ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ «ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ»
Περισσότερη δουλιά και δίπλα στον δημότη

 «Στόχος είναι να γίνουν κτήμα του αθηναϊκού λαού οι θέσεις μας», τόνισε ο Στ. Λάμπρου

Το προεδρείο
Το προεδρείο
Περίπου δύο χρόνια μετά την ίδρυση της «Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα», εξακολουθεί να τηρείται με ευλάβεια η αρχική δέσμευση πως δεν είναι μόνον ένας εκλογικός σχηματισμός, αλλά κυρίως μια δημοτική παράταξη, που στόχο έχει την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων.

Η προχθεσινή πολύωρη Ολομέλεια της «Συμπαράταξης» και ο πλούσιος προβληματισμός που αναπτύχθηκε για το πώς αυτός ο στόχος θα είναι καθημερινή πρακτική που θα φέρει αποτελέσματα, δείχνει την προσήλωση σε αταλάντευτες αρχές και τη βούληση για δουλιά. Η φυσική απουσία του ιδρυτή της «Συμπαράταξης», Λεων. Αυδή, αναδεικνύει την ανάγκη για «περισσότερη δουλιά, ποσοτικά και ποιοτικά καλύτερη» - τόνισε χαρακτηριστικά ο νέος επικεφαλής της παράταξης Στέλιος Λάμπρου. Με «όπλο», λοιπόν, την παρακαταθήκη που άφησε ο Λεων. Αυδής - τα γραπτά του, τη δράση και λειτουργία που ενέπνευσε στη «Συμπαράταξη» - τα μέλη και οι φίλοι της ανέλαβαν την αυτονόητη δέσμευση για διεύρυνση της παράταξης, ώστε η φωνή της και οι παρεμβάσεις της να φτάσουν σε κάθε δημότη, σε κάθε γειτονιά της πόλης. «Στόχος, οι θέσεις μας να γίνουν κτήμα όλου του αθηναϊκού λαού», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Στ. Λάμπρου.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Στ. Λάμπρου υπογράμμισε την ανάγκη, να αναπτυχθούν οι διαμερισματικές επιτροπές, ώστε να φέρουν τον δημότη κοντά στην παράταξη και να αντιμετωπίσουν από κοινού τα μικρά, καθημερινά προβλήματα και τις επιλογές της αντιδραστικής πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου. Σημαντικό ρόλο σε αυτό καλείται να παίξει η εφημερίδα της «Συμπαράταξης». Ο στόχος είναι να φτάνει σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο - κάτι που, όπως επισημάνθηκε, δε γίνεται - και να αποκτήσει καλύτερο περιεχόμενο.

Στιγμιότυπο από την Ολομέλεια της «Συμπαράταξης»
Στιγμιότυπο από την Ολομέλεια της «Συμπαράταξης»
Η διακίνηση της εφημερίδας και οι συνεισφορές των δημοτικών και διαμερισματικών συμβούλων, των μελών, οπαδών και φίλων της «Συμπαράταξης», είναι τα βασικά έσοδα της παράταξης, όπως ανέφερε ο οικονομικός υπεύθυνος, Γ. Παπαντωνίου.

Παρεμβάσεις

Ο Περ. Κοροβέσης, δημοτικός σύμβουλος, στη σύντομη τοποθέτησή του, επισήμανε ότι οι θέσεις του Λεων. Αυδή δεν είναι ένα ιερό κείμενο, αλλά μια πολιτική και φιλοσοφική σκέψη και άποψη. Αναφερόμενος στον Δ. Αβραμόπουλο, τον παρομοίασε με τον «Μεγάλο Αδελφό» του Τζορτζ Οργουελ (σ.σ. από το βιβλίο «1984»), «αφού ποτέ δε λέει ούτε ναι ούτε όχι, σε κανένα από τα ζητήματα». Χαρακτηριστικά, ανέφερε πως ο δήμαρχος της Αθήνας πολλές φορές έχει συμφωνήσει με παρεμβάσεις και αιτήματα της «Συμπαράταξης» στο δημοτικό συμβούλιο και έχει υποσχεθεί ότι θα τα προωθήσει, όμως, «στο τέλος κάνει όσα έχει ήδη αποφασίσει το κεφάλαιο».

Την ανάγκη να αναβαθμιστεί η λειτουργία των θεματικών επιτροπών της «Συμπαράταξης», ώστε οι παρεμβάσεις της να είναι όχι μόνο πολιτικά, αλλά και επιστημονικά τεκμηριωμένες, υπογράμμισε ο Μαν. Δανδουλάκης.

Στα τοπικά προβλήματα που πρέπει να παλέψουν το επόμενο διάστημα, αναφέρθηκαν στη συνέχεια οι εφτά διαμερισματικοί σύμβουλοι της «Συμπαράταξης»:

Ο Θ. Ανανίδης από το 1ο Διαμέρισμα κατήγγειλε πως οι κάτοικοι διώχνονται από την περιοχή τους, για να χτιστούν κέντρα διασκέδασης. Χαρακτηριστικά είπε ότι μόνο πέρσι δόθηκαν 590 άδειες λειτουργίας νέων καταστημάτων.

Ο Ν. Μαντζότσος από το 2ο Διαμέρισμα επισήμανε την ανάγκη ουσιαστικής λειτουργίας των διαμερισματικών επιτροπών. Ενώ, ο Π. Μπαλτάς, από το 3ο Διαμέρισμα, τόνισε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στην ίδια τη λειτουργία των διαμερισματικών συμβουλίων.

Η Αλ. Μπενάτου, από το 4ο διαμέρισμα, αναφέρθηκε στα προβλήματα των σχολικών κτιρίων, τα περισσότερα εκ των οποίων λειτουργούν με διπλοβάρδιες.

Η Κ. Κεφαλά, διαμερισματική σύμβουλος στο 5ο Διαμέρισμα, μίλησε για τα προβλήματα της περιοχής της και τόνισε ότι η «Συμπαράταξη» αποτελεί και στα διαμερίσματα τη μοναδική ουσιαστική αντιπολίτευση.

Ο Δ. Αρμένης, από το 6ο Διαμέρισμα, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της διαμερισματικής επιτροπής της «Συμπαράταξης» να κυκλοφορήσει ενημερωτικό δελτίο, σε 500 αντίτυπα, για τα τοπικά προβλήματα.

Τέλος, ο Χρ. Χρήστου, από το 7ο Διαμέρισμα, είπε ότι πρέπει να αναδειχτούν μηχανισμοί ενημέρωσης των πολιτών.

Ο Κ. Διάκος, μέλος της Γραμματείας της «Συμπαράταξης», τόνισε πως «η "Συμπαράταξη" έχει προοπτική και δυνατότητες και πρέπει να συνεχίσουμε». Ο ίδιος σημείωσε πως χάρη στην παρέμβαση της «Συμπαράταξης», δόθηκε η δυνατότητα στους δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων, να ενημερώνουν τους Αθηναίους για τις απόψεις τους, μέσα από το δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Η Β. Γιωτοπούλου, υπεύθυνη για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τόνισε ότι πρέπει να χτιστούν τουλάχιστον 12 καινούριοι παιδικοί σταθμοί, καθώς πέρσι 1.200 αιτήσεις δεν έγιναν αποδεκτές.

Η Εύα Μελά, από τη Συντακτική Επιτροπή της εφημερίδας της «Συμπαράταξης», επισήμανε την ανάγκη να αναβαθμιστεί το περιεχόμενο της εφημερίδας. Επίσης, είπε πως πρέπει να γίνει δουλιά, ώστε οι ετεροδημότες που μένουν στην Αθήνα να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους.

Από την πλευρά της, η Ζωή Σώκου, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, τόνισε ότι η κυριότερη δουλιά της «Συμπαράταξης» είναι να μάθει στο δημότη της Αθήνας - η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι εργαζόμενοι - «να στέκεται στα πόδια του και να διεκδικεί».

Τέλος, ο Αθ. Καραμπέτσος, καθηγητής και μέλος της «Συμπαράταξης», μίλησε για την ανάγκη συσπείρωσης εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών, ώστε να ανατραπεί η «προοπτική» που χαράσσουν, δηλαδή «ο σημερινός μαθητής να είναι ο αυριανός απασχολήσιμος».


Πάντα παρών ο Λεων. Αυδής

Η συγκίνηση ήταν διάχυτη στην αίθουσα Λογιστών όπου πραγματοποιήθηκε η Ολομέλεια της Συμπαράταξης. Ο λόγος προφανής: Ο ιδρυτής και στυλοβάτης της Παράταξης, ο άνθρωπος που έβαλε τη δική του σφραγίδα στον τρόπο λειτουργίας της, ήταν απών. Ο Λεων. Αυδής, δε θα έπαιρνε το λόγο σε αυτή την Ολομέλεια.

Η απουσία όμως του Λεων. Αυδή «είναι μόνο φυσική, αφού ο Λεων. είναι παρών με τα γραπτά που μας άφησε, τη δράση του, τον τρόπο λειτουργίας που ενέπνευσε στη "Συμπαράταξη"», όπως υπογράμμισε ο Στ. Λάμπρου.

Νωρίτερα η Ζωή Βαλάση, δημοτική σύμβουλος του δήμου Αθηναίων, εμφανώς συγκινημένη, είπε: «Ο Λεων. Αυδής, ο στυλοβάτης και εμψυχωτής όλων μας δε θα ανέβει σήμερα σε αυτό το βήμα. Ομως εμείς, ακολουθούμε τα δικά του βήματα. Οι δικές του προτάσεις, σκέψεις, τα δικά του λόγια είναι τώρα πιο δυνατά και πιο ηχηρά. Κι αυτό γιατί χρειάζεται, ορισμένες φορές, η απόσταση του χρόνου για να δεις σε όλη την πολυτιμότητά τους τις μεγάλες ιδέες». Στη συνέχεια κάλεσε τους παρευρισκόμενους να κρατήσουν ενός λεπτού σιωπή «για να νιώσουμε τη ζεστασιά του πνεύματός του».

Στην Ολομέλεια παραβρέθηκε και η Ιρις Αυδή - Καλκάνη, η γυναίκα του Λεων. Αυδή και όχι η «χήρα», αφού όπως είπε: «Δε μου αρέσει αυτή η λέξη, γιατί θεωρώ ότι ο Λεων. δεν έχει πεθάνει». «Ο Λεων. - συνέχισε - περνούσε με εσάς τη ζωή του. Ησασταν οι δικοί του άνθρωποι, όπως συχνά έλεγε. Είδα από κοντά πώς έφτιαχνε ο Λεων. τη Συμπαράταξη, την αγωνία που είχε. Οταν σας έπαιρνε τηλέφωνο ακόμη και τα μεσάνυχτα για να ζητήσει τη γνώμη σας για διάφορα ζητήματα». «Στο χέρι σας είναι να συνεχιστεί η "Συμπαράταξη", όπως την ονειρεύτηκε ο Λεων. Αυτή θα είναι η καλύτερη απόδειξη ότι είχε ξεκινήσει έναν πολύ ωραίο δρόμο».

Ολοι οι ομιλητές είχαν κάτι να πουν από την προσωπική τους επαφή με τον Λεων Αυδή. Είχαν να φέρουν δικά τους παραδείγματα από τον τρόπο λειτουργίας του. Και όπως είπε και η Αλέκα Μπενάτου, διαμερισματική σύμβουλος στο 4ο Διαμέρισμα, «έξι χρόνια που ήμουν κοντά του, ένιωθα σαν μαθήτρια»...


Ομόφωνη επιλογή

Τον Στέλιο Λάμπρου, εξέλεξε ομόφωνα για νέο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα», η προχθεσινή Ολομέλεια. Η Ολομέλεια έκανε αποδεκτή την πρόταση της Γραμματείας, που στηρίχτηκε στην εμπειρία που έχει ο Στ. Λάμπρου στα δημοτικά πράγματα, αλλά και στην πολιτική συγκρότηση που διαθέτει, ώστε να αποτελέσει την κοινή συνισταμένη των δυνάμεων που λειτουργούν στη «Συμπαράταξη». Το ζήτημα του υποψηφίου δημάρχου στις επόμενες εκλογές, θα απασχολήσει τη «Συμπαράταξη» στο μέλλον.

Παρουσιάζοντας την πρόταση της Γραμματείας της «Συμπαράταξης», η Ζωή Βαλάση τόνισε ότι ο Στ. Λάμπρου «έχει γνώση των δημοτικών πραγμάτων, ωριμότητα και την έξωθεν καλή μαρτυρία».

Ο Σωκράτης Λοβέρδος, μέλος της Γραμματείας και του συντονιστικού οργάνου της «Συμπαράταξης», σημείωσε πως με την εκλογή του νέου επικεφαλής, «δε μιλάμε για αντικατάσταση του Λεων. Αυδή». Αντίθετα - υπογράμμισε - λύνεται ένα τυπικό και ουσιαστικό ζήτημα. Το πρώτο σχετίζεται με τους «έξω» από τη «Συμπαράταξη», που πρέπει να βλέπουν έναν επικεφαλής. Το ουσιαστικό έχει να κάνει με την ανάγκη να υπάρχει ένας αποδέκτης όλων όσα συντελούνται μέσα στην παράταξη.

«Ο Στ. Λάμπρου - συνέχισε ο Σ. Λοβέρδος - έχει την πολιτική συγκρότηση να λειτουργήσει ως συνισταμένη όλων των δυνάμεων που λειτουργούν στην παράταξη». Και κατέληξε: «Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να αποπροσανατολιστούμε σε συζητήσεις για το ποιος θα είναι ο υποψήφιος στις ερχόμενες εκλογές. Οταν θα έρθει ο καιρός, οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν τη "Συμπαράταξη" θα αντιμετωπίσουν και αυτό το ζήτημα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ