ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Καταγγέλλει το χαράτσι στον ημιμαραθώνιο «Μιχάλης Κούσης»

Την απόφαση της Δημοτικής Αρχής Αγρινίου να επιβάλει χαράτσι 8 ευρώ ανά άτομο για συμμετοχή στον 8ο ημιμαραθώνιο που είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί στην πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας την Κυριακή 1 Μάρτη και είναι αφιερωμένος στη μνήμη ενός σπουδαίου ονόματος του αθλήματος του «Μιχάλη Κούση», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αγρινίου.

Σε σχετική ανακοίνωση, που υπογράφουν οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Τίμος Παπανικολάου και Δημήτρης Δήμας επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να κινηθεί στις λογικές της ανταποδοτικότητας που μετατρέπουν τον αθλητισμό σε κερδοφόρο προϊόν καθιστά την άθληση πολυτέλεια για τα λαϊκά στρώματα που θα πρέπει να βάλουν ...το χέρι στην τσέπη για μια ακόμη φορά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«H Λαϊκή Συσπείρωση Αγρινίου καταγγέλλει στο λαό και ιδιαίτερα στη νεολαία της περιοχής, την επικίνδυνη σκέψη της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει στην επιβολή κατά κεφαλή "χαρατσιού" 8 ευρώ, για τη συμμετοχή αθλητών στον 8ο Ημιμαραθώνιο "ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΣΗΣ".

Η απόφαση αυτή δεν μας προκαλεί απορίες, ούτε ερωτηματικά μιας και η φιλοσοφία της Δ. Αρχής κινείται (όπως και στον τομέα του πολιτισμού), στο πνεύμα της σταδιακής εμπορευματοποίησης και της ανταποδοτικότητας. Είναι αντιλαϊκή και ενταγμένη στο γενικότερο πλαίσιο που επιβάλλουν οι λογικές του αθλητισμού ως προϊόντος για το κέρδος των χορηγών, και με τους αθλητές να βάζουν το "χέρι στην τσέπη", έχοντας επίσης ατομική ευθύνη για τις ιατρικές τους εξετάσεις πριν τρέξουν.

Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΡΙΕΤΑΙ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.

Καλούμε τη δημοτική αρχή να πάρει πίσω την επί πληρωμή συμμετοχή, να φέρει το θέμα στο επόμενο Δ.Σ. Να σταματήσει να βλέπει το δικαίωμα στην άθληση σαν κερδοφόρα μόδα "τουριστικού αθλητισμού". Απ' ό,τι φαίνεται αυτό το αθλητικό γεγονός της πόλης μας, μετά από 8 χρόνια δεν ξεφεύγει από το γενικό κανόνα. Αυτόν που θέλει σήμερα, το κάθε αθλητικό γεγονός να είναι εκ διαμέτρου αντίθετο από την αγωνιστική ουσία, αλλά και να αποτελεί το πρόσφορο έδαφος για διαφημιστικές προβολές και κέρδος, αλλά και το πιο ανησυχητικό και επικίνδυνο που είναι η ευκαιρία για την προβολή του απαραίτητου και (χρήσιμου) φιλανθρωπικού προφίλ των «κοινωφελών σκοπών» και μια αφορμή να κρυφτεί η πραγματικότητα.

Η απόφαση αυτή καμία σχέση δεν έχει με την πραγματική άθληση και τη λογική του ημιμαραθωνίου. Την ίδια στιγμή, η πραγματικότητα του ελληνικού και τοπικού αθλητισμού είναι εντελώς διαφορετική. Τα σωματεία, ιδιαίτερα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, φυτοζωούν αποχωρώντας από τα πρωταθλήματα αφού δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Μαραζώνουν μιας και δεν έχουν καμία κρατική στήριξη. Οι αθλητικοί χώροι έχουν αφεθεί στη μοίρα τους, την ώρα που τα σχολεία νοσούν από καθηγητές Φυσικής Αγωγής, τα περισσότερα δεν έχουν ούτε στοιχειώδη εξοπλισμό και αθλητικές εγκαταστάσεις. Η ανυπαρξία και η προβληματικότητα όλων των υποδομών και των αθλητικών εγκαταστάσεων που θα έπρεπε να παρέχει ο Δήμος και το κράτος είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού.

Στέλνουμε μήνυμα ότι ο αθλητισμός δεν είναι πολυτέλεια, αλλά δικαίωμα όλου του λαού. Είναι λαϊκή ανάγκη επειδή συμβάλλει στη θωράκιση της υγείας και στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του ανθρώπου. Είναι ανάγκη κάθε νεολαίου και πρέπει η πρόσβαση να είναι δωρεάν. Αρκετά βάρη φόρτωσαν στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας κυβέρνηση και Δήμος».

ΝΤΝΙΠΡΟ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Ψάχνει... βάσεις πρόκρισης στο Κίεβο

Με στόχο να βάλει από σήμερα τις βάσεις πρόκρισης για τους «16» του θεσμού, ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει στο Κίεβο την ουκρανική Ντνίπρο (20.00 ΑΝΤ1) στον πρώτο αγώνα των δύο ομάδων για τη φάση των «32» του Γιουρόπα Λιγκ. Εχοντας το πλεονέκτημα της ρεβάνς σε μια βδομάδα στο «Γ. Καραϊσκάκης», οι «ερυθρόλευκοι», προερχόμενοι από το Τσάμπιονς Λιγκ, αναζητούν το θετικό αποτέλεσμα στην παγωμένη πρωτεύουσα της Ουκρανίας, που θα τους κάνει να έχουν την τύχη στα χέρια τους. Παράλληλα όμως θα τους δώσει και την καλύτερη ψυχολογική τόνωση ενόψει και του ντέρμπι για το πρωτάθλημα την ερχόμενη Κυριακή με τον Παναθηναϊκό στο «Απ. Νικολαΐδης», σε ένα παιχνίδι από το οποίο θα κριθούν πολλά για τη συνέχεια της μάχης του τίτλου. Για τον τεχνικό των «ερυθρολεύκων», Βίτορ Περέιρα, πάντως εκείνο που υπάρχει στο μυαλό της ομάδας είναι η σημερινή αναμέτρηση και όχι το ερχόμενο ντέρμπι. Σύμφωνα με τον Πορτογάλο η συνέχεια της ευρωπαϊκής πορείας αποτελεί σημαντικό στόχο για τον Ολυμπιακό γι' αυτό και δεν μπορεί να υπάρχουν άλλες σκέψεις (π.χ. ντέρμπι) ενόψει της σημερινής αναμέτρησης. Ο προπονητής της ελληνικής ομάδας δεν φαίνεται να εφησυχάζει από το γεγονός ότι οι αντίπαλοι διανύουν τη... χειμερία νάρκη τους (το πρωτάθλημα Ουκρανίας έχει δίμηνη διακοπή) αφού, όπως τόνισε, η Ντνίπρο παραμένει ανταγωνιστική ομάδα που χρειάζεται προσοχή. Επίσης, έδειξε να έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις των παικτών προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις μαζεμένες σημαντικές υποχρεώσεις (σε πρωτάθλημα, Ευρώπη, Κύπελλο) που έχουν το προσεχές διάστημα. Στα αγωνιστικά πλάνα ο Περέιρα, αν και δεν έκανε αποκαλύψεις για το βασικό σχήμα, φέρεται να έχει καταλήξει στο μεγαλύτερο μέρος της ενδεκάδας στην οποία θέση στην επίθεση διεκδικούν ένας εκ των Ντομίνγκεζ - Φουρτούνη.

  • Τα υπόλοιπα παιχνίδια για τη φάση των «32» που θα γίνουν σήμερα είναι: (20.00): Τορίνο - Αθλέτικ Μπιλμπάο, Γιουνκ Μπόις - Εβερτον, Αϊντχόφεν - Ζενίτ, Ρόμα - Φέγενορντ, Τραμπζοσπόρ - Νάπολι, Ααλμποργκ - Κλαμπ Μπριζ, Βόλσμπουργκ - Σπόρτιγκ. (22.00): Βιγιαρεάλ - Σάλτσμπουργκ, Γκινγκάμπ - Ντιναμό Κιέβου, Σεβίλη - Γκλάντμπαχ, Αγιαξ - Λέγκια, Αντερλεχτ - Ντιναμό Μόσχας, Σέλτικ - Ιντερ, Τότεναμ - Φιορεντίνα, Λίβερπουλ - Μπεσίκτας.
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΚΥΠΕΛΛΟ
Αναβολή και αντιδράσεις για το ΑΕΚ - Ολυμπιακός

Το μπάχαλο που είχε δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα για την ημερομηνία διεξαγωγής της ρεβάνς του προημιτελικού Κυπέλλου μεταξύ ΑΕΚ - Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ οδήγησε τελικά χτες στην οριστική αναβολή της αναμέτρησης, αφού η ΕΠΟ ανακοίνωσε πως αδυνατεί να ορίσει ημερομηνία διεξαγωγής. Ο αγώνας αρχικά είχε οριστεί για Πέμπτη 4 Μάρτη, αφού ο Ολυμπιακός επρόκειτο να αγωνιστεί τη Δευτέρα 2 Μάρτη με τον Αστέρα Τρίπολης για το πρωτάθλημα και βάσει κανονισμού θα πρέπει να συμπληρωθούν 48 ώρες. Ωστόσο, για το ενδεχόμενο διεξαγωγής την Πέμπτη υπήρξε άρνηση της αστυνομίας, αφού την ίδια μέρα το βράδυ υπάρχει στο κλειστό του ΟΑΚΑ ο αγώνας Παναθηναϊκού - Μπαρτσελόνα για την Ευρωλίγκα.

Η ΕΠΟ προχώρησε στην απόφαση για αναβολή μετά την άρνηση της Super League να αλλάξει κατά μία μέρα πριν την αναμέτρηση Ολυμπιακού - Αστέρα Τρίπολης (προκειμένου να διεξαχθεί ο προημιτελικός Τετάρτη 4 Μάρτη). Σημειώνεται πως πριν από τον αγώνα πρωταθλήματος των «ερυθρολεύκων» με τον Αστέρα προηγείται την Πέμπτη, 26 Φλεβάρη, η ρεβάνς του Ολυμπιακού με την Ντνίπρο για το Γιουρόπα Λιγκ και το 48ωρο οριακά δεν συμπληρώνονται την Κυριακή το βράδυ (τελευταίο παιχνίδι για τη Super League είναι στις 19.30). Ωστόσο η απόφαση της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας να μην ορίσει ημερομηνία προκάλεσε αντιδράσεις και αρκετά ερωτήματα. Και αυτό γιατί θα μπορούσε (ως ανώτερο όργανο) να ορίσει τον αγώνα Τετάρτη 4 Μάρτη και να υποχρεωθεί η Super League σε αλλαγή του δικού της προγράμματος όπως είχε συμβεί στην περίπτωση των αγώνων Ξάνθης - ΟΦΗ για το Κύπελλο (Πέμπτη) και ΟΦΗ - Παναθηναϊκού για το πρωτάθλημα (από Σάββατο πήγε Κυριακή).

  • Με ανακοίνωσή της η ΑΕΚ χαρακτηρίζει την απόφαση «σκάνδαλο και ντροπή», ενώ κάνει λόγο για «μαγειρέματα» που από την πρώτη στιγμή βρισκόταν στα σκαριά. Από πλευράς Ολυμπιακού, κύκλοι της ΠΑΕ τόνισαν πως δεν έχουν πρόβλημα να αγωνιστούν όποτε και να γίνει το παιχνίδι.
ΠΟΛΟ
«Εφυγε» ο Ανδρέας Γαρύφαλλος

Μια σπουδαία μορφή του ελληνικού πόλο, ο Ανδρέας Γαρύφαλλος, «έφυγε», χτες, σε ηλικία 86 ετών. Αγωνιζόμενος με τον Εθνικό κατάφερε να κατακτήσει 17 πρωταθλήματα Ελλάδας και 6 Κύπελλα από το 1948 έως το 1968. Διατέλεσε και ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής ανδρών, με την οποία συμμετείχε σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες (1968, 1980), σε 3 Παγκόσμια Κύπελλα (1973, 1978, 1982) και σε 2 Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (1977, 1981). Δύο φορές αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής με την Εθνική Ενόπλων. Στην Α1 Ανδρών διετέλεσε τεχνικός του ΝΑΟ Κέρκυρας (1987 - '88), του Ηρακλή (1996 - '97) και του Εθνικού (1997 - '98).

Βήμα πρόκρισης για Ολυμπιακό

Σημαντικό βήμα πρόκρισης στο φετινό φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας γυναικών έκανε χτες ο Ολυμπιακός, που στον πρώτο αγώνα για τα προημιτελικά επικράτησε στον Πειραιά της ουγγρικής Ζέντες με 10-6 παίρνοντας σημαντικό προβάδισμα ενόψει της ρεβάνς. Αντίθετα, για την ίδια διοργάνωσης (και φάση) η Βουλιαγμένη έχει δύσκολο έργο πλέον μετά την εντός έδρας ήττα από τη ρωσική Κινέφ Κίρισι με 10-9.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Εκπλήξεις και ανατροπές σκηνικού

Αρκετές εκπλήξεις αλλά και καθοριστικά αποτελέσματα, που ξεκαθαρίζουν σε σημαντικό βαθμό το τοπίο για τη μάχη της παραμονής στην κατηγορία, επιφύλαξε χτες το κυρίως μέρος της εμβόλιμης 17ης αγωνιστικής στην Α1. Η αυλαία του προγράμματος θα κλείσει σήμερα με την αναμέτρηση στο ΣΕΦ ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ (17.30 ΟΤΕ Sports 3).

Στα κυριότερα γεγονότα της αγωνιστικής συγκαταλέγεται η σπουδαίας σημασίας νίκη του Κόροιβου επί του ΠΑΟΚ με 65-61 στην Αμαλιάδα, που τον απομακρύνει από τη ζώνη του υποβιβασμού και τον... εκτοξεύει... στην πόρτα της οκτάδας. Αντίθετα, για τον «Δικέφαλο» η νέα αποτυχία τον βάζει σε αρκετούς μπελάδες για τη διατήρηση στην 3η θέση. Και αυτό γιατί ο Αρης (που τον έχει νικήσει δύο φορές στο πρωτάθλημα και ευνοείται στην ισοβαθμία) πλησίασε πλέον στη... μια ανάσα αφού επικράτησε έστω και αρκετά δύσκολα του ΚΑΟΔ 78-75. Ακόμα πιο κοντά στον υποβιβασμό βρέθηκε ο Πανιώνιος μετά την ήττα από το Ρέθυμνο με 84-79. Αντίθετα, πολύτιμη νίκη για το μέλλον του στην κατηγορία πέτυχε ο Πανελευσινιακός απέναντι στον Κολοσσό Ρόδου με 75-69.

Εντός της πρώτης εξάδας εδραιώθηκε ο Απόλλων Πάτρας μετά από ακόμα μια εντός έδρας επιτυχία, τώρα επί της Κηφισιάς με 65-69, ενώ ο Παναθηναϊκός δεν είχε προβλήματα στο ΟΑΚΑ κόντρα στα Τρίκαλα (107-76).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ