ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μαζική αποχώρηση στρατού από το Ντεμπάλτσεβε

Με μικρότερη ένταση οι μάχες, απειλές ΝΑΤΟ προς Ρωσία

Δυνάμεις του ουκρανικού στρατού αποχωρούν από την κομβική πόλη
Δυνάμεις του ουκρανικού στρατού αποχωρούν από την κομβική πόλη
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Μεγάλη αποχώρηση στρατευμάτων των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου πραγματοποιήθηκε χτες από την πόλη Ντεμπάλτσεβε στην Ανατολική Ουκρανία, από τις πρωινές ώρες, με τις μάχες να είναι σαφώς μειωμένες. Οι στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν περικυκλωθεί από τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες που αντιδρούν στην κυβέρνηση του Κιέβου, αποχωρούν σε άλλες περιπτώσεις άοπλοι και σε άλλες με τα άρματα μάχης και άλλα οχήματα. Οι πολιτοφυλακές τούς έχουν επιτρέψει να μετακινηθούν οργανωμένα και δηλώνουν έτοιμοι να σταματήσουν τη χρήση των όπλων, ξεκαθαρίζοντας ότι η πόλη, που είναι και στρατηγικός σιδηροδρομικός κόμβος, είναι δικό τους έδαφος, ανήκει στην αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ.

Ο ουκρανικός στρατός παραδέχεται εν μέρει την ήττα του, αφού αναγνωρίζει ότι δεκάδες στρατιώτες έχουν παραδοθεί και άλλοι επέλεξαν να αποσυρθούν όταν τους τελείωσαν τα πολεμοφόδια και τα τρόφιμα. Κατά τα άλλα, στις περισσότερες περιοχές του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) έχουν σταματήσει οι εχθροπραξίες και έχει αρχίσει η αποχώρηση βαρέων όπλων, όπως προέβλεπε η συμφωνία εκεχειρίας που ξεκίνησε την Κυριακή, που ήταν ο νέος προσωρινός συμβιβασμός ανάμεσα στις δυνάμεις της κυβέρνησης του Κιέβου την οποία στηρίζουν οι αμερικανοευρωπαίοι ιμπεριαλιστές και τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες που στηρίζει η Ρωσία, αν και αρνείται ότι αυτό γίνεται και με στρατεύματα. Αυτός ο συμβιβασμός, φυσικά, δεν μπορεί να εξαλείψει τη σύγκρουση που είναι και ενδοαστική και ενδοϊμπεριαλιστική με επίδικο τη γεωστρατηγική θέση της χώρας και τον πλούτο της. Πάντως, χτες το βράδυ, αναμενόταν νέα τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Αντίδραση από το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία

Η εξέλιξη στο Ντεμπάλτσεβε δεν άρεσε καθόλου στο ΝΑΤΟ, ο γενικός γραμματέας του οποίου Γενς Στόλτενμπεργκ, από την άτυπη σύνοδο των υπουργών Αμυνας των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ στη Ρίγα της Λετονίας είπε χαρακτηριστικά: «Καλώ τη Ρωσία να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από την ανατολική Ουκρανία, να σταματήσει τη στήριξη στους αυτονομιστές και να σεβαστεί τη συμφωνία του Μινσκ για εκεχειρία» και πρόσθεσε χωρίς να φέρει καμία απόδειξη ότι «ρωσικά στρατεύματα, πυροβολικό, μονάδες αεράμυνας αλλά και διοικητικές δομές δρουν ακόμη στην Ουκρανία».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνηση του Κιέβου επικύρωσε χτες τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ, ενώ είναι γνωστό ότι υπάρχουν φωνές για περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια ακόμα και για επέμβαση της λυκοσυμμαχίας, όπως δήλωσε και ο βουλευτής του Μπλοκ Ποροσένκο,Βαντίμ Ντενισένκο, που περιμένει σε σχετικά σύντομο διάστημα αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ κατά των πολιτοφυλάκων. Βεβαίως, ένα τέτοιο γεγονός θα σημάνει άλλες εξελίξεις.

Επίσης, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε την Τρίτη με τον Ουκρανό Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, δήλωσε πως, αν η Ρωσία συνεχίσει να παραβιάζει τις συμφωνίες του Μινσκ, «το τίμημα θα είναι πιο βαρύ».

Χαρακτηριστική είναι και η αντίδραση του Πρόεδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, από τη Βουδαπέστη όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, που εξέφρασε την Τρίτη το βράδυ, λέγοντας: «Αυτό που συμβαίνει αυτήν τη στιγμή στο Ντεμπάλτσεβε μπορεί να εξηγηθεί και ήταν αναμενόμενο» και συνέχισε «το πρόβλημα της Ουκρανίας δεν μπορεί να λυθεί με στρατιωτικά μέσα» και κάλεσε την κυβέρνηση του Κιέβου να προχωρήσει σε μια συνταγματική μεταρρύθμιση αποκέντρωσης.

Ενδιαφέρον έχει και η δήλωση της πρόεδρου του εθνικιστικού «Εθνικού Μετώπου» της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν, που σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο «Σπούτνικ» επανέφερε το θέμα ότι η Ευρώπη πρέπει να αναγνωρίσει την Κριμαία ως τμήμα της Ρωσίας. Δήλωσε στο πολωνικό περιοδικό «Ντο Ρζέτσι» ότι «το αποτέλεσμα του περσινού δημοψηφίσματος δεν μπορεί να αμφισβητηθεί όπως και ότι η ουκρανική κυβέρνηση υιοθέτησε μέτρα που οδήγησαν απευθείας σε εμφύλιο πόλεμο».

ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΛΙΒΥΗ - ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Διεργασίες για «αντιμετώπιση τζιχαντιστών»

Για την ώρα, προκρίνεται «πολιτική λύση»

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΚΑΪΡΟ - ΡΙΑΝΤ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Εντείνονται οι ζυμώσεις μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, εντός και εκτός Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με επίκεντρο τη διεύρυνση του πεδίου δράσης τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και των υποστηρικτών τους στη Λιβύη, που δημιουργήθηκαν από τις ίδιες πριν από μερικά χρόνια ως εργαλείο ανατροπής του τότε Προέδρου Μουαμάρ Καντάφι το 2011.

Τα σενάρια επέμβασης στη Λιβύη εστιάζονταν χτες προς το παρόν σε ένα είδος πολιτικής και όχι στρατιωτικής λύσης την οποία είχε προτείνει τη Δευτέρα ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι. Αν και φαίνεται να προκρίνεται η λεγόμενη «πολιτική λύση» όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδρίαζε αργά χτες το βράδυ και σε έκτακτη διήμερη σύνοδο του αμερικάνικου «συνασπισμού» κατά των τζιχαντιστών στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι στον ΟΗΕ πρόβαλε την «πολιτική λύση», αλλά και τη χαλάρωση του στρατιωτικού εμπάργκο έναντι της Λιβύης (εννοώντας τη διεθνώς αναγνωρισμένη κοσμική κυβέρνηση που εδρεύει στο Τομπρούκ) «ώστε να αντιμετωπίσει καλύτερα τους τζιχαντιστές». Ο Σούκρι φερόταν πως είχε εξασφαλίσει τη συναίνεση και άλλων Αράβων διπλωματών στον ΟΗΕ στο αίτημα για χαλάρωση του εμπάργκο όπλων.

Παράλληλα, στη διήμερη συνάντηση του Ριάντ που ξεκίνησε χτες υπό την προεδρία του Αμερικανού στρατηγού της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού, Λόιντ Οστιν, συμμετείχαν αξιωματούχοι από 26 δυτικές και αραβικές χώρες με αποκλειστικό ζήτημα την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών σε Λιβύη, Συρία, Ιράκ. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν αξιωματούχοι και από την Ιταλία που επιδιώκει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις στη Λιβύη, όπως ρόλο «επιτήρησης εκεχειρίας» ή συμμετοχής σε «δυνάμεις διατήρησης ειρήνης» όπως είπε χτες στην ιταλική Βουλή ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι.

Επίσης, το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κυκλοφόρησε κοινή ανακοίνωση που υπογράφεται από τις κυβερνήσεις των «ΗΠΑ, Βρετανίας, Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας», επισημαίνοντας την ανάγκη εξεύρεσης «πολιτικής λύσης» στη Λιβύη.

Το ίδιο 24ωρο, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν Ντε Μιστούρα παρουσίασε στο ΣΑ του οργανισμού το σχέδιο για την επίτευξη τοπικών εκεχειριών με πρώτο το Χαλέπι, σημειώνοντας τη βούληση και την ετοιμότητα της συριακής κυβέρνησης να σταματήσει άμεσα τους βομβαρδισμούς στην περιοχή. Δεν έχει, εντούτοις, εξασφαλίσει τη συναίνεση των τζιχαντιστών.

Παράλληλα, ο συριακός στρατός συνεχίζει τις νικηφόρες μάχες βορείως του Χαλεπίου, σπάζοντας για πρώτη φορά από το 2012 την πολιορκία των χωριών Αλ Ζαχράα και Νούμπλ, ενώ Τούρκοι και Αμερικανοί συμφώνησαν σε τριετές πλάνο εκπαίδευσης 15.000 Σύρων «μετριοπαθών αντικαθεστωτικών» από τον ερχόμενο Μάρτη σε Σ. Αραβία, Τουρκία, Ιορδανία μολονότι δε συμφώνησαν εάν αυτοί θα έχουν ως προτεραιότητα τους τζιχαντιστές ή την ανατροπή του Σύρου ηγέτη Μπασάρ Ασαντ.

ΡΩΣΙΑ - ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Η Ενέργεια «συσφίγγει» τις σχέσεις τους

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Τη σύσφιξη των σχέσεων των αστικών τάξεων Ρωσίας και Ουγγαρίας σηματοδότησε η επίσκεψη που πραγματοποίησε προχτές στη Βουδαπέστη ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, που είχε συνάντηση με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Ορμπαν, επικεφαλής της κυβερνητικής συντηρητικής συμμαχίας. Κύριο αντικείμενο ήταν η ενεργειακή συνεργασία στο φόντο της αναστολής του αγωγού φυσικού αερίου από την Ρωσία «Νότιο Ρεύμα», λόγω των αντιρρήσεων της ΕΕ και την προοπτική νέου αγωγού με την Τουρκία, αλλά και η κατάσταση στην Ουκρανία και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Ορμπαν που σημείωσε: «Οποιος νομίζει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα γίνει ανταγωνιστική χωρίς τη Ρωσία, ή θα έχει ενεργειακή ασφάλεια χωρίς τη συνεργασία μαζί της τρέφει αυταπάτες. Η συνεργασία και οι καλές σχέσεις είναι χρήσιμες όχι μόνο για την Ουγγαρία αλλά και για όλη την Ευρώπη. Η απομόνωση της Ρωσίας είναι μη πρακτική για όλους».

Οι δύο ηγέτες ανανέωσαν την ενεργειακή συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου, καθώς και την κατασκευή 2 νέων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο Πακς. Παράλληλα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός εξέφρασε διάθεση μετά την αναστολή του «Νότιου Ρεύματος» να συμμετάσχει ο διαμετακομιστικός σταθμός στο «Τουρκικό Ρεύμα», δηλαδή τον νέο αγωγό φυσικού αερίου που σχεδιάζει η Ρωσία μέσω Τουρκίας.

Ο Ρώσος Πρόεδρος επανέλαβε, για άλλη μια φορά, ότι την ευθύνη για την αναστολή του «Νότιου Ρεύματος» έχει η ΕΕ, αλλά τόνισε ότι υπάρχουν και εναλλακτικά σχέδια και όποιος θέλει μπορεί να συνδεθεί.

ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βιάζεται να προωθήσει νέα αντιλαϊκά μέτρα

ΠΑΡΙΣΙ.--

«Δεν είχαμε χρόνο για χάσιμο ούτε και τα περιθώρια να ρισκάρουμε», σημείωσε χτες ο Γάλλος Πρόεδρος υπερθεματίζοντας για την απόφαση προσφυγής στο άρθρο 49 παράγραφος 3 του Συντάγματος, ώστε το νέο αντιλαϊκό «πακέτο» (που έχει καθιερωθεί πλέον ως «νόμος Μακρόν») να τεθεί γρήγορα σε εφαρμογή προσπερνώντας τους κραδασμούς που προκαλούν οι ενδοαστικές κόντρες. Ο Φρ. Ολάντ μίλησε για «σύνολο μεταρρυθμίσεων που αφορούν την ώθηση στην ανάπτυξη».

Εκτός από το χτύπημα της κυριακάτικης αργίας, ο νόμος θα δώσει ώθηση σε ιδιωτικοποιήσεις σε κρίσιμους κλάδους (όπως αυτός της στρατιωτικής βιομηχανίας), στη δημιουργία «διεθνών τουριστικών ζωνών», όπου τα καταστήματα θα μπορούν να λειτουργούν μέχρι και 365 μέρες το χρόνο, στην «ελαστικοποίηση» του τρόπου καθορισμού των μισθών, στην απελευθέρωση των απολύσεων. Η κυβέρνηση Ολάντ, ο δήθεν «σύμμαχος του Νότου», όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, βιάζεται να τεθούν σε εφαρμογή οι νέες αντεργατικές αλλαγές καθώς τα σημάδια για τη γαλλική οικονομία παραμένουν ανησυχητικά και δεδομένων των διεργασιών και εντός ΕΕ μεγαλώνουν οι «πιέσεις» για τον «έλεγχο» του δημοσιονομικού ελλείμματος. Σήμερα, αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή η πρόταση μομφής που κατέθεσε το «δεξιό» UMP μαζί με το «κεντρώο» UDI.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ