπαράγει ήδη η ηγετική ομάδα της ΝΔ, αναφέροντας ότι «βάζει στο συρτάρι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», όταν στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εφαρμόσει ακριβώς αυτό το πρόγραμμα δεσμεύσεων στο κεφάλαιο - με πρώτη προτεραιότητα την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους - και διαχείρισης της ακραίας φτώχειας.

Εξ ου και μια σειρά άλλα στελέχη της ΝΔ (όπως η πλευρά του Κυρ. Μητσοτάκη) εστιάζουν αλλού την κριτική τους, ποντάροντας βασικά στο να ξανακερδίσει η ΝΔ την εμπιστοσύνη του κεφαλαίου ως ικανότερη να διαχειριστεί την εξουσία του, επιχειρηματολογώντας ότι ακόμα κι αν κάνει «κωλοτούμπες» ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ανίκανος να υπηρετήσει τη νέα του γραμμή και τα απαιτούμενά της.

Διχασμός στις εκτιμήσεις

Σε κάθε περίπτωση, στο εσωτερικό της ΝΔ δείχνει να υπάρχουν και επιτελεία που μετρούν το σενάριο ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας στήριξη από μια σειρά ευρωατλαντικά κέντρα, να καταλήξει σε κάποιο συμβιβασμό με τους δανειστές και να παρουσιάσει μια «συμφωνία» με περισσότερα περιθώρια επεκτατικής πολιτικής, έτσι ώστε να είναι αφενός ευνοϊκότερη για τα συμφέροντα του εγχώριου κεφαλαίου και αφετέρου καταλληλότερη να παρουσιαστεί ως τάχα καλύτερη για το λαό. Εκτιμούν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έδινε πόντους στον ΣΥΡΙΖΑ, φέρνοντας σε ακόμα πιο δύσκολη θέση τη ΝΔ: «Αν ο Τσίπρας καταφέρει να παρουσιάσει κάτι ως αποτέλεσμα των ενεργειών του, θα κάνουμε είκοσι χρόνια να ...ξαναεμφανιστούμε», είναι φράση που αποδίδεται σε στέλεχος, υπουργό της κυβέρνησης Σαμαρά.

Σε αυτή τη βάση αναμένεται να εκφραστούν οι όποιες διαφοροποιήσεις από τις τακτικές Σαμαρά, και «πρωτοβουλίες» για τα νέα «χαρακτηριστικά» και «κατευθύνσεις» που πρέπει να λάβει το κόμμα. Παρ' όλα αυτά, από τα κεντρικά του κόμματος και πάλι γίνεται προσπάθεια να συμμαζευτούν κάθε είδους διαφοροποιήσεις: π.χ. 26 πρόεδροι ΝΟΔΕ έσπευσαν να διαψεύσουν δημοσίευμα που έκανε λόγο για αρνητική εκ μέρους τους κριτική στην ηγεσία Σαμαρά, από δε τα κεντρικά του κόμματος έκαναν λόγο «για έναν βρώμικο πολιτικό πόλεμο εναντίον της ΝΔ χωρίς όρια».

Τέλος, να καταγραφεί το γεγονός πως ο Β. Μεϊμαράκης διέψευσε δημοσίευμα της «Καθημερινής» ότι ο Αντ. Σαμαράς του πρότεινε θέση αντιπροέδρου. Αν ισχύει πάντως ότι υπήρξε τέτοια πρόταση ή έστω σκέψη, με δεδομένο ότι η ΝΔ έχει ήδη δύο αντιπροέδρους, τους Στ. Δήμα (προτεινόμενος από τη ΝΔ για Πρόεδρος της Δημοκρατίας) και Δ. Αβραμόπουλο (προαλειφόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ για την ίδια θέση), και όντας δύσκολο να έμπαινε σφήνα και τρίτος αντιπρόεδρος, ενισχύεται το σενάριο που θέλει τον Σαμαρά να υπερψηφίζει τον Αβραμόπουλο για ΠτΔ, αφήνοντας έτσι κενή μια θέση αντιπροέδρου στο κόμμα.

Η δε Αννα Ασημακοπούλου που προτάθηκε από τον Σαμαρά να αναλάβει γραμματέας της ΚΟ του Κόμματος, αρνήθηκε τελικά τη θέση επικαλούμενη προσωπικούς λόγους. Βέβαια, πληροφορίες αναφέρουν ότι βουλευτές της ΝΔ αντέδρασαν στην τοποθέτησή της, λέγοντας ότι είναι μόλις δυόμισι χρόνια βουλευτής (επικαλούμενοι και τις σχετικές προβλέψεις του κανονισμού λειτουργίας της ΚΟ). Κατόπιν τούτων, ο Αντ. Σαμαράς πρότεινε για τη θέση τον βουλευτή Λασιθίου, Γ. Πλακιωτάκη.

ΠΟΤΑΜΙ
Απομάκρυνση στελέχους για τα μάτια της «εποικοδομητικής αντιπολίτευσης»

Την παραίτησή του υπέβαλε ο τομεάρχης Υγείας του Ποταμιού, Λυκ. Λιαρόπουλος, μετά το θόρυβο που προκάλεσαν σχόλιά του σε ιστοσελίδα «κοινωνικής δικτύωσης» σχετικά με τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Λίγο πριν ξεκινήσει η εν λόγω συνάντηση, ο Λ. Λιαρόπουλος έγραψε στο διαδίκτυο: «Γερούν... γερά! Σπάστου τον τσαμπουκά! Ποιος περίμενε ότι η Ελλάδα θα ήταν με τον ντζιτζιφιόγκο με τις μπούκλες. Και όμως!»... Μόλις ολοκληρώθηκε η συνάντηση, ο Λιαρόπουλος σχολίασε: «Ο Βαρουφάκης ως γνήσιος Ελλην νόμιζε ότι με bullshit και χαμογελάκια θα κέρδιζε την πατρίδα. Συνέβη αυτό που πάντα συμβαίνει όταν κάνεις τον έξυπνο σε λαούς που έχουν περάσει από το Διαφωτισμό με όπλο σου τη φουστανέλα. Ευτυχώς ο Ολλανδός δε μάσησε. Η συνέχεια στο Eurogroup»!

Τα σχόλια προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις από χρήστες του διαδικτύου, μάλλον και εντός του κόμματος του Στ. Θεοδωράκη, ο οποίος επαίρεται για το ...νέο που φέρνει στο αστικό πολιτικό σύστημα. Το αποτέλεσμα ήταν ο Λ. Λιαρόπουλος να κατεβάσει τις αναρτήσεις και να ανακοινώσει μέσω διαδικτύου την παραίτησή του: «Προσφέρθηκα να... απαλλάξω το ΠΟΤΑΜΙ από την παρουσία μου, η οποία προφανώς, έγινε... τοξική. Η παραίτησή μου από τη θέση του Πολιτικού Υπευθύνου για Θέματα Υγείας υπεβλήθη. Υποθέτω ότι αυτό μου επιτρέπει να αναλάβω ελεύθερα το ρόλο της Κασσάνδρας, την οποία όλοι... εμίσησαν, αλλά ξέχασαν να της αναγνωρίσουν την ακρίβεια της πρόβλεψης». Μιλά, τέλος, «για έναν αγώνα καλό, σε τόπο άγονο και λάθος χρόνο».

Το Ποτάμι εξέδωσε ανακοίνωση με εμφανές το άγχος να διατηρήσει τις «γέφυρες» με τον ΣΥΡΙΖΑ: «Το Ποτάμι έκανε δεκτή την παραίτηση του Λυκούργου Λιαρόπουλου από τη θέση του υπεύθυνου Υγείας. Ο Λυκούργος Λιαρόπουλος παραιτήθηκε αποδεχόμενος την ευθύνη του για άστοχες αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, αναρτήσεις οι οποίες απέχουν από τον πολιτικό πολιτισμό του Κινήματος. Η οξύτητα αυτές τις κρίσιμες για τη χώρα στιγμές, είναι αχρείαστη. Αλλωστε, όπως φαίνεται και από τις επίσημες ανακοινώσεις του, το Ποτάμι, θέλοντας να συμβάλει στην επίλυση των πολλών προβλημάτων της χώρας, έχει υιοθετήσει τον ρόλο της υπεύθυνης και εποικοδομητικής αντιπολίτευσης».

Στο ίδιο μήκος κύματος, με άλλη ανακοίνωση το Ποτάμι χαιρέτισε το γεγονός ότι «ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του στο Bloomberg, θέλοντας να καθησυχάσει τον ελληνικό λαό, προχώρησε σε τρεις παραδοχές, τις οποίες το Ποτάμι από καιρό έχει κάνει: Αναζητάμε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία για την Ελλάδα και για ολόκληρη την Ευρώπη. Δεν αμφισβητούμε τις δανειακές μας υποχρεώσεις απέναντι στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ. Δεν θα δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους».

ΠΑΣΟΚ
Εύσημα στον ΣΥΡΙΖΑ για «διαβεβαιώσεις» και «καλές επιλογές»

Την ...κριτική του στήριξη προσφέρει το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ, επαινώντας ανοιχτά τη νέα κυβέρνηση για τις επιλογές που κάνει, προκειμένου να ανταποκριθεί στα ζητούμενα της αστικής διακυβέρνησης, υποδεικνύοντάς της, ταυτόχρονα, παραπέρα δρόμους για «καλές επιλογές» στην ίδια κατεύθυνση.

Σε αυτήν τη βάση, και μετά τις διαβεβαιώσεις που έσπευσε να δώσει στις «αγορές» ο πρωθυπουργός με δήλωσή του το Σάββατο στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Bloomberg» (επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο κεφάλαιο και τις λυκοσυμμαχίες του), το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση, κωδικοποιώντας τις θέσεις Τσίπρα: «(...) Εσπευσε ο κ. Τσίπρας να διαβεβαιώσει, μέσω του Bloomberg, ότι η κυβέρνηση του: Αποκλείει μονομερείς ενέργειες σε σχέση με το χρέος. Θα πληρώνει κανονικά τις οφειλές του χρέους σε ΕΚΤ και ΔΝΤ. Σωστά ως αρχή (...) Ο δε δεύτερος στόχος των ριζικών διαρθρωτικών αλλαγών, όπως τον αναφέρει ο κ. Τσίπρας, επικεντρώνεται στην ανατροπή του πελατειακού κράτους. Τέλεια», παρατηρεί το ΠΑΣΟΚ, βάζοντας μόνο ως ερώτημα τι θα πουν οι κυβερνώντες στους «πολλούς εκλογικούς πελάτες» τους που έχουν «προσδοκίες και απαιτήσεις».

Υπήρξε και άλλη ανακοίνωση από το ΠΑΣΟΚ, σχετικά με το γεγονός ότι «ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης επέλεξε ως σύμβουλό του για θέματα δημοσίου χρέους την Lazard που είχε αξιοποιηθεί ως σύμβουλος του τότε Υπουργού, Ευάγγελου Βενιζέλου, και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) την κρίσιμη περίοδο των μεγάλων παρεμβάσεων στο χρέος (Ιούλιος 2011 - Μάρτιος 2012). Πρόκειται για μια πολύ καλή επιλογή».

Παραπέρα, ανοίγει και μια πόρτα συνεννοήσεων μεταξύ των δύο κομμάτων για ζητήματα που αφορούν την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας: «Είναι επίσης ευκαιρία να ενημερωθεί ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη της κυβέρνησής του για την προετοιμασία που έχει γίνει και τα επεξεργασμένα σχέδια που υπάρχουνγια τη περαιτέρω μείωση και την ευνοϊκότερη αποτύπωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, τώρα που κανονικά πρέπει να ενεργοποιηθούν οι ειλημμένες σχετικές αποφάσεις του Eurogroup», τονίζει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ