ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΜΕ στην απεργία και στο συλλαλητήριο

Αγωνιστικό προσκλητήριο του Πανεργατικού Μετώπου για την κινητοποίηση ενάντια στο αντι-ΕΣΥ νομοσχέδιο

Οι εργαζόμενοι με τις κινητοποιήσεις τους διεκδικούν τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας
Οι εργαζόμενοι με τις κινητοποιήσεις τους διεκδικούν τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας
Προσκλητήριο στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και τις μονάδες υγείας, να δώσουν μαζικά αγωνιστικό «παρών» για την επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης της ΠΟΕΔΗΝ την Τρίτη 30-1-2001, αλλά και στο σύνολο των εργαζομένων για την επιτυχία του πανελλαδικού συλλαλητηρίου στη Βουλή που διοργανώνεται το απόγευμα τις ίδιας μέρας απευθύνει με ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ). Παράλληλα, το ΠΑΜΕ χαιρετίζει τις μέχρι τώρα μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων για την αποτροπή των ανθυγιεινών επιλογών της κυβέρνησης στο χώρο της δημόσιας υγείας.

«Το σχέδιο νόμου αφορά στην υλοποίηση μέρους των αντεργατικών, αντιλαϊκών μέτρων που ομόφωνα η κυβέρνηση προωθεί στα πλαίσια των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ και τονίζει ότι τα μέτρα αυτά ενισχύουν την ιδιωτική επιχειρηματική δράση στο χώρο της υγείας, ενισχύουν την εμπορευματοποίηση της υγείας, μετατρέπουν τον ασθενή σε πελάτη και ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων, συρρικνώνουν αποφασιστικά το δημόσιο τομέα υγείας.

Το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει ότι στα πλαίσια των ΠΕΣΥ προβλέπονται καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημόσιων νοσοκομείων, αλλαγή του ρόλου και της αποστολής τους, όχι με βάση τις υγειονομικές ανάγκες του λαού μας, αλλά με βάση το λιγότερο κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό. Η μετατροπή του δημόσιου χαρακτήρα των νοσοκομείων και η παράδοση υπηρεσιών τους στον ιδιωτικό τομέα, με τη μετατροπή τους σε Ανώνυμες Εταιρίες, με επακόλουθο την άρση της μονιμότητας του προσωπικού.

«Στις μονάδες υγείας, συνεχίζει η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, θα λειτουργούν σε ιδιωτική βάση ιατρεία με την άμεση οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, επισημοποιώντας το φακελάκι. Θα υπογράφονται διάφορα "συμβόλαια αποδοτικότητας" με τα νοσοκομεία, μέτρο που μαζί με άλλα, οδηγεί πρακτικά το κάθε νοσοκομείο να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ασφαλισμένοι θα επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο οικονομικά. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα θα έχουν λιγότερες και ακριβότερες υπηρεσίες υγείας. Ετσι, ενισχύεται η εκμετάλλευση τόσο σε βάρος των ασθενών, όσο και κατά των εργαζομένων στις μονάδες υγείας».

«Απαιτούμε την κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της υγείας», επισημαίνει το ΠΑΜΕ και τονίζει ότι η εργατική τάξη, μαζί και οι αλλοδαποί εργάτες, όλος ο ελληνικός λαός, έχουν ανάγκη από ένα δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας, που θα παρέχει ποιοτικά καλή υγειονομική φροντίδα σε όλες τις βαθμίδες της.

Και η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ καταλήγει: «Η υγεία είναι πρωτεύον ζήτημα για την εργατική τάξη. Αφορά την ποιότητα ζωής της. Βρισκόμαστε όλοι μπροστά σε μεγάλες ευθύνες. Ο αγώνας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις στην υγεία, ο αγώνας για δημόσια δωρεάν υγεία, είναι αγώνας όλου του λαού».

Καθολική αποδοκιμασία

Συνεχίζεται αύριο η επί της αρχής συζήτηση στη Βουλή του αντι-ΕΣΥ νομοσχεδίου που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα, ενώ απ' την πλευρά τους οι εργαζόμενοι και οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία με το σύνολο του ιατρικού κόσμου αντιδρούν με ποικίλους τρόπους στο ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων κορυφώνονται την επόμενη Τρίτη (30-1-2001) με πανελλαδικό συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή στις 6 μ.μ, που γίνεται με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και άλλων συνδικαλιστικών φορέων των εργαζόμενων και των συνταξιούχων. Για την ίδια μέρα η ΠΟΕΔΗΝ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία.

Συμμετοχή στο συλλαλητήριο έχουν αποφασίσει η ΓΣΕΕ, η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας, η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), καθώς και οι Ομοσπονδίες των Διοικητικών Υπαλλήλων ΑΕΙ, Οικοδόμων, ΚλωστοϋφαντουργώνΔέρματος και Ιματισμού και ο Σύλλογος των ΑποκλειστικώνΝοσοκόμων.

Η ΑΔΕΔΥ με ανακοίνωσή της καλεί τους εργαζόμενους να στηρίξουν τις αγωνιστικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων του τομέα της Υγείας, που κορυφώνονται τις επόμενες ημέρες, στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής με 24ωρη απεργία στις 30/1/2001 και συλλαλητήριο την ίδια μέρα στις 6 μ.μ. στη Βουλή. Επίσης καλεί την κυβέρνηση, στην κοινοβουλευτική διαδικασία που εξελίσσεται, να αξιοποιήσει τις θέσεις των υγειονομικών φορέων (ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ).

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται σήμερα και αύριο η τριήμερη απεργία της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), ενώ την τελευταία ημέρα της απεργίας (25/1) θα γίνει Γενική Συνέλευση στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», στις 12 το μεσημέρι. Επίσης, σήμερα και αύριο συνεχίζεται η τριήμερη απεργία που αποφάσισε για το ίδιο διάστημα (23, 24, και 25 Γενάρη) η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Για δεύτερη μέρα σήμερα συνεχίζεται η πανιατρική κινητοποίηση του Ιατρικού Συλλόγου (ΙΣΑ), ο οποίος καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς - μέλη του να απέχουν από τις εργασίες τους, καθώς και τους γιατρούς των ασφαλιστικών ταμείων και ελευθεροεπαγγελματίες από κάθε ιδιωτική δραστηριότητα. Στην πανιατρική κινητοποίηση του ΙΣΑ συμμετέχει και η Ενωση Εξωνοσοκομειακών Γιατρών Αττικής (ΕΕΓΑ), η οποία με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «θλιβερό δείγμα γραφής των εκσυγχρονιστικών προθέσεων της κυβέρνησης και του υπουργού Υγείας».

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) με ανακοίνωσή του εκφράζει τη συμπαράστασή του στις απεργιακές κινητοποιήσεις όλων των γιατρών (νοσοκομειακών, ελεύθερων επαγγελματιών, γιατρών των ασφαλιστικών ταμείων) τονίζοντας: «Οι κινητοποιήσεις αυτές συνιστούν κορυφαία εκδήλωση διαμαρτυρίας του ιατρικού κόσμου για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, το οποίο όχι μόνο δε λύνει συνολικά τα προβλήματα του ΕΣΥ, αλλά δημιουργεί και νέα».

Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η πλήρης αναστολή από κάθε έργο (κλινικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό) στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας, ενώ θα συνεχιστεί και για μια βδομάδα στην περίοδο της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Συνεχίζεται επίσης, μέχρι το τέλος της βδομάδας, η εβδομαδιαία διακοπή κάθε δραστηριότητας (ιατρικής, διδακτικής, ερευνητικής, διοικητικής) που αποφάσισαν τα μέλη του Ιατρικού Τμήματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Παρούσα και η ΟΣΝΙΕ

Το δικό της αγωνιστικό «παρών» στις κινητοποιήσεις για την απόκρουση του αντι-ΕΣΥ νομοσχεδίου δίνει η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), η οποία με ανακοίνωσή της καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν στο μεγάλο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στη Βουλή την Τρίτη 30-1-2001.

«Με το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή μπαίνουν οι βάσεις για την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας», τονίζει η ΟΣΝΙΕ και εξηγεί:

  • Τα δημόσια νοσοκομεία παύουν να είναι αυτοτελείς δημόσιες μονάδες τριτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης και εντάσσονται συνολικά στα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας (ΠΕΣΥ), τα οποία θα μπορούν να κλείνουν ή να μετατρέπουν νοσοκομεία ή τμήματά του, ακόμη και να παραχωρούνται σε ιδιώτες για διαχείριση, όπως και πολλές υπηρεσίες τους.
  • Η λειτουργία και χρηματοδότηση των ΠΕΣΥ και των νοσοκομείων θα γίνεται κυρίως από τα ασφαλιστικά ταμεία ή και από τις τσέπες μας.
  • Θα λειτουργούν νόμιμα πλέον τα ιδιωτικά «μαγαζάκια» των μεγαλογιατρών, που ουσιαστικά θα διαφεντεύουν τη λειτουργία των νοσοκομείων.

«Ολα αυτά και πολλά άλλα που ετοιμάζει η κυβέρνηση στοχεύουν στην "υποτιθέμενη" μείωση των κρατικών δαπανών και τη μετάθεση της ευθύνης για τη δημόσια υγεία στους ίδιους τους χρήστες. Στοχεύουν, σε συνδυασμό μ' όλη την πολιτική της, στην ουσιαστική ενίσχυση της "αγοράς παροχής υπηρεσιών υγείας και τους μεγαλοκεφαλαιούχους της"», επισημαίνει η ΟΣΝΙΕ.

«Η δημόσια παρεχόμενη υγεία αφορά όλους τους εργαζόμενους άμεσα ή έμμεσα», υπογραμμίζει τέλος η ΟΣΝΙΕ και καταλήγει τονίζοντας ότι η προάσπιση και κατοχύρωση μιας δημόσιας δωρεάν παρεχόμενης υγείας, με κύρια ευθύνη του κράτους, πρέπει να είναι μέλημα όλων.

Την πραγματοποίηση 48ωρης προειδοποιητικής απεργίας σήμερα και αύριο (24 και 25 Γενάρη) αποφάσισε και ο Σύλλογος Ειδικευομένων Ιατρών Αθηνών - Πειραιώς (ΣΕΙΑΠ), συμμετέχοντας στις πανιατρικές κινητοποιήσεις.

Ο ΣΕΙΑΠ εκφράζει την αντίθεσή του στη γενικότερη δομή και φιλοσοφία των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση και τονίζει ότι το νομοσχέδιο εισηγείται «σπασμωδικές και αποσπασματικές λύσεις», που θα οδηγήσουν σε κατάρρευση το σύστημα με την έναρξη της λειτουργίας του.

Για δεύτερη μέρα σήμερα συνεχίζεται η πλήρης αναστολή κάθε έργου (κλινικό, εκπαιδευτικό, ερευνητικό) που αποφάσισε ο Σύλλογος Παρασκευαστών του Πανεπιστημίου Αθηνών, συμπαρατασσόμενος με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Σύλλογος απορρίπτει το νομοσχέδιο στο σύνολό του καθώς θεωρεί ότι πλήττει το δημόσιο σύστημα υγείας - ασφάλισης και ζητά την ενίσχυση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της υγείας, τη γενναία χρηματοδότηση, τη διαφάνεια, την πρόληψη, την αποκέντρωση και την κατάργηση κάθε μορφής παραοικονομίας και επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της υγείας.

ΑΛ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Μονιμοποίηση γιατρών μετά το 50ό έτος!

Αν υπήρχε η δυνατότητα, θα γινόταν άρση και όσων υπηρετούν σήμερα, δήλωσε προκλητικά ο υπουργός Υγείας 

Οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία θα μπορούν να έχουν τη σιγουριά της μονιμότητας μετά το πεντηκοστό έτος της ηλικίας τους. Το δικαίωμα της μονιμότητας που -δυστυχώς είναι κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα- για τους γιατρούς που υπηρετούν σήμερα στο δημόσιο σύστημα υγείας θα είχε αρθεί αν υπήρχε η δυνατότητα.

Αυτές τις προκλητικές δηλώσεις για τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και προσβλητικές για τους λειτουργούς της υγείας έκανε χτες ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος στο ραδιοσταθμό «Φλας 9,61».

Ετσι ο υπουργός, απαντώντας στο ερώτημα αν με τις αλλεπάλληλες κρίσεις προσβλέπει στην άρση της μονιμότητας είπε: «Οι υπηρετούντες σήμερα δημόσιοι υπάλληλοι είναι μόνιμοι και έχουν συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, δυστυχώς. Αν υπήρχε δυνατότητα και σ' αυτούς θα κάναμε άρση, αλλά τώρα δε γίνεται. Για τους νεοεισερχόμενους όμως δε θα είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, διότι δε νοείται και δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο γιατρός μόνιμος δημόσιος υπάλληλος. Ομως, τους δίνουμε τη δυνατότητα μετά από τρεις κρίσεις, από προκηρύξεις, οι οποίες θα είναι ανοιχτές και εφόσον επιτυχαίνουν και μέσα από τις αξιολογήσεις, μετά από μια δεκαετία να τους δίνεται το δικαίωμα της μονιμότητας, διότι τότε θα είναι και προς τα δυσμάς του ιατρικού βίου. Οταν κάποιος γιατρός μπαίνει στο ΕΣΥ, μετά πολλά έτη σπουδών, στα 35 του ή στα 40 και έχει δοκιμαστεί αλλεπάλληλα, μετά τα 50 του μπορείς να του δώσεις μονιμότητα, αλλά όχι από την πρώτη μέρα να παίρνει την ιδιότητα του μονίμου υπαλλήλου. Εχουμε, δεκάδες-για να μην πω εκατοντάδες- περιπτώσεις γιατρών που μπήκαν μέσα στο σύστημα και από τότε δεν έχουν ξεγεννήσει καμία γυναίκα, δεν έχουν κάνει καμία χειρουργική επέμβαση. Και οι μόνιμοι σήμερα αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου θα αξιολογηθούν και θα ξεκινήσουμε από τους διευθυντές και εφόσον δεν κριθούν ικανοί θα μεταταχτούν σε άλλες υπηρεσίες, στη δημόσια υγεία, όπου μπορεί να προσφέρει ο καθένας. Διότι το θέμα της υγείας είναι κρίσιμο και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται δημοσιοϋπαλληλικά».

Αναφερόμενος στη ρύθμιση για τους Πανεπιστημιακούς γιατρούς και ειδικότερα για την εξαίρεση του Ωνασείου και του Παπαγεωργίου ο Αλ. Παπαδόπουλος είπε: «Είναι πλήρης η σύγχυση. Αυτά τα δύο νοσοκομεία είναι επιχορηγούμενα από το δημόσιο και είναι ΝΠΙΔ. Η εξαίρεση είναι ότι μπορούν να εγκατασταθούν πανεπιστημιακές κλινικές και τμήματα του ΕΣΥ σ' αυτά τα νοσοκομεία, όμως οι γιατροί που θα είναι εκεί μέσα δε θα μπορούν να κάνουν ιδιωτικό ιατρείο έξω. Είναι επειδή δεν είναι ΝΠΔΔ και είναι ιδιωτικού δικαίου, είναι ένα καθαρά νομικό θέμα. Δεν τους δίνουμε προνόμια, το αντίθετο κάνουμε, τα περιορίζουμε».

Τέλος, αναφερόμενος στους μάνατζερς είπε ότι αυτήν την ώρα δεν υπάρχουν μάνατζερς στην Ελλάδα, αλλά θα χρησιμοποιήσει αυτούς που έχει και τους καλύτερους εξ αυτών. Και βέβαια όταν φτιάχνουμε ένα νομοσχέδιο δεν το φτιάχνουμε για τον Μάρτη μήνα μόλις θα ισχύσει, αλλά σ' ένα βάθος χρόνου, διότι το ίδιο το σύστημα τώρα θα ενδιαφερθεί να παράγει μάνατζερς του χώρου της υγείας όπως είναι σ' όλο τον κόσμο», κατέληξε ο υπουργός.

Ανακοίνωση για την απεργία

Με χτεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει -σύμφωνα με δικά του στοιχεία- ότι η συμμετοχή των νοσοκομειακών γιατρών στην απεργία ήταν 6,8% στην πρωτεύουσα και 6,2% στην επαρχία.

«Η χαμηλή συμμετοχή στην απεργία δείχνει πως η πλειονότητα των εργαζομένων στα νοσοκομεία συμπλέει με τις βασικές αρχές της μεταρρύθμισης στην υγεία που προωθεί το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας», συμπεραίνει το υπουργείο Υγείας.

Δυο ερωτήσεις για το « Σωτηρία»

Στιγμιότυπο από την περιοδεία του Σπ. Στριφτάρη στο «Σωτηρία»
Στιγμιότυπο από την περιοδεία του Σπ. Στριφτάρη στο «Σωτηρία»
Τα προβλήματα που αφορούν το νοσοκομείο «Σωτηρία» έφεραν με δυο Ερωτήσεις τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης, Παναγιώτης Κοσιώνης και Αντώνης Σκυλλάκος.

Η πρώτη Ερώτηση είναι για τον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο και αφορά στις απαράδεκτες συνθήκες στέγασης και λειτουργίας του αποστειρωτήριου, ενώ η δεύτερη -που είναι για τους υπουργούς Υγείας και ΠΕΧΩΔΕ- αφορά στα προβλήματα από τη δημιουργία χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων για την εξυπηρέτηση των επιβατών του μετρό στο χώρο του νοσοκομείου.

Η αποστείρωση

Ο τρεις βουλευτές του ΚΚΕ στην Ερώτησή τους επισημαίνουν ότι στο χώρο που γίνεται η αποστείρωση δεν υπάρχει τρόπος εξόδου των εργαζομένων σε περίπτωση κινδύνου, στην οροφή του χώρου υπάρχουν ακάλυπτοι σωλήνες νερού, αποχέτευσης, ηλεκτρικού κ.ά. καλωδίων και ανά πάσα στιγμή υπάρχει ο κίνδυνος ατυχήματος με τους εργαζόμενους να μην μπορούν να διαφύγουν. Επίσης υπάρχει μόνο ένα μηχάνημα αποστείρωσης, οπότε όταν πάθει κάποια βλάβη να μην μπορούν να γίνουν κανονικά τα χειρουργεία και τα προς αποστείρωση υλικά να μεταφέρονται σ' άλλα νοσοκομεία. Ερωτάται λοιπόν ο αρμόδιος υπουργός τι μέτρα θα πάρει για τη μεταφορά του αποστειρωτηρίου και των εργαστηρίων που λειτουργούν στο υπόγειο σε κατάλληλους χώρους και την προμήθεια και δεύτερου μηχανήματος αποστείρωσης.

Ο σταθμός του μετρό

Προβλήματα όμως στη λειτουργία του νοσοκομείου «Σωτηρία» προκαλεί και η δημιουργία χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων για την εξυπηρέτηση των επιβατών του «ΜΕΤΡΟ» επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Η είσοδος στο χώρο στάθμευσης, υπογραμμίζουν οι τρεις βουλευτές, είναι η ίδια μ' αυτή του νοσοκομείου με αποτέλεσμα να εμποδίζονται πολλές φορές τα ασθενοφόρα να μπουν στο νοσοκομείο. Επίσης ανά πάσα στιγμή εγκυμονεί κίνδυνος τροχαίου ατυχήματος, αφού από την είσοδο αυτή εισέρχονται και εξέρχονται εκατοντάδες πεζοί, ασθενείς, συνοδοί τους και επισκέπτες και δημιουργείται πρόβλημα ρύπανσης από τα καυσαέρια σ' ένα χώρο που είναι τόσο ευαίσθητος.

Ερωτάται λοιπόν ο αρμόδιος υπουργός αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να αλλάξει το χώρο στάθμευσης και να τον τοποθετήσει στον απέναντι χώρο που είναι σήμερα αχρησιμοποίητο στρατόπεδο, όπως προτείνουν οι εργαζόμενοι, και πότε. Επίσης ποια μέτρα θα πάρουν για να μη θρηνήσουμε θύματα από τροχαία ατυχήματα στην είσοδο και έξοδο του νοσοκομείου και του χώρου στάθμευσης.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σήμερα η συγκέντρωση και πορεία

  Θα γίνει στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», ώρα 11 π.μ.

Συγκέντρωση στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» πραγματοποιούν σήμερα, ώρα 11 π.μ., οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης, ενώ στη συνέχεια προγραμματίζεται πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, η συμμετοχή στην απεργία ξεπερνά το 50%.

Διαμαρτυρία συνταξιούχων

Οι συνταξιούχοι ΤΕΒΕ Εδεσσας, με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, διαμαρτύρονται για τις υποβαθμισμένες παροχές υγείας.

Οπως τονίζουν, σήμερα, με την επιθετικότητα της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση κατεδάφισης του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, ως και την ουσιαστική διάλυση του ΕΣΥ, μέσα από 17 περιφερειακά συμβούλια υγείας, όπου τα κρατικά νοσοκομεία μετατρέπονται σε Ανώνυμες Εταιρίες κερδοσκοπικού χαρακτήρα με καθαρά ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια και όχι κοινωνικά, καταδικάζουν τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους της χώρας στην πιο σκληρή υποβάθμιση σ' όλο το φάσμα παροχών υγείας.

«Η θύελλα στην κοινωνική ασφάλιση ολοκληρώνεται ισοπεδωτικά με την ουσιαστική πλέον "αποχή" του κράτους από τη θεσμοποιημένη συμμετοχή του στην επιχορήγηση των ασφαλιστικών μας ταμείων, που έχει παγώσει βασικά επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Και δε φτάνει αυτό, ο ασφαλιστικός μας φορέας θα βρεθεί σε δύσκολη θέση να εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις μετά την 31.12.2000. Μετά ταύτα σας παρακαλούμε, όπως λάβετε υπόψη σας τα παραπάνω, για να μη φτάσετε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αυτούς τους νοικοκυραίους που μέχρι τώρα αποκαλούσατε τη σπονδυλική στήλη του κράτους, να τους μαζεύετε νεκρούς, ασθενείς και επαίτες από τους δρόμους», τονίζεται στην επιστολή των συνταξιούχων του ΤΕΒΕ.

Εκδήλωση της ΚΟΘ για την Υγεία

Συγκέντρωση - συζήτηση, με θέμα το σχέδιο «Υγεία για τον πολίτη» και οι θέσεις του ΚΚΕ, διοργανώνεται σήμερα Τετάρτη στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση, που διοργανώνεται από την Αχτίδα Υγείας της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, θα μιλήσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης.

Επίσης σήμερα, ώρα 10 π.μ., ο Π. Κοσιώνης θα περιοδεύσει στο νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» στο Φοίνικα Θεσσαλονίκης.

Στο μεταξύ, στα πλαίσια των ενημερωτικών εξορμήσεων που πραγματοποιεί η ΚΟΘ του ΚΚΕ, σχετικά με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την Υγεία, κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον βουλευτή Αγγ. Τζέκη, επισκέφθηκε το νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» και μίλησε στους εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ