ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Γενάρη 2001
Σελ. /40
«Αντιτρομοκρατική» υστερία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μπορεί η ίδια η αστυνομία να αποφεύγει να μιλήσει για τρομοκρατικό χτύπημα κατά του Β. Μιχαλολιάκου, αλλά αυτό δεν εμπόδισε καθόλου τη δημιουργία ενός κλίματος «αντιτρομοκρατικής υστερίας», το οποίο έχει στο «διά ταύτα» του την κατάθεση εδώ και τώρα του νομοσχεδίου για το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία. Μάλιστα, μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ θεωρεί ως δεδομένη τη «συναίνεση» των κομμάτων στις αντιδημοκρατικές διατάξεις του νέου νόμου και ασκεί πιέσεις για την άμεση εφαρμογή τους. Την ίδια στιγμή, θεωρείται εντελώς φυσιολογικό να αλωνίζουν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας και να αναλαμβάνουν τις έρευνες, ενώ επιχειρείται να περάσουν ως «αναγκαία» τα μέτρα, που θέλουν στο νέο νομοσχέδιο, όπως οι ανεξέλεγκτες παρακολουθήσεις «υπόπτων», η χρησιμοποίηση του DNA, η τοποθέτηση πρακτόρων μέσα σε «τρομοκρατικές» οργανώσεις, η αλλαγή της σύνθεσης των δικαστηρίων μόνο με δικαστές, κ.ο.κ. Μετά τα παραπάνω, αν βάλει κάποιος το κλασικό ερώτημα «ποιον εξυπηρετούσε το δολοφονικό χτύπημα κατά του βουλευτή της ΝΔ», τα συμπεράσματα μάλλον είναι εύκολα.

Περίεργες... συμπτώσεις

Από πολλές πλευρές και διάφορα είναι τα ερωτηματικά που μπαίνουν με αφορμή την πρόσφατη δολοφονική επίθεση ενάντια στον βουλευτή της ΝΔ, Β. Μιχαλολιάκο. Και τα περισσότερα, τουλάχιστον, είναι πέρα για πέρα εύλογα και βάσιμα. Βλέπετε, δεν είναι μόνο το γεγονός πως η δολοφονική βομβιστική επίθεση μοιάζει «τυφλή», εάν θεωρηθεί το «χτύπημα» τρομοκρατικό. Είναι και το γεγονός, επίσης, πως έγινε την κατάλληλη χρονική στιγμή, για να δώσει τα αναγκαία προσχήματα και να επισπεύσει την προώθηση του νέου «τρομονόμου», όπως και να εξυπηρετήσει διάφορες άλλες, εγχώριες και μη, πολιτικές σκοπιμότητες. Οπως καταλαβαίνετε, δεν μπορούμε να αποδείξουμε, με συγκεκριμένα στοιχεία και αποδείξεις, πως δεν αποτελούν τα παραπάνω μια σύμπτωση και μόνο. Πρέπει να ομολογήσετε, όμως, ότι είναι μια πολύ περίεργη σύμπτωση...

Οχι νέα «αντιτρομοκρατικά» δεσμά

Ολοι θυμόμαστε ότι πριν από μερικούς μήνες και ιδιαίτερα μετά τη δολοφονία του Βρετανού αξιωματικού Σ. Σόντερς ήταν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, που αξίωναν «εδώ και τώρα και πάση θυσία συλλήψεις υπόπτων» για την «τρομοκρατία». Τώρα, μετά τη δολοφονική απόπειρα κατά του Β. Μιχαλολιάκου, είναι η κυβέρνηση Σημίτη, που, σπεύδοντας προφανώς να προλάβει τις εκείθεν του ατλαντικού πιέσεις, δηλώνει μέσω του υπουργού Δημόσιας Τάξης ότι «πολύ σύντομα οι δολοφόνοι θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη». Δήλωση, η οποία προκάλεσε εύλογη ευφορία στα διάφορα «αντιτρομοκρατικά κέντρα» των ΗΠΑ, αλλά και στους εγχώριους υποστηρικτές των «αντιτρομοκρατικών» νόμων (διάβαζε ηγεσία της ΝΔ). Ομως πώς προεξοφλεί ουσιαστικά ο Μ. Χρυσοχοΐδης ότι θα προχωρήσει σε συλλήψεις και θα έχει αποτελέσματα αμέσως μετά την ψήφιση του νέου «τρομονόμου»; Η δήθεν «έλλειψή» του εμπόδιζε μέχρι σήμερα τις κυβερνήσεις και τις διωκτικές αρχές να εξαρθρώσουν τη «17Ν»; Αρα, μήπως οι συλλήψεις που προαναγγέλλονται και οι οποίες θα είναι αποτέλεσμα των αυταρχικών και αντιδημοκρατικών διατάξεων του «τρομονόμου», θα είναι συλλήψεις από τις λίστες των «υπόπτων» που κατασκευάζουν οι μυστικές υπηρεσίες, πρώτα και κύρια οι αμερικανικές; Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν εν ονόματι της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας» να επιβάλουν νέα δεσμά και συρματοπλέγματα στα κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες. Αυτό ας το έχουν καθαρό.

«Εχθρός» οι διαδηλωτές!

Απέναντι σε ποιους παίρνουν «μέτρα ασφαλείας» και ποιους θεωρούν περίπου ως τρομοκράτες οι ΗΠΑ; Από τους διαδηλωτές ενάντια στη χρήση βομβών απεμπλουτισμένου ουράνιου! Αποκαλυπτική είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα την περασμένη Παρασκευή με την οποία ζητούν από τους Αμερικανούς που ζουν στην Ελλάδα να εντείνουν τα μέτρα ασφαλείας για την προστασία τους και στην οποία, όπως αναφέρει το χτεσινό «Βήμα», τονίζονται τα εξής: «Οι Αμερικανοί πολίτες, όπως και οι αμερικανικές επιχειρήσεις, που βρίσκονται στον ελλαδικό χώρο πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον των ΜΜΕ στην Ελλάδα για τις υποτιθέμενες(!) επιπτώσεις ουρανίου που χρησιμοποιήθηκε από το ΝΑΤΟ σε πυρομαχικά στη Βοσνία και στο Κοσσυφοπέδιο». Και προσθέτει δείχνοντας τον «εχθρό»: «Πολλές ομάδες διαδήλωσαν ειρηνικά εναντίον του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ»! Θέλει δηλαδή πολλή σκέψη για να καταλάβει κάποιος ενάντια σε ποιον θέλουν να χρησιμοποιήσουν τον «τρομονόμο» οι δολοφόνοι των λαών;


Το ερώτημα

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΟΠΟΤΕ βλέπουμε και ακούμε τον Κ. Σημίτη να μιλά στη Βουλή, ένα ερώτημα βασανίζει το μυαλό μας. Το ίδιο έγινε και πάλι χτες και αποφασίσαμε να σας το θέσουμε, μήπως και μας βοηθήσετε στην απάντησή του.

Πώς γίνεται, τόσα χρόνια τώρα, να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο τα πράγματα για τους εργαζόμενους της πόλης και του χωριού και τις οικογένειές τους, τους συνταξιούχους ή, πολύ περισσότερο, τους άνεργους και τόσους άλλους - τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, δηλαδή - και ο πρωθυπουργός της χώρας να τα παρουσιάζει όλα μέλι γάλα;

Αν συγκεντρώσει κανένας όσα έχει πει ο Κ. Σημίτης, μόνο τα τελευταία πέντε με έξι χρόνια και μόνο στη Βουλή, μάλλον θα του είναι αρκετά για να λύσει τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Αν, δε, προσθέσει σ' αυτά και τις προεκλογικές υποσχέσεις, τότε σίγουρα θα... πιστέψει πως η Ελλάδα είναι ο ένας και μοναδικός επίγειος παράδεισος...

Το προαναφερόμενο ερώτημα, όμως, είναι υπαρκτό και ζητά απάντηση και το μόνο που δεν μπορεί να το απαντήσει είναι οι τυχόν ισχυρισμοί πως ο Κ. Σημίτης δε γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα.

Κάτι τέτοιο αποκλείεται να ισχύει. Μόνο γνωρίζοντας καλά ποιοι και πώς ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, μπορείς για χρόνια, συστηματικά και επίμονα, να κάνεις τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους. Πολύ περισσότερο, όταν οι πρώτοι είναι πολλοί και οι δεύτεροι μια μικρή μειοψηφία.

Αλλιώς, δε γίνεται. Ακόμη και στατιστικά να το πάρει κανείς, όταν δε γνωρίζει την πραγματικότητα, θα κάνει κάποιο λάθος και θα ευνοήσει - έστω και χωρίς να το θέλει - τους πολλούς.

Αλλη, επομένως, πρέπει να είναι η απάντηση του ερωτήματος. Και αυτή, ίσως, βρίσκεται στην απλή εξήγηση ότι όσες φορές μιλά ο Κ. Σημίτης για Ελλάδα, κοινωνία, επιτυχίες, κλπ., κλπ., αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα της ολιγαρχίας, στο μικρό μέρος της κοινωνίας, που γίνεται κάθε χρόνο και πλουσιότερο...


Γρηγοριάδης Κώστας


Ενισχύουν την κρατική βία

«Παραγγελία σε επιδέξιο ράφτη», αποδεικνύεται η βομβιστική επίθεση κατά του βουλευτή της ΝΔ Βασίλη Μιχαλολιάκου. Από το βράδυ της επίθεσης, κρατικοί, κυβερνητικοί, άλλοι πολιτικοί παράγοντες και όχι μόνο, άρχισαν να φωνάζουν δυνατά για συναίνεση του πολιτικού κόσμου και του λαού στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Για την ανάγκη ειδικής νομοθεσίας που θα επιβάλει την πάταξή της, λες και δεν υπάρχει, και που στοχεύει ίσια στην περιστολή ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Τέτοια συμφωνία και ομοθυμία! Από εκεί που είχαμε συνηθίσει στις δικομματικές κοκορομαχίες, οι μονομάχοι του συστήματος ομονόησαν.

«Επί τέλους!» Φώναζαν. «Να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση στη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου. Υπάρχει κίνδυνος να μας πάρουν τους ολυμπιακούς αγώνες. Να ενωθούμε όλοι στην αντιμετώπιση του κινδύνου. Ξένα κέντρα επιβουλεύονται τη χώρα μας». Για όλους αυτούς, οι ατομικές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα μπορούν να μπουν στο ψυγείο. Ο κουρνιαχτός της δολοφονικής επίθεσης όμως σήκωσε και έναν άλλο κουρνιαχτό. Αυτόν που προσπαθεί να κρύψει το πραγματικό πρόβλημα. Αυτό που δημιούργησαν τόσα χρόνια ξένα και ντόπια κέντρα εξουσίας και παραεξουσίας, διάφορες φανερές και μυστικές υπηρεσίες που καλλιεργούν, συντηρούν και ανέχονται στην Ελλάδα όχι μόνο το φαινόμενο «τρομοκρατία», αλλά και την πολιτική της αξιοποίηση.

Η σκόνη που σηκώνεται κρύβει πολλά. Δεν είναι μόνο ότι αποπροσανατολίζει τους εργαζόμενους από τα καθημερινά τους προβλήματα, αλλά και την ουσία του συγκεκριμένου ζητήματος. Είναι ότι προσπαθεί να τους συνηθίσει στο δηλητήριο της κρατικής βίας. Αυτής που «πρέπει» να κρέμεται σαν «δαμόκλειος σπάθη» πάνω από το κεφάλι του λαού. Είναι υπερβολή, βέβαια, να το υποστηρίξει κάποιος, αλλά κι αν δεν υπήρχε τρομοκρατία, θα την είχαν εφεύρει. Με οποιοδήποτε όνομα. Η επιβολή της εξουσίας απαιτεί έναν μπαμπούλα που σαν σκιάχτρο θα κραδαίνεται πάνω από τα κεφάλια των απλών ανθρώπων του μόχθου, για να αντιμετωπίζεται ο εχθρός λαός, να εξασφαλίζεται η υποταγή του, η ανοχή ή η συναίνεση με το σύστημα. Κι αυτό γίνεται συστηματικά εδώ και χρόνια. Σε βαθμό, μάλιστα, που αν είσαι λίγο καχύποπτος, να αναρωτιέσαι για τη σπουδή και τη συνέπεια των ιθυνόντων -μερικοί από αυτούς κινούνται στην γκρίζα ζώνη της εξουσίας- σε αυτό το ζήτημα.

Τελικά, οι ρυθμίσεις που ετοιμάζονται από την κυβέρνηση με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας, με την υποστήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την ανοχή διαφόρων «ανανεωτικών» και «εκσυγχρονιστικών» φωνών, είναι χαρακτηριστικές. Προβλέπουν τη συρρίκνωση και αυτού του αστικού συστήματος προστασίας των ελευθεριών. Το τελευταίο, φυσικά, δεν είναι και το καλύτερο που υπάρχει, αλλά αντικειμενικά οδεύει προς κατάργηση. Καταργούνται και οι όποιοι δικονομικοί κανόνες προστασίας των πολιτών.

Οι αντιδραστικές και αυταρχικές αλλαγές επιδιώκουν την ταύτιση της «τρομοκρατίας», με τους λαϊκούς αγώνες, με σκοπό να προσδώσουν σ' αυτούς χαρακτήρα οργανωμένου εγκλήματος. Επιδιώκεται ακόμη και η ταύτιση με τα εγκλήματα του κοινού ποινικού δίκαιου, για να περάσει πιο «εύπεπτα» στη συνείδηση του λαού, που βιώνει την αύξηση της εγκληματικότητας, των αντιδραστικών ρυθμίσεων και την αποδοχή του «τρομονόμου». Οταν οι υπερατλαντικοί... σύμμαχοι χρησιμοποιούν φωτογραφίες αντιΝΑΤΟικών διαδηλώσεων στις εκθέσεις τους για την τρομοκρατία στην Ελλάδα ή χαρακτηρίζουν ως τρομοκρατικά πολλά εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα, είναι πολύ εύκολο να καταλάβει κανείς τους κινδύνους.

Επιδίωξη των κρατούντων είναι τα δικαιώματα να υπάρχουν μόνο καθ' υπόθεσιν. Εκτός εάν δε μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Εκτός εάν υπερασπιστούμε τις δημοκρατικές κατακτήσεις και τις λαϊκές ελευθερίες που θέλουν να τις «βάλουν στο γύψο» με πρόσχημα το χτύπημα της τρομοκρατίας «τους», αν αναπτυχθεί ένα πλατύ μέτωπο διεύρυνσής τους.


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ