ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Παζάρια, αντιπαραθέσεις και εύθραυστη εκεχειρία

Βαριά όπλα των δυνάμεων του Κιέβου απομακρύνθηκαν από τη γραμμή του μετώπου, ωστόσο είναι πάντα σε ετοιμότητα
Βαριά όπλα των δυνάμεων του Κιέβου απομακρύνθηκαν από τη γραμμή του μετώπου, ωστόσο είναι πάντα σε ετοιμότητα
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Η λεγόμενη εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες συνεχίζεται με μεμονωμένες συγκρούσεις, αλλά την ίδια ώρα με όλες τις ενδείξεις ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να κλιμακωθεί η ένοπλη σύγκρουση, με το λαό να πληρώνει και πάλι με το αίμα του την ενδοαστική και ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση. Χαρακτηριστικά, χτες ο Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, προώθησε διάταγμα για την αύξηση του στρατού στις 250.000 με επιστρατεύσεις εφέδρων, ενώ και ο στρατός των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι στέλνει 300 «συμβούλους για εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων», μαζί με την αποστολή όπως λέγεται επίσημα «ατομικών όπλων και μη θανατηφόρου εξοπλισμού».

Οπως ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Αντρίι Λισένκο, ένας Ουκρανός φωτορεπόρτερ έχασε την Κυριακή τη ζωή του από πυρά του πυροβολικού στην πόλη Πέσκι βορειοδυτικά του Ντονέτσκ, ενώ σκοτώθηκε 1 Ουκρανός στρατιώτης και τραυματίστηκαν άλλοι 4. Επίσης, πρόσθεσε ότι οι πολιτοφύλακες συνέχισαν να λαμβάνουν «σημαντική» ποσότητα στρατιωτικού εξοπλισμού από τη γειτονική Ρωσία, αν και η Μόσχα έχει επανειλημμένως αρνηθεί ότι τους εξοπλίζει. «Ο εχθρός κινείται με βαρέα όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό, κυρίως στην περιοχή της Μαριούπολης» ανέφερε ο Λισένκο, αναφερόμενος στην πόλη - λιμάνι για την οποία το Κίεβο φοβάται ότι θα μπορούσε να είναι ο επόμενος στόχος των πολιτοφυλάκων.

Ο ανώτερος διοικητής των τελευταίων Εντουαρντ Μπασούριν δήλωσε, πάντως, την Κυριακή ότι οι δυνάμεις τους ολοκλήρωσαν την απόσυρση του οπλισμού τους και αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι οπλισμός μεταφέρεται εκ νέου στην πρώτη γραμμή.

Ταυτόχρονα, στην έδρα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στη Γενεύη, στην τακτική του συζήτηση μπήκε και το θέμα της Ουκρανίας, όπου αναφέρθηκε ότι πάνω από 6.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην ανατολική Ουκρανία από την έναρξη των συγκρούσεων πριν από σχεδόν ένα χρόνο. Ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν αναφέρει ότι οι ερευνητές της υπηρεσίας διαπίστωσαν «καταστροφές χωρίς έλεος σε σχέση με τις ανθρώπινες απώλειες και τις υποδομές στην εμπόλεμη περιοχή».

Συνάντηση Κέρι - Λαβρόφ και τηλεδιάσκεψη ηγετών

Στη Γενεύη και τη συγκεκριμένη συνεδρίαση όπου μίλησαν οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας, Τζον Κέρι, και Σεργκέι Λαβρόφ, αντίστοιχα, και είχαν μεταξύ τους συνάντηση, συμφώνησαν ότι η διαδικασία της εκεχειρίας είναι πολύ εύθραυστη. Ωστόσο, ο μεν Κέρι έριξε την ευθύνη στους πολιτοφύλακες και τη Ρωσία, απειλώντας την ότι μπορεί να υποστεί και νέες κυρώσεις, ο δε Λαβρόφ τόνισε ότι πρέπει όλοι να σεβαστούν την εκεχειρία, ότι δεν χρειάζεται να την επιτηρεί άλλος φορέας εκτός από την Οργάνωση για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), την οποία ωστόσο κάλεσε να μην είναι μεροληπτική.

Οι ηγέτες της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, αναμενόταν επίσης τις επόμενες ώρες να είχαν τηλεδιάσκεψη σχετικά με την πορεία της εφαρμογής της εκεχειρίας.

Στο «μενού» των Προέδρων Ρωσίας, Ουκρανίας και Γαλλίας, Πούτιν, Ποροσένκο και Ολάντ και της καγκελαρίου της Γερμανίας, αναμενόταν επίσης να βρεθεί και το φλέγον ζήτημα της Ενέργειας.

Νέα κόντρα για το ρωσικό φυσικό αέριο

Η κρατική εταιρεία Ενέργειας της Ουκρανίας, «Naftogaz», ανακοίνωσε ότι η ρωσική «Gazprom» παραβίασε και συνεχίζει να παραβιάζει τους συμφωνημένους από την Ευρωπαϊκή Ενωση όρους της χειμερινής προμήθειας φυσικού αερίου, ενόψει των συνομιλιών στις Βρυξέλλες για το συγκεκριμένο θέμα. «Τον Φεβρουάριο, η συμφωνία παραβιάστηκε από τη ρωσική πλευρά. Οι ποσότητες αερίου για τις οποίες είχαμε πληρώσει εκ των προτέρων δεν παραδόθηκαν στο σύνολό τους τον περασμένο μήνα. Η συμφωνία συνεχίζει να παραβιάζεται και αυτόν το μήνα», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της «Naftogaz», Αντρέι Κομπόλεφ. «Αυτή η παραβίαση πρέπει να αντισταθμίζεται από την αύξηση στις παραδόσεις φυσικού αερίου προς την Ουκρανία από την ΕΕ», είπε ο κ. Κομπόλεφ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τους υπουργούς Ενέργειας της Ουκρανίας και της Ρωσίας για συνομιλίες στις Βρυξέλλες, με τις δύο πλευρές να έχουν αποδεχτεί την πρόσκληση. Η «Naftogaz» ανέφερε ότι η εφαρμογή της χειμερινής συμφωνίας, καθώς και προκαταρκτική συζήτηση για την καλοκαιρινή συμφωνία θα είναι το κύριο θέμα των συνομιλιών.

Η Μόσχα διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου προς το Κίεβο τον περασμένο Ιούνη και τις επανέλαβε μόλις τον περασμένο Δεκέμβρη, εξαιτίας της διαμάχης για τις ενεργειακές τιμές, αλλά και για τα οφειλόμενα από τους Ουκρανούς. Αυτή η διαφορά μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου προκάλεσε την τρίτη ενεργειακή κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μέσα σε μια δεκαετία. Σύμφωνα με τη χειμερινή συμφωνία που ισχύει έως τα τέλη Μάρτη, το Κίεβο πρέπει να προπληρώσει τις ποσότητες του φυσικού αερίου που λαμβάνει από τη Ρωσία. Η «Gazprom» προειδοποίησε δε την περασμένη βδομάδα ότι η Ουκρανία πρέπει να προπληρώσει και για τις μελλοντικές παραδόσεις που αφορούν τον Μάρτη, ειδάλλως θα διακόψει εκ νέου την παροχή.

Η «Naftogaz» ανακοίνωσε, πάντως, την Παρασκευή ότι απέστειλε μια μικρή προκαταβολή 15 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία, για «να κατευνάσει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων συναδέλφων μας», που φοβούνται ότι θα υπάρξουν προβλήματα στις παραδόσεις του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, ωστόσο αυτό δεν αρκεί σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά.

ΡΩΣΙΑ
Δολοφονία αστού πολιτικού επικριτή του Πούτιν

Για προβοκάτσια κάνει λόγο η ρωσική κυβέρνηση

ΜΟΣΧΑ.--

Η εκτέλεση, την Παρασκευή το βράδυ, σε γέφυρα της Μόσχας, πολύ κοντά στο Κρεμλίνο, του Μπόρις Νεμτσόφ, αστού φιλοδυτικού πολιτικού, σφοδρού επικριτή του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, πυροδότησε νέα ένταση τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στις σχέσεις με την Ουκρανία.

Ο συγκεκριμένος πολιτικός δολοφονήθηκε στη μεγάλη πέτρινη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Μόσκοβα ενώ περπατούσε με την νεαρή Ουκρανή φίλη του, το 23χρονο μοντέλο Ανια Ντουρίσκαγια, όπου, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών, Ελενα Αλεξέεβα, «γύρω στις 23.15 ένα όχημα τους πλησίασε και κάποιος βγήκε και έριξε 9 πυροβολισμούς, τέσσερις από τους οποίους τον έπληξαν στην πλάτη, προκαλώντας το θάνατό του». Ο δε εκπρόσωπος της ρωσικής Προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, σημείωσε: «Ο Πρόεδρος Πούτιν δήλωσε πως αυτή η άγρια δολοφονία φέρει τα σημάδια ενός φόνου κατά παραγγελία και έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας προβοκάτσιας». Γεγονός είναι πάντως ότι η συγκεκριμένη δολοφονία εγείρει πολλά ερωτήματα, ενώ αμέσως η κυβέρνηση του Κιέβου έσπευσε να τη συνδέσει με τον ισχυρισμό ότι ο Νεμτσόφ επρόκειτο να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία «για την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία». Η Ντουρίσκαγια μάλιστα δίνοντας συνέντευξη σε κανάλι της αντιπολίτευσης εξέφρασε απορία γιατί δεν της επιτρέπουν να φύγει από τη χώρα, ενώ η μητέρα της ζήτησε διαμεσολάβηση της ουκρανικής κυβέρνησης γιατί, όπως δήλωσε, φοβάται ότι «θα ενοχοποιηθεί από τις ρωσικές αρχές η κόρη της».

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο 55χρονος Νεμτσόφ είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Προέδρου Μπόρις Γέλτσιν επί ενάμιση χρόνο στα τέλη της δεκαετίας του 1990 με το κόμμα «Ενωση Δεξιών Δυνάμεων», και μετέπειτα με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα Ρωσίας - Κόμμα Ελευθερίας του Λαού, που είναι εκτός Βουλής, με μεγάλη στήριξη από τη Δύση, ασκούσε κριτική στον Πούτιν «για αυταρχισμό και έλλειψη ελευθερίας και δημοκρατίας».

Αμεση ήταν η καταδίκη της δολοφονίας από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, και άλλους ιμπεριαλιστές ηγέτες και οργανισμούς, που ζήτησαν να υπάρξει «αντικειμενική και διαφανής διερεύνηση». Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας ανακοίνωσε ότι, με οδηγίες του υπουργού Ν. Κοτζιά, η πρέσβης Δ. Κουμανάκου θα κατέθετε λουλούδια στον τόπο της δολοφονίας μαζί με τους πρέσβεις των κρατών - μελών της ΕΕ.

Μέσα στη Ρωσία τη δολοφονία καταδίκασαν επίσης ο πρώην Πρόεδρος της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, πρωτεργάτης στη διάλυσή της και την ανατροπή του σοσιαλισμού, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει ότι «ορισμένες δυνάμεις θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν τον φόνο για δικό τους όφελος. Αυτό που σκέπτονται είναι πώς θα απαλλαγούν από τον Πούτιν». Πιο επικριτικός ήταν ο αντιπολιτευόμενος αστός πολιτικός, πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι Γκάρι Κασπάροφ, που σημείωσε: «Στην ατμόσφαιρα μίσους και βίας του Πούτιν, στο εξωτερικό και μέσα στη Ρωσία, η αιματοχυσία είναι η προϋπόθεση για να επιδείξεις αφοσίωση ότι είσαι με την ομάδα». Επίσης, το Σαββατοκύριακο μερικές χιλιάδες οπαδοί του Νεμτσόφ διαδήλωσαν στη Μόσχα χαρακτηρίζοντάς τον «ήρωα που αγωνίστηκε για μια ελεύθερη Ρωσία». Μια Ρωσία βέβαια καπιταλιστική, όπως την υπερασπίζονται το σημερινό καθεστώς και όλα τα «ναυάγια» της αντεπανάστασης που έφεραν το διχασμό, τη φτώχεια και τη δυστυχία στους λαούς της ΕΣΣΔ.

ΠΡΩΗΝ ΑΡΧΗΓΟΣ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ
«Κρατική απειλή η Ρωσία»

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Η Ρωσία έχει γίνει κίνδυνος για τη Βρετανία και η χώρα πρέπει να προετοιμαστεί ώστε να κάνει βήματα για να υπερασπιστεί τον εαυτό της και τους συμμάχους της», υποστήριξε το Σάββατο μιλώντας στο τέταρτο πρόγραμμα του ΒΒC ο έως πρότινος επικεφαλής των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών της MI6, σερ Τζον Σορς.

Αντανακλώντας την όξυνση του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού μεταξύ Δύσης - Ρωσίας ο Σορς υποστήριξε ότι η Ρωσία αποτελεί «κρατική απειλή», που για να αντιμετωπιστεί θα απαιτήσει από το Λονδίνο μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες. Παράλληλα, συνέστησε ότι οι διαφορές με τη Ρωσία «θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με περαιτέρω διάλογο», προσθέτοντας στη συνέχεια ότι η ρωσική απειλή «δεν απευθύνεται απαραίτητα άμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά στις γειτονικές με τη Ρωσία χώρες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ