ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΩΡΥΓΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Αντίσταση στο ξεπούλημα

Συγκέντρωση ενάντια στην ιδιωτικοποίησή της διοργανώνεται στην Κόρινθο αύριο, Πέμπτη, 25 του Γενάρη, από τους ναυτεργάτες της

Σε παγκορινθιακό συλλαλητήριο αύριο, Πέμπτη, 25 του Γενάρη, στις 6 το απόγευμα, στα Περιβολάκια, καλεί το Σωματείο Ναυτικών Διώρυγας Κορίνθου «Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ», ενώ θα προχωρήσει και σε καθιστική διαμαρτυρία στις 31 του Γενάρη έξω από το υπουργείο Οικονομικών (μέρα ανοίγματος των προσφορών για το ξεπούλημα της Διώρυγας). Από την άλλη η διοίκηση της εταιρίας, συνεχίζοντας τις προσπάθειες τρομοκράτησης των εργαζομένων, προχώρησε χτες στην απόλυση ενός λοστρόμου, που είχε προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ.

«Ο ανυποχώρητος λαϊκός αγώνας είναι η μόνη απάντηση στην κυβερνητική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της ασυδοσίας του κεφαλαίου», επισημαίνει σε ανακοίνωση η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ, ενώ και η ΓΣΕΕ σε επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομικών, ΠΕΧΩΔΕ και Εμπορικής Ναυτιλίας επισημαίνει ότι τα προβλήματα της Διώρυγας θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η ΝΕ τονίζει ότι η αγωνιστική στάση του Σωματείου των Ναυτικών, η καθολική αντίθεση των εργαζομένων στη Διώρυγα και του κορινθιακού λαού κατάφεραν να αναστείλουν το ξεπούλημά της μέχρι τώρα.

«Το σύρσιμο του Σωματείου των Ναυτικών στα δικαστήρια, στο Αυτόφωρο, στα κρατητήρια, η επιστράτευση μηχανισμών απεργοσπασίας και καταστολής δεν τσάκισαν τον αγώνα τους για το ψωμί και τη ζωή», σημειώνει, και συμπληρώνει: «Η εργατική τάξη του νομού έχει μόνο έναν δρόμο να διαλέξει για να αντιπαλέψει τη βαρβαρότητα του κεφαλαίου και των κομμάτων που τη στηρίζουν (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ): Το δρόμο της ταξικής ενότητας και αλληλεγγύης, της πρωτοπόρας δράσης για τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου και την εφαρμογή της λαϊκής οικονομίας, προς όφελος των εργαζομένων της χώρας».

Καταλήγοντας, καλεί την εργατική τάξη του νομού, τα λαϊκά στρώματα, να εκφράσουν τη συμπαράσταση στους εργαζόμενους της Διώρυγας, στους διωκόμενους ναυτικούς, να περιφρουρήσουν τη δημόσια περιουσία, που απαξιώνει η κυβερνητική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, να εναντιωθούν στο ξεπούλημα της Διώρυγας, στον εργασιακό μεσαίωνα και να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο.

Στην επιστολή της η ΓΣΕΕ προς τους υπουργούς, σχετικά με την κατάσταση της Διώρυγας, σημειώνει ότι «υπάρχουν εμφανή ρήγματα, τεράστιες σπηλαιώσεις και καταπτώσεις εκατοντάδων και χιλιάδων κυβικών με ασυνήθιστη συχνότητα. Από τη διεύθυνση της εταιρίας επιχειρούνται εμβαλωματικές λύσεις αλλά και προσπάθειες μετακύλησης των ευθυνών στους εργαζόμενους. Η προσπάθεια της διεύθυνσης της Διώρυγας να αντικαταστήσει τους εργαζόμενούς της με εργολάβους, καταβάλλοντας ασυγκρίτως μεγαλύτερες οικονομικές αποζημιώσεις, παρακάμπτοντας το τεράστιο πρόβλημα ασφάλειας, μας φοβίζει και ελπίζουμε να μην έχουμε δυσάρεστες καταστάσεις με ατυχήματα και θύματα».

Επισημαίνει ακόμη ότι μετά από επιτόπιες παρατηρήσεις της Επιθεώρησης Εργασίας και σύμφωνα με μελέτες ειδικών, διαπιστώνεται ότι τα προβλήματα της διώρυγας «είναι πολλά και δυσεπίλυτα». Το βασικό πρόβλημα, τονίζει, «αφορά την ασφάλεια των εργαζομένων στην εταιρία, εργαζομένων και επιβατών διερχόμενων πλοίων, την ασφάλεια των εμπορευμάτων και των πλοίων».

Τέλος, η ΓΣΕΕ προτείνει δημιουργία φορέα που θα πιστοποιεί, θα βεβαιώνει και θα δίνει άδεια εργασιών και διέλευσης πλοίων. Αποφεύγει όμως να αναφερθεί στην ιδιωτικοποίηση της Διώρυγας, τονίζοντας ότι θα στηρίξει τα «εύλογα» αιτήματα των εργαζομένων.

ΔΙΚΗ «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ»
Συνέχεια με τις απολογίες

Στη διαδικασία των απολογιών των κατηγορούμενων μπήκε η πολυήμερη δίκη  

Υπό την... προστασία του θεσμικού πλέγματος που έχει συσταθεί με τη... συνδρομή των εκάστοτε κυβερνήσεων και συνεχίζει να... επαυξάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για να καλύπτεται η εφοπλιστική ασυδοσία, απολογήθηκε χτες στο Α' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά ο Αντώνης Ηλιόπουλος, ένας από τους πλοιοκτήτες του φορτηγού σαπιοκάραβου «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ» που ναυάγησε στις 3 Σεπτέμβρη 1994 στον Ατλαντικό Ωκεανό παίρνοντας μαζί του και 24 ναυτεργάτες. Με την απολογία του Αντ. Ηλιόπουλου, τους ενός από τους 5 κατηγορουμένους για το ναυάγιο, η δίκη που έχει αρχίσει από τις 5 Δεκέμβρη, μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία. Εκτός από τους πλοιοκτήτες αδελφούς Ηλιόπουλους στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται και οι εκπρόσωποι του «Ελληνικού Νηογνώμονα» Δ. Μελισσηνός και Τ. Λυσιμάχου, που εξέδωσαν τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας γι' αυτό το «σαπάκι», των οποίων οι απολογίες θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες.

Η απολογία του Αντ. Ηλιόπουλου αποτέλεσε χαρακτηριστικό δείγμα της κάλυψης που παρέχουν μια σειρά νόμοι βασιλικά και νομοθετικά διατάγματα στους εφοπλιστές. Συγκεκριμένα ο ίδιος κατηγορείται όχι ως πλοιοκτήτης, αλλά ως... διαχειριστής του «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ» και συγκεκριμένα ως... νομικός εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρίας του πλοίου της «ΣΙ ΚΟΡΑΛ» της οποίας η... έδρα είναι μεν στη Λιβερία, όμως τα γραφεία της βρίσκονται στην οδό Γούναρη 2 στον Πειραιά. Πλοιοκτήτης, κατά τον Αντ. Ηλιόπουλο, είναι ο πατέρας των αδελφών Ηλιόπουλων, Παναγιώτης, στον οποίο δεν έχει απαγγελθεί κατηγορία, ενώ η εταιρία του Παναγιώτη, δηλαδή η πλοιοκτήτρια εταιρία, έχει έδρα την Κύπρο!

Οσον αφορά το ναυάγιο ο Αντ. Ηλιόπουλος, αν και εκπρόσωπος της... διαχειρίστριας εταιρίας και κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα, εμφανίστηκε ότι εκείνο τον καιρό δεν είχε ιδέα και ούτε είχε τις γνώσεις για να καταλάβει την κατάσταση του πλοίου, τις επιθεωρήσεις που έγιναν σε αυτό και τις παρατηρήσεις που καταγράφτηκαν από τους επιθεωρητές! Βέβαια, ήταν «παρών» στα λιμάνια του εξωτερικού, όπου έγιναν οι επιθεωρήσεις, όμως όπως ισχυρίστηκε δεν ήταν σε θέση να κατανοήσει ακόμα και τη λέξη «επίθεμα» στις λαμαρίνες! Ωστόσο απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου του δικαστηρίου: «Τι θα έκανε αν γύριζε ο χρόνος πίσω» είπε: «Αν γνώριζα αυτά που ξέρω τώρα δε θα επέτρεπα να αναχωρήσει το πλοίο»...

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Μπροστά σε νέους αγώνες

  Διάβημα διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της 

«Λόγια που τα σκόρπισε ο αέρας», αποτελούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των ζωτικών προβλημάτων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Πειραιά - Περάματος. Γι' αυτό το λόγο τα Σωματεία του κλάδου καλούν τους άνεργους μεθαύριο Παρασκευή σε προσυγκέντρωση στις 9 το πρωί στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά και στη συνέχεια σε διάβημα διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας. Επίσης, αποφάσισαν την πραγματοποίηση συγκέντρωσης την ερχόμενη Τρίτη 30 Γενάρηστα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ) και καλούν όλους τους εργαζόμενους της Ζώνης, αλλά και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας να πάρουν μέρος και να διεκδικήσουν από κοινού λύσεις στα καυτά προβλήματα. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης θα γίνει παύση εργασιών στις 2.30 το μεσημέρι.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, τα σωματεία τονίζουν ότι οι διοικήσεις τους με συνεχείς παρεμβάσεις τους προς την κυβέρνηση, τον ΟΛΠ και τη διοίκηση του ΙΚΑ έχουν εξαντλήσει κάθε περιθώριο, ώστε να επιληφθούν άμεσα ζωτικά προβλήματα. Αυτά είναι: Η λήψη απόφασης από τον υπουργό Εργασίας και τον διοικητή του ΙΚΑ για τη νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική κάλυψη των εργαζομένων της Ζώνης. Η υπονόμευση της Ζώνης από τον ΟΛΠ και το υπουργείο Εργασίας, καθώς εδώ και τρεις μήνες έχουν κλείσει τη μεγάλη δεξαμενή του Περάματος, με το πρόσχημα ότι πρέπει να επισκευαστεί. Η Βάση Περάματος, ο Μόλος της Δραπετσώνας και της ΔΕΗ έχουν καταληφθεί από παροπλισμένα πλοία, τα οποία σκόπιμα εγκατέστησε ο ΟΛΠ, διώχνοντας άλλα πλοία, που ζητούν μια θέση, για να κάνουν επισκευές.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε - καταλήγει η ανακοίνωση - να μας καταδικάσουν στην ανεργία και καθημερινά να διώχνουν πλοία. Η ανεργία για όλες τις ειδικότητες ξεπερνάει το 80%. Πρέπει όλοι μαζί να αντιδράσουμε, να κινητοποιηθούμε, να απαιτήσουμε άμεσα μέτρα, για να λυθούν τουλάχιστον αυτά τα προβλήματα. Ενωμένοι μπορούμε με τον αγώνα μας να επιβάλλουμε λύσεις».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
Νέο συλλαλητήριο

Συντονισμένο αγώνα ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και έμπρακτη αλληλεγγύη στους εργάτες της «Κρητικός ΑΕ», καλούνται να δώσουν οι εργαζόμενοι της Πάτρας την Τρίτη στις 30 Γενάρη, στις 7.30 μ.μ. μπροστά από το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Αυτό αποφασίστηκε στη σύσκεψη που έγινε χθες το απόγευμα στο ΕΚΠ από τη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Πάτρας. Το περιεχόμενο της αγωνιστικής κινητοποίησης θα είναι το αντιΕΣΥ νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς και η επαναλειτουργία του εργοστασίου «Κρητικός ΑΕ» με τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.

Επίσης αποφασίστηκε πλατιά σύσκεψη των εργατικών σωματείων της Πάτρας στις 7 του Φλεβάρη, με θέμα την κοινωνική ασφάλιση, περίθαλψη και πρόνοια, τις εργασιακές σχέσεις, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και διοργάνωση συλλαλητηρίου με αυτά τα θέματα τις τελευταίες μέρες του Φλεβάρη.

ΠΑΜΕ
Σύσκεψη για νέους εργαζόμενους

Σύσκεψη εργαζόμενων νέων, πραγματοποιεί το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, την Παρασκευή 26 του μήνα, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Τα θέματα της σύσκεψης είναι: Οι επιπτώσεις της πολιτικής της κυβέρνησης στην εργαζόμενη νεολαία (ανεργία, εργασιακές σχέσεις, επαγγελματική εκπαίδευση κλπ.) και η δράση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Πρωτοβουλίες για την εγγραφή στα Σωματεία των νέων εργαζόμενων και συγκρότηση Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ