ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΣΑΚ ΔΕΕ
Στον συντονισμένο αγώνα από τα κάτω η διέξοδος

Η συζήτηση για διαμόρφωση εισήγησης προς τις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ συνεχίστηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ. Στην προηγούμενη συνεδρίαση, η οποία έγινε στις 16 Γενάρη, η παράταξη της «Παρέμβασης» πρότεινε ως βάση για εισήγηση το πλαίσιο δράσης που έχουν αποφασίσει αρκετές γενικές συνελεύσεις ΕΛΜΕ της Αττικής. Απευθύνθηκε δε στην ΕΣΑΚ ΔΕΕ και στη «Συνεργασία» για να στηριχτεί από κοινού το πλαίσιο αυτό.

Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ, που στηρίζει ενεργά το συντονισμό των ΕΛΜΕ από τα κάτω, στήριξε και επέμενε να τεθεί σε ψηφοφορία στη χτεσινή συνεδρίαση, το πλαίσιο δράσης των ΕΛΜΕ το οποίο έχει ως αιτήματα αιχμής την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων, ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο, μαζικούς διορισμούς από την επετηρίδα, αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης με κατάργηση ΤΕΕ και ΙΕΚ και ζητά αυξήσεις 30%, καλώντας για απεργία την πρώτη βδομάδα του Φλεβάρη. Υπέρ αυτού του κειμένου - πλαισίου ψήφισαν η ΕΣΑΚ ΔΕΕ και η «Παρέμβαση» (αν και η «Παρέμβαση» επανέλαβε ότι υπάρχουν δυνατότητες διαμόρφωσης πλειοψηφίας με τη ΔΑΚΕ). Η «Συνεργασία» δεν ψήφισε το πλαίσιο των ΕΛΜΕ, προβάλλοντας διαφωνίες στα αιτήματα και ανέφερε ως παράδειγμα το ενιαίο 12χρονο σχολείο, ενώ αυτή προτείνει αόριστα 12χρονη εκπαίδευση. Διαφώνησε επίσης με το οικονομικό αίτημα για αυξήσεις 30%, ενώ αυτοί είναι υπέρμαχοι του μισθολογίου. Πρότεινε δε να γίνουν τροποποιήσεις στα αιτήματα.

Την ίδια στιγμή, η «Συνεργασία» δήλωσε στο ΔΣ ότι το κύριο δεν είναι οι αψιμαχίες των παρατάξεων, αλλά η διαμόρφωση πλειοψηφικής εισήγησης. Γι' αυτό κατέθεσε «συνθετικό» κείμενο εισήγησης με τις γνωστές θέσεις της και από το οποίο απουσιάζουν η επετηρίδα και προβάλει την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου. Οπως σχολίασε ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ ΔΕΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ Σ. Σάββας, «για να παραπλανήσει και να "θολώσει τα νερά" η "Συνεργασία" χρησιμοποιεί συχνά την καραμέλα της ενότητας της "Αριστεράς", ενώ είναι γνωστό ότι συμμετέχει ενεργά σε κάθε πλειοψηφία συναίνεσης και συμβιβασμού στην ΟΛΜΕ (π.χ. πρόταση ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - "Συνεργασίας" για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας)» και συνέχισε «όταν η κοινή δράση και ο συντονισμός από τα κάτω αποκτά συγκεκριμένο και ταξικό προσανατολισμό (όπως τώρα με το πλαίσιο των ΕΛΜΕ), τότε αποκαλύπτεται ότι τα περί ενότητας της "Αριστεράς" είναι κούφια λόγια και χρησιμοποιούνται από ορισμένους για συγκάλυψη της συναινετικής συμβιβασμένης λογικής τους στο κίνημα».

Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ δηλώνει ότι «θα στηρίξει το πλαίσιο κοινής δράσης των ΕΛΜΕ με όλες της τις δυνάμεις τόσο στα ΔΣ όσο και στις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, γιατί το περιεχόμενό του απαντά στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και γιατί ο αγωνιστικός συντονισμός από τα κάτω είναι το κύριο (και όχι η όποια πλειοψηφία στο ΔΣ της ΟΛΜΕ) και ο μόνος δρόμος που δίνει διέξοδο στο κίνημα».

Απαίτηση να φύγει η κεραία

Την κατεδάφιση της κεραίας κινητής τηλεφωνίας της «Panafon», που εγκαταστάθηκε παράνομα εδώ και περίπου ένα μήνα, στην ταράτσα του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης, δίπλα ακριβώς από το σχολικό συγκρότημα του 2ου Γυμνασίου - Λυκείου Καλαμαριάς, ζητούν με έγγραφό τους οι Σύλλογοι Καθηγητών, Γονέων και Κηδεμόνων και τα 15μελή μαθητικά συμβούλια των δύο σχολείων.

Με έγγραφό τους προς το Νομάρχη, τον προϊστάμενο της εισαγγελίας Θεσσαλονίκης, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και όλους τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, προειδοποιούν πως η λειτουργία της κεραίας εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία 500 μαθητών και καθηγητών που καθημερινά δέχονται την εκπεμπόμενη ακτινοβολία.

Η κεραία εγκαταστάθηκε με μίσθωση. Το τμήμα πολεοδομίας του Δήμου Καλαμαριάς ύστερα από συντονισμένες ενέργειες των σχολικών φορέων του συγκροτήματος, αποφάνθηκε πως η εγκατάσταση της κεραίας αυτής έγινε χωρίς την απαιτούμενη άδεια και για το λόγο αυτό επιβλήθηκε πρόστιμο στην εταιρία και ενημερώθηκε σχετικά ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης. Πέραν τούτου όμως, ουδέν. Ετσι οι εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας του συγκεκριμένου σχολικού συγκροτήματος απαιτούν από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας να προβεί στην άμεση κατεδάφιση της αυθαίρετης κατασκευής. Επίσης να ελεγχθεί από τη ΔΕΗ, με αυτοψία, η ρευματοδότηση ή μη της αυθαίρετης κατασκευής από την υφιστάμενη ηλεκτρολογική εγκατάσταση εντός του Ν.Ο.Θ. Και το αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα να προβεί στην εφαρμογή της αυτοφώρου διαδικασίας σε βάρος των υπευθύνων σε περίπτωση συνέχισης κάποιων εργασιών.

ΝΕ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο πλευρό των απλήρωτων εκπαιδευτών δημοσίων ΙΕΚ

Την πρωτοβουλία που ανέλαβε η ομάδα Πρωτοβουλίας των εκπαιδευτών των Δημοσίων ΙΕΚ του νομού Κρήτης, για να εισπράξουν τα δεδουλευμένα και οφειλόμενα ωρομίσθια των οποίων την πληρωμή καθυστερεί ο ΟΕΕΚ εδώ και ένα χρόνο, στηρίζει με ανακοίνωση συμπαράστασης η ΝΕ Λασιθίου του ΚΚΕ.

«Το ΚΚΕ από πολύ νωρίς είχε επισημάνει το πρόβλημα σε εθνικό, αλλά και σε τοπικό επίπεδο», επισημαίνεται στην ανακοίνωση και αναφέρεται στον περασμένο Αύγουστο, όταν η ΚΟΒ Αγ. Νικολάου είχε καταγγείλει μέσα από τον τοπικό Τύπο τις χρονοβόρες διαδικασίες πληρωμής των εκπαιδευτών των δημοσίων ΙΕΚ. «Η καταγγελία μας τότε δεν ευαισθητοποίησε κανέναν από τους δημόσιους φορείς, ούτε καν τους βουλευτές του νομού».

Η ΝΕ Λασιθίου υπογραμμίζει ότι η συγκεκριμένη τακτική του ΟΕΕΚ κινείται στα πλαίσια της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής που αποσκοπεί στον κατακερματισμό της Ενιαίας Δημόσιας Εκπαίδευσης, την υποβάθμιση των δημοσίων ΙΕΚ, ώστε να ευνοηθούν τα ιδιωτικά, τη δημιουργία ΚΕΚ και μιας σειράς από μεταλυκειακές ιδιωτικές σχολές, καθώς και την αποδέσμευση της δευτεροβάθμιας Τεχνικής - Επαγγελματικής Εκπαίδευσης από τα λύκεια.

«Το ΚΚΕ έχει καταθέσει την πρότασή του για το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο πολυτεχνικής εκπαίδευσης, που θα μπορεί να προετοιμάσει τους νέους για επαγγελματική προοπτική και για παραπέρα σπουδές. Παρ' όλα αυτά το ΚΚΕ δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια σ' αυτή την άγρια εκμετάλλευση που υφίστανται οι εκπαιδευτές των Δημοσίων ΙΕΚ», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΕ Λασιθίου του ΚΚΕ και δηλώνει την απόφασή της να στηρίξει τις πρωτοβουλίες των εκπαιδευτικών σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και την απόφασή της να αγωνιστούν, με όσα μέσα διαθέτουν, για να εξοφληθούν το συντομότερο δυνατόν οι οφειλόμενες αμοιβές τους.

Απλήρωτοι παραμένουν καθηγητές

Αγανάκτηση και οργή έχει προκαλέσει στους καθηγητές η συμπεριφορά της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και των Διευθύνσεων της Δ` Αθήνας και Αν. Αττικής για την πρωτοφανή καθυστέρηση που παρατηρείται στην καταβολή των πάσης φύσεως δεδουλευμένων, όπως βαθμολογήσεις, επιτηρήσεις, υπερωρίες κλπ.

Το παραπάνω καταγγέλλει το ΔΣ της ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας, επισημαίνοντας ότι έχουν περάσει περισσότεροι από εφτά μήνες μετά την πραγματοποίηση των πανελλαδικών εξετάσεων και ακόμη δεν έχουν καταβληθεί στους καθηγητές οι ισχνές αποζημιώσεις που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία - παρά τη ρητή δέσμευση του υπουργού και του υφυπουργού Παιδείας - ότι θα καταβληθούν πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Καταγγέλλει αυτή τη συμπεριφορά της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και των Διευθύνσεων της Δ` Αθήνας και Αν. Αττικής και δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί περαιτέρω τον συνεχιζόμενο εμπαιγμό σε βάρος των καθηγητών. Σημειώνουμε δε ότι τέτοιου είδους καθυστερήσεις παρατηρούνται σε όλη τη χώρα και είχαν καταγγελθεί σε συνάντηση της ΟΛΜΕ με το υπουργείο Παιδείας, ακόμα πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σε απόγνωση οι απόφοιτοι των ΤΕΕ

Το αδιέξοδο και την απόγνωση στην οποία βρίσκονται χιλιάδες απόφοιτοι των ΤΕΕ αφορά η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης, προς τον υπουργό Παιδείας Π. Ευθυμίου.

Η βαθιά ταξική αντιλαϊκή, επισημαίνεται στην Ερώτηση, αλλά και αντιφατική εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης έχει οδηγήσει σε απόγνωση και αδιέξοδο 2.772 μαθητές, απόφοιτους των ΤΕΕ που φοιτούν στα προπαρασκευαστικά τμήματα των ΤΕΙ. Ενώ από το επόμενο έτος το ΥΠΕΠΘ καταργεί το προπαρασκευαστικό τμήμα για την εισαγωγή στα ΤΕΙ, επιμένει να υποβάλλει σε καταχρηστική και αδικαιολόγητη ταλαιπωρία τους 2.772 μαθητές.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Παιδείας:

  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για να αρθεί αυτή η αδικία, δεδομένου ότι δεν μπορούν να ισχύουν δύο μέτρα και δυο σταθμά για μαθητές ενιαίων προσόντων, ως αποφοίτων των ίδιων ΤΕΕ και ως συμμετεχόντων σε παρόμοιες πανελλαδικές εξετάσεις;
  • Γιατί να υποβληθούν σε μια νέα εξεταστική ταλαιπωρία που πιθανόν να τους κλείσει την πόρτα των ΤΕΙ, τη στιγμή που, με ευθύνη της κυβέρνησης, το εξάμηνο έγινε δίμηνο και η παρακολούθησή του συνεπαγόταν μεγάλες οικονομικές και οικογενειακές θυσίες;
Για... . γέλια

Στο σεμινάριο ζύμωσης του οράματος του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, για τη Διακήρυξη της Μπολόνια, που διοργάνωσαν το υπουργείο Παιδείας και Ευρωπαίοι πανεπιστημιακοί, δεν ήταν τελικά και πολλά αυτά που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως... επιτεύγματα. Ετσι ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας για θέματα ΑΕΙ, Δ. Κλάδης, προσπαθώντας να βρει τα «κέρδη» αυτού του εγχειρήματος, στα συμπερασματικά του σχόλια θέλησε να εξάρει το ρόλο των δημοσιογράφων στο σεμινάριο, λέγοντας ότι «οι δημοσιογράφοι κλήθηκαν ως σύνεδροι με δικαίωμα λόγου»! Αυτό όμως φαίνεται πως ο μόνος που το γνώριζε ήταν ο ίδιος, αφού κανείς δεν το είχε πει στους δημοσιογράφους, ούτε από την αρχή ούτε κατά τη διάρκεια των εργασιών, ενώ δεν τους δόθηκε ούτε καν ο φάκελος με τις εισηγήσεις και τα υλικά του συνεδρίου που δίνονταν σε όλους τους συνέδρους.

Καταλαβαίνουμε την αγωνία του υπουργείου να παρουσιάσει έργο και να πλάσει μια θετική εικόνα για όλη αυτή τη φιέστα. Σκοπός του συνεδρίου ήταν να πείσει τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας ότι δήθεν η Μπολόνια είναι σε θετική κατεύθυνση. Κι αφού δεν κατάφερε να πείσει για κάτι τέτοιο, το υπουργείο έψαχνε να βρει θετικές πτυχές να εξυμνήσει. Ομως η δήλωση για δημοσιογράφους - συνέδρους στο κλείσιμο του συνεδρίου, μόνο ξάφνιασμα και γέλια προκάλεσε στους συναδέλφους...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ